Als blogger wil je graag dat je artikel door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt. En dus plaats je ook een link naar je nieuwste blogbericht op de Facebook-pagina van je blog, dat spreekt. Maar wat blijkt? Het bereik valt steeds dik tegen. Wil je meer bereik op Facebook, dan zijn dit jouw tips.
Leestijd: ca. 3 minuten
De verklaring voor de belabberde respons moet je niet ver zoeken. Immers, veel volgers van je Facebook-pagina voor je blog krijgen je update (met link naar je artikel) eenvoudigweg niet in hun berichtenstroom te zien. En logischerwijs kan er dan ook niet veel animo ontstaan.
Wat is de Facebook Edgerank?
Het zou toch de logica zelf zijn als tenminste iedereen die je Facebook-pagina leuk vindt jouw statusbericht onder ogen kan krijgen. Niet dus. Facebook heeft namelijk een probleem. Alleen al in Nederland en België stijgt het aantal Facebook-gebruikers tot ver boven de 10 miljoen. Als je dan weet dat elkeen op Facebook zo’n 300 vrienden heeft en ieder van die vrienden zelfs maar een paar berichten op Facebook zet…
Enfin, je snapt dat de tijdslijn van de gemiddelde Facebooker in no time een onoverzichtelijk kluwen wordt wanneer Facebook elk bericht aan iedere volger zou tonen.
Als oplossing voor dat probleem is er Edgerank, het algoritme van Facebook dat bepaald hoe belangrijk een bericht op Facebook is (en welke volgers het bericht te zien krijgen). Wil je dus meer bereik op Facebook, dan moet je je Facebook Edgerank opkrikken zodat meer mensen je statusupdate überhaupt te zien krijgen (met uiteraard positieve gevolgen voor het verkeer vanuit Facebook naar je blog).
Meer bereik op Facebook: een paar tips
Voor het bepalen van de Edgerank worden duizenden factoren in rekening gebracht. Een “Edge” staat voor een actie die jij of een van je volgers kan doen. Jij die een update plaatst, je vrienden die die update liken, een reactie achterlaten, het bericht delen, jouw reactie of vraag beantwoorden, de link naar je blog aantikken,…
Het verhaal is hopelijk duidelijk: hoe meer interactie er is met je volgers (en eventueel vrienden van volgers), hoe meer animo er is om en rond jouw updates, hoe belangrijker ze in de toekomst zullen worden beschouwd en hoe meer van je volgers je toekomstige berichten te zien zullen krijgen. Facebook neemt terecht aan dat iemand die je bericht aanklikt, een like geeft of een reageert ook wel geïnteresseerd zal zijn in wat jij in de toekomst nog te vertellen hebt.
Aan de andere kant: Facebook zal snel genoeg jouw updates uit de berichtenstroom filteren van iemand die systematisch je updates verbergt…
Het sleutelwoord voor (toekomstig) succes is “meer interactie.” Hoe je dat voor mekaar krijgt?
1. Gebruik een uitgelichte afbeelding bij je statusupdate
Een klassieker maar o zo effectief: mooie foto’s vallen op in de nieuwsfeed, trekken de aandacht en zetten vaak aan tot doorklikken.
2. Post regelmatig, maar…
Overdrijf daar ook niet in. Je volgers moeten het allemaal kunnen blijven behappen en je wil bovendien ook niet te pushy overkomen. Elk bericht of elke link moet de moeite waard zijn.
3. Plaats ook updates zonder directe link naar je blog
Heel in het kort: als je voortdurend links naar je blog plaatst, stuur je je volger weg van Facebook. Dat terwijl Facebook er juist alles aan doet om gebruikers zo lang mogelijk op het eigen platform te houden.
Praat daarom ook regelmatig over je blog ZONDER daarom een hyperlink naar een blogartikel mee te geven.
4. Heb niet alleen aandacht voor je eigen blog
Op de Facebook-pagina voor je blog draait het in hoofdzaak om extra verkeer naar je blog. Maak van je fanpage echter geen opeenstapeling van linkjes naar je eigen artikelen. Zorg voor wat afwisseling:
- maak foto’s
- deel interessante artikelen van je volgers en collega’s (vergeet hen niet te taggen)
- vraag om feedback van je lezers
- deel extra content op je Facebook-pagina (en maak je volgers daarop attent)
- reageer op vragen en suggesties van je volgers (en wacht er niet te lang mee)
- nodig je volgers uit je Facebook-pagina te bezoeken
- maak melding van je fanpage op je persoonlijke profiel-pagina
- …
5. Vermijd geautomatiseerde berichten
Facebook is een sociaal medium en op social media horen eigenlijk geen geautomatiseerde standaardberichten thuis. Houd het menselijk en levensecht. Kom origineel uit de hoek.
6. Plaats niet (alleen) op piekmomenten
Het is evident dat ook het moment waarop je een update aan je pagina toevoegt van belang. Je wil dat je bericht door zoveel gezien (kan) worden en dus wil je ook posten wanneer zoveel mogelijk gebruikers online zijn. Alleen, iedere blogger en elke marketeer denkt zo. Het kan dus aardig druk worden in de timeline van menig volger. Jouw bericht kan dan ook vrij makkelijk ondergesneeuwd geraken.
Net daarom kan het verdomd nuttig zijn om op minder drukke momenten te posten. Je ontloopt de grote massa, maar volgers die wel online zijn maken een grotere kans je bericht te zien (en de tijd te nemen er wat mee te doen).
Het moge duidelijk zijn, wil je meer bereik op Facebook dan zijn likes voor je pagina alléén niet genoeg. Je zal je fans ook bij je Facbook-activiteiten moeten betrekken!
Geef een reactie