Yoast Structured Data Blocks: ze niet gebruiken is zonde

Sharp Ben avatar

In:

,

Zullen we nog eens wat laaghangend SEO-fruit plukken? Heb je F.A.Q.-pagina’s op je blog, of maak je weleens how to’s? Dan is het zonde als je geen gebruik maakt van Yoast Structured Data Blocks!

Leestijd: ca. 4 minuten

Yoast Structured Data Blocks?

Even voor een goed begrip: je kan Yoast Structured Data Blocks alleen gebruiken als je:

  1. de Yoast SEO-plugin gebruikt
  2. werkt in de nieuwe Gutenberg-editor van WordPress
Yoast Structured Data Blocks zichtbaar in de Gutenberg-editor
De 2 structured data blocks (voor how to’s en voor het maken van F.A.Q.’s) zijn vindbaar in de Gutenberg-editor. Bron afbeelding: Yoast.com

Wat zijn structured data?

Structured data zijn in feite niks anders dan stukjes extra code. Met die code wordt extra informatie en context meegegeven aan de zoekmachines. Daardoor begrijpen zij makkelijker wat er allemaal op een webpagina te zien is.

In het geval van de Yoast Structured Data Blocks maak je Google duidelijk dat het hier gaat om een F.A.Q.-gedeelte – een sectie met veelgestelde vragen – dan wel een how to.

Met de Gutenberg blocks van Yoast SEO hoef je je geen zorgen te maken over de code. Vul gewoon de benodigde informatie in en de rest gaat vanzelf…

Yoast belooft in de toekomst nog meer van dergelijke structured data-blokken te voorzien. Of ze ook allemaal beschikbaar zullen zijn in de gratis versie valt af te wachten.

Waarom structured data gebruiken op je blog?

Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom je je druk moet maken om die structured data. Het heeft alles te maken met de SEO van je site. Structured data helpen de zoekmachines je blog beter te begrijpen. Met als fijn gevolg dat je site beter scoort in diezelfde internetzoekmachines.

Tik in Google een willekeurige zoekterm in en je ziet al een tijdje dat zoekresultaten – naast de klassieke blauwe linkjes – allerlei vormen aannemen. Antwoordboxen, stappenplannen met plaatjes, lijstjes,… Dat is vaak het gevolg van het gebruik van structured data!

Zo’n speciaal zoekresultaat (featured snippet) valt natuurlijk erg op in de zoekresultaten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele mensen erop klikken.  Enfin, slaag je erin om een featured snippet te bemachtigen, dan kan dat een heuse jackpot betekenen voor je blog.

Niet bepaald indrukwekkend

Heb je een informatief blog? Ben je weleens aan de gang met stappenplannen allerhande of heb je een F.A.Q.-pagina of iets dergelijks, dan zou ik hier toch eens naar kijken.

Gebruik het F.A.Q.- blok van Yoast structured data en het heeft allemaal niet zoveel om het lijf. Er is een vakje om je vraag in te tikken en een box om het antwoord op die vraag in te typen. Eventueel kan je nog een foto toevoegen. That’s it!

Veelgestelde vragen beantwoorden en how to’s maken?

Bij een how to kan je een genummerd stappenplan maken. Bij elke stap hoort in

Rich snippet F.A.Q. met structured data
Een F.A.Q.- pagina zichtbaar in de zoekresultaten van Google. Wanneer een vraag wordt aangeklikt verschijnt meteen het korte antwoord in beeld. Bron van de afbeelding: Bakemywp.com.

principe ook fotomateriaal. De totale tijdsduur van de gehele activiteit kan je ook weergeven.

Ook als je de sectie met veelgestelde vragen nadien live op je blog ziet, is dat niet direct om steil achterover te vallen. Qua opmaak bedoel ik dan. Kijk maar eens in mijn kleine F.A.Q.-sectie.

De echte magie van de zaak vind je terug in Google. Al hoort de hierbij getoonde afbeelding niet bij mijn veelgestelde vragen pagina.

Bovenaan in Google komen met je veelgestelde vragen schijnt wel enige aandacht te vergen. Zo moet je – uiteraard – antwoorden op de  vraag. Doe dat heel beknopt en heel to the pont, zonder al te veel franjes (in minder dan pakweg 200 woorden).

Je vraag begint liefst ook met Hoe, Wat, Waar, Wanneer, Waarom,…

En het antwoord op de vraag begint ook vrij typisch.

Is de vraag bijvoorbeeld: “Hoe klop je eiwit tot sneeuw?”, dan begint het antwoord best met: “Eiwit tot sneeuw kloppen doe je het makkelijkst door…”

Nogmaals, dit is niet het moment om een heel uitgebreid verhaal te doen. Het stukje hoeft ook niet bloemrijk geschreven te zijn. Je komt meteen ter zake en je zorgt dat een gemiddelde 14-jarige moeiteloos kan verstaan wat er gezegd wordt.

Tot slot nog kort iets over de how to. Zie deze niet te eng. Je kan het how to structured data blok van Yoast in principe gebruiken iedere keer als je iets moet uitleggen dat in chronologische volgorde moet gebeuren. Ook een recept voor popcorn is bijvoorbeeld een how to…

Slechts één Yoast Structured Data block per pagina?

Yoast geeft de raad om je te beperken tot één structured data-blok te bezigen per bericht of per pagina. De reden hiervoor is me niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk gewoon om niet het risico te lopen Google in verwarring te brengen.

Conclusie?

Met Yoast Structured Data Blocks kan je makkelijk structured data toevoegen aan je webpagina’s. Indien je op je blog een pagina met veelgestelde vragen hebt of je bent aan de gang met stappenplannen van allerlei slag, zou je wel gek zijn om  hier geen gebruik van te maken.


Category: ,

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *