Hoe gezond en succesvol is je blog? En hoe méét je zoiets eigenlijk? Als je weet hoe lastig het voor veel blogs is om bezoekers aan te trekken tegenwoordig, is dat wel een dingetje. Daarom: tijd voor een frisse duik in de blogstatistieken die er echt toe doen.
Natuurlijk kan en mag je leuk blijven bloggen zonder je ook maar iéts te hoeven aantrekken van allerlei blogstatistieken. Voor diegenen die graag zo snel mogelijk meer bezoekers willen zijn dit:
14 blogstatistieken om in de gaten te houden
Om je informatie niet te laten vertekenen door seizoenseffecten en andere (on)gelukkige toevalligheden is het overigens aan te raden statistieken te bekijken die handelen over een voldoende lange periode. Ik dacht aan minimaal 6 maanden.
1. Pageviews, sessies en unieke bezoekers
Met deze cijfers wordt het vaakst gegoocheld en gepocht, dus laten we daar maar mee beginnen. Omdat er omtrent deze webstatistieken weleens wat verwarring durft te ontstaan geef ik graag een korte definitie mee.
Wat zijn pageviews?
De pageviews vertegenwoordigen het totaal aantal kliks op een pagina van jouw website (gemeten binnen een bepaalde periode). Heel vaak zal dit cijfer ook het hoogste zijn dat in je dataset te vinden is. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat internetmarketeers en bloggers hier graag mee uitpakken.
Wat zijn sessies?
Sessies hebben betrekking op het aantal bezoeken op je blog of website. Een bezoek kan bestaan uit meerdere pageviews of andere acties die een bezoeker op je blog kan ondernemen. Eén enkele bezoeker kan ook meerdere sessies laten optekenen, als hij of zij een site meerdere malen bezoekt.
Zowat elke tool waarmee je webstatistieken kan meten bepaalt de duur van zo’n sessie. Soms kan je dit ook zelf instellen.
Vooral onder marketeers wint het aantal sessies dat een blog kan genereren aan belang. Dat komt omdat de metric van het aantal pageviews al bij al makkelijk kunstmatig op te trekken is.
Wat zijn unieke bezoekers?
Met unieke bezoekers wordt het aantal individuele bezoekers bedoeld, de mensen van vlees en bloed die je site raadplegen.
Als blogger met ambitie wil je hier graag een gestaag stijgende tendens zien, dat spreekt voor zich. Al moet je je hierdoor ook niet altijd te erg door laten meeslepen. Cijfers zeggen niet alles.
2. Je populairste blogberichten en pagina’s
Een beetje blogger zet algauw tientallen, soms honderden artikels per jaar online. Sommige daarvan worden veel vaker aangeklikt dan andere. Om je blog te laten groeien is het belangrijk om enig zicht te houden op wat (blijkbaar) goed scoort bij je lezers en wat minder.
Om te beginnen kom je er zo vrij snel achter waar je de focus op moet leggen als je nieuwe content maakt/op zoek bent naar inspiratie voor blogonderwerpen.
Daarnaast zijn dit ook de pagina’s waarop je graag meer interne linkjes wil plaatsen, om zo je bezoekers dieper je blog in te trekken.
En een derde niet onbelangrijk punt: je kan die populairste pagina’s gebruiken om de conversie te verhogen.
Lees ook: Verhoog de conversie van je blog
3. Welke vragen worden gesteld (over jouw topics)?
Soms moet je niet te lang zoeken naar onderwerpen om over te bloggen. Heb je een zoekbalk op je blog, dan kan je er vrij makkelijk achter komen wat bezoekers er zoal intikken als ze op je blog rondhangen.
Daar kan jij dan handig op inspelen door extra content te maken omtrent specifieke onderwerpen. Slimme bloggers gebruiken dan een focus trefwoord dat erg aansluit bij datgene wat in de zoekbalk is ingetikt.
4. Via welke keywords wordt je site gevonden (in Google)?
Ook dit is handig om te weten. Zo kan je immers je blogbericht(en) en je site nog beter optimaliseren voor Google (en andere zoekmachines). Maar opgelet, want de meeste pakketten voor het bijhouden van statistieken geven die informatie niet standaard vrij.
Hiervoor kan je wel (gratis) terecht bij Google Search Console.
5. Is je blogverkeer erg afhankelijk van seizoenen of evenementen?
Het is normaal dat er momenten en periodes zijn waarin je blog minder bezoekers trekt. Bekijk je bezoekersstatistieken over een langere tijd om te weten waar de pieken en dalen zitten. Het is trouwens goed mogelijk dat dit samenhangt met je blogniche, of met het soort content dat je brengt.
Je kan hier bijvoorbeeld op inspelen door extra blogberichten te schrijven tijdens je “hoogseizoen.” Of beter nog: zorgen dat er een hele hoop artikels klaarstaan bij de start van je topseizoen, om maximaal te profiteren van het momentum.
6. Onderschatte blogstatistieken: verwijzend verkeer
Inderdaad, veel bloggers zijn erg druk met meer bezoekers naar het blog krijgen, maar kijken nauwelijks naar waar dat verkeer dan uiteindelijk vandaan komt. Bij de meeste blogs die al even in de lucht zijn is Google de grootste verwijzer. Op een respectabele afstand gevolgd door de grote social media-platformen.
Enfin, je wil graag weten via welke platformen en sites de meeste mensen op je blog komen. Kwestie van de promotie van je blog toe te spitsen op de kanalen die je site het makkelijkst/snelst doen groeien.
Het loont hier de moeite om ook eens verder te kijken dan je neus lang is. Kijk dus ook naar de kleinere blogs en websites die verkeer naar je blog brengen. Dat zijn vaak “redactionele links” van mensen die jouw artikels écht tof vinden. Goed, ze leveren misschien niet de grote massa aan bezoekers op, maar die backlinks zijn goud waard.
Wil je je blog écht promoten? Neem contact op met de eigenaars en kijk of je niet op één of andere manier structureel kan gaan samenwerken…
7. Wekelijkse en dagelijkse trends
Omdat ik zo’n blog vooral zie als een project op (zeer) lange termijn doe ik hier persoonlijk weinig mee. Maar je zou kunnen kijken of je in je statistieken opvallende bewegingen ziet qua blogverkeer:
- wanneer heb je de meeste bezoekers op je blog (als in: op welk moment van de dag)?
- op welke dag in de week is het het drukst?
Die wetenschap zou je dan kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te bepalen wanneer je best een nieuw artikel publiceert of je post promoot op social media.
8. Nieuwe en terugkerende bezoekers op je blog
Echte, kwaliteitsvolle groei van je blog is onder meer af te leiden uit het percentage van terugkerende bezoekers op je blog versus de nieuwe bezoekers. Op veel blogs ligt die verhouding ergens in de buurt van 90% nieuwe bezoekers en 10% terugkerende bezoekers. Dat laatste lijkt bedroevend weinig, maar ’t is vrij typisch.
Het aantal terugkerende bezoekers kan je proberen op te krikken:
- door mooie content te maken
- door regelmatig te blijven bloggen
- zorg dat je content up-to-date blijft
- blijf je online reputatie verzorgen
- …
Dan volgen nu een aantal parameters die je enig idee geven over wat je bezoekers en lezers allemaal doen eens ze op je site zijn aanbeland.
9. Bounce rate en sessies met engagement
De bounce rate is het percentage van bezoekers dat op je blog komt, maar nadien geen enkele andere pagina meer aanklikt. Een hoog bounce percentage wordt (soms ten onrechte) als negatief gezien. Veel mensen vinden de content niet goed genoeg om verder door te klikken is de redenering. Omgekeerd is een lage bounce rate iets positiefs omdat veel bezoekers meerdere pagina’s aantikken en het blog dus interessant vinden.
Eigenlijk is dit een wat verouderde metric. Een hoge bounce rate is immers niet altijd slecht. En een lage bounce rate is niet per definitie positief. Alles hangt namelijk af van het precieze doel of de specifieke functie van een bepaalde pagina.
In Google Analytics 4 spreekt men daarom liever over sessies met engagement. Zo worden ook – bijvoorbeeld – sessies zonder klik maar mét een bepaalde leestijd of scrol percentage in rekening gebracht.
Enfin, het opkrikken van het aantal sessies met engagement, daar draait het vaak om in het moderne bloggen.
10. Gemiddelde sessieduur
Als elke bezoeker die op je blog aankomt na 4 seconden weer weg is, schiet het ook niet op natuurlijk. De tijd die iemand op je site doorbrengt is een serieuze indicatie dat er op je blog wat interessants te beleven valt. Ook in de ogen van Google. Algemeen gesproken wil je zo’n bezoeker/lezer daarom graag zo lang mogelijk aan boord houden. En dan niet door ‘m doelloos van hot naar her te sturen, maar wel door ‘m quasi onmerkbaar van de ene interessante pagina naar de andere te brengen.
Staar je echter niet blind op de gemiddelde tijd op de pagina voor het blog in z’n geheel. Die is waarschijnlijk aan de erg lage kant. Wel moet je kijken naar de sessieduur om en rond de pagina’s die het belangrijkst zijn voor het succes van je blogproject.
11. Aantal pageviews per sessie
Een hoog aantal pageviews per sessie is nog een signaal dat er op je blog wat te beleven valt. Zeker als je dit combineert met een hoge gemiddelde sessieduur. Bezoekers vinden blijkbaar datgene waar ze naar op zoek zijn. Of ze hebben goede redenen om aan te nemen dat jij hen weleens dichter bij de oplossing voor hun probleem kan brengen.
Opnieuw: het heeft weinig zin je druk te maken over het aantal pageviews per sessie voor je blog in zijn geheel. Liever kijk je naar die parameter voor specifieke blogberichten en pagina’s.
12. Uitstappunten
Dit zijn de pagina’s waarop je bezoeker je website verlaat (en de sessie normaliter afgelopen is).
Op het eerste zicht lijkt het onzinnig om je met die uitstappunten bezig te houden. Echter, wanneer je merkt dat erg veel mensen je blog langs die weg verlaten kan dat duiden op een of ander probleem met de opmaak of indeling. Kortom, het is goed mogelijk dat de bewuste pagina niet prettig werkt.
13. Uitgaande kliks
Oké, niet elke tool om blogstatistieken bij te houden zal je deze informatie kunnen geven. Dit zijn de uitgaande links (waarlangs de mensen je blog weer verlaten). Niet dat je mensen per se wil tegenhouden om zo’n uitgaande link aan te klikken. Maar het is soms handig om te weten wie of wat mensen motiveert om een bepaalde actie te ondernemen.
14. Statistieken van je e-mailmarketingsoftware
Heb je een nieuwsbrief voor je blog? Goed idee! En als je dan toch in de cijfers bent gedoken kan je net zo goed even kijken hoe het ervoor staat met je mailinglijst.
Ik weet dat velen onder jullie gebruik maken van gratis software voor nieuwsbrieven. Dus de kans is groot dat de beschikbare statistieken redelijk beperkt zijn. Maar toch, het moet mogelijk zijn om vrij snel te achterhalen:
- of je mailinglijst groeit
- wat de gemiddelde open rate is
- hoeveel percent van de mensen die je mail openen ook doorklikken naar je blog
- wie van de inschrijvers op je mailinglijst vaak doorklikken naar je blog
- welke onderwerpen voor de meeste kliks zorgen
- welke onderwerpregel voor je mail meestal voor extra kliks zorgen
- …
Meer van dat?
Word geen cijferfetisjist maar blijf een blogger
Ben je ambitieus en wil je niet in het ijle bloggen, dan kan je wat dieper in je blogstatistieken graven zo nu en dan. 2 tot 3 keer per jaar of zo.
Nuttig, maar ook niet helemaal zonder gevaar. Raak niet verslaafd aan die statistiekjes. Als nieuwbakken blogger ben je misschien geneigd om ieder uur je stats en grafiekjes te komen checken. Tel al die momenten samen en je zit in no time aan een hoop… tijdverlies!
Bovendien, je kweekt snel frustraties als de zaken niet lopen zoals verhoopt. Hoe je ’t ook draait of keert, uiteindelijk gaat het om jouw amusement. En dat van je lezer.
Geef een reactie