2de blog beginnen: wel of niet doen?

Sharp Ben avatar

In:

Soms heb je als blogger te maken met een zekere onrust. Je blogt al een aantal jaren en zet ieder jaar tientallen artikels online. En hoewel het nog best wel goed gaat, merk je toch dat de rek/de groei er een beetje uit is. Bovendien, je raakt een beetje uitgekeken op je huidige blogproject. De zin om te schrijven is er gelukkig wel nog. Een 2de blog beginnen dan maar? Dat hangt ervan af!

Leestijd: ca. 8 minuten

Er zijn wel wat voordelen aan een 2de blogavontuur. Je weet beter wat je (niet) wil, je ideeën worden minder gekleurd door je beginnersenthousiasme. De kans is groot dat je met wat meer overleg in het nieuwe project stapt. Desondanks zou ik toch nog even kijken naar je huidige blog.

2de blog beginnen? Eerst op onderzoek uitgaan

Het is soms erg verleidelijk om meteen te gaan brainstormen over een nieuwe domeinnaam annex blognaam. Ik zou daar nog heel even mee wachten en eerst nagaan waarom je precies een 2de blog wil starten. Zo’n extra blog is namelijk niet altijd de beste oplossing voor jou(w probleem).

1. Is de motivatie er nog?

De zin om een nieuw blog te starten kan voortkomen uit het feit dat je huidige blog al een tijdje in de lappenmand ligt. Een blogdip, uitgekeken op een niche die je eens zo boeiend leek, een groot technisch probleem… Het kan de besten overkomen.

Vooraleer een nieuw blog te beginnen zou ik eens kijken of je oude/slapende blog niet tot leven kan worden gewekt. Immers, het is zo zonde om datgene wat je zolang hebt opgebouwd gewoon links te laten liggen. Zeker wanneer je blog nog wat verkeer trekt en goed gevonden wordt in Google. Want met je 2de blog moet je uiteraard van 0 herbeginnen. Kan je dat nog opbrengen?

2. Zijn alle mogelijkheden op je huidige blog uitgeput?

Een van de belangrijkste redenen om opnieuw te beginnen zit ‘m waarschijnlijk in het feit dat je nieuwe onderwerpen wil aansnijden. Maar kan je die topics echt niet aan bod laten komen binnen je reeds bestaande blog?

Houd er meer dan één blog op na en je moet je tijd en aandacht gaan verdelen. Op het einde van de rit heb je te vaak 2 blogs die niet het volle potentieel benutten…

Zeker wanneer de onderwerpen enigszins in het verlengde liggen van wat je nu al bespreekt kan dat aan te raden zijn. Zo zou je pakweg je bestaande blog over grafische vormgeving kunnen omvormen naar een blog rond fotografie. En een persoonlijk blog kan beetje bij beetje omgeturnd worden tot een omniblog of zelfs een nicheblog. Dat is al bij al vrij simpel te regelen. Het volstaat om (een paar) nieuwe blogcategorieën aan je blog toe te voegen en deze vanaf nu regelmatig aan te vullen met interessante berichten.

Op je bestaande domeinnaam met een schone lei beginnen is trouwens perfect mogelijk:

  • neem een ander WordPress-thema
  • kies een andere blogtitel
  • wijzig je tagline
  • verwijder de blogberichten en -pagina’s die niet meer passen in je nieuwe concept

Een splinternieuw blog op een andere domeinnaam is alleen maar handig als je:

  • domeinnaam helemaal niet meer past bij de onderwerpen die aan bod zullen komen
  • niet wil dat je nieuwe content gemakkelijk geassocieerd wordt met je oude online merk/domeinnaam
  • oude blog een slechte reputatie heeft bij Google
  • je blog/domeinnaam voor een mooie som hebt kunnen verkopen

3. Ga je die 2 blogs kunnen onderhouden?

Toegegeven, veel hangt hier af van waar je ambities (met deze of gene blog) liggen. In principe kost het bijna 2 keer zoveel tijd om 2 blogprojecten tot een succes te maken.

Eén blog langdurig in de lucht houden is bij momenten al knap lastig. Wil je de 2 blogs naast elkaar laten bestaan? Behoud je één master blog en het ander als een projectje voor erbij?

Wat je vaak ziet is dat alle aandacht naar het nieuwste troetelkind gaat en de eerstgeborene langzaam maar zeker wegkwijnt. Maar goed, ik ben niet diegene die moet beslissen wat er met je blogs moet gebeuren of hoeveel tijd je aan je hobby’s moet spenderen.

Mijn eigen ervaring?

Wie mij volgt weet dat ik weleens vaker twijfel aan de zin en onzin van mijn blogprojecten. Om ontsnappen aan de sleur van het bloggen over bloggen zette ik ooit een speciale blogcategorie op: Offtopic. Sporadisch blog ik dan over andere dingen dan blogtips. Een andere halfslachtige poging vind je in mijn slow blogging project. Die 2de blog komt eigenlijk niet van de grond. Er gaat ondanks alles nog zeer veel energie naar de eerste blog. Ik kom er gewoon niet toe om werk te maken van mijn andere blog.

Wat zijn de mogelijke alternatieven voor een (2de) blog?

Je schrijft en deelt graag verhalen, maar na jaren intensief bloggen zie je op tegen de sleur en het gedoe van het bloggen en alles wat daarbij hoort. Het is niet je ambitie om vol in de schijnwerpers te staan en hoge posities in Google op jouw naam hoeven niet per se.

Herkenbaar? Heb je de volgende opties weleens overwogen?

1. Bied je diensten aan als gastblogger

Waarom zou je gaan gastbloggen? Is dat dan niet even lastig dan schrijven voor je eigen platform? Niet per se. Je kan bijvoorbeeld bloggen over onderwerpen die je wel interessant vindt, maar niet echt passen op jouw eigen blog. Over de frequentie en de voorwaarden waarbinnen dit kan gebeuren, daarover moet je afspraken maken met het blog waar je te gast bent.

2. Blog op Facebook

Schrijf je graag zo nu en dan een artikel – over een onderwerp waarvoor geen plaats is op je blog – dan kan je ook notities maken op Facebook. Je hebt hier meer mogelijkheden om je stuk er als een echt artikel te laten uitzien dan met een gewoon statusbericht.

3. Maak een account aan op Quora

Quora is een van de grootste Q & A-sites die het internet rijk is. Je kan er vragen stellen en beantwoorden, maar net zo goed complexloos een discussie starten. Als je dat wil kan je op Quora ook een serieuze fanbase opbouwen.

4. Sluit je aan bij een groepsblog

Wie een beetje zoekt vindt wel een paar groepsblogs en online magazines die aansluiten bij zijn of haar interessevelden. Een aantal daarvan zijn zeker op zoek naar artikels. Misschien kan je een bijdrage leveren? Aan jou om je eigen grenzen te bewaken, wel!

Is het een idee om regelmatig gastschrijvers uit te nodigen op je blog en je blog aldus om te vormen tot een soort groepsblog? Doe me alsjeblieft een plezier en zet dat uit je hoofd! In de praktijk komt het er immers op neer dat jij de hoofdredactie op je moet nemen. Met alle werk dat daarbij komt. Ook al schrijf je – misschien – minder artikels, het is geen taak die je op je wil nemen als je het wat kalmer aan wil doen.

5. Maak een account aan op medium.com

Medium.com is een online platform waar iedereen gratis artikels kan publiceren. Je bouwt niet echt een blog op. Wel een schrijversprofiel met een catalogus aan verhalen. Nadeel is dat – hoewel er heus wel Nederlandstalige artikels en dito auteurs te vinden zijn – de voertaal voornamelijk het Engels is. Verder kan het behoorlijk lang duren om een publiek op te bouwen. En het niveau is er doorgaans een stuk hoger dan gemiddeld.

Ziedaar een vijftal mogelijkheden om (andere) verhalen te schrijven en te delen. Je kan er zonder veel poespas een portfolio beginnen opbouwen (wel in de wetenschap dat jij als blogger niet alle zeggenschap hebt over de content die je maakt). Als het goed is heb je niet de rompslomp van een eigen blog. Vooral nuttig als je een uitlaatklep zoekt voor die dingen die niet meteen op je blog thuishoren.

Je ziet, een 2de blog opzetten hoeft dus niet per se. Als je een klein beetje uitkijkt kun je op bovenstaande platformen je ei kwijt zonder daarvoor een apart blog in te richten.

Bovendien, in elk van de stukken die je elders publiceert kan je eventueel een backlink naar je master blog plaatsen. Zo help je de SEO ook nog een handje.

Maar waarom zou je dan wél een 2de blog beginnen?

2de blog starten: dé manier om van je writer’s block af te komen?

Het hangt er natuurlijk van af wat je wil bereiken, waar je ambities liggen. Wil je beide blogs even succesvol uitbouwen of zie je dat andere blog eerder als een nevenprojectje? Persoonlijk zou ik vooral een 2de blog starten om… de lol van het bloggen niet voorgoed te verliezen1. Ik verklaar me nader.

1. bloggen tegen de verveling en de sleur?

Echt een deuk in een pak boter bloggen, dat doe je nog altijd het best via een blog rondom één afgebakend onderwerp. Echter, alsmaar artikels schrijven over een zelfde topic, dat wil weleens gaan vervelen. Op de duur kan je misschien een tunnelvisie ontwikkelen die verre van gezond is.

Dan is tijd om een totaal ander nicheblog te beginnen. Of je kan je blog beetje bij beetje omvormen tot en omniblog. Dat laatste is vooral een goed idee als je opziet tegen de kosten van zo’n blog bovenop je al bestaande project.

Hoe dan ook, het voordeel van een bijkomend blog zit ‘m in het feit dat je kan afwisselen. Ben je je ene blog(onderwerp) zo beu als koude pap en/of zit je met een kanjer van een writer’s block?

Laat het zaakje los en concentreer je voor een korte of langere periode volledig op dat andere blog! Even een andere bril opzetten, je blik verruimen, even loskomen van het topic dat er intussen langs je oren uitkomt en over totaal verschillende onderwerpen bloggen.

Allemaal beter dan zo’n blogdip weken of maanden te laten aanslepen. En na verloop van tijd kan je dan opnieuw switchen naar je andere blog.

Vertrouw er niet te lang op dat het wel goedkomt met die writer’s block. Soms is het tijd voor resolute actie!

2. een 2de blog starten en het helemaal anders aanpakken

Natuurlijk brengt het opzetten van zo’n site extra (denk)werk met zich mee. Anderzijds, je hebt wat ervaring, dus het zou allemaal nogal moeten meevallen. En bovendien werken we voor de lange termijn.

Trouwens, niemand zeg dat je aan je nevenproject evenveel kak moet hangen dan bij je eerste blog. Ja, er is waarschijnlijk een ander setje focus zoektermen waarop je je kan concentreren, maar verder kan het er best wat losser aan toegaan:

  • een minder strak publicatieschema
  • minder focus op SEO
  • een (nog) lossere schrijfstijl
  • het blog minder promoten op sociale media
  • de reacties op je blog uitschakelen (zodat je ze ook niet moet modereren)
  • net wat minder aandacht voor indeling en uiterlijke opsmuk

Kortom, maak van je nieuwe site een slow blogging project! Ga na welke aspecten van het bloggen je eigenlijk tegenstaan en zet die alvast op een lager pitje in het nieuwe project.

2de blog beginnen? eén ding zou ik wél doen

Een broertje dood aan link building en de promotie van je blog? Daar kan ik in komen. Om mensen toch de kans te geven je nieuwe blog te ontdekken, zou ik linkjes plaatsen (naar beide blogs) op een aantal strategische plaatsen.

  • op de About-pagina’s van je verschillende blogs
  • in de profielsectie van alle sociale mediaplatformen waar je actief bent
  • in de auteursbio die je meestuurt met elke gastblog
  • onderaan elke mail (in je e-mailhandtekening)

’t Kost weinig moeite, het levert je mondjesmaat verkeer op en Google merkt je blog sneller op.

conclusie?

Ja, ik zou eerst bij mezelf nagaan of een bijkomend blog echt nuttig en haalbaar is in jouw situatie. Maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een extra blog je creativiteit een boost kan geven. Je blijft bloggen (oké, op een lager pitje misschien), je laat je schrijfbrein niet in een lange winterslaap vallen. Mij zou het niet verbazen mocht blijken dat je – sneller dan verwacht met een frisse blik en met volle goesting terug aan het bloggen gaat. Op beide blogs!


Voetnoten:

  1. Onder meer om dié reden maakte Blogtrommel.com plaats voor Webeffectief.com. Het biedt mij ook de gelegenheid – om beetje bij beetje – andere onderwerpen aan te snijden. ↩︎

Category:

Comments

3 reacties op “2de blog beginnen: wel of niet doen?”

  1. Mies Huibers avatar

    Goed artikel. Zat daar zelf ook al over te dubben. Ik heb twee soorten blogartikelen die eigenlijk niet bij elkaar horen. Maar bij een gehoste website betekent splitsen ook dat je meestal het dubbele aan kosten kwijt bent omdat je dan van 1 website naar meer websites gaat. Ook iets om rekening mee te houden.

  2. Marga avatar

    Goed artikel! Wellicht ook nog een mogelijkheid: op één website twee blogsrolls. Indien de onderwerpen dicht bij elkaar liggen maar er toch behoefte is aan ander publiek, andere topics. Over ‘how to apply multiple blog pages’ is genoeg info te vinden.
    Maar ik ben het met Ben eens, een tweede blog is wellicht gemakkelijker door de ervaring, maar kost net zoveel tijd om er echt iets goeds van te maken.

  3. Ximaar avatar

    Ik heb ooit overwogen om een domein met een stuk of wat subdoemeinen te nemen. Daarbij moest de naam van het hoofddomein kort en neutraal zijn. Inmddels heb ik dat allemaal laten varen omdat je ook prima met categorien kan werken. Daarbij hebben de meest uiteenlopende onderwerpen bij mij altijd van alles met elkaar te maken. Zet ze dan ook vaak binnen 3 categorien. Met diverse domeinen gaat dat niet lukken.

    Het is ook beter om regelmatig op 1 domein te bloggen dan halfregelmatig op 2 domeinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *