Blog te lang verwaarloosd? Neem een frisse (her)start!

Sharp Ben avatar

In:

Misschien ben je ooit met veel enthousiasme een blog begonnen, maar liet het enige tijd later een stille dood sterven. Begint het nu weer te kriebelen? Fijn toch? Ziehier wat je zoal kan doen om je verwaarloosd blog uit zijn winterslaap te halen.

Leestijd: ca. 8 minuten

Er zijn veel sluimerende blogs te vinden op het web. Naar mijn gevoel worden veel te veel blogs te makkelijk in de steek gelaten om plaats te maken voor totaal nieuwe projecten. Een normale reflex misschien, maar vaak niet echt nodig. Zonde van het reeds geleverde werk eigenlijk!

Verwaarloosd blog weer oppakken? Vragen stellen

Vooraleer opnieuw met je verwaarloosd blog aan de slag te gaan is het goed om jezelf een paar vragen te stellen. Immers, elk blogproject is anders en de ene blogdip is de andere niet:

  1. Hoe lang is je blog al verlaten?
  2. Weet je hoe het komt dat je blog in het slop geraakte?
  3. Wat is de toestand van je blog op dit moment?

Afhankelijk je antwoorden zal het plan van aanpak voor de herlancering van je blog er anders uitzien.

1. Hoe lang is je blog al verlaten?

a) Korte onderbreking

Ligt je blog minder dan pakweg 6 weken stil (als gevolg van een te drukke agenda in real life bijvoorbeeld). Dan hoef je eigenlijk niks bijzonders te doen. Zeker niet als je van plan bent de draad van het bloggen weer op te pakken zoals je dat tot nu toe altijd deed. Eventueel kan je in een blogpost uitweiden over het waarom van je afwezigheid, maar dat is het dan ook. Publiceer je stuk, deel je blog op social media en that’s it.

De term korte onderbreking is trouwens relatief. Veel hangt ook af van je normale blogfrequentie die je aanhield voor je blogpauze. Verscheen er voordien dagelijks een artikel op je blog, dan is een radiostilte van 14 dagen al erg lang…

b) 2 maanden tot een jaar

Van een kortstondige blogdip kan je dan nog moeilijk spreken, natuurlijk. Het merendeel van je volgers zijn je dan zo goed als vergeten. Je blog zit niet meer in “hun systeem.” Je kan gewoon de draad terug oppakken. Maar het is misschien beter om eerst wat buzz en stampij te maken om en rond je blog, een beetje verwachtingen te scheppen bij je volgers op social media. Kondig eventueel je nieuwe start aan in je nieuwsbrief.

En misschien moet je er ook over denken om wat wijzigingen aan te brengen in je blogroutine. Zo een langere onderbreking komt immers niet zomaar uit de lucht vallen (zie verder).

c) Langer dan een jaar

Ga er maar van uit dat werkelijk iedereen het  bestaan van je blog vergeten is. Iedereen, behalve Google dan. Ziedaar één van de grote voordelen van SEO! Hoe dan ook, wil je in dit geval met enige kans op succes de draad weer kunnen opnemen is er toch meer werk aan de winkel. We willen proberen te voorkomen dat je jezelf kort na de herstart van je blog opnieuw vastrijdt…

2. Weet je hoe het komt dat je blog in het slop geraakte?

Lastige vraag misschien. Maar wil je een verwaarloosd blog uit het moeras trekken dan helpt het als je enig idee hebt over hoe het zover is kunnen komen. Wij dus op zoek naar mogelijke oorzaken van jouw slapend blog.

a) Acuut tijdsgebrek

Nogmaals, niks aan het handje hier. Er kan altijd wat tussenkomen. Ziekte, een noodgeval, te veel werk met je studies, even geen fut, quality time met de liefste,… Kortom, het echte leven kan en moet soms nu eenmaal voorgaan op je blog.

Neem even vrijaf, en pak de draad weer op wanneer het jouw past. Als je dat echt wil kan je je lezer een woordje uitleg verschaffen in verband met het feit dat je je blog in de steek liet, maar dat is dus geen must.

b) Structureel te weinig tijd om te bloggen

Bloggen kost tijd. Mogelijks veel meer tijd dan je bij het begin van je blogavontuur ooit kon inschatten. En misschien kan je het niet meer opbrengen om evenveel tijd in je blog te investeren als bij de start van het project. Trouwens, eerder vroeg dan laat vermindert dat beginnersenthousiasme dat zoveel vermag.

Wat er ook van zij, Er zijn wel een paar scenario’s te bedenken om hier een mouw aan te passen:

Los daarvan is het wel een beetje oppassen dat je “geen tijd om te bloggen” niet gebruikt om één van de volgende dieperliggende problemen te verdoezelen.

c) Gebrek aan interesse voor je onderwerp(en)

Dit lijkt me vooral een dingetje voor de nichebloggers onder ons. Want zo’n duidelijke niche voor je blog heeft voordelen op het gebied van persoonlijke focus, herkenbaarheid voor je lezerspubliek en uiteraard SEO. Maar nadelen zijn er ook.

Zo kunnen de blogonderwerpen op een gegeven ogenblik gewoon op zijn. Allemaal weleens een paar keer de revue gepasseerd en te lastig om nieuwe dingen te bedenken.

Het is ook mogelijk dat je destijds wel een hoofdonderwerp voor je blog koos, maar dat je dat bij nader inzien toch minder boeiend vond dan eerst gedacht. Of dat er minder over te vertellen valt dan je eerst voor mogelijk hield.

En je lezerspubliek is er natuurlijk ook nog. Misschien blog je hoofdzakelijk over onderwerpen die een aantal jaar geleden hot en hip waren, maar waar nu niemand nog van wakker ligt. En elke blogger weet hoe lastig het is om te blijven bloggen bij dalende bezoekersaantallen.

d) Voortdurend gebrek aan inspiratie

Hangt nauw samen met het vorige punt, dat spreekt. Ofwel loop je – om wat voor reden dan ook – niet warm (genoeg) meer voor je blog(onderwerpen), ofwel… ben je onvoldoende goed georganiseerd om regelmatig met nieuwe ideeën voor blogposts te komen.

e) Een technisch probleem met je blog

Volgens mij wordt de impact van technische issues op een vlotte blogroutine danig onderschat. Het uiterlijk van je blog, de indeling ervan en de goede werking van alle mogelijke functionaliteiten; allemaal dingen waar je als blogger minimaal tevreden moet over zijn. Je moet met een zekere fierheid naar je eigen blog kunnen kijken. Is dat niet het geval, dan heeft dat vroeg of laat invloed op jouw bloggen. Dus: voel je je niet helemaal happy met het uiterlijk en functioneren van je blog (en sleept dit al langer aan), overweeg dan om je hele blog – qua presentatie – op de schop te nemen.

f) Faalangst?

Nog zo’n probleem dat wat te makkelijk onder de noemer “geen tijd en geen inspiratie” wordt weggemoffeld. Angst, perfectionisme en twijfels zijn dodelijk voor elk blog. Pak je eigen perfectionisme aan en het bloggen gaat je meteen een stuk beter af.

g) Nam je niet te veel hooi op je vork?

Ik weet wel: hoe vaker je blogt, hoe sneller je blog kan groeien. Maar ben je niet te veeleisend? Spiegel je je niet te veel aan wat andere bloggers wel en niet doen. Haal wat druk van de ketel, ga op zoek naar je eigen tempo. Publiceer wat minder vaak. Het kan zijn dat je blog dan minder snel groeit, maar jij houdt het langer vol, beleeft er meer plezier aan en kan betere artikels aanleveren…

3. Wat is de toestand van je blog op dit moment?

Kijken we dan even naar de “gezondheidstoestand” van je blog op dit ogenblik. En natuurlijk moet jij ook de vraag stellen hoe jijzelf tegenover je blogproject staat.

a) Trekt je verlaten blog nog verkeer?

Duik in de statistieken om te kijken of je blog ondanks de (lange) stilstand nog bezoekers trekt. Het is soms verbazend hoeveel bezoekers er toch nog langs komen. Vooral wanneer je blog nog veel verkeer uit Google haalt zit er zeker nog potentieel in. Je blog – en je domeinnaam – heeft blijkbaar nog steeds een goede reputatie in Google.

Ook al wil je je bloggen helemaal anders aanpakken, het is in dit geval zeker niet vanzelfsprekend om je domeinnaam om te ruilen voor een andere. Doe het alleen als je huidige domeinnaam totaal geen uitstaans heeft met de nieuwe richting die je met je blog uit wil.

b) Waar komen de meeste bezoekers van je verwaarloosd blog vandaan?

Ik had het al over Google. Maar komt er bijvoorbeeld nog veel verkeer van bepaalde social media? Dan kan je (de promotie) daarop focussen bij de herlancering van je project. Zijn er referrals die veel bezoekers naar je blog sturen? Waarom hen dan niet contacteren?

c) Welke artikels zijn en blijven populair?

Over potentieel gesproken. Welke artikels worden ook nu nog het vaakst aangeklikt? Daar kunnen verassingen bij zitten. En met name als je wil gaan kijken welke kant het uit moet met het vervolg van je blog zou ik ook kijken of er bepaalde categorieën van blogposts het veel beter doen dan andere.

Misschien kan die bewuste artikels actualiseren en opnieuw publiceren. Andere mogelijkheid: je blog voortaan focussen op één of een paar van de meest populaire categorieën. In feite vereng je zo het thema van je blog…

d) Kan jij je nog vinden in het opzet van dit blog?

Belangrijk natuurlijk. Het heeft immers geen zin een blog te (her)lanceren waar je niet meteen helemaal warm voor loopt. Nogmaals, de kans is groot dat je dan binnen de kortste keren opnieuw vastloopt.

En is je blog al een aantal jaren in de lucht dan kan je overwegen om eerst een grondige re-design te doen. Nieuw kleurtjes, een andere indeling, een wat moderner WordPress-thema, het kan je allemaal een extra boost geven.

Je verwaarloosd blog tot leven wekken?

Tot zover een aantal denkpistes om je verlaten blog uit je winterslaap te halen. Ik zou:

  1. Eerlijk kijken naar de dieperliggende oorzaken van je blogdip. En je daar dan tegen wapenen als je opnieuw van start gaat met je blog.
  2. Voor de herlancering van je blog een paar ferme brainstormsessies houden. Zodat je goed weet welke (nieuwe richting je uit wil én een stevige lijst met toekomstige blogonderwerpen achter de hand hebt.
  3. Maximaal gebruik maken van de artikelen die je vroeger al schreef. Actualiseer ze indien nodig, plan ze opnieuw in op een recente datum (zeker wanneer je blog echt jaren stil lag).
  4. Niet te snel een andere blognaam kiezen. Alleen als je echt een totaal andere richting uit wil en/of je heel weinig verkeer uit Google haalt.
  5. Lanceer het project niet te vroeg, maar zorg dat je eerst alles op een rijtje hebt.

Hoe duidelijker je antwoord op de hierboven gestelde vragen hoe makkelijker je je sluimerend, verwaarloosd blog (blijvend) nieuw leven kan inblazen. Ze – de vragen – zijn erop gericht je zicht te laten krijgen op wat je in het verleden parten speelde bij het bloggen en manieren aan te reiken om daarom heen te fietsen.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *