De meeste bloggers weten het wel: social media brengen niet noodzakelijk nog veel bezoekers naar hun site. Maar dat betekent niet dat je de socials zomaar moet afschrijven. Wie je gaat volgen op social media bepaalt immers voor een flink stuk of je je blog nog kan laten groeien.
Leestijd: ca. 3 minuten
Hoe bepaal je of (je aanwezigheid op) sociale media nog voldoende (verkeer) opbrengt voor je blog? Kijk je puur naar het percentage van je volgers dat effectief doorklikt naar jouw blogpost na een deelactie, dan is de rekening gauw gemaakt: het sop is de kool niet meer waard.
Wie moet je volgen op social media?
Eén en ander betekent niet dat je sociale media de rug moet toekeren. Bloggen en social media vergt wel een andere aanpak. Daarbij moet de focus niet liggen op jouw volgers(aantallen), maar eerder op de personen – en organisaties – die jij volgt.
Je “ideale” publiek op social media is op te splitsen in verschillende categorieën.
1. Collega-bloggers
Veel bloggers lezen/volgen zelf ook graag blogs, dat is geweten. Volg een aantal collega’s. Spontaan denk je dan natuurlijk aan mensen die in dezelfde blogniche actief zijn. Zo kan je:
- inspiratie opdoen voor je eigen blog
- zelf meer interessante content delen op je eigen tijdlijn
- je blog beetje bij beetje op de kaart zetten bij andere bloggers
- elkaar ondersteunen (en vroeg of laat heeft jouw blog daar ook voordeel van)
2. Mensen die tot het doelpubliek van je blog behoren
Niet altijd even makkelijk op te sporen, misschien. Maar geef je pakweg tuintips, dan volg je zeker een paar hobbytuinders. En heb je zoals ik een blog over bloggen dan volg je bloggers.
Lang niet iedereen zal jou kennen of volgen natuurlijk. Dat geeft niks. Maar wat jij wél probeert te doen:
- andermaal inspiratie opdoen voor toekomstige blogonderwerpen
- proberen te achterhalen wat er echt leeft in je doelgroep
- content uit je doelgroep delen op je eigen kanalen (tag de mensen wiens content je deelt)
- een lijstje maken met focus zoektermen aanleggen (voor toekomstige blogberichten)
- …
3. Mensen van wie jij nog wat kan bijleren
Zoek naar mensen naar wie je opkijkt. Bloggers en influencers die in dezelfde niche zitten als jij, maar wel al een stuk verder staan. Tot deze categorie behoren ook de experts in elk onderwerp dat van ver of dichtbij aansluit bij jouw blogonderwerpen. Zo volg ik onder meer tekstschrijvers, beroepsbloggers, internetmarketeers, SEO-specialisten, WordPress-professionals en hostingbedrijven. Ook hier hetzelfde liedje:
- nieuwe dingen bijleren
- trends ontdekken
- stelen met je ogen (leren hoe influencers met hun volgers omgaan)
- hun interessante content en nieuws delen met jouw eigen publiek
4. Bedrijven en merken die van belang zijn binnen je niche
Logisch, natuurlijk! Als succesvol blogger ben je graag op de hoogte van nieuws en trends allerhande. Ze kunnen de aanzet zijn voor artikelen die jouw blog in de markt zetten als een heuse kennisbron.
5. Bloggers en volgers die je werk delen
Wanneer je pas met social media aan de slag gaat ben je misschien geneigd om een beetje klakkeloos iedereen terug te volgen die jou volgt. Persoonlijk zou ik echter een beetje kieskeurig zijn. Focus vooral op diegenen die:
- regelmatig je social media posts liken
- de interactie met je aangaan
- je content verder verspreiden op social media
- jou(w werk) aanbevelen bij anderen
- …
Wat mij betreft verdient deze groep zelfs jouw speciale aandacht. Zij vergroten tenslotte je naamsbekendheid en daar mag wel wat tegenover staan.
Kwaliteitsvol social media-netwerk opbouwen
Door voldoende aandacht te hebben voor wat anderen te bieden hebben kweek je goodwill en aandacht voor jouw blog. Daaruit vloeit op de duur naamsbekendheid en extra verkeer naar je blog. Alleen mag je niet verwachten dat je binnen een paar dagen al fenomenale resultaten krijgt.
Enfin, in deze tijden gaat het er niet zozeer om zoveel mogelijk kliks naar jouw blogs uit social media te slepen. Liever probeer je vooral veel inspiratie op te doen, een beetje stiekem je blog op de radar te zetten bij mensen die er echt toe doen. Dat doe je onder meer door niet zomaar iedereen te volgen op social media. Zoek mensen die jou(w blog wat kunnen bijbrengen. Bouw beetje bij beetje aan een maar heel doelbewust aan een netwerk dat oprecht geïnteresseerd is in wat jij doet.
Toegegeven, roeptoeteren en stampij maken is hier niet aan de orde. Maar deze strategie is minstens even effectief op termijn.
Conclusie?
Als het niet lukt om grote drommen bezoekers naar je blog te trekken, moet je wat anders verzinnen. Je social media-kanalen vooral inzetten om zelf een betere blogger te worden bijvoorbeeld. Of door je blog quasi nozem te pitchen bij volgers en geïnteresseerden die echt met je content aan de slag kunnen.
Geef een reactie