Wat is link juice (en hoe wordt je blog er beter van)?

Sharp Ben avatar

In:

Nee, we gaan niet op zoek naar manieren om je ontbijtje te pimpen. Met link juice hebben we weer eens zo’n sappige, sexy SEO-term te pakken. Goed, maar wat is link juice precies en waar moeten wij als blogger rekening mee houden?

In dit artikel:

  • kom je aan de weet wat link juice is en hoe het werkt
  • leer je waarom ook jij veel meer aandacht moet besteden aan interne links op je blog
  • zie je hoe professionals interne links gebruiken om veel beter gevonden te worden in Google

1. Wat is link juice? De korte definitie

Om kort te gaan: link juice verwijst gewoon naar de kracht die uitgaat van (geplaatste) links van en naar websites. Zoals geweten dienen linkjes niet alleen om je bezoekers snel van de ene webpagina naar de andere te laten navigeren. Google ziet ze vooral ook als aanbevelingen voor de achterliggende pagina. Links zijn een blijk van vertrouwen, een keurmerk voor de betreffende site.

2. Interne – en externe linkbuilding

Ook vandaag vormen links naar je blog nog een hele belangrijke ranking factor. In theorie is het verhaal simpel. Hoe meer mensen naar je site linken (en dus aanbevelen) hoe groter de kans dat je site goed gaat scoren in Google. Linkbuilding is eigenlijk niets meer dan het (strategisch) plaatsen van linkjes – het verdelen van link juice, zo je wil – naar je webpagina’s via:

  1. externe linkbuilding: andere websites of blogs benaderen of overtuigen om een link te plaatsen naar jouw blog
  2. interne linkbuilding: zelf relevante links plaatsen van de ene webpagina naar de andere binnen je eigen blog

3. Link juice: van ristretto tot hele slappe koffie

Elke geplaatste link vertegenwoordigt een bepaalde waarde. En die waarde sijpelt door naar de pagina(‘s) naar waar gelinkt wordt (vandaar ook link juice).

De exacte waarde van zo’n link is niet bekend. Wel kan het enorm variëren: van quasi geen enkele positieve invloed (op de SEO van je blog) tot een serieuze boost in de zoekresultaten als gevolg van enkele backlinks naar je blog.

In de begindagen van Google leverde elke (back)link zowat evenveel link juice op. Dat is nu niet meer het geval. Het is volstrekt logisch dat een interne link die jijzelf op je blog neerzet niet zo zwaar zal doorwegen. Jij bent immers eigenaar van de site en dus per definitie vooringenomen. En ook als je aan platte linkruil doet (ik plaats een backlink naar jouw site, jij linkt naar mijn blog) zal je geen straffe link juice genereren. Zeker als de tegenpartij verder helemaal niets met jouw blog(niche) te maken heeft.

Dat doe je wel als gereputeerde sites en blogs naar jouw linken. En dan niet omdat jij met hen een “overeenkomst” hebt gesloten, maar gewoon omdat de sites in kwestie naar jouw doorverwijzen omwille van je mooie artikelen.

4. Link juice ontvangen en verdelen

De makkelijkste manier om link juice voor je blog te genereren voor je blog? Zelf interne links plaatsen naar de pagina’s die voor jou belangrijk zijn. Maar zoals ik eerder al zei: die link juice is minder sterk dan wanneer iemand van buitenaf naar je site linkt. Het is een beginnetje, in de eerste plaats bedoeld om je bezoeker makkelijk meerdere pagina’s per sessie te laten bezoeken (en hem aldus langer op je blog vast te houden). Op die manier leert Google ook welke artikels het belangrijkst zijn.

De link juice wordt echt een pak straffer wanneer verschillende partijen – onafhankelijk van elkaar – backlinks plaatsen naar je site. Om je content aan te bevelen uiteraard, niet om ze af te kraken.

Lees ook: Linken van de oude content naar de nieuwe

5. Hoe vloeit de link juice?

De hoeveelheid link juice die naar je site sijpelt hangt goeddeels af van welke sites naar je blog linken. Nemen we bij wijze van voorbeeld webpagina A en webpagina B. We gaan er gemakshalve van uit dat beide pagina’s evenveel autoriteit hebben.

Als er naar pagina A gelinkt wordt en pagina B krijgt géén link dan zorgt de link juice ervoor dat pagina A hoger in de zoekresultaten van Google komt.

Als webpagina A links heeft van 2 andere sites en pagina B krijgt maar van 1 site een link, dan wint opnieuw site A, wegens meer link juice.

Maar er is meer. Link juice wordt verdeeld – verdund – over alle pagina’s waarnaar gelinkt wordt. Dus, krijgt pagina A een link van een andere site die ook nog naar 3 andere pagina’s linkt, dan krijgt page A maar 1/4 van de te verdelen link juice. Nemen we dan site B die een link krijgt van een site die exclusief naar site B linkt, dan krijgt site inderdaad 100% van de beschikbare link juice toegewezen. Het kan dus zijn dat site A en site B in dit geval als even sterk worden beschouwd OF dat site B hier de winnaar is.

Om bovenstaand fenomeen tegen te gaan werd vroeger wel eens een trucje toegepast. Men koos de link waarnaar men graag alle power wilde hebben, en van de overige links werden no follow links gemaakt. Alle link juice ging dus bijna uitsluitend naar de strategisch  gekozen pagina, terwijl de ander links wel gewoon bruikbaar bleven voor je bezoekers. Deze techniek, ook wel bekend als page rank sculpting, werkt nu niet meer.

Het is misschien verleidelijk om echt zuinig te zijn met externe links. Om je bezoekers niet weg te jagen én om je link juice niet nodeloos te laten verwateren. Maar eigenlijk is dat een wat kromme redenering. Het is (in de ogen van Google) heel natuurlijk/logisch wanneer een artikel zowel externe als interne links bevat. En bovendien wil je voor je lezers de best mogelijke, meest informatieve pagina maken. Daar horen soms ook gewoon externe links bij.

6. Wat moet je doen om je blog vooruit te helpen?

Mooi, maar wat moet je als blogger met die wetenschap? Eigenlijk is het vrij simpel:

  1. Maak lekkere content waar mensen echt wat aan hebben (en waar dus graag naar verwezen wordt)
  2. Pas op met linkruil om de linkruil want het kan de SEO van je blog eerder kwaad dan goed doen
  3. Werk mee aan een beter internet (door van je site een bron van de best mogelijke info te maken)

Goed om weten is tot slot nog dat het verhaal van de verdunning van de link juice ook speelt wanneer je zelf (interne) links aan je blog toevoegt. Ik zeg niet dat je extra zuinig moet zijn met links in je blogs (maak alsjeblieft een prettige website die goed doorzoekbaar is), maar linken om te linken heeft ook geen zin.

Kan je verder nog dingen doen om backlinks te verdienen? Het komt er vooral op neer dat je je blog moet promoten zodat meer mensen het leren kennen en waarderen. Ben je meer van de concrete actie, overweeg dan of gastbloggen niks voor jou is. Nog een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld een leuke infographic te maken en deze dan aan te bieden aan bloggers voor wie je werk een meerwaarde heeft (in ruil voor een link).

Het vervelende (maar tegelijkertijd ook het mooie) aan dit alles is dat je buiten het zelf plaatsen van interne links vrij weinig controle hebt over die link juice. Een leuke, informatieve blog maken en er alles aan doen opdat mensen je blog leren kennen. Er zit niks anders op…

7. Veel SEO-winst halen met link juice via interne linkbuilding

Ambitieuze bloggers die ernstig bezig zijn met SEO zijn vaak heel druk met externe link building. Voor interne linkjes op hun eigen blog is er vaak veel minder aandacht. Dat is jammer, want zo gaan kansen verloren. Vooral omdat je met interne linkbuilding je zaak echt helemaal zelf in handen hebt…

Daarom:

a) Plaats veel meer relevante links naar oudere content op je blog

Het is een oud zeer op vele blogs: er worden nauwelijks links geplaatst naar andere (oudere) pagina’s. Dat is jammer want zo maak je het je lezer niet makkelijk om dieper je blog in te duiken en dus langer op je site rond te hangen. Bovendien heeft ook Google die interne links nodig om je site vlot te leren kennen.

Train jezelf om een paar relevante links toe te voegen aan elk nieuw blogbericht (of elke nieuwe pagina) die je aanmaakt.

b) Vergeet zeker niet te linken vanuit je oude content naar je nieuwe artikels!

Waarschijnlijk is dit minder evident. Maar als je een nieuw artikel aan je site toevoegt zou je er eigenlijk een gewoonte van moeten maken om enkele oudere stukken op te snorren, om van daaruit te linken naar je nieuwe (pas geschreven) blog. Zo krijgt Google (en je lezer) een signaal dat je oude content ook nu nog actueel is. Je helpt Google eveneens om de inhoud van je site beter te begrijpen.

Heb je een grote site, dan kan het inderdaad wel eens lastig worden om snel oudere stukken te vinden om van daaruit passend naar je nieuwste artikel te linken. De makkelijkste manier gaat wellicht via Google. Typ in Google:

site:jouwsite.com “zoekterm”

Vervolgens krijg je een lijst met alle blogberichten en -pagina’s die dat zoekwoord bevatten. Het is dan zaak die bewuste pagina’s te bezoeken en te kijken of het inderdaad zinvol is om van daaruit naar je pas verschenen stuk content te linken (zie onderstaande video).

c) Meer doen met link juice? Focus op je populairste artikels

Een blogger die goed wil scoren in de zoekmachines doet er goed aan altijd perfect te weten welke artikels het populairst zijn/de meeste bezoekers opleveren/het vaakst worden aangeklikt. Die moeten:

  • makkelijk bereikbaar zijn voor je lezers vanaf de homepage van je blog
  • vaak te bereiken zijn vanuit verschillende artikels op je blog

Dat linken kan je op verschillende manieren doen. Bij voorkeur horen ze thuis in (meer recente) artikels, maar je kan ze ook opnemen in:

Uiteraard zuigen de betrokken webpagina’s als vanzelf veel bezoekers naar zich toe. Dat is hoogstwaarschijnlijk wat je wil als blogger. En daarnaast geef je aan Google – wederom – een teken dat die pagina’s belangrijk zijn (én dat de hoge positie in Google terecht is).

Geen idee welke je populairste webpagina’s zijn? Met Google Analytics kom je er vrij makkelijk achter:

Gedrag—-> Site-content—-> Alle pagina’s

Belangrijk: stel het datumbereik voldoende ruim in (bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar). Zo filter je er eventuele toevallige tijdelijke pieken uit die het resultaat serieus kunnen vertekenen.

d) Weet welke artikels (veel) backlinks krijgen van andere sites

Met de voorgaande tips hebben we ons inderdaad vooral bezig gehouden met pagina’s die wijzelf blijkbaar de moeite waard vinden. Toch is het zaak om ook eens te kijken naar de backlinks naar ons blog toe. Vooral de backlinks naar specifieke artikels zijn hier van tel en niet zozeer de (waarschijnlijk) vele links naar de homepage.

Dat zijn de artikels op je blog met de meeste autoriteit. Immers, ANDEREN vonden die stukken de moeite waard om er expliciet naar te linken.

Ook dat zijn artikels waar je graag naartoe wil linken vanuit meerdere plekken op je website. Je maakt deze pagina’s die zo al sterk waren nog krachtiger en relevanter.

Hoe je de websitepagina’s met de meeste autoriteit vindt? Het makkelijkst gaat zulks via Google Search Console.

  1. Klik binnen Google Search Console door naar het tabblad Prestaties
  2. Scrol naar onderen, tot bij Links
  3. In de linkerkolom zie je de Externe links (met de Meest gelinkte pagina’s)
  4. Klik op Meer om de volledige lijst te zien
  5. Tik eventueel op EXPORTEREN om de hele lijst te downloaden

8. Kleine waarschuwing, toch…

Doorgaans mogen artikels en webpagina’s dus een stuk meer (interne) links bevatten. En om er qua SEO het maximum eruit te halen, doe je er goed aan een beetje op te letten naar welke pagina’s je precies linkt.

Anderzijds: overdrijf daar ook niet in! Er per se linkjes tussenwringen om beter te kunnen scoren in de zoekmachines helpt niet. Daarbij, het laatste wat je wil is een lezer die het bos wordt in gestuurd omdat ‘ie een link aanklikte die niks te maken heeft met datgene wat hij/zij op dat moment aan het lezen was. Elke geplaatste link – intern of extern moet je lezer vooruithelpen.

Conclusie?

Dit is nog maar eens een voorbeeld van het feit dat je niet alleen je SEO kan verbeteren door regelmatig nieuwe artikels te publiceren. Door slim en systematisch linkjes te plaatsen, ga je uit van je eigen kracht. Dat laatste kan alvast niet gezegd worden van externe linkbuilding, waar je toch heel afhankelijk bent van wat anderen al dan niet doen met (links naar) jouw content.



Dit is een update van een artikel uit maart 2019

Category:

Comments

6 reacties op “Wat is link juice (en hoe wordt je blog er beter van)?”

  1. Linda avatar

    Als het mag een kleine aanvulling; interne links zijn misschien minder waard dan externe links maar nog steeds heel erg belangrijk. Alleen al om ervoor te zorgen dat als een google bot je website heeft gevonden hij niet op die pagina achterblijft maar verder door je website crawlt en kan indexeren / ranken. Daardoor kunnen ook interne links heel waardevol zijn en heeft het nut om in Yoast termen te spreken te zorgen dat je geen ontweesde content hebt. Of anders de betreffende blog op no-index te zetten zodat je de bot richting een andere pagina stuurt die je wel graag wil laten ranken.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Tuurlijk zijn interne links bijzonder nuttig voor je blog. Daarom zeg ik ook: maak alsjeblieft een mooie goed doorzoekbare site. Daar horen uiteraard veel (interne) linkjes bij.

  2. Aileen avatar

    Goed artikel. Duidelijk uitgelegd. Dankjewel!

  3. GeoKars avatar

    Interessant artikel. Helaas kan ik het tabje “Links” niet vinden in de Google search Console….

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Je vindt het bewuste tabje door verder naar beneden te scrollen…

  4. Michiel avatar

    Goed artikel Ben! Vooral interne links zijn een goede tip om mee aan de slag te gaan. Veel mensen schrikken terug voor linkbuilding om externe links vanaf andere sites te krijgen, maar met interne links kun je gelijk aan de slag en dat levert ook resultaat. De zoekopdracht “site:” in Google is een goeie tip om gerelateerde content op je site te vinden. Tegenwoordig zijn er ook plugins voor, zoals Link Whisper. En ook de gratis versie van Ahrefs biedt wat mogelijkheden om artikelen op je site te vinden waar je goed interne links zou kunnen plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *