Search Generative Experience: Google verandert, gaat je blog het voelen?

Sharp Ben avatar

In:

,

Toegegeven, het is nog heel vroeg dag, maar binnen niet al te lange tijd rolt Google Search Generative Experience (SGE) uit. Dit is een nieuwe generatie van de vertrouwde internetzoekmachine zoals we die vandaag kennen. De zoekmachine gaat er behoorlijk anders uitzien en hij maakt – hoe kan het ook anders – veelvuldig gebruik van AI. Onder bloggers heerst wat zenuwachtigheid omtrent de komst van Search Generative Experience. Terecht?

Leestijd: ca. 10 minuten

Laatste update: 25/04/2024

Wat is Search Generative Experience (SGE)?

Kort gezegd: de zoekmachine krijgt een make-over. Door de komst van artificiële intelligentie (AI) zal de internetter een heus (uitgeschreven) antwoord krijgen op veel complexere zoekopdrachten. Hij krijgt dus niet meer simpelweg een lijstje met links (naar webpagina’s). Wat ‘ie te zien krijgt is een uitgeschreven antwoord gegenereerd door AI. Het zoekresultaat sluit veel meer aan bij de persoonlijke situatie van de gebruiker. En geeft ook suggesties voor eventuele vervolgstappen.

Bedoeling is dat je als gebruiker een snapshot, een soort overzicht krijgt van een heel topic. Met inbegrip van een aantal sub-topics waar je misschien nog niet eens aan dacht.

Het valt af te wachten hoelang het zal duren eer de gemiddelde gebruiker écht gebruik gaat maken van de mogelijkheden van SGE. We zijn tenslotte al 25 jaar gewoon om te googelen middels het intikken van enkele lukraak gekozen keywords. Niet door complete volzinnen in te spreken, laat staan in te tikken…

Waarin zit ‘m het verschil?

Alvast bovenaan in Google ziet het er allemaal wat minder saai uit. Dat komt vooral omdat er nu veel meer plaats is voorzien voor rich snippets (thumpnails, kaartjes, grafieken, stratenplannen, schema’s, lijsten, tabellen,…) dan een huidige resultatenpagina. De traditionele blauwe linkjes zijn er nog wel, maar ze werden een stuk lager op de pagina geplaatst.

Omdat Google vandaag veel beter de uiteindelijk bedoeling achter een zoekopdracht snapt, kan Google met SGE al anticiperen op je volgende vragen. Dus krijg je als internetter ook al suggesties voor nuttige vervolgvragen. Je kan Google ook zelf vervolgvragen stellen. De zoekmachine begrijpt de context waarbinnen je aan het zoeken bent, bouwt voort op je zoektraject.

Angst voor SGE

Google’s SGE maakt zijn debuut later dit jaar in de V.S. De rest van de wereld zal vermoedelijk vrij snel daarna volgen.

Telkens wanneer Google een grote update doorvoert aan hun zoekmachine – en dit is er eentje – heerst er ongerustheid onder bloggers en bij iedereen die bezig is met SEO. In het geval van SGE is er zelfs sprake van enige paniek.

Want ja, als Google met Search Generative op iedere ingegeven zoekterm meteen complete antwoorden kan reproduceren, krijgen content creators een stuk minder kliks uit Google. Vooral ook omdat de gewone zoekresultaten nog verder naar beneden worden gedrukt. Het kan haast niet anders of dit gaat zijn invloed hebben op hoe we content maken en aan SEO doen… Hier en daar wordt zelfs gevreesd voor het einde van SEO en alle verdienmodellen op basis van organisch zoekverkeer.

Zover zijn we wat mij betreft nog niet. Wat ik me vooral afvraag:

  • Komen alle zoekopdrachten die in de zoekmachine worden ingegeven (al) in aanmerkingen voor een door AI gegenereerd antwoord?
  • Hoe genereert SGE precies de antwoorden en de gelinkte artikels?

Wat volgt zijn aannames, gebaseerd op wat ik lees en hoor. En op mijn persoonlijke ervaringen uit het verleden. Nogmaals, SGE moet nog worden uitgerold en het valt nog af te wachten of en hoe groot de gevolgen zullen zijn voor webmasters.

Hoe zal de internetter reageren op de Search Generative Experience?

Met de huidige SERP’s zijn mensen geconditioneerd om (zo snel mogelijk) één van de blauwe linkjes op zo’n Google-pagina aan te klikken. Veel andere mogelijkheden zijn er nu eenmaal niet. En gebruikers weten dat het vermoedelijk pas nà de klik interessant wordt.

Met de komst van de Search Generative Experience is die laatste klik richting blog of website geen vanzelfsprekendheid meer. Google voorziet immers ruim plaats voor zijn door AI gegenereerde antwoord en dito rich snippets. Het valt inderdaad te verwachten dat een deel van de zoektrajecten hier stopt. Zeker ook omdat de vertrouwde links naar artikels niet meteen in beeld komen.

Wel geeft Google aan bij welke artikels SGE de mosterd heeft gehaald. De gebruiker kan zo tenminste zelf het topic verder exploreren. Dat is bij ChatGPT bijvoorbeeld wel even anders: jij stelt het taalmodel een vraag, waarna het een stuk tekst uitbraakt. Van enige bronvermelding is geen sprake…

Waarom je als blogger niet te bang moet zijn voor SGE

Het kan haast niet anders of dit moet gevolgen hebben voor het organisch zoekverkeer dat naar je blog komt. De vraag is hoe groot de impact zal zijn. Op dit moment kan niemand daar iets zinnigs over zeggen. Paniek is niet nodig. Het einde van SEO? Daar geloof ik niet in.

De ongerustheid nu doet me trouwens denken aan de angst die speelde toen Google een jaar of vier geleden op de proppen kwam met featured snippets (en de positie 0). Ook toen werd in sommige kringen moord en brand geschreeuwd. Maar uiteindelijk bleek dat handige, SEO-bewuste bloggers met die featured sippets bij momenten gruwelijk veel bezoekers uit Google konden trekken… Bovendien:

1. Search Generative Experience is nog niet voor meteen

Zoals al een paar keer gezegd, SGE moet nog worden uitgerold. Dit najaar is de V.S. aan de beurt. Wij hier in Europa krijgen er pas later mee te maken. Trouwens, het is best mogelijk dat er nog extra uitstel komt, want het geweten dat de Europese Unie nog wat privacy-issues ziet. Eén van de gevolgen is dat Google Bard – waar Search Generative Experience afhankelijk van is – nog niet op de Europese markt is.

Kortom, SGE zal wel komen (misschien zelfs in een afgezwakte vorm), maar pas wanneer Google en de EU tot een vergelijk zijn gekomen.

2. Niet alle gebruikersvragen kan je zomaar in één zoekopdracht vangen

Je kan je voorstellen dat Google met SGE een hoop zoekopdrachten inderdaad kan oplossen zonder dat de internetter hoeft door te klikken naar een blog of website. Als je snel wil weten of Moldavië lid is van de Europese Unie, of hoeveel een volwassen mannetjesolifant weegt. Maar wat als je een safari plant en per se olifanten wil tegenkomen? Of een rondtrip door Moldavië wil doen met een kleuter van vijf? Dan moet je toch echt even wat verder doorklikken.

Bovendien, het staat nog niet vast hoever Google SGE zal doortrekken. Voor alle zoekopdrachten of slechts voor een klein gedeelte daarvan?

Veel zal afhangen van wat het grote publiek doet. Misschien zal later wel blijken dat die AI-zoekmachine alleen gebruikt wordt door verstokte nerds. Ik denk hier aan mijn 73-jarige moeder. Ze kan overweg met een smartphone, maar kent amper het verschil tussen een advertentieblok en een rich snippet. Ik zie haar nog niet meteen vol in interactie gaan met een slimme zoekmachine.

3. Google heeft ook contentmakers nodig

Al was het maar omdat AI ook input moet krijgen van content gemaakt door mensen. En daarnaast mogen we ook niet vergeten dat Google via Google AdSense een heel belangrijke online reclamespeler is. Google heeft er alle belang bij om haar uitgevers niet dood te knijpen (en dat zeggen ze ook met zoveel woorden). Als de moeite niet meer loont om te bloggen of een website te houden dan is ook Google een verliezer. Kortom, Google moet bloggers ook wat (verkeer) gunnen. Het is dus een evenwichtsoefening.

Hoe ver staan we nu met Search Generative Experience (update april 2024)?

Het lijkt erop dat Google de echte uitrol van SGE wat heeft uitgesteld. Ook in de V.S. Sommige bronnen durven zelfs te beweren dat SGE voorlopig nog wel even in het Google Lab zal blijven. Het zal met andere woorden nog in de experimentele fase blijven steken.

Blijkbaar zitten er nog te veel haken en ogen aan het systeem (de kwaliteit van de geboden informatie voldoet niet voor het merendeel van de zoekresultaten, of de info is ronduit fout). Bijkomend probleem is dat men op zoek moet gaan naar manieren om (passende) advertenties te integreren in de zoekresultaten. Het lijkt me erg logisch dat Google SGE pas zal uitrollen als het ook de adverteerders tevreden kan houden.

Eén en ander betekent echter niet dat de hele zaak definitief is afgevoerd. Bepaalde elementen vinden en vonden al hun weg naar de zoekresultaten. Denk aan de YouTube-video en productreviews bij bepaalde zoekopdrachten.

Kan je je blog voorbereiden op de komst van SGE?

Bloggers staan voor een dubbele uitdaging. Zo’n blog moet door Google (SGE) gezien worden als een waardevolle bron van info. Alleen zo maakt het kans om met een link in de nieuwe zoekresultaten. En dan moet je nog hopen dat jouw link interessant genoeg is om door de internetter te worden aangeklikt. Hoe kan je daarvoor zorgen?

1. Blijf goede content maken

Daar gaan we weer. Maar het is nu eenmaal de basis van elk succesvol blog (in Google). Daar verandert niks aan. En “goede content” is tegenwoordig niet per se die met het meeste aantal woorden, de beste zoektermen of de content die het beste scoort qua SEO. Zorg dat de gemiddelde lezer snel antwoord krijgt op zijn vraag, en dat ‘ie zo goed mogelijk geholpen wordt om zijn/haar project tot een goed einde te brengen.

Bij de meeste bloggers ligt de focus waarschijnlijk op het maken van nieuwe artikels. Slim, maar probeer ook je wat oudere stukken up-to-date te houden.

Denk in topics voor je blog, niet in individuele blogposts

Idealiter is je blog in zijn geheel een informatiehub, een betrouwbare bron van kennis rond enkele afgebakende thema’s. Dat is iets anders dan een losse verzameling van artikels. Zo is de kans het grootst dat een Google (SGE) een van jouw blogs opneemt in zijn SGE-zoekresultaat.

Om diezelfde reden wil je er ook voor blijven zorgen dat je blog goed doorzoekbaar blijft en dat je bewust omgaat met WordPress-categorieën.

Verspil niet te veel tijd aan content met weinig toegevoegde waarde

Als je blogt, probeer dan wat dieper te graven, iets te brengen dat niet op elke hoek van het internet te vinden is. Het helpt ook als je content niet in 2 of drie zinnen samen te vatten is. Ja, je maakt het Google extra makkelijk om het snapshot voor Search Generative Experience te maken. Anderzijds, je wil er ook voor zorgen dat gebruikers geprikkeld worden om door te klikken naar je blog.

Let op je blogtitels én tussenkopjes

Niet voor het eerst hamer ik op het belang van goede blogtitels. Google moet nu eenmaal weten waarover je artikel gaat. Een deugdelijke blogtitel kan daar zeker bij helpen. Vergeet trouwens de tussenkopjes van je blogpost niet. Google gebruikt ze erg vaak om een lijst met opsommingstekens te maken bij wijze van samenvatting van een artikel. De kans bestaat dat zo’n lijstje het schopt tot in de snapshot.

Een prikkelende titel vergroot natuurlijk ook gewoon de kans dat iemand die googelt effectief doorklikt naar jouw artikel.

Voeg waar mogelijk multimedia en verrijkte content in

Degelijke blogposts bestaan tegenwoordig al lang niet meer alleen uit platte tekst. Met multimedia erin vergroot je de kans dat je artikel tot in het snapshot schopt. Je belooft/biedt immers extra makkelijke verteerbare info. Zowel Google als je lezers zijn er immers gek op. Denk bij verrijkte content trouwens niet alleen aan foto’s. Vandaag de dag zijn deze items makkelijk in je content te embedden:

  • infographics
  • video’s
  • podcastafleveringen
  • diareeksen
  • tekeningen
  • tabellen met gegevens
  • (stukken van) social media-feeds

2. Maak gebruik van structured data (en Schema markup)

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe die snapshots van SGE precies tot stand komen. Echter, het zou wel heel kras zijn mocht één en ander niet gebeuren via structured data en dus Schema markup. Kort gezegd: met structured data maak je Google meteen in de code van je blog duidelijk wat bepaalde stukjes content precies betekenen.

En voor je in paniek slaat en vreest dat het nu wel heel technisch wordt, er zijn al heel wat plugins die specifieke structured data aanleveren voor bepaalde stukjes content. Zonder dat er voor jou ook maar één stukje code aan te pas komt.

Zo heeft de populaire Yoast SEO-plugin Gutenberg blocks voor how-to content en de F.A.Q.-sectie. En heb je bijvoorbeeld een foodblog dan zou je kunnen kijken naar Schema markup voor recepten. Wat mij betreft is de boodschap duidelijk: wil je potten breken in het Search Generative Experience tijdperk, maak dan zeker gebruik van structured data als je de mogelijkheid hebt.

3. Verbeter je E.E.A.T.-score

Waarbij E.E.A.T. staat voor Expertise, Experience, Autority, Trustworthiness (expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid). Het komt erop neer dat Google wil nagaan of de content die jij online zet een beetje te betrouwen is. Heel relevant sinds de komst van allerlei AI-tools. Nog heel even en geen enkel stuk dat online gezet wordt is nog te vertrouwen.

Het zal er trouwens ook op aankomen om – veel meer dan vroeger – voor jezelf en je blog een online merk neer te zetten. Dat doe je onder meer door echt uit ervaring te spreken (en niet alleen na te praten wat anderen zeggen). Google en de bezoekers van je blog zien dan beter het verschil tussen door mensen gecreëerde artikels en stukken die grotendeels door AI gefabriceerde artikels die het web overspoelen.

Daarmee samenhangend: probeer ook wat consistent te zijn in je online aanwezigheid. En dan bedoel ik niet alleen op je blog (qua topics en stijl). Maar ook daarbuiten. Je weet immers nooit waar die algoritmes hun informatie vandaan halen.

In het grijze inzetstuk Meer van dat? vind je een link naar een artikel over E.E.A.T.

4. Maak je blog minder afhankelijk van SEO

Mij lijkt het haast onvermijdelijk dat de invoering van SGE voor een deel van de bloggers gewoon minder organische zoekverkeer (uit Google) zal betekenen. Hoe groot de achteruitgang zal zijn zal een beetje afhankelijk zijn van blog tot blog. Verre weg de meeste bloggers die al een tijdje bezig zijn halen momenteel de meeste bezoekers uit Google.

Google en SEO compleet de rug toekeren lijkt me niet zo slim, maar het ogenblik is wel aangebroken om extra werk te maken van andere verkeersbronnen voor je blog. Diversificatie dus. Kijk met aandacht naar (extra) mogelijkheden om je blog te promoten:

  • social media
  • Pinterest
  • een nieuwsbrief/mailinglijst
  • gericht en relevant gastbloggen
  • lidmaatschap van online fora omtrent de dingen waar jij over blogt
  • andere online pr-activiteiten

Toegegeven, dat verloopt allemaal minder “op automatische piloot” dan met SEO. Maar voorlopig wel de manier om te anticiperen op een eventuele ferme daling van je verkeer uit Google.

Conclusie?

Tot zover een woordje uitleg over de Search Generative Experience update van Google’s zoekmachine die er binnen afzienbare tijd aankomt. Er blijven nog wat pertinente vragen onbeantwoord. Paniek is echter niet nodig. En je vindt in dit artikel alvast een aantal tips om de eventuele achteruitgang van het aantal bezoekers uit Google te proberen compenseren.

Category: ,

Comments

3 reacties op “Search Generative Experience: Google verandert, gaat je blog het voelen?”

  1. Mies Huibers avatar

    Hoewel het voor mijn eigen blog niet zo of misschien wel helemaal niet van belang is, vind ik het altijd fijn van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Dus bedankt Ben voor dit verhelderende stuk.

    1. Marga avatar

      Hier sluit ik me helemaal bij aan. Dank voor de uitgebreide en goed geformuleerde uitleg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *