Do follow en no follow links: hoe zit het nu écht?

Sharp Ben avatar

In:

Het is een van de grote splijtzwammen tussen bedrijven en bloggers. Honderden samenwerkingen lopen spaak op het wel of niet gebruiken van do follow en no follow links in betaalde artikels. Is het als blogger echt kiezen tussen een lucratieve samenwerking met een bedrijf of een mooie positie in Google voor je blog??

Leestijd: ca. 7 minuten

Do follow en no follow links, hoe zit het ook weer?

Standaard is elke hyperlink die je maakt een (do) follow link. Je zegt tegen Google: “Ik beveel deze pagina aan, deze webpagina verdient een betere plaats in de zoekmachines.”

Bij no follow links zeg je: “Google, ik link naar deze pagina, lezers mogen ‘m aanklikken (graag zelfs), maar je hoeft ‘m niet te indexeren, ik beveel ‘m niet noodzakelijk aan.” Zo zou je – in het hypothetische geval dat je een artikel schrijft over pakweg illegale goksites – ervoor kunnen kiezen om de genoemde sites een no follow link te geven.

Volgens Google is het best practice om no follow links te gebruiken als je werd betaald om een link te plaatsen of als je er (later) eventueel een voordeel zou kunnen uithalen. Dat is dus sowieso het geval met affiliate links, bijvoorbeeld. De reden daarvoor is simpel: Google wil niet dat het algoritme al te zeer wordt beïnvloed door links die worden geplaatst omdat ervoor betaald werd, eerder dan dat die link er kwam omdat de bewuste pagina de moeite waard wordt bevonden.

Kortzichtige bedrijven

In theorie is zo’n no follow link naar je website puur vanuit het oogpunt van het SEO-vraagstuk bekeken een stuk minder waard dan een do follow link. Vandaar dat partijen waarmee je een samenwerking aangaat doorgaans do follow links eisen. Ook al is er een vergoeding mee gemoeid.

Wanneer bedrijven een samenwerking laten afspringen omwille van het niet willen gebruiken van do follow links in betaalde artikels, dan vallen wat mij betreft de maskers af. Het is commerciële partijen dan helemaal niet te doen om je mooie blog. Ze geven geen zier om jouw doelpubliek en zelfs de extra zichtbaarheid voor hun producten of diensten kan hen gestolen worden. Nee, het is hen puur te doen om de vindbaarheid van hun merk(naam) in de zoekmachines….

Overigens hoeft zo’n no follow link naar je site niet per se een nadeel te zijn. Immers, de eindgebruiker merkt niet eens het onderscheid tussen een no follow en een do follow link. Dus ook via no follow links komt er gewoon kwaliteitsvol verkeer naar een site, ook no follow links zorgen voor naamsbekendheid, ook no follow links brengen klanten aan.

bovendien, het is niet niet omdat een no follow link niet geïndexeerd wordt dat ‘ie niet wordt opgemerkt. Als zo’n no follow link massaal wordt aangeklikt, kan het zomaar zijn dat Google de zaak toch eens van naderbij gaat bekijken. En dan kan het natuurlijk alle kanten uit.

Zo bekeken worden dus ook heel veel commerciële kanten verkeken!

Zijn no follow links een probleem?

No follow links zijn dus niet vies. Zeker niet als je linkt naar bonafide webpagina’s. Oké, de tegenpartij haalt er misschien een stuk minder direct SEO-voordeel uit.

Trouwens, je hebt het misschien niet in de gaten, maar het krioelt op het web van de no follow links naar jouw blog. De links vanop social media naar je site zijn no follow, evenals de links die je vindt in de reacties onder blogposts. Eigenlijk is dat het geval voor alle plaatsen waar de gebruiker en niet de webmaster van de site de volle controle heeft over de geplaatste backlink. Allemaal om het spammers en andere internetpiraten niet te makkelijk te maken om de zaak te misbruiken.

Er bestaat trouwens ook zoiets als een natuurlijk linkpatroon voor een blog of website; een gezonde mix van do follow en no follow links, liefst afkomstig van (en verwijzend naar) een groot aantal relevante websites. Normaliter heeft een site veel meer do follow links dan no follow links. Dat werkt ook in de andere richting: er vertrekken vanop een blog normaal gesproken veel meer do follow links dan no follow links. Is dat niet zo, dan zou dat voor Google een signaal kunnen zijn dat er iets loos is met deze of gene site.

Maar los van dat alles: naamsbekendheid – zelfs online – gaat om veel meer dan alleen maar SEO. Het gaat ook om pr, relaties (tussen bloggers en bedrijven en tussen bloggers onderling), een reputatie, anderen van dienst kunnen zijn, elkaar ondersteunen, de gunfactor laten meespelen…

Iets te bange bloggers

Maar goed, stel je geeft toe en zwicht voor de druk van je adverteerder. Je plaatst met andere woorden een do follow link waar dat eigenlijk een no follow link zou moeten zijn. De vraag is dan of en zo ja wanneer er een Google penalty zal komen. En als de straf er effectief komt, hoe zwaar zal die dan doorwegen op je site (en je rankings in Google)?

Koffiedik kijken

Probleem is: niemand kent het precieze antwoord. En Google houdt het bewust vaag. Persoonlijk lijkt het me sterk dat Google van alle do follow links zal gaan controleren of ze er terecht staan. Hun missie bestaat erin hun gebruikers de best mogelijke info te geven, en of dat nu via do follow of no follow links gaat…

En dan nog een dingetje. Hoe in godsnaam zal Google het onderscheid maken tussen een hele positieve, maar onbetaalde review van een dolenthousiaste blogger over een steengoed product en een voor één keer degelijk geschreven advertorial waarvoor men “vergeten” is de linkjes no follow te maken?

Matt Cutts – voormalig hoofd van het webspam-team bij Google – lijkt trouwens te suggereren dat er gradaties zijn in de overtredingen (en dus ook in de gegeven sancties).

Wel staat het als een paal boven water dat Google erg veel belang hecht aan transparantie. Werd je betaald voor een artikel (of een link), maak dat dan ook duidelijk aan je lezers. Dat ben je trouwens ook wettelijk verplicht.

Het slechtste wat je kan doen is reclame maken voor een middelmatig product op je blog, schaamteloos do follow links te gebruiken, daarvoor betaald worden en het dan laten uitschijnen dat het hier gaat om een enthousiaste redactionele bijdrage.

Vergeten we tot slot ook niet dat de positie van je site Google niet alleen afhangt van het (correct) gebruik van do follow links en no follow links. Het gaat om de som van alles wat je door de jaren heen doet om “waarde te creëren” voor je bezoekers. Het hen zoveel mogelijk naar de zin te maken!

Do follow of no follow links plaatsen? Maak afspraken met je adverteerder!

Bedrijf of blogger, het is in ieder geval zaak om je huiswerk te maken.  Alvast op juridisch vlak maakt het geen verschil of je do follow of no follow links gebruikt zegt Charlotte Meindersma. Zolang het voor de consument maar duidelijk is dat het om reclame gaat. Dat kan je doen middels een korte mededeling in je blogbericht. En het is ook zinvol hierover te spreken in je disclaimer en/of privacyverklaring.

Als blogger kan je jezelf de vraag stellen:

“Ben ik bereid om er in de ogen van Google de kantjes af te lopen (door do follow links te bezigen daar waar je eigenlijk no follow links hoort te gebruiken) in ruil voor de  vergoeding die me in het vooruitzicht wordt gesteld?”

Bedrijven van hun kant kunnen zich de vraag stellen wat voor hen het meeste doorweegt. Het extra bereik (naar hun doelgroep) of een betere positie in de zoekmachines?  Wil je de beiden combineren dan zal het lastig worden, denk ik…

Wat ook je overwegingen zijn, het is wel belangrijk dat je hierover afspraken maakt. Zo kan er achteraf geen gekrakeel over ontstaan. En blogger: het is jouw blog, dus het aan jou om de bakens uit te zetten!


Category:

Comments

3 reacties op “Do follow en no follow links: hoe zit het nu écht?”

  1. Jessica J. avatar

    Heel erg goed en duidelijk artikel! Ik werk principieel enkel met nofollow-links als ik naar een webpagina van een bedrijf doorlink, zelfs bij reviews die niet tot stand kwamen middels een barter deal. Betaalde samenwerkingen ga ik uiterst zelden aan, aangezien ik niet bij de KvK aangesloten ben (niet simpel hier in België …) en daardoor niet in de problemen wil komen met de belastingdienst. Mijn blog is per slot van rekening “maar” mijn voornaamste hobby, naast m’n fulltimebaan en sociale leven.

  2. Niels avatar

    Klaar en duidelijk. Het probleem is dat de wegen van Google ondoorgrondelijke zijn en vaak ook dynamisch. De ene moment is het zo en 5 jaar later veranderen er plots een hoop zaken. Gelukkig altijd in het teken van een betere gebruikerservaring, dat dan weer wel!

  3. Manuela avatar

    Dankjewel voor je duidelijke uitleg. Het valt me toch op dat een hoop bedrijven eisen om do-follow linkjes in een artikel.. Aangezien mijn blog nog niet zo heel lang bestaat vind ik het een lastige situatie. Ik wil namelijk ook niet direct samenwerkingen nu al afketsen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *