Regelmatig brengt WordPress nieuwe updates uit voor zijn cms. Vaak zijn de veranderingen zo klein dat er nauwelijks aandacht aan wordt besteed. De overgang naar WordPress 6.3 zal niet onopgemerkt voorbijgaan.
Leestijd: ca. 4 minuten
Hoe kan je de WordPress-editor bereiken?
Je kan de blokeditor op 2 manieren bereiken:
- als je ingelogd bent op je WordPress-site, via de knop Site bewerken in de zwarte balk bovenaan
- via het WordPress-dashboard en het tabblad Weergave, waarna je naar Editor kan
WordPress 6.3: meer overzicht in de (blok)editor (+video)
Met deze update maakt WordPress het je wat makkelijker om de verschillende onderdelen van je site te beheren. Geen overbodige luxe, want tot nu was het steevast zoeken naar verschillende onderdelen en functies. Om gek van te worden, soms!
Open de editor om aan de slag te gaan met het ontwerp en de indeling van je site of blog. Aan de linkerkant heb je een aantal tabbladen:
Navigatie
Via Navigatie kan je de verschillende menu’s beheren. Dat wil zeggen: de inhoud van het menu aanpassen én de opmaak ervan verzorgen. Het kan zijn dat je slechts één menu ziet. Dit is immers afhankelijk van je WordPress-theme. Heb je een block theme, dan kan je meer dan waarschijnlijk meerdere menu’s aanmaken.
Je hoeft dus niet noodzakelijk meer naar je templates te gaan om daar je (eventueel verschillende) menu’s wijzigen.
Stijlen
Sinds de invoering van Gutenberg block themes en Full Site Editing komen heel wat nieuwe WordPress-thema’s met diverse stijlen op de proppen. Met één muisklik kan je je site een heel andere look geven. Vooral dan qua kleurenschema en fonts, niet zozeer qua indeling van het geheel. Het aantal stijlen waaruit je kan kiezen is weer afhankelijk van je gekozen WordPress-thema.
Fijn is dat je ook meteen toegang krijgt tot je Stijlboek voor een bepaalde stijl. Het stijlboek is een collectie van kleuren, lettertypes en instellingen die samen het uiterlijk van je site bepalen. Dat stijlboek is trouwens te wijzigen, zodat je je blog of site nog wat meer kan aanpassen aan jouw smaak en behoeften.
Ook handig: stel dat je aan het stoeien bent met de opmaak van je site, maar je bent toch niet tevreden met het resultaat? Via de knop Revisies (aan de rechterkant van het scherm) kan je het zaakje terugzetten naar een vorige versie.
Waar ik echter vol ongeduld op wacht is de mogelijkheid om een stijl aan te passen, en deze vervolgens op te slaan als een aparte, eigen stijlvariant. Dat kan jammer genoeg nog niet.
Pagina’s
Vanaf WordPress 6.3 is het mogelijk om vaste pagina’s te bewerken, rechtstreeks in de editor. En je kan er ook meteen nieuwe aanmaken, mocht dat nodig zijn. Het voordeel hiervan ontgaat me enigszins. Het creëert verwarring en bovendien heb je langs deze weg ook niet alle mogelijkheden om je pagina op te maken en in te delen.
Ik kan me voorstellen dat dit leuk is als je een site hebt me maar enkele pagina’s. Blogtrommel.com heeft echter honderden pagina’s (onder meer in de kennisbank) en dan is het overzicht heel snel zoek. Maar het kan, dus!
Templates
Met de templates mag je de opmaak en indeling van de verschillende soorten pagina’s binnen je project verzorgen. Het gaat hier om de globale indeling van de:
- 404-pagina
- Homepage
- Vaste pagina
- Individuele blogbericht
- Archiefpagina’s
- Indexpagina’s
- Pagina’s voor zoekresultaten
Eigen templates aanmaken kan ook, indien nodig.
Patronen
Patronen zijn (grote) secties die je over op je site kan (her)gebruiken. Denk hierbij aan headers, footers, sidebars, call-to-actions enzovoorts…
Opvallend is dat de herbruikbare blokken in WordPress 6.3 voortaan ook onder de Patronen vallen. Idem voor de template-onderdelen.
De patronen gemarkeerd met ’n slotje worden standaard meegeleverd met je WordPress-theme en kunnen niet worden gewijzigd.
WordPress 6.3 maakt trouwens een onderscheid tussen gewone patronen en gesynchroniseerde patronen. Waarbij de wijzigingen die je aanbreng aan een gesynchroniseerd patroon meteen worden toegepast, overal op de site waar je dit patroon gebruikte. Onder die categorie vallen vanaf nu dus ook de door onszelf aangemaakte herbruikbare blokken.
Meer van dat?
Nieuw: 2 extra contentblokken in de block inserter
Zoals vaak bij de release van een WordPress-update komen er ook een paar extra blokken ter beschikking. Zo is er nu het blok Details. Dat laat je toe om stukken van je artikel te verbergen – achtergrondinformatie bijvoorbeeld – achter een link. Een klik op de bewuste link en de extra info komt tevoorschijn. Dit kan uiteraard nogal handig zijn bij erg uitgebreide pagina’s en blogberichten.
Via Voetnoten kan je woorden in je tekst markeren en onderaan je artikel de voetnoten tonen.
WordPress 6.3: blokeditor iets gebruiksvriendelijker
En zo schuifelt de editor voetje voor voetje richting gebruiksvriendelijkheid. De nieuwe indeling met logischer gegroepeerde elementen is zeker een stap in de goede richting. Wat ook helpt: klik vanuit eender waar op Site bewerken, en je komt binnen de editor meteen op het juiste template terecht. Vroeger belandde je standaard in het Home template en mocht je gaan zoeken welke template je eigenlijk moest wijzigen.
Verder in de categorie dat-niemand-er-eerder-aan-dacht: het feit dat je via een thumbnail de patronen kan zien die je wil gaan bewerken. Eerder kon je enkel afgaan op de naam van het object, en als je een boel patronen had aangemaakt kon dat weleens lastig worden.
Blijft de vraag of dit allemaal voldoende is om de nog steeds weifelende gebruiker over de streep te trekken en te overtuigen om toch eens een echt blok-thema te gaan bezigen. Dat is lang niet zeker. Want ook met deze wijzigingen aan de blokeditor is er voor wie van een klassieke WordPress-setup komt nog wel een leercurve.
Geef een reactie