Het valt niet te ontkennen: Blogtrommel.com1 groeit niet meer. Althans niet gemeten naar het aantal volgers, bezoekers en lezers. Nog los van het feit of dat dan wel zo erg is, is dit wat ik fout doe bij het bloggen (en wat jullie dus moeten zien te vermijden).
Wat ik fout doe bij het bloggen (en waarom Blogtrommel.com nooit echt een sterk merk zal worden)
Natuurlijk zijn er dingen die ikzelf niet in de hand heb. Zo zijn er nog wel mensen die een blog willen beginnen, maar de grote hype om en rond het bloggen duidelijk gaan liggen. Maar terug naar wat ik fout doe bij het bloggen.
1. Mijn schrijfstijl is niet ideaal
Wat er loos is met mijn schrijfstijl? Wel, ik heb simpelweg te veel woorden nodig om mijn ding te doen. De aard van het beestje natuurlijk. Combineer dat met het feit dat ik slechts zelden gebruik maak van eigen graphics en multimedia om artikels ook visueel interessant te maken. In een tijd waarin alles almaar sneller en flitsender moet is dat zeker een nadeel.
2. De man achter Blogtrommel.com komt te weinig in beeld
Dat kan je vrij letterlijk nemen! Mijn profielfoto bijvoorbeeld dateert uit het begin van mijn blogavontuur (2011). En – bij mijn weten – is dat de enige foto van mezelf die op het internet circuleert.
Podcasts en video’s? Ho, maar! Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om daar meer werk van te maken. Kijk en luister naar de korte screencasts in dit artikel en je begrijpt meteen waarom. Goed, ik ben dit niet gewoon, de tools die ik gebruik om een en ander voor mekaar te krijgen kunnen een stuk beter, maar dan nog. Te lastig, te vermoeiend in verhouding tot de meerwaarde die het voor jullie heeft.
Iets anders dat niet in mijn voordeel speelt is dat BT een nicheblog is en geen omniblog. Ik heb het vrijwel uitsluitend over bloggen en alles daarrond. Daarbij geef ik zelden een kijkje in mijn persoonlijk leven.
3. Ik gebruik social media op de verkeerde manier
Misschien zal het je verbazen, maar ik ben geen social media dier. Twitter en andere Facebooks probeer ik vooral in te zetten puur om mijn blog te promoten (ook om inspiratie op te doen, maar veel volgers merken daar natuurlijk weinig van). En ja, volgers kunnen via die weg met mij in contact komen. Alleen ga ik dat contact niet per se opzoeken of vergemakkelijken.
Ziedaar wat ik fout doe bij het bloggen. Het zijn 3 domeinen waar ik als blogger niet consistent genoeg ben en punten laat liggen.
Van je blog een sterk merk maken? Let hierop
Blogtrommel.com is dus zeker geen lichtend voorbeeld op het vlak van branding en (visuele) identiteit. Voor mij hoeft dat ook niet. Het is zelfs een bewuste keuze.
Wil jij wel serieus doorgroeien en een sterk online merk neerzetten dan volstaat het niet om goeie artikels te schrijven. Die zijn inderdaad een goed begin maar er komt meer bij kijken.
1. Laat meer van jezelf zien
Je blog mag dan vooral bestaan uit teksten, vroeg of laat willen bezoekers en lezers weten wie of wat er achter de teksten schuilgaat. Al helemaal als je via je blog mensen van je gelijk wil overtuigen of dingen aan de man moet proberen brengen.
Als het er echt op aankomt doen we graag zaken met andere mensen van vlees en bloed. En dan nog het liefst met mensen waar we wat gemeen mee hebben, waar we ons thuis bij voelen. Know, like and trust, zeggen de Angelsaksen.
Je site moet dus best wat menselijke warmte uitstralen. Verschillende manieren om dat te doen:
- toon je gezicht
- zorg dat lezers op een of andere manier met je in contact kunnen komen
- geef je lezers af en toe een blik op je privéleven
- gebruik gerust de uitdrukkingen en stopwoordjes die typisch jou zijn
Het maakt je site allemaal wat minder afstandelijk en saai, wat minder bedrijfachtig.
2. Gebruik social media niet alleen om promo te voeren voor je blog of merk
Nog een tip die je hier wel vaker hoort de laatste tijd. Social media zijn er niet alleen om linkjes naar jouw blog, producten of diensten te dumpen en dan met de noorderzon te verdwijnen. Die strategie werkt voor geen meter meer.
Spendeer méér tijd aan socials om er te netwerken, inspiratie op te doen voor toekomstig werk, vragen te stellen en beantwoorden. En natuurlijk mag je bij elk van die gelegenheden weleens een link naar jouw blog plaatsen. Laat dat alleen niet je primaire drijfveer zijn…
Oké, daarmee zijn de sociale media niet meer de bron van goedkope/makkelijke pageviews – de term klikvee viel hier weleens – voor je blog die het vroeger wel was.
De kans dat mensen afkomstig uit sociale media langer op je blog blijven hangen stijgt echter wel aanzienlijk.
3. Neem jezelf ook niet al te serieus
Het besef dat straks iedereen kan lezen wat we online gooien verlamt ons een beetje, of niet soms? Dat is voelbaar in de manier waarop we schrijven, de keuzes die we maken.
Jammer is dat dan de humor en spontaniteit wat uit je blog geknepen wordt. Daarom:
- schrijf zoals je praat tegen de liefste en je koters aan de zaterdagse ontbijttafel
- durf humor te gebruiken (ook al is die misschien niet altijd politiek correct)
- maak je niet te druk in die laatste schrijffout
- niet alles wat op je blog verschijnt hoeft er gelikt uit te zien
4. Doe iets met video en/of audio
Persoonlijk waag ik er mij dus niet aan, maar als het erom gaat snel connectie te maken met bezoekers en volgers kan je moeilijk naast audio en video. Men ziet je smoel, hoort je stem, hoort je lachen en boos worden,… Daar kunnen geen 1.000 blogberichten iets tegenin brengen.
Heb je zelf geen video’s of podcasts, dan kan je dat ondervangen door – bijvoorbeeld – Youtube-video’s te embedden. Hopelijk wel nuttig voor je lezers, maar natuurlijk niet ideaal als je vooral jezelf op de kaart wil zetten. Van die mogelijkheid (die perfect legaal is) maak ik hier veelvuldig gebruik.
5. Kom rond voor je mening uit
Wil je van je blog een sterk merk maken dan ontkom je hier niet aan. Durf voor andere oplossingen te kiezen dan de meest voor de hand liggende. En wees ook bereid om je controversiële keuzes te verdedigen als dat nodig is. En dan volstaat het niet om je simpelweg te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Je zal ook met goeie argumenten moeten komen.
Conclusie?
Zo, tot zover wat ik fout doe bij het bloggen. Nogmaals, wil je een stevig merkimago uitbouwen dan heb je meer nodig doen goed geschreven artikels. Omdat bezoekers en lezers graag willen weten welke personen er achter een site schuilgaan moet je je natuurlijk zo nu en dan even tonen. Ikzelf doe dat liever niet ten volle. En dat is mee de oorzaak van het feit dat de groei van Blogtrommel.com stagneert.
Voetnoten:
- Ik heb het hier over de voorganger van deze site. ↩︎
Geef een reactie