Ben ik wel goed genoeg om te bloggen? En heeft mijn blog überhaupt nog iets toe te voegen? Wie zit er eigenlijk nog op mijn verhalen te wachten? Laat deze vragen wat te lang in je hoofd spelen en het zal nooit echt wat worden met jouw blog. En dat zou toch jammer zijn? Daarom: tips om te bloggen met meer zelfvertrouwen.
Leestijd: ca. 5 minuten
Die vragen zijn veelal terug te voeren tot een soort minderwaardigheidscomplex, een gebrek aan zelfvertrouwen. In het Engels bestaat er een hele mooie term voor: imposter syndrome. Een psychologisch fenomeen waarbij nochtans erg competente mensen de impact van hun eigen verwezenlijkingen schromelijk onderschatten. En als gevolg daarvan ook de lof en erkenning die ze ervoor krijgen systematisch wegwuiven.
Ik zie het probleem vaak opduiken bij beginnende bloggers. Maar – en laat dat een troost wezen – ook bloggers met veel ervaring hebben er last van. Nog opvallend: het gebrek aan zelfvertrouwen manifesteert zich vaak bij vlagen. Het gaat dus ook weer over…
Twijfels zijn een goede zaak, maar…
Aarzeling, twijfel en zelfs angst aan het begin van een blogavontuur, het is niet alleen doodnormaal, maar eigenlijk ook een goed teken. Het is een sterk signaal dat je inderdaad je beste beentje wil voorzetten, dat je je bewust bent van het feit dat je je lezer echt wel wat te bieden moet hebben. Kortom, dat het je menens is met dat blog.
Lastiger wordt het als het zoeken en tasten maar blijft aanslepen; blijft steken in concepten, twijfelen over niches, eindeloos blijft tweaken en piekeren over het juiste plan van aanpak. Mooi, maar daar komt niets of niemand mee vooruit. Zeker je blog niet!
8 tips om te bloggen met meer zelfvertrouwen
Laat me je eerst even geruststellen. Niet iedere internetter is op zoek naar het gespecialiseerde verhaal van de grote jongens. Ja, je moet je lezer wat te vertellen hebben, maar dat hoeft niet per se (altijd) te flirten met de “perfectie” (wat dat dan ook moge inhouden). Veel belangrijker is dat je lezer zich op de een of andere manier herkent in jouw artikels.
Je weet het natuurlijk nooit, maar wie vandaag een blog begint of een nieuw artikel schrijft moet niet de illusie hebben een uniek idee te brengen. Hoeft ook niet. Kijk om je heen en noteer hoe de dingen bij jou binnenkomen, wat jij erover denkt, hoe jij het probleem zou aanpakken,… Dáár komt je lezer op af. En los daarvan zijn er wel wat persoonlijke redenen om tóch te bloggen. Ter zake, nu.
1. Bloggen met meer zelfvertrouwen? Spring in het bad
Bereid je een klein beetje voor. Kijk wat rond, brainstorm minimaal over de onderwerpen. En voor de rest? Schrijvende meters maken, verdorie! Weinig andere dingen zijn zo effectief om je van je koudwatervrees af te helpen.
Natuurlijk veeg je daarmee niet zomaar je minderwaardigheidscomplex uit. Echter, eeuwig in rondjes draaien en blijven piekeren doet dat evenmin. Begin eraan en druk zo nu en dan eens op Publiceren.
2. Bekijk de zaken positief
Druk je inderdaad op publiceren, dan heb je in ieder geval iets gemaakt. Je hebt iets bewezen. Zowel voor jezelf als voor de bezoekers en lezers van je blog. Geen grootse prestatie misschien, maar wel een belangrijke (bijkomende) stap in de richting van je doel. Dit is iets om fier over te zijn!
3. Wees realistisch
Om als beginnende of zelfs meer gevorderde blogger stappen te kunnen zetten kan het belangrijk zijn om je verwachtingen een beetje bij te stellen. Niemand verwacht of hoopt dat je blog perfect is. Wel hoopt iedereen die je artikel aantikt iets te vinden dat aanspreekt, troost biedt of verder helpt.
En dan nog! Wij bloggers hebben de neiging om de impact van onze artikels (zwaar) te overschatten. Bij een nieuw blogproject is het aantal mensen dat je fouten ziet sowieso heel beperkt. De kans dat die fouten zware gevolgen zullen hebben is nog kleiner. Temper dus je eigen perfectionisme.
4. Houd de focus op je lezer
De essentie van bloggen? (schrijvende) meters maken en onderwijl het een lezer naar de zin maken. Hem iets aanbieden dat ‘m aanspreekt, leerzaam is of troost en hoop brengt.
Eén lezer? Ja, één lezer! Als je aan het schrijven gaat moet je mogelijks niet te groots denken. Als vertrekt vanuit de idee dat iederéén wat aan je artikel moet hebben, wordt je schrijfstijl wollig en onpersoonlijk. En nog belangrijker: voor jou wordt het schrijven alleen maar lastiger. Dat doet je zo al wankele zelfvertrouwen zeker geen goed. Daar is niemand mee gediend.
Liever houd je één goede vriend voor ogen. De lezer van je dromen voor mijn part. 1 op 1 komen de woorden een stuk makkelijker opborrelen.
5. Wees eerlijk met en over jezelf
Opnieuw: wees realistisch en beloof jezelf en je lezers niet te veel. De verleiding is er misschien om op het anonieme internet een bepaald beeld van jezelf op te hangen, je (blog) groter voor te doen dan in de realiteit. Pas daar toch maar mee op. De angst om door de mand te vallen en ontmaskerd te worden vreet ook flink wat energie. Wil je bloggen met meer zelfvertrouwen, begin dan met vooral jezelf te zijn. Geef duidelijk aan tot waar je kennis en kunde reikt.En verknalde je het, geef dat dan ruiterlijk toe. Eerlijk duurt het langst…
6. (H)erken je eigen successen
Je ziet het vaak gebeuren. Iemand bereikt een mijlpaal, complimenten en felicitaties vliegen in het rond. Echter, diegene voor wie de lofbetuigingen bedoeld zijn weet er zich geen raad mee. Of minimaliseert het succes. Of wijdt het succes aan een toevallige samenloop van omstandigheden. Kortom, alles is goed om zelf geen pluim op de hoed te hoeven steken.
Kijk, zo blijf je altijd worstelen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Niet dat je plots naast je schoenen moet gaan lopen, natuurlijk. Persconferenties zijn niet nodig. Maar je mag best fier zijn op wat je hebt (bereikt) en jezelf daar ook voor belonen.
7. Zeg vaker “Ja!” tegen dingen die buiten je comfortzone liggen
Da’s niet makkelijk. En toch, als er iéts is waarmee je je zelfvertrouwen als blogger een flinke boost kan geven, dan is dit het wel. Euhm… riep ik daarnet niet op om realistisch te blijven? Klopt. Realistisch blijven staat echter niet altijd gelijk met altijd op veilig spelen.
Ga een uitdaging aan, doe eens gek, probeer nieuwe dingen. Ja, de uitkomst is onzeker. Maar áls een experiment beter dan verwacht uitpakt ben je het mannetje, dat spreekt!
8. Leer met je onzekerheden om te gaan
Al ben ik geen psycholoog, mijn eigen ervaring leert me dat de onzekerheden en de twijfels omtrent het bloggen en alles daarrond nooit helemaal verdwijnen. Ook niet na zo’n 10 jaar bloggen over bloggen. De aard van het beestje, zeg maar. Hoe langer ik blog hoe meer zelfvertrouwen ik krijg. Bovenstaande tips gelden dus zeker ook voor mij.
Geef een reactie