Bouw een homepage die je ook écht wat oplevert

Sharp Ben avatar

In:

Hoewel de homepagina van een blog meestal niet de meest aangeklikte pagina is (voor Webeffectief.com komt ‘ie bijvoorbeeld op de 4de plek), verdient die pagina zeker wat  extra aandacht. Kies geen lukrake standaardoplossing maar bouw een homepage die je helpt om je doelen te bereiken.

Leestijd: ca. 3 minuten

Mobile first niet altijd goed nieuws

En goot is de kans dat je homepage in de toekomst nóg belangrijker wordt. Immers, almaar meer moderne WordPress-thema’s zetten vol in op een mobile first-indeling. De content komt prominent in beeld, lezers worden zo min mogelijk afgeleid. En de sidebars verdwijnen! Dat is natuurlijk geen goed nieuws als je die sidebars van je blog vooral gebruikt om:

  • wat meer over jezelf (en je blog) te vertellen
  • je lezer dieper je blog in te trekken
  • je bezoeker aanzetten om je blog vaker te komen bezoeken

Natuurlijk kan je met de header in combinatie met de menubalk van je blog ook al één en ander bereiken, maar om je lezer echt in je blog te trekken heb je – denk ik – toch nood aan… een statische homepagina.

Bouw een homepage die voor je werkt!

Eerder ging ik al eens aan de slag met een statische homepagina voor mijn blog. Dat experiment was toen geen lang leven beschoren. Nu liggen de zaken anders. Er is het Twenty twenty theme van WordPress dat nadrukkelijk de mobiele gebruikers in gedachten houdt en we hebben de Gutenberg editor. Vooral die laatste stelt je in staat om vrij simpel een compleet eigen landingspagina/homepage in elkaar te draaien.

Kies je voor een blog theme zonder sidebar dan heb je dus niet veel mogelijkheden om te vertellen wie je bent of wat je doet. Je hebt alleen het traditionele lijstje met je laatst verschenen berichten. En als die niet representatief zijn voor je werk heb je mogelijks een probleem. Een bezoeker kijkt immers zelden verder dan zijn neus lang is. En dus:

a) Bouw een homepage met zo min mogelijk afleiding

Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf (en je lezer)! Niet te veel toeters en bellen. Je bezoeker/lezer moet vooral snel kunnen zien/beslissen:

  • Waarover gaat dit blog?
  • Is dit blog interessant (voor mij)?
  • Waarom zou ik dít blog moeten lezen/gaan volgen?
  • Waar vind ik de informatie die voor mij van tel is?

b) Wanneer is een bezoek aan jouw blog geslaagd?

Jij blogt natuurlijk ook niet voor niks. Je wil uiteraard dat je stukken gelezen worden, maar denk ook verder dan dat. Welke artikels zou je bezoeker die uit het niets op je blog terechtkomt echt niet mogen missen? Zijn die dan ook makkelijk bereikbaar via je homepagina? En verder, wil je dat je bezoeker:

  • zich aanmeldt voor je nieuwsbrief?
  • je gaat volgen op social media?
  • kennismaakt met je Youtube-kanaal?
  • gaat kijken op de site van je affiliate partner?
  • aandacht schenkt aan een goed doel dat je na aan het hart ligt?

Bouw een homepage die zowel je (nietsvermoedende) bezoeker maximaal stuurt als jouw ambities als blogger helpt waarmaken.

Nogmaals, wanneer je gaat voor een blogtheme dat erg minimalistisch is van opzet zonder sidebar wordt moeilijk te verwezenlijken.

c) Van sandwich tot Big Mac

In zijn simpelste vorm ziet zo’n statische thuispagina voor een doorsnee blog er ongeveer zo uit:

(hele) Korte uitleg over jou(w blog) en/of een call-to-action

2de call-to-action

Dus, je homepage bestaat uit 3 secties. Je blogcontent zit letterlijk gesandwicht tussen 2 call-to-actions.

Kijk je naar mijn huidige homepage, dan zie je dat mijn sandwich verdacht veel wegheeft van een heuse Big Mac. Naast de 2 call-to-actions en de post grid schoof ik er eek nog de volgende dingen tussen:

  • wat wervende boodschappen
  • een zoekbalk
  • links naar social media
  • 6 banners met links naar portaalpagina’s

Voor de volledigheid had er eventueel ook nog een over-mij-sectie tussen gemogen. Maar in mijn filosofie draait het om de blogtips en wat jij ermee kan. Niet om mijn persoontje…

Eerder effectief dan sexy

Echt mooi kan je de bewuste pagina niet noemen. Ik ben dan ook geen kei in grafische vormgeving. En ik doe het met een aantal Gutenberg blocks zoals die standaard in WordPress zitten ingebakken tegenwoordig. Enige uitzondering: het call-to-action block en het post grid block. Beide blokken zijn afkomstig uit de plugin Ultimate Blocks1.

Wat er allemaal in de homepage van je blog moet, kan dus geval per geval bekeken worden. Maak het niet te druk, voorzie voldoende witruimte en overweeg om de volledige schermbreedte te gebruiken.

De Gutenberg editor laat je toe om te werken in verschillende kolommen. Maak daar dankbaar gebruik van zou ik zeggen!

Zoveel moeite voor het opzetten van een homepage? Zoals gezegd is die homepagina op veel blogs niet meer de meest bezochte pagina (de schuld van de zoekmachines en – in mindere mate – de social media). Maar vergeet niet dat veel mensen na het lezen van één artikel toch nog even langs de homepage passeren. Of gewoon op je blog komen door je url in te tikken. En als dat gebeurt wil je maximaal tonen wat je te bieden hebt!


Voetnoten:

  1. Je bent almaar minder genoodzaakt om extra block-plugins te gebruiken tegenwoordig. De standaard blokeditor van WordPress biedt immers steeds meer mogelijkheden. Zo kan je intussen heel makkelijk call-to-actions maken en een blog grid invoegen. ↩︎

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *