De Blogbijbel

Sharp Ben avatar

In:

De Blogbijbel Caroline Van WijkBegin met het lezen van een nieuw boek, en er reizen vooroordelen en hooggespannen verwachtingen mee…

Vooroordeel

Ook hier weer. Caroline van Wijk koos er immers voor het woord ‘bijbel’ in de titel van haar e-book op te nemen. In de voorstelling van haar boek zegt ze bovendien:

“Met bloggen trek je opdrachtgevers aan die werkelijk geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.”

De pure hobbybloggers onder ons hoeven echter nog niet direct weg te klikken, want een beetje verder staat er:

“… Succesvol bloggen is gemakkelijk en hoeft niet veel tijd te kosten als je weet wat je moet doen. Een blog schrijven vergt geen bijzonder talent, het is een ambacht…

Kijk, daar kunnen we wat mee, nietwaar?

Concreet verhaal

Caroline vertelt gelukkig liever verhalen dan dat ze handboeken of naslagwerken schrijft en dus leest De Blogbijbel eerder als een verhaal. Je krijgt als lezer dus geen ellenlange lijst met do’s en don’ts, geen verhandeling vol met mooie, maar wat vage theorieën rondom het opzetten van het zoveelste ‘succesvolle blog.’

In de plaats daarvan wordt je mee op reis genomen, langsheen alle facetten van het bloggen. Aan de hand van een honderdtal concrete oefeningen brengt ze je haast spelenderwijs de kneepjes van het blogvak bij. Om één en ander te staven maakt ze veelvuldig gebruik van sprekende voorbeelden, anekdotes en gebeurtenissen ‘uit het leven gegrepen.’

En of je nu als starter van plan bent je blog te gaan gebruiken als familiedagboek, of je wil er als doorwinterd blogger (onrechtstreeks) je brood mee gaan verdienen, het staat vast dat de tips uit De Blogbijbel jouw blog naar een hoger niveau brengen! Ik ken ook heel wat worstelende bloggers die al een tijdje aan de weg timmeren die veel aan dit boek zouden hebben.

Daarnaast helpt het boek met je workflow als blogger, bezorgt het je een manier om nooit ofte nimmer zonder blogonderwerpen te vallen en gaat er veel aandacht naar ‘foutloos schrijven voor het web.’ Drie belangrijke domeinen die in soortgelijke publicaties doorgaans wat onder de mat geschoven worden. Voor mij viel hier de meeste nieuwe mosterd te halen! Verder onthoud ik vooral:

  • dat mijn stukken vaak langer zijn dan nodig
  • dat ik vaker zou kunnen publiceren als ik het zaakje systematischer zou aanpakken
  • dat mijn taalgebruik vaak een stuk eenvoudiger kan
  • dat ik moet leren mijn lievelingetjes te doden
  • dat ik mijn teksten zou moeten laten lezen door mijn moeder (maar daar heb ik geen zin in)
  • dat ik doorgaans te kwistig ben met bepaalde leestekens als daar zijn: (  ), :, … en !
  • dat ik te zelden expliciet aan mijn volgers vraag om mijn blogberichten te delen op social media

Toch een Bijbel?

Hoewel het boek leest als een trein ben je niet verplicht het werk van a tot z te lezen. Als geen ander begrijpt de auteur dat je graag zo snel mogelijk met je project aan de slag wil en dus direct naar de voor jou meest interessante info wil grijpen. Door De Blogbijbel uit te geven als e-book kon Caroline het boek van hyperlinks voorzien. Handig!

Een sterk moment van (h)erkenning beleefde ik ook bij de herhaalde pleidooien om de tips die je via De Blogbijbel te beurt vallen niet te zien als ‘de regeltjes van het bloggen.’ Het komt er op aan de wetmatigheden leren kennen, te weten waarom ze bestaan en ze toe te passen waar jij het nuttig en nodig vindt. Maar durf ook de vrijheid te nemen om de regels straal te negeren. Als je maar weet waarom ze voor jou niet gelden is er niks aan de hand.

Wanneer ik in een balorige bui ben, kan ik het soms niet laten hier fijntjes aan toe te voegen: “… maar kom daarna niet zeuren…”

Zou er dan toch een parallel met de bijbel te trekken zijn?

De Blogbijbel telt 153 bladzijden en is te bestellen als e-book.

Kostprijs: € 15,00

Dit boek werd mij gratis ter beschikking gesteld

Category:

Comments

2 reacties op “De Blogbijbel”

  1. Laura avatar

    “Een blog schrijven vergt geen bijzonder talent.” Haha, auch! Ondanks dat klinkt het als een interessant boek.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Om te weten of dat ook daadwerkelijk het geval is, zal je het boek moeten lezen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *