Wat te doen aan het grote nadeel van nicheblogs?

Sharp Ben avatar

In:

Vraag experts naar hun favoriete blogtips, en de suggestie om vooral zo snel mogelijk een blogniche te zoeken staat zeker in de top 5. Over het nadeel van nicheblogs hoor je bijna niemand.

Dat iedereen die het horen wil richting nicheblog wordt gepusht is niet zo gek. Blogs die zich helemaal toeleggen op één thema bouwen veel makkelijker expertise op, zijn doorgaans een stuk eenvoudiger om (succesvol) te SEO-en en wil je het geld verdienen met bloggen, dan ben je nog eens in het voordeel. Kortom, je krijgt op middellange tot lange termijn waarschijnlijk veel meer bezoekers over de vloer. En aangezien voor de meeste bloggers net dat de fun van het bloggen uitmaakt…

Het grootste voordeel wordt stilaan het grootste nadeel van nicheblogs

Geduld

Het duurt natuurlijk wel een tijdje eer je blog zijn neus aan het venster steekt in de zoekmachines. Google merkt vrij snel jouw blog op, maar je blog moet ook goede posities krijgen opdat mensen je blog kunnen vinden als mensen zoeken op jouw onderwerpen. Zeker bij een nieuw blog kan zulks maanden, soms jaren duren.

Kat en muis met Google

Eens een stuk of wat van je artikels een plaats kunnen bemachtigen op de eerste pagina in Google lijkt je broodje gebakken. Wekelijks komen tientallen, honderden bezoekers quasi automatisch op je blog. Tenminste, zolang je inderdaad die topposities in Google kan vasthouden. Je content moet up-to-date blijven en aan de nieuwste SEO-eisen blijven voldoen. En daar waar je vroeger voor jaren gebeiteld kon zitten eens je een (top)positie had veroverd, kan het nu na enkele weken of maanden alweer afgelopen zijn.

’t Nadeel van nicheblogs in Google? Ze trekken erg ongeduldige lezers aan

Eén en ander heeft te maken met de manier waarop gebruikers met zoekmachines omgaan vandaag de dag. Mensen zitten doorgaans niet voor het plezier of ter ontspanning te googelen. Nee, ze zijn heel gericht op zoek naar specifieke informatie en hebben doorgaans er weinig geduld en tijd.

Als dergelijke bezoekers op je blog komen proberen ze vaak zo snel mogelijk de gezochte info op te snorren. Om daarna zo snel mogelijk over te gaan tot de orde van de dag. Tijd om even te kijken hoe de site in elkaar zit, te kijken wat er nog meer aan interessants te vinden is, of zelfs maar het aandachtig doornemen van he zopas aangeklikte artikel is er zelden. Ennehh… een reactie achterlaten onder een blogbericht? Ho maar!

Meer bezoekers, meer kliks, minder leestijd

Tijden veranderen, Google past zich aan en jij – blogger – moet mee. Je moet als blogger niet meer de illusie hebben dat het merendeel van je bezoekers meer dan een kwart van je langer artikel gaat lezen. Hij of zij scrolt gewoon door je stuk op zoek naar aanwijzingen of haakjes die erop kunnen wijzen dat er iets interessants te lezen valt. Jij moet die haakjes verzorgen. Ook Google probeert almaar vaker jouw bloedeigen content rechtstreeks in zijn zoekresultaten te tonen.

Het algemene “ongeduld” bij bezoekers en lezers gecombineerd met Google’s pogingen om zoveel mogelijk antwoorden te geven zonder dat de gebruiker de zoekmachine moet verlaten, zorgt misschien wel voor meer kliks naar je site, maar minder aandacht voor je lange artikels. Hoe interessant die ook mogen zijn.

Puur voor de lol dook ik nog eens in de statistieken van Google Analytics. Concreet vergeleek ik enkele cijfers uit 2015 met die uit 2020.

Parameters20152020Wijziging (in%)
Unieke bezoekers44.05679.367+80,15
Pageviews111.327139.144+25
Sessies62.90595.403+51,66
Aantal sessies/bezoeker1,431,20-15,81
Gem. sessieduur2m14s1m17s-42
Nieuwe bezoekers (in %)89,390,7
Terugkerende bezoekers (in%)10,79,3

In een tijd waarin het aantal artikels op een nicheblog als Blogtrommel.com zowat verdubbelde groeide vooral het aantal unieke bezoekers. Het aantal sessies per bezoeker en vooral de leestijd daalde.

En terwijl het verkeer afkomstig uit de organische zoekresultaten in de periode 2015-2020 ruimschoots verdubbelde, daalde de bezoekers uit social media met goed 38%. Nog opvallend: het verwijzend verkeer daalde in dezelfde periode met zo’n 72%.

Bezoekers per verkeersbron20152020Wijziging (in%)
Organische zoekresultaten31.24963.005+101,62
Direct verkeer6.15113.532+120
Verwijzend verkeer5.6861.548-72,78
Social media2.1941.360-38,01

Meer engagement op je informatieve nicheblog?

Het nadeel van nicheblogs zit ‘m in het feit dat ze misschien wel veel waardevolle info bevatten en erg veel kliks uit zoekmachines trekken – voor zolang het duurt – maar dat er vrij weinig gelézen wordt. Wanneer een bezoeker niet meteen vindt wat ‘ie zoekt, is hij weg. En de tijd dat hij op je site doorbracht is meer dan waarschijnlijk te kort om je (blog) later nog te herinneren. Vergeet dat tweede bezoek dus maar.

Natuurlijk zijn er bezoekers afkomstig uit Google die wel hun tijd nemen, je artikel heel aandachtig lezen, op ontdekkingstocht gaan op je blog, je site bookmarken en uitgroeien tot trouwe fans. Maar dat zijn toch eerder de uitzonderingen. Bovendien, zodra je (content) het acute probleem van je lezer wegneemt, verdwijnt vaak diens behoefte om je nog verder te volgen. Voor een deel is dat iets waar je als fervent nicheblogger moet leren mee leven. Anderzijds kan je:

1. Vaak genoeg bloggen

En het ook lang genoeg volhouden, vooral. Zo’n blog dat iedereen weet te vinden – niet alleen Google bouw je niet in enkele weken op. Ga je net van start met je blog, profiteer dan van de extra drive die je hebt om in het eerste jaar 100 à 150 blogposts van goede kwaliteit online te zetten. Dat is voldoende om voet aan de grond te krijgen. Daarna, kan het met minder, maar blijf regelmatig publiceren.

2. Meteen duidelijk maken waar je blog over gaat

Oké, je nicheblog trekt veel bezoekers uit Google. De meesten kennen je site niet of nauwelijks. Het is zaak de nieuwkomer niet alleen lekker te maken met het artikel dat hij of zij net via Google heeft ontdekt. Maak duidelijk dat er op je blog flink wat kennis te rapen valt. Zoek het niet te ver. Denk iets dieper na over:

3. Zorgen dat de belangrijkste pagina’s van je blog makkelijk vindbaar zijn vanaf de homepage

Welke pagina’s maken het voor je bezoeker/lezers/volgers de moeite waard om een bezoekje aan je blog te brengen? Die artikels en pagina’s moeten heel vlot bereikbaar zijn. Je blog moet vlot doorzoekbaar zijn. Ook voor iemand die je site van haar noch pluim kent. Een slimme hoofdmenubalk kan hier van dienst zijn. Daarnaast kan je denken aan de sidebar en footer als plekken om linkjes neer te zetten naar pagina’s en artikels die volgens jou het verschil kunnen maken. Zowel voor jou als blogger als voor je lezer.

Ben je al een tijdje aan het bloggen en is je archief met blogberichten te omvangrijk om een keuze te maken? Groepeer een aantal gerelateerde pagina’s per thema, en maak portaalpagina’s. Plaats linkjes naar die portaalpagina’s.

Dat allemaal om ervoor te zorgen dat mensen die op je blog komen niet te lang moeten zoeken naar datgene wat voor hen interessant zou kunnen zijn. Als blogger is het jouw taak om de kat bij de melk te zetten. Mensen die rustig de tijd nemen om op hun dooie akkertje een site door te spitten? De laatste lezer die dat deed is daar 15 jaar geleden mee gestopt.

4. Voor unieke content zorgen

En dan heb ik het niet eens zozeer over het feit dat je geen teksten van anderen kopieert. Dat ook natuurlijk! Maar daarnaast moet je ook:

  • nieuwe dingen vertellen
  • bestaande info op een andere manier brengen
  • eigen onderzoek doen
  • aparte keuzes maken/aanbieden om problemen op te lossen

Toegegeven, echt nieuwe dingen brengen is lastig. Je kan aannemen dat zowat alles al een keer is gezegd en geschreven, ergens op het internet. Het gaat er ‘m om dat je bestaande kennis, informatie en ideeën opnieuw verzamelt, samenvat en verpakt volgens je eigen unieke inzichten.

Meer van dat?

5. Voor een eigen stijl zorgen

Als alles al een keer is verteld, wordt de manier waarop je hetzelfde verhaal opnieuw brengt veel belangrijker. Als je blogt, doe dat dan in een eigen (schrijf)stijl, op je eigen ritme en met je eigen jargon. Ook op die manier laat je zo’n blog boven het maïsveld uitsteken.

6. Je lezers proberen te betrekken bij je (niche)blog

Ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan, tegenwoordig. Maar toch:

  • blijf regelmatig bloggen
  • vraag input en suggesties van je lezers en doe daar ook wat mee op je blog
  • ga in conversatie met je lezer als ‘ie een reactie achterlaat op je blog
  • heb oog voor vragen, kritiek en twijfels van je lezers en volgers (ook die leveren onderwerpen op om over te bloggen)
  • doe eens een winactie
  • organiseer een enquête onder je lezers en volgers
  • nodig eens een gastblogger uit
  • breng vervolgverhalen

Val op! Verras! Laat zien dat je blog er niet alleen is voor de SEO en de gratis trafiek uit Google. Geef je bezoekers en lezers niet alleen de gelegenheid om je blog te ontdekken, maar stimuleer hen ook om regelmatig naar je blog terug te keren.

Reken niet meer (alleen) op Google om veel bezoekers naar je nicheblog te brengen. Kijk ook naar andere verkeersbronnen. Zelfs al moet je harder werken om resultaat te behalen.

7. Het nadeel van nicheblogs counteren door wat meer van jezelf te laten zien

Veel nicheblogs zijn goed vindbaar en heel informatief. Echter, doordat ze zich dus nogal erg focussen op hun centrale onderwerp zijn ze ook snel een tikje saai, clean en onpersoonlijk. Niet direct het soort blog waar je puur voor je plezier komt lezen.

Je eigen karakteristieke schrijfstijl doet al wat, natuurlijk. Maar je kan wat meer warmte en persoonlijkheid binnenbrengen door af en toe te bloggen over een meer persoonlijk getint onderwerp. De mens achter de expertise, zeg maar!

8. Overwegen om je nicheblog te laten evolueren richting omniblog

Met een omniblog heb je een hybride – een mengvorm tussen een nicheblog en een meer persoonlijk blog. Naast de artikels die duidelijk binnen je blogniche thuishoren kan je ook werken met verschillende, meer persoonlijk getinte rubrieken. Dat geeft jou als blogger wat meer flexibiliteit. En intussen kunnen je lezers ook (een) andere kant(en) van jou leren kennen.

9. Toch nog maar even blijven actief op social media

Heel wat blogs halen nauwelijks nog bezoekers uit social media. Toch niet rechtstreeks via klassieke deelacties. Wat helemaal niet wil zeggen dat je vandaag als blogger niks meer te zoeken hebt op socials. Heel wat volgers en lezers (her)ontdekken je blog immers via deze weg.

Reken er niet op dat het posten van een link naar je artikel nog veel verkeer zal genereren. Maar praat over je blog(onderwerpen). Wees een opvallende figuur in de groepen waar het over jouw topics gaat. Zo blijf je top of mind in je omgeving als het gaat om jouw expertise.

De pr verzorgen voor je blog is méér dan voortdurend linkjes strooien naar blogartikelen.

10. Een nieuwsbrief starten (maar noem ‘m zeker niet zo)

Goed, een nieuwsbrief beginnen en een mailinglijst opbouwen is wat werk en vergt een engelengeduld. Als het lukt heb je wel een eigen kanaal met erg trouwe volgers. De mensen die op je mailinglijst staan gaven jou de toestemming om hen te mailen zodra je een nieuw artikel online zet of iets anders belangrijks te zeggen hebt. Je hangt hier niet af van de grillen van Google of algoritmes van social media.

Conclusie?

Ziedaar wat je zoal kan doen om het grote nadeel van nicheblogs te counteren. Doorgaans worden nicheblog inderdaad wat makkelijker gevonden in de zoekmachines. Of dat ook betekent dat ze ook betrokken, geïnteresseerde lezers vinden is lang niet zeker. Je doet er hoe dan ook goed aan op je nicheblog genoeg aandacht te hebben voor dingen als gebruiksvriendelijkheid, het uitbouwen van een band met je lezer en alternatieve bezoekersstromen voor je blog. Er is meer in het leven dan SEO!

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *