Je blogt al een tijdje: je schrijft regelmatig nieuwe artikels die je ook vakkundig aan de man brengt op sociale media. Daarmee is al een eerste voorwaarde vervuld op weg naar succes met je blog. Check de SEO van je blog met enige regelmaat om ook in de toekomst veel extra bezoekers naar je blog te krijgen.
Leestijd: ca. 5 minuten
Waarom is SEO Belangrijk?
Die SEO zorgt ervoor dat je blog makkelijk(er) bovenaan in Google en andere zoekmachines komt. Wat dat concreet kan betekenen voor het aantal bezoekers op je blog? Moeilijk exact te becijferen, want afhankelijk van nogal wat factoren. Wees gerust: Google kan een hoop extra kliks en bezoekers aanleveren. Aan mij om die gratis bezoekers ook effectief aan boord te houden, maar dat is een ander verhaal.
De SEO van je blog controleren?
Hoe doe je dat? De meest voor de hand liggende manier is misschien wel gewoon even Googlen op enkele zoektermen die voor jouw blog belangrijk zijn en vervolgens gewoon kijken of je je blog ergens in de zoekresultaten ziet opduiken. Maar dit zijn natuurlijk de al verworven resultaten. Bovendien is het goed mogelijk dat de zoekmachineoptimalisatie van je blog technisch niet (helemaal) op punt staat, waardoor je blog onmogelijk hoger in de zoekresultaten kan komen.
Zo nu en dan de vinger aan de pols houden kan zeker geen kwaad. Deze gratis online tools helpen je bij het optimaliseren van je blog voor Google. Of toch tenminste met de meer technische kant van de zaak.
6 gratis tools om je blog te optimaliseren
Oké, wees gerust, echt technisch gaat het hier niet worden. Alle hier besproken tools – op één na – werken volgens een doodeenvoudig principe: tik de url van je blog in, druk vervolgens op enter en kijk wat er gebeurt…
1) WordPress SEO by Yoast
Wil je goed scoren in Google en blog je via WordPress.org op een eigen domein, dan is deze SEO plugin eigenlijk een must. WordPress SEO by Yoast laat je toe ieder artikel dat je schrijft, iedere pagina die je aanmaakt op je blog te optimaliseren. Tik je beoogde focus trefwoord in en terwijl je zit te schrijven word je gecoacht.
2) Google Search Console
Met Google Search Console krijg je een beeld van hoe Google naar jouw blog kijkt. Vanuit het SEO-technisch oogpunt dan. Zo kan je – bijvoorbeeld – zien of Google je nieuwe artikels al heeft Geïndexeerd en of je pagina’s bruikbaar zijn op mobiele toestellen. Als je plots een pak minder bezoekers op je blog krijgt, is dit de eerste plek waar je kan kijken of er wat misloopt.
Vraag je je weleens af via welke zoekwoorden je blog gevonden wordt in de zoekmachines? Google Search Console kan je dat vertellen en je zo extra inspiratie geven voor het schrijven van artikels waar ook daadwerkelijk naar gezocht wordt. Handig natuurlijk!
Meer weten? Google Search Console tips voor ambitieuze bloggers
3) Pingdom Website Speed Test
Via Pingdom Website Speed Test wordt de laadsnelheid van je blog (of website) gemeten. Waarom die zo belangrijk is? Google geeft de voorkeur aan gebruiksvriendelijke sites. Eén van de belangrijke criteria daarvoor is de laadsnelheid van je blog. Niemand wacht graag langer dan 5 seconden eer een pagina geladen is.
In deze test wordt je blog vergeleken met andere sites die even daarvoor via Pingdom Website Speed Test werden getest. En zo komt het dat de testresultaten variëren van de ene ogenblik op het andere. Een uitslag van minder dan 70/100 is geen goed resultaat.
4) GTmetrix
Meet net als Pingdom Website Speed Test de laadsnelheid. Je krijgt met GTmetrix ook een lijst met concrete aanbevelingen ter verbetering van het resultaat. Een score van A of B is uitstekend, bij C en D is er ruimte voor verbetering en E of F is problematisch.
5) Moz
Vroeger gekend als Open Site Explorer. Via Moz krijg je zicht op de linkbuilding van je blog. Met andere woorden: wie linkt naar jouw blog (en zorgt derhalve voor verkeer). Verder komt Moz – door gebruik te maken van allerlei data op de proppen met:
- Domain Authority: berekent de kans dat je homepage (ooit) hoog in Google terecht zal komen.
- Page Authority: berekent de kans dat één van je artikelen of pagina’s (ooit) hoog in Google zal komen.
In beide gevallen is een score van 30/100 een heel behoorlijk resultaat voor een doorsnee hobbyblogger. Des te hoger de score, des te moeilijker wordt het om nog beter te doen. Het is tevens mogelijk om een andere url in te geven – van een “concurrent” bijvoorbeeld – met een maximum van 3 per dag. Ongeveer eens per maand zijn er nieuwe cijfers beschikbaar.
6) Mobile friendly test
Vandaag is het zeer belangrijk dat je blog ook makkelijk leesbaar is vanop een smartphone. Vandaar deze mobile friendly test als onderdeel van Google Search Console. Tik de url in en Google vertelt je of je blog goed te gebruiken is via mobiele apparaten. De zoekmachinegigant heeft al meermaals aangekondigd dat sites die niet mobiel-vriendelijk zijn drastisch zullen zakken in de zoekresultaten.
Waarschuwing
Tot zover deze handige hulpmiddelen om te onderzoeken hoe het staat met de SEO van je blog. Je checkt hiermee vooral de gezondheid van je blog. In de ogen van Google dan toch. Houd wel in het achterhoofd dat al deze testjes slechts een indicatie geven.
Check dus gerust de SEO van je blog, maar het is van groot belang je niet te laten meeslepen door wat al die programmaatjes zeggen. De laatste percentjes optimaliseren kost vaak erg veel energie, terwijl de winst per saldo al bij al beperkt is. Succesvol bloggen blijft toch vooral een kwestie van content maken en het je lezer daarmee danig naar de zin te maken.
Oorspronkelijke versie van dit artikel: april 2015
Geef een reactie