Tekstcorrectie: 12 tips van pro’s om blogflaters te vermijden

Sharp Ben avatar

In:

Leestijd: ca. 4 minuten

Het nalezen en verbeteren van je eigen artikels zal altijd wel een beetje tricky blijven. Tenminste, zolang je blog een eenmansbedrijf is, en jij dus zelf verantwoordelijk bent voor zowel het schrijven als het corrigeren en publiceren van artikels.

Dat is al meteen je eerste tip: laat de tekst nalezen door iemand anders. Je proeflezer kan sowieso wat objectiever naar je werk kijken. Hij of zij merkt veel sneller slordigheden en foutjes op en kan bovendien ook nog aangeven of je kernboodschap duidelijk genoeg naar voren komt.

Maar goed, wat doe je wanneer je geen proeflezer voor handen hebt?

Tekstcorrectie: 12 tips om gênante fouten te vermijden

1. Eerst schrijven, dan corrigeren

Oké, beginnen bij het prille begin. Dit is een tip die hier weleens vaker voorbijkomt. Ben je (eindelijk) aan het schrijven, probeer dan niet al meteen je tekst te verbeteren. Echt, laat het schrappen, corrigeren en (her)inrichten van je stuk nog even voor wat het is. En concentreer je voor nu vooral op het formuleren van je gedachtegang, de flow van je verhaal, het maken van schrijvende meters.

Pas wanneer je artikel min of meer op poten staat kan je denken aan de stijl, de juistheid van de feiten, de tikfouten en grammaticale blunders, de logische opbouw van het stuk, enzovoorts.

De voordelen? Je vindt veel makkelijker je eigen tone of voice, het schrijven zelf wordt zoveel leuker en vooral: het gaat allemaal een stuk sneller!

2. Laat je tekst enkele dagen links liggen

Ben je klaar met je stuk, leg het dan voor een paar dagen aan de kant. Immers, zelf aan tekstcorrectie doen lukt altijd beter als je wat afstand hebt genomen (en je je eigen artikel niet meer woordelijk kan opdreunen). De kans dat je kleine akkefietjes en grotere kemels überhaupt opmerkt wordt er alleen maar groter door.

Probeer je je artikel na te lezen te kort nadat je opgelucht je laatste punt hebt gezet, dan ben je niet (zelf)kritisch genoeg meer. En bovendien gaat je brein dan vaak de dingen lezen die jij wil dat er staan in plaats van de dingen die daadwerkelijk zijn neergeschreven. Hét recept voor gênante fouten die door de mazen van het net glippen.

3. Druk je artikel af op papier

Bloggen is vooral een digitaal gebeuren. Toch kan het verdomd nuttig zijn om je artikel af te drukken op papier. En dan nog liefst in een lettertype dat danig verschilt van het lettertype dat je normaal op het scherm gewend bent. Ook op die manier vergroot je de kans dat onzorgvuldigheden worden opgemerkt.

4. Lees je tekst hardop voor

Zo ontdek je snel stroef lopende zinnen, woorden, die te vaak gebruikt worden en kernboodschappen die te vaak worden herhaald. En het helpt om te zien of je artikel wel op een logische manier is opgebouwd.

Je kan natuurlijk naar je stuk blijven turen tot je een ons weegt. Maar het komt er bij het nalezen (en de latere tekstcorrectie) op aan om traag te lezen. Met bijzondere aandacht voor de plekken waar het het vaakst fout gaat, uiteraard. Daarom:

5. Stop bij elk leesteken in je tekst

  • Gebruikte je ze correct?
  • Werden de leestekens op de juiste plaats neergezet?
  • Zijn de zinnen niet te lang (en moet er misschien een punt of komma worden toegevoegd)?

6. Let op de eerste woorden in elke alinea

Waak erover dat niet elke alinea met hetzelfde woord – of dezelfde paar woorden – beginnen. Je wil variatie hebben en meer dynamiek in je tekst brengen.

7. Controleer de spelling van eigennamen

Noem je mensen met naam en toenaam in je artikel, check dan zeker of hun namen correct gespeld zijn. Iedereen ziet graag zijn naam foutloos geschreven staan en het is zo vervelend als je er door de persoon in kwestie moet op gewezen worden dat hun naam zus of zo geschreven moet worden. Je staat meteen te boek als iemand die niet erg nauwkeurig werkt.

Gaat het om bekende mensen, dan is Google je steun en toeverlaat, dat spreekt.

8. Check de namen van bedrijven, organisaties en producten

Zie vorig punt. Trouwens, hetzelfde geldt voor plaatsnamen. Opnieuw bewijst Google hier goede diensten!

9. Speciale aandacht voor spelling in titels

Tik- en spellingfouten in titels en tussenkopjes zijn absoluut te mijden. Door hun vaak opvallende opmaak springen ze vanzelfsprekend veel makkelijker in het oog bij je bezoekers en lezers. Bovendien, een niet onaanzienlijk deel van je publiek doet niks anders  koppensnellen. Extra opletten dus.

10. Let op met data en andere tijdsaanduidingen

Die moeten uiteraard correct zijn. Vooral bij (aankondigingen van) events, tijdelijke winacties enzovoort. En ook wanneer je een oud artikel herwerkt of helemaal opnieuw publiceert is voorzichtigheid geboden.

11. Voorzichtig met hyperlinks

Zorg dat alle linkjes werken én dat er geen spelfouten in staan. Want net als bij tussenkopjes springen ze net zo fel in het oog.

12. Vermijd herhalingen en bladvulling

Er bestaat zoiets als “de kracht van herhaling.” Maar overdrijf daar niet in. De gemiddelde lezer is gecharmeerd door strakke, vlot lezende artikels die recht op hun doel af gaan. Je bezoeker zal je dankbaar zijn als je probeert om snel ter zake te komen.

Die tekstcorrectie is dus echt wel een dingetje. Maar met deze tips slaag je er toch in om de meest grove blunders uit je blogbericht te filteren.

Succes!

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *