SEO en SEA hebben allebei tot doel om hoog in de zoekresultaten van een zoekmachine te scoren op relevante zoekwoorden. Een zoekmachine is een database van websites, een soort bibliotheek die de meest relevante website voor jou uit miljarden websites filtert. Jij typt een zoekwoord in de zoekmachine en je krijgt in een oogopslag 14 verschillende website links voorgeschoteld op de eerste pagina.
Wat is SEA?
De eerste (maximaal) 4 links in de gevonden resultaten zijn advertenties. De eigenaar van de website betaalt (aan Google of Bing) een bedrag wanneer jij klikt op de advertentie. De advertenties worden in eerste instantie wel gratis vertoond voordat er iemand klikt. Echter, zo gauw iemand op de link klikt, dan gaat de teller lopen.
De eigenaar van de website betaalt dus per klik om bovenaan in de zoekmachine vertoond te worden.
De kosten voor één klik varieert van een paar cent tot vele tientallen euro’s, afhankelijk van de hoeveelheid concurrentie op dat zoekwoord. Dit is in een notendop “Search Engine Advertising” (SEA). Dit zijn tevens de inkomsten voor Google of Bing.
Ná de 4 betaalde zoekresultaten, komen de gratis zoekresultaten. In het volgende onderdeel gaan we het verder hebben over “Search Engine Optimisation” .
Wat is SEO?
De andere websitelinks die de zoekmachine voor jou heeft gefilterd, hebben niet voor niets een bepaalde volgorde in de zoekmachine. De websites zijn gekozen om vertoond te worden, omdat deze websites de relevantste bronnen zijn, voor datgene dat jij zoekt.
De meest relevante website komt bovenaan, de minst relevante website staat op de allerlaatste pagina van de zoekmachine resultaten.
Deze websites worden gratis vertoond.
Meer begrippen ontdekken? Lees de SEO begrippenlijst.
SEO in een notendop:
- SEO is een lange termijn project. Het duurt ongeveer 3, soms 6 maanden vooraleer je resultaten boekt met SEO.
- De positie in de zoekmachine is erg veranderlijk. Door concurrenten die verbeteren of door veranderingen van algoritmes. Google of Bing gebruikt een zoekalgoritme die bepaalt welke website bovenaan komt te staan.
- Dit algoritme bepaalt aan de hand van 200+ criteria, welke website het meest relevant is in de lijst van web resultaten.
- Google is natuurlijk zo geheimzinnig mogelijk over deze criteria, om misbruik te voorkomen.
- Een SEO specialist optimaliseert de website met deze (geheime) criteria. Er zijn naast het kiezen van de juiste zoekwoorden een aantal andere onderwerpen binnen SEO die onmisbaar zijn. In onze begrippenlijst vind je de belangrijkste die horen bij SEO.
SEO specialisten optimaliseren de website op een zoekwoord met als doel dat de website op een van de eerste gratis posities in de zoekmachine staat, wanneer jij het zoekwoord intypt.
Waarom SEA inzetten?
Het verschil met SEO is dat je voor SEA betaalt voor het tonen van jouw website in de zoekresultaten. SEA is real time en lekker transparant. Je bedenkt iets, begint vandaag met testen en morgen heb je data die laat zien of het werkt of niet.
Het voordeel van SEA is dat je zeer specifiek op een bepaalde locatie kunt richten met de advertenties. Er is nog een truc om een specifieke doelgroep te bereiken met je advertenties. Die kun je lezen onder: remarketing lijsten.
- SEA is real time: Dat wat je aanpast aan je campagnes, is direct zichtbaar in Google/Bing.
- Je staat gemakkelijk bovenaan: Met een goed budget, een hoge kwaliteitsscore en een hoog klik percentage, sta je bovenaan.
- Flexibel budget: Je kunt je budget gemakkelijk omhoog of omlaag zetten.
- SEA is transparant: Het is gemakkelijk meetbaar hoeveel mensen er geklikt hebben en of er contact aanvragen uit ontstaan.
- Advertenties op een specifieke locatie richten: De mensen die buiten deze locatie vallen, kunnen de advertentie niet zien.
- Advertenties vallen steeds minder op in Google: Google heeft expres de advertentie lay-out aangepast, zodat het niet zo veel opvalt dat het een advertentie is.
- Advertenties op jouw doelgroep re-targeten: Hierbij adverteer je alleen bij de mensen die eerder interesse in jouw website toonde. Je kunt bijvoorbeeld adverteren op themawebsites met behulp van een banner.
- Uitbreiding van advertenties: Google Shopping is een ideale e-commerce tool. In de advertentie worden een foto van het artikel, de bijbehorende prijs en de naam van de winkel vertoond.
Waarom SEO inzetten?
De voordelen van SEO zijn:
- Het is een lange termijn investering: Door de website op regelmatige basis te verbeteren, stijgt de website in ranking. Eenmaal op de eerste pagina, betekent dat de website voldoet aan 200+ criteria voor zichtbaarheid als belangrijke speler in de markt. De concurrent blijf je voor door je website te blijven verbeteren.
- Een gratis plek bovenaan in Google: 20-36% van de mensen klikt op het eerste web resultaat. Als 100 mensen zoeken, heb je 36 potentiële klanten op je website. Tel uit je winst.
- Groot bereik: je krijgt heel veel bezoekers naar jouw website, gratis en voor niks.
- Kwaliteitsverbetering van de website.
Wanneer combineer je SEO en SEA?
Het kost geld om goed zichtbaar te zijn met advertenties en SEA, maar er is met SEA ook snel resultaat te behalen. Om deze reden wordt SEO vaak aan de kant geschoven. Daar kijken we immers veel meer naar de lange termijn. Wij adviseren vaak om een combinatie van SEO en SEA te doen, omdat ze elkaar zeker kunnen versterken.
- SEA is op korte termijn resultaat boeken en SEO werkt op de lange termijn
- SEA vult SEO aan met longtail zoekwoorden via de zoektermen in Adwords De mensen die op je SEA advertentie klikken hebben alvorens het klikken een zoekterm in Google ingetypt. In Google Adwords kun je deze zoektermen terug vinden. De zoektermen hebben wel een overlap met jouw advertentie keywords, maar vooral bij brede zoektermen kom je op nieuwe ideeën.
- Om content van bepaalde landingspagina’s te optimaliseren voor SEAcampagnes, kan SEO ingezet worden. Zo verbeter je jouw advertenties en de pagina waar mensen op doorklikken wordt ook verbeterd. Waardoor mensen sneller tot aankoop overgaan.
- Wanneer je op zowel SEA als SEO rankt, domineer je de zoekresultaten. Je neemt veel ruimte in op de eerste pagina in Google.
- Nieuwe keywords via Google Search Console bekijken voor je SEA campagne. Google toont je website voor veel meer zoekopdrachten dan je in eerste instantie zult denken. Via Google Search Console kun je deze zoekopdrachten zien en nieuwe keywords voor je advertenties ontdekken.
- A/B testen met SEA, om vervolgens bij SEO te gebruiken. Om er achter te komen welke titel en beschrijving onder jouw websitelink het beste klikpercentage heeft, kun je verschillende advertenties maken en vergelijken op welke link ze vaker doorklikken. Deze beschrijving kun je gebruiken bij SEO, zodat je direct in de websresultaten stijgt, dankzij een hoger klikpercentage.
- Specifieke doelgroep benaderen met advertenties. Bezoekers die via Google gratis web resultaten op je website zijn gekomen hebben vaak expliciet een koopintentie verwoord. Door hier aparte remarketing campagnes voor in te richten kun je de gratis bezoekers nogmaals benaderen met een passende boodschap. Hier moet je echter toestemming voor vragen via een zogenoemde “opt-in”.
Conclusie
SEA heeft een snel en groot bereik, terwijl SEO vaak na 3-6 maanden werkt. SEA kost een x bedrag per maand, maar verdient zich bij een goede website gebruikerservaring ook gemakkelijk terug.
Wanneer eenmaal SEO gelukt is, dan heb je gegarandeerd een boost aan websitebezoekers, en dat allemaal gratis! Dit zijn allemaal potentiële klanten. Tel uit je winst!
Deze gastblog werd verzorgd door Onlinebazen.nl
Meer van dat?
Online Bazen is het online marketing bureau dat er voor zorgt dat uw bedrijf de wereld van online marketing gaat begrijpen, en dat aan de buitenwereld laat zien. Wij helpen graag vanaf de basis. Een eigen website of webshop en het ontwerpen van een complete huisstijl. Zodra dit is gedaan kunnen onze online marketing specialisten aan de slag. Of het nou gaat om het herschrijven van uw SEO-teksten of het opzetten van een Facebook advertentiestrategie. Met ons vaste team zorgen wij voor de kwaliteit die u als opdrachtgever en businesspartner mag verwachten.
Geef een reactie