Bloggen is meer dan alleen artikelen schrijven en ze online zetten. Vooral omdat het oog van de verwende bezoeker/lezer ook wat wil, is een mooie lay-out voor je blog ook een must. Blog je op WordPress dan heb je geluk. De keuze aan betaalde of gratis WordPress themes is immens…
Gratis WordPress themes uit de WordPress Theme Directory
Zoals de naam het al zegt is de WordPress Theme Directory de officiële databank van WordPress. Het is de pagina waar je terechtkomt als je in het dashboard van je blog klikt op Weergave en vervolgens kiest voor Thema’s.
Er waren tijden dat die gratis WordPress-lay-outs er niet bepaald gelikt en modern uitzagen. Om niet te zeggen dat ze ronduit lelijk waren (al zal dat ook wel te maken hebben gehad met het feit dat je ze werkelijk op iedere straathoek van het web kon tegenkomen). Tegenwoordig is er echter veel meer variatie in smaken en kleuren. Je bent bovendien ook niet meer verplicht je te beperken tot de klassieke blogindeling.
Deze themes uit de WordPress Theme Directory zijn en blijven gratis te downloaden en te gebruiken. De mogelijkheden om je lay-out aan je eigen smaak en voorkeuren aan te passen zijn doorgaans er beperkt. Of je moet in de HTML/CSS van je theme gaan zitten prutsen.
En dan is het ook nog fijn als je theme kan “meegroeien” met de laatste nieuwe updates van WordPress. Is dat niet zo, dan kan het zijn dat het boeltje niet meer fijn werkt of zelfs helemaal in de soep draait. Je zou er in dat geval voor kunnen kiezen om te blijven bloggen op een oudere versie van WordPress. Dat houdt dan weer bepaalde veiligheidsrisico’s in. Niet echt aan te raden, dus.
Van de officiële blogthemes aangeleverd door WordPress zelf – ze komen standaard bij een installatie van WordPress en luisteren naar namen als Twenty ten, Twenty eleven, Twenty twelve, enzovoort – kan redelijkerwijs worden aangenomen dat er zich geen compatibiliteitsproblemen voordoen bij een update van WordPress.
“Freemium” WordPress themes
Eén van de redenen waarom er in de bibliotheek van WordPress zoveel gratis templates te vinden zijn is de opkomst van het zogenaamde freemium verdienmodel: makers van premium (betaalde) WordPress themes ontwikkelen een soort light-versie van hun template om gratis te kunnen aanbieden aan gebruikers.
Deze versie heeft doorgaans wat meer personaliseringsmogelijkheden dan een “echt” gratis theme. Maar het is uiteraard vooral de bedoeling de blogger subtiel en minder subtiel te laten kennismaken met (de mogelijkheden van) een premium template. Bepaalde leuke/handige functies worden afgesloten en men hoopt de blogger natuurlijk tot een aankoop te bewegen.
Premium WordPress Templates
Je kan dus all the way gaan en een premium theme aanschaffen. Kostprijs? Meestal variërend tussen de 40 en de 100 euro (eenmalige kost). En wat je daarvoor in plaats krijgt? Je moet dan denken aan leukigheden zoals het kunnen inbrengen van je eigen favoriete kleurenschema, extra mogelijkheden om te spelen met lettertypes, de mogelijkheid om je blog flexibel in te delen, mooi geïntegreerde social media knoppen, sliders, online support, een berichtenforum voor het stellen van vragen omtrent je template enzovoorts. In de meeste gevallen zijn ook updates in de prijs inbegrepen.
Op die manier kan je zeer makkelijk een echt uniek stukje internet maken, dat spreekt. De kans dat andermans blog er net zo uitziet als de jouwe is zo goed als uitgesloten.
Betaalde of gratis WordPress themes zoeken?
Veel blogtemplates vind je natuurlijk in de hierboven vermelde database van WordPress zelf. Om door het bos de bomen te zien maak je misschien het beste gebruik van de eigenschapfilter. Vink gewoon de criteria aan waaraan je theme moet voldoen.
Sowmedia.nl bracht een aantal gratis blogtemplates samen. Ook Webtalis.nl besprak begin vorig jaar kort de 10 meest verkochte premium thema’s uit 2014 En uiteraard kan je ook je licht opsteken in de zoekmachines. Ik geef je ook graag enkele sites mee waar je terecht kan voor betaalde WordPress blogthemes:
Heb je je zinnen gezet op een bepaald WordPress thema, kijk dan ook eens even op Youtube en tik de naam van je theme in. Misschien vind je een demo-fimpje of een screencast waarin je kort een idee krijgt van hoe het theme precies werkt. Altijd handig!
Betaalde of gratis WordPress themes: waar je moet op letten
Als je dan uiteindelijk een (nieuw) thema installeert zijn dit de dingen die je moet weten.
Jezelf niet verliezen
Je kan jezelf erg makkelijk he-le-maal verliezen in de zoektocht naar het WordPress theme van je dromen. Heb je het moeilijk om een keuze te maken uit het aanbod, doe me dan een plezier en wacht niet met bloggen/artikelen schrijven tot je eindelijk je ideale lay-outje gevonden hebt. Het gevaar is immers te groot dat van uitstel ook afstel komt. Kies dan liever een (gratis) blogtheme waar je het voorlopig mee doet, in afwachting van iets definitiefs. Die prioritaire schrijvende meters, weet je wel?
Een WordPress-thema dat bij jou(w blog) past
Uiteraard is het nuttig je bij de keuze van een lay-out voor je blog niet alleen te laten leiden door de bling-bling. Het theme moet ook aangepast zijn aan het doel van jouw blog. Een reisblog ziet er helemaal anders uit dan een zakelijk blog van een accountant. En ben je een tekstblogger dan hoef je niet per se te investeren in een super flexibel theme met mogelijkheden om een kleine webshop te beginnen.
Het is wel van belang dat je blog responsive is, zodat ‘ie optimaal tot zijn recht komt, zowel op een smartphone, tablet laptop of desktop pc. Een absolute must vandaag!
Kies betaalde of gratis WordPress themes waar je je goed bij voelt
Of je nu gaat voor betaalde of gratis WordPress themes, zorg er in ieder geval voor dat je je goed voelt bij het gebruik van een bepaald blogtheme. Bloggen is zo al lastig genoeg: een (blog)thema dat voor jou niet fijn werkt of er niet helemaal uitziet zoals jij wil kan je er echt niet bij hebben.
Alle extra features maken het bloggen – zeker in het begin nodeloos complex.
Last but not least is er natuurlijk nog je lezer/bezoeker. Op het einde van de rit moet je blog een goede (eerste) indruk maken. Moet je site het inderdaad vooral hebben van je teksten, dan moeten die natuurlijk ook erg makkelijk leesbaar zijn. Dat lijkt de evidentie zelve, maar dat is het allerminst, geloof me!
Geef een reactie