De webruimte van je blog: wees er zuinig mee!

Sharp Ben avatar

In:

, ,

Je bent een blogger met enige ambitie. Je hebt dus de stap gezet naar een blog op eigen domein. Daar hoort uiteraard ook een hostingpakket bij. 400 MB aan opslagruimte lijkt dan meer dan voldoende. Toch sta je ervan te kijken hoe snel de opslaglimieten van je beschikbare webruimte van je blog bereikt zijn. Enkele tips om je webruimte te optimaliseren.

Leestijd: ca. 4 minuten

 Webruimte van je blog?

Voor alle duidelijkheid: ik heb het hier over de opslagruimte die je van je hostingbedrijf ter beschikking krijgt om je blog online te zetten. Die “online harde schijf” is de thuisbasis voor je cms, je blogberichten en – pagina’s, de reacties van lezers, de verschillende WordPress-plugins die je gebruikt, eventuele andere blogthemes en – niet te vergeten – de foto’s en andere bestanden die je gebruikt om een leuk blog te maken.

Meer informatie over hostingpakketten voor blogs

Als je gratis blogt via Blogspot.com of WordPress.com hoef je hier in principe geen rekening mee te houden. Er is alleen een opslaglimiet voor foto’s en en andere bestanden die je wil gebruiken op je blog. Bij Blogspot.com is dat 1 GB (via Picasa), bij WordPress.com gaat het om 3 GB als ik het goed heb.

 1. Opletten met foto’s

Een mooie foto bij je blogpost is belangrijk. Hij trekt je bezoeker meteen in je bericht. De verleiding is dan ook groot om er veelvuldig gebruik van te maken. Bovendien oogt het mooi om ze kamerbreed uit te rollen. Echter, een foto van een fatsoenlijk formaat en dito kwaliteit neemt algauw 1 tot 2 MB in beslag. Stel dat je 100 berichten op je blog hebt staan, dan kom je niet ver met je 400 MB opslagcapaciteit voor je blog…

Bedenk ook dat hoe meer zware bestanden er op je blog te vinden zijn, hoe trager je blog wordt. Toch iets om rekening mee te houden nu almaar meer mensen je weblog raadplegen via een tablet of smartphone. In 2014 wacht niemand nog 5 seconden op het laden van een site!

Goed, wat zijn dan je mogelijke oplossingen of alternatieven?

a) Kleinere foto’s

Verklein je foto (resizen) ALVORENS ‘m naar je blog te uploaden. Een standaard internet formaat is voor de meeste gevallen zeker toereikend. Heb je een fotoblog, ben je een reisblogger of heb je een beauty-en lifestyleblog dan ontkom je er allicht niet aan een groter hostingpakket te nemen. Dit geldt eigenlijk voor alle blogniches waar het visuele aspect heel belangrijk is.

b) Host je bestanden elders (gratis)

Er zijn op het net tal van partijen te vinden die je gratis opslagruimte aanbieden. Photobucket of Screencast.com bijvoorbeeld. Maak er een account aan en upload je fotomateriaal daarnaartoe. Op die manier houd je meer opslagruimte vrij voor de rest van je blog.

c) Voeg foto’s in via een url

Als je bestanden upload naar het internet krijgt elk bestand een eigen unieke url (dus ook met Photobucket en Screencast.com). Die url kan jij gebruiken om (beeld)materiaal in te voegen in jouw blog. Je kan ook beeldmateriaal invoegen via een andere url op het net. Deze manier van werken heeft een paar nadelen. Ten eerste moet je in principe toestemming hebben om dat beeld te mogen gebruiken. Als de “eigenaar” van de foto de url verplaatst of wijzigt is het item niet meer zichtbaar op je blog. Jij zit dan met een wit vlak daar waar ooit je afbeelding stond.

2. Andere manieren om een blogbericht op te leuken

Naast (eigen) beeldmateriaal zijn nog andere methoden om je blogje te verlevendigen. Spontaan denk je natuurlijk aan Youtube-video’s maar je kan ook een podcast opnemen en deze dan via Soundcloud in je blog integreren, Slideshare gebruiken om een diavoorstelling mee te geven. En wat gedacht van de mogelijkheid om tweets te embedden?

Omdat al deze mediabestanden elders zijn gehost slurpen ze geen ruimte van je eigen hostingpakket en kan je van je blog toch een multimediaal totaalspektakel maken.

3. Bewaar geen reservekopie van je blog*

Waarmee ik uiteraard niet gezegd wil hebben dat je überhaupt geen kopie van je blog moet bewaren. Alleen, dat hoeft niet per se binnen je hostingpakket. Sla deze op op de harde schijf van je computer of gooi er eentje in Dropbox. Maak alleen een back-up van je blog net voor je aan de gang gaat met plugins en lay-outs van je weblog. Gebeuren er dan onverwachte dingen tijdens de werkzaamheden, dan kan je altijd nog terugvallen op je kopie. Als alles achter de rug is (en je zeker bent dat het boeltje naar behoren werkt) kan je de bewuste kopie verwijderen. Dat scheelt algauw weer enkele tientallen MB aan opslagruimte.

4. Beperk het aantal plugins*

Gebruik je WordPress.org (eigen domein), dan maak je waarschijnlijk ook gebruik van allerhande plugins om je blog van extra functionaliteiten te voorzien en het jezelf als blogger wat makkelijker te maken. Mooi, maar al die plugins vreten natuurlijk ook aan de beschikbare webruimte van je blog. Ga daarom eens in de zoveel tijd na of je alle plugins nog nodig hebt. Is dat niet het geval, noteer de namen van de programmaatjes in kwestie (zodat je ze later eventueel snel kan terugvinden) en verwijder ze.

5. Beperk het aantal WordPress-themes dat je upload naar je blog*

Ook die nemen immers ruimte in. Zonde! Hier hetzelfde advies als voor de plugins: noteer de namen en verwijder de niet-gebruikte themes.

6. Houd je blog slank*

Het verbaast me hoeveel junk er zich na een paar maanden bloggen verzamelt: spam, verwijderde reacties aangezette concepten, verschillende versies van een blogpost, verouderde pagina’s, fotomateriaal van verwijderde berichten, het mag allemaal eens worden opgeschoond zo nu en dan. Alweer een paar MB uitgespaard! Gebruik je WordPress.org, dan is Optimize Database after Deleting Revisions een hele fijne plugin. Deze kan je flink wat werk uit handen nemen.

Tot zover 6 tips om de webruimte van je blog te optimaliseren. Naar alle waarschijnlijkheid moet je zo minder snel het hostingpakket van je blog upgraden. Je kan met andere woorden de kosten van je blog binnen de perken houden.


*= voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

Category: , ,

Comments

6 reacties op “De webruimte van je blog: wees er zuinig mee!”

  1. Ximaar avatar

    Wat dat betreft ben ik erg blij met WordPress.com die gratis 3GB geeft. Na 1500 berichten en een paar duizend foto’s heb ik nog immer 95% vrij. Komt omdat ik erger gewend ben. Ik ben begonnen met een website van 10 MB waar ik zeer kleine foto’s op zetten ook al omdat er toen nog werd ingebeld.

    De foto’s die in nu in de berichten plaats zijn gemiddeld 50KB (600 bij 350 pixels) of als ik ze op een fotopagina zet 100KB (800 x 533 pixels). De laatste keer in jpg opslaan laat ik uitvoeren door MS Paint, die heeft een zeer goede compresse. Redelijk scherp, mooie kleurdiepte en toch een klein bestand. Grafieken en tekeningen zet ik om in gifs. Die behouden hun volledige scherpte, maar heeft veel minder kleurenschakeringen. Als dat laatste er niet toe doet, dan zet ik het aantal kleuren wel eens op 8 en wordt zo’n plaatje maar 5KB.

    Gevolg is dat mijn weblog nog altijd erg vlot laadt. Meer foto’s bij een bericht zet ik ook altijd achter een ‘Lees Verder’. Dat scheelt enorm veel onnodig dataverkeer. Het is ook irritant als je door 70 foto’s moet scrollen om bij het volgende bericht te komen.

    Het nadeel/voordeel van mijn methode is dat de foto’s er prima uitzien op het scherm als je de zoomfactor gewoon op 100% laat staan. Bij inzoomen worden ze snel onscherp en met groot afdrukken helemaal. Dat laatste hoeft van mij ook niet. Als mensen een foto mooi vinden, dan mailen ze maar en stuur ik het orgineel.

    wordpress.com laat overigens wel gif-animaties toe en pdf, maar geen muziek of video. Die kan je het beste gewoon bij youtube plaatsen en embedden.

  2. Carolien Geurtsen avatar

    fijn zo alle info bij elkaar (is vast nog veel meer over te zeggen maar bits and bites als deze zijn top!

  3. Marco Raaphorst avatar

    Ken je de WP Smush.it plugin? Dé oplossing voor het goed comprimeren van plaatjes/foto’s met het gemak van 1 muisklik.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Smush.it, die ga ik onthouden!

  4. Morgaine avatar

    foto’s hosten bij flickr.com kan ook heel goed volgens mij 😉

    X

  5. Suzanne avatar

    Heel fijn deze blog. Ik schoot ff in paniek toen mijn opslag ineens zo goed als vol was terwijl ik pas net aan het bloggen ben. Ik heb hier wel wat aan, bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *