Eens gestart met bloggen begint de zoektocht naar bezoekers en lezers voor je eigenste stukje internet. Je spreekwoordelijke moeder en de kat van de buren zijn je fans van het eerste uur. Meer publiek vinden blijkt algauw een stuk lastiger. Aan tips om van je blog een succes te maken is er gelukkig geen gebrek, al moet er ook meteen aan worden toegevoegd dat niet alle tips evenveel effect sorteren. Een aantal van de meest overroepen blogtips.
Leestijd: ca. 4 minuten
Niks tegen je moeder en de kat van de buren overigens, maar je begrijpt waar ik heen wil…
5 (zwaar) overroepen blogtips
1. Een artikel van minimaal 300 woorden?
Een aantal jaren geleden was 300 woorden inderdaad de door Google aanbevolen lengte voor een blogartikel of pagina. Anders werd het zaakje niet eens geïndexeerd. Tijden veranderen en hoewel Google verzot is op zeer lange artikelen (die in de diepte gaan), kunnen ook hele korte artikelen zeer goed scoren in de zoekmachines. Vooral als je ze voorziet van “verrijkte content” zoals foto’s, infographics, podcasts, video’s en tekeningen. De hamvraag is en blijft: “Leveren die korte berichtjes waarde aan voor je lezer, zitten ze erop te wachten?” Is het antwoord “Ja!” dan hebben die hele korte stukjes zeker hun plaats op je blog.
Eén voorbeeldje van op mijn eigen blog: onlangs maakte ik een pagina aan met een korte inleiding en daaronder 26 links naar sites waar je gratis foto’s kan halen voor je blog. De pagina scoort behoorlijk goed in Google. Totaal aantal woorden: 79.
Het is sowieso goed om te zorgen voor een goede mix van kortere en langere stukjes.
2. Moet het focus zoekwoord X aantal keer in je tekst voorkomen?
Neen dus! Hoe belangrijk dat focus zoekwoord ook is voor de SEO van je artikel, het is niet de bedoeling dat je het om de haverklap in je artikel moet persen. Vroeger werd er inderdaad gegoocheld met percentages (keyword-dichtheid), maar dat is nu achterhaald. Schrijf in godsnaam op een vlotte, natuurlijke en verstaanbare manier, waarbij je het geviseerde zoekwoord quasi achteloos in je tekst verwerkt. Wees trouwens ook niet bang om ook synoniemen van je zoekterm te gebruiken evenals meervoudsvormen en verkleinwoorden. Immers, niet elke internet(be)zoeker zoekt exact op de zoekterm die jij voor je artikel in gedachten had.
3. Gastbloggen voor meer bezoekers op je blog?
In principe is gastbloggen een geweldige manier om aan externe linkbuilding te doen. Op voorwaarde dat er inderdaad kwaliteitsvolle, unieke en relevante artikelen worden geleverd aan het gastheerblog. Is dat niet het geval, dan kan je je de moeite beter besparen.
Als het allemaal volgens de regels van de kunst verloopt kan Google het wel appreciëren en vaart de SEO van je blog er dus wel bij. Echter, dat is iets dat zich vooral op wat langere termijn laat gevoelen. Op kortere termijn is de winst qua extra bezoekersaantallen naar je blog in de meeste gevallen erg beperkt. Lezers klikken relatief zelden effectief door naar het blog van de gastschrijver, klikmoe als ze zijn.
De directe winst is hier vooral voor de ontvanger van de blogpost (extra content), terwijl de gastschrijver van dienst meestal veel langer moet wachten eer ‘ie de voordelen kan proeven. Die laatste doet er trouwens goed aan te gaan gastbloggen op een blog dat “groter” is en meer autoriteit heeft dan het zijne om hier maximaal van te kunnen profiteren.
Het schrijven voor andere blogs vaarwel zeggen dan maar? Iedereen moet zijn persoonlijke rekening maar maken. Er zijn wel degelijk goeie redenen te bedenken om te gastbloggen, maar massaal veel verkeer naar je blog trekken is daar in de meeste gevallen niet bij en de tip hoort om die reden bij het lijstje van de meest overroepen blogtips.
4. Reageren op andere blogs voor meer bezoekers naar die van jou?
Ook de reacties die je achterlaat op andermans blog kunnen de jouwe vooruit helpen. Helemaal wanneer je blog pas de neus aan het venster steekt. Als je wil reageren onder een blog is het wel zaak om het goed aan te pakken en er de nodige tijd voor uit te trekken. Of één en ander – op korte termijn ook goed is voor grote bezoekersaantallen op jouw blog is verre van zeker! Lezers zijn en blijven even klikmoe en wie – buiten de trotse eigenaar van het blog leest jouw commentaar überhaupt?
Maar door te reageren onder een blog leg je wel op een ongedwongen manier contact met iemand die je anders nooit zou hebben leren kennen of hebben durven aanspreken. Naast het feit dat je je blog voetje voor voetje in de markt zet, kunnen uit die contacten ook waardevolle samenwerkingsverbanden tussen bloggers ontstaan.
5. Je blog aanmelden bij startpagina’s?
Soms voel ik me schuldig. Ook Blogtrommel.com heeft namelijk een startpagina met daarop links naar een 500-tal interessante, Nederlandstalige (hobby)blogs. Maar of die pagina voor de betrokken blogs ook een bron van verkeer van enige betekenis is durf ik te betwijfelen. De glorietijden van dergelijke startpagina’s zijn duidelijk voorbij.
Google zelf heeft al een tijd geleden duidelijk aangegeven dat het aan dergelijke pagina’s niet veel waarde meer hecht. Om voor de hand liggende redenen: ze zijn wat achterhaald door de steeds beter wordende zoekmachines en vooral er zwerven miljoenen startpagina’s rond die nauwelijks enige toegevoegde waarde meer hebben. Dit omdat zij al jaren niet meer zijn bijgewerkt.
Mijn startpagina wordt wel met enige regelmaat up-to-date gehouden. Derhalve wordt ‘ie ook nog redelijk gevonden in de zoekmachines.
Per saldo zal het je blog wel niet al te veel bijbrengen. Je blog gaat immers meteen “de concurrentie aan” met honderden andere blogs (waarvan tientallen binnen dezelfde niche als die van jou). Je moet met andere woorden al geluk hebben wil de achteloze surfer er precies jouw blog uitpikken.
Nog even over die externe linkbuilding?
Tips 3, 4 en 5 hebben dus met externe linkbuilding van doen. Anders dan vaak gedacht wordt brengt die externe linkbuilding dus niet zoveel extra bezoekers naar je blog. Althans niet rechtstreeks. Op Blogtrommel.com gaat het bijvoorbeeld hoop en al om een tiental clicks per dag. Echter, als er van buitenaf naar mijn site wordt gelinkt – vaak is dat dan in verband met bloggen en blogtips – is dat voor Google wel een oorverdovend signaal dat ik echt wat zinnigs te vertellen heb over dat topic. Het gevolg laat zich raden: Blogtrommel.com wordt hoger in de zoekresultaten geplaatst en mensen klikken sneller/vaker mijn site aan. Dààr zit ‘m de grootste winst qua aantal bezoekers van mijn blog.
Tot zover de wat mij betreft 5 meest overroepen blogtips. Met overroepen blogtips doel ik hier dus vooral op tips waarvan doorgaans te vroeg, veel te veel wordt verwacht. Of nog: de tips waarvan het “netto rendement” niet in verhouding staat tot het geleverde werk.
Ben jij het ermee eens of niet? Welke zijn volgens jou de meest overroepen blogtips?
P.S: ook benieuwd naar de 6 meest onderschatte blogtips?
Geef een reactie