Featured snippets: je blog aan de haal met het gros van het zoekverkeer

Sharp Ben avatar

In:

Bezoekers naar je blog brengen is niet altijd even simpel. Gelukkig helpt Google vaak een handje. En soms doet de zoekmachinegigant er nog een extra schepje bovenop met zijn featured snippets. Sommige bronnen maken gewag van zo’n 10% extra pageviews. Nieuwsgierig?

Leestijd: ca. 5 minuten

Wat zijn featured snippets?

Je hebt ze misschien al wel eens gezien als je in Google op zoek gaat naar informatie. Tik een zoekterm in en helemaal bovenin – nog vóór de eerste positie – verschijnt een zoekresultaat dat veel groter uitgevallen is dan alle andere zoekresultaten die je gewoonlijk vindt. Dat is de featered snippet; het (door Google) uitgelichte/aanbevolen zoekresultaat.

Het kan zelfs gebeuren dat, hoewel je misschien niet bovenaan in Google staat met je artikel, wél het featured snippet te pakken hebt. Puur omdat jij het beste beknopte antwoord geeft op de vraag van een gebruiker. Aldus kan je toch nog met veel zoekverkeer aan de haal gaan.

Bovendien heb je, in het geval dat je erin slaagt om het aanbevolen snippet weg te kapen, vaak twee topposities in Google. Want ook het reguliere zoekresultaat voor dat artikel draait (waarschijnlijk) mee aan de top. Gevolg? Grote kans dat je blog 80% en meer van alle zoekverkeer op die term krijgt.

De featured snippet geeft heel bondig en heel concreet het antwoord op een vraag van een zoeker. Daarbij gaat het in veel gevallen over (antwoorden op) Wat is-vragen of vragen naar feiten, definities, plaatsen, data enzovoort.

  • Wat is het getal pi?
  • Wat is de kleur van de liefde?
  • Wanneer stierf Michael Jackson?
  • Is 2019 een schrikkeljaar?

Uitgelichte zoekresultaten van Blogtrommel.com?

Het is mij – bij mijn weten – twee keer gelukt om de featured snippet te krijgen met een artikel. De eerste keer was dat met het artikel over de focus zoekterm van de Yoast SEO-plugin. Die positie ben ik intussen verloren.

Een tweede keer ging het om het artikel waarvan je hieronder het snippet vindt. Dat verbaast mij, want het betreft hier geen typische definitiepost.

Voor een nog duidelijker beeld kan je googelen op “kleuren kiezen voor blog” of iets dergelijks.

Afbeelding features snippet in Google
Featured snippets (aanbevolen zoekresultaten) vind je helemaal bovenin de resultatenpagina van Google. Het bewuste zoekresultaat valt extra op door de aparte opmaak en de extra ruimte die het krijgt. Daardoor klikken (waarschijnlijk) veel meer zoekers de link naar het artikel aan.

In het bewuste artikel zette ik een boompje op over de ideale (tekst)kleuren voor blogs.

Vaak toont het featured snippet niet alleen de titel en de link naar het artikel. Soms wordt ook de bijbehorende uitgelichte afbeelding getoond of een paar tussenkopjes uit het bericht. Een vaste indeling of opmaak is er niet. Buiten het feit dat het snippet een wat groter font krijgt, omkaderd is en dus meer plaats op de resultatenpagina.

Dat jouw blog of website veel extra bezoekers kan genereren wanneer je erin slaagt de featured snippet te bezetten met je artikel, dat hoeft denk ik geen betoog.

Waarom toont Google featured snippets?

Heel eenvoudig: Google wil haar gebruikers pasklare antwoorden kunnen geven. En liefst zo snel mogelijk! Dat is per slot van rekening het doel van een internetzoekmachine.

Google zelf zegt over featured snippets: “Wanneer we merken dat een zoekopdracht een vraag bevat detecteren wij op een programmatische manier de pagina’s die het antwoord op de vraag bevatten.”

Kan de positie 0 voor je blog echt voor meer bezoekers zorgen?

Sommige bronnen hebben het over 10% extra pageviews per artikel beloond met een featured snippet. Ten opzichte van de normale nummer 1-positie neem ik dan aan. Ik kan hier niet met voor-en na-statistieken zwaaien. Die zijn er gewoon niet. Ik ontdekte door een stom toeval het aanbevolen zoekresultaat. Het artikel in kwestie is goed anderhalf jaar oud en ik heb geen idee hoelang het bericht al op die positie – ook gekend als positie 0 – staat.

Of een dergelijke toppositie in Google ook echt meer verkeer naar je blog breng is overigens niet zeker. Veel hangt af van de intentie van de bezoeker. Wil ‘ie pakweg de geboortedatum van Elton John weten en komt bij het uitgelichte zoekresultaat het antwoord tegen, dan zal hij misschien niet geneigd zijn om door te klikken. Wil hij daarentegen méér info over de man, dan klikt hij misschien wél door. Google geeft immers slechts een korte samenvatting.

Maar het is een feit dat zo’n answer box toch maar mooi staat te blinken helemaal bovenin Google. Qua vindbaarheid en prestige als blogger betekent het wel wat. En heb je de featured snippet voor een hele populaire zoekterm dan kan het ineens heel hard gaan.

Kan je schrijven met het oog op featured snippets?

Kan je bloggen zodat je meer kans maakt op de featured snippet? Ja, dat kan. Al is het niet echt heel duidelijk hoe dat dan moet. In ieder geval kan ik zeggen dat ik nooit iets bijzonders deed in de hoop de featured snippet te krijgen. De wegen van Google zijn op dat vlak redelijk ondoorgrondelijk. Maar als je deze dingen doet schijn je het lot toch een handje te kunnen helpen:

1. Maak een kennisbank

Een kennisbank omtrent de topics die met je blogniche vandoen hebben is een prima instrument om te dingen naar featured snippets. Vooral omdat daar normaliter veel standaardvragen (voor beginners) aan bod komen. Maar het kan dus ook met gewone blogposts.

2. Maak een korte antwoordparagraaf

Opgelet, voor zover ik dat nu kan inschatten kan Google overal zo’n aanbevolen snippet vandaan halen. Uit het begin van je blogpost of ergens uit het midden van een ellenlange pagina. Belangrijk is in ieder geval dat het antwoord op de vraag kort en to the point is (maar desondanks wel volledig). Zo ongeveer de lengte van een korte tot een uitgesponnen tweet: 250 à 350 karakters.

3. Zet de concrete vraag vlak vóór de antwoordparagraaf

Zo maak je aan Google duidelijk welke concrete vraag er precies wordt beantwoord. Mijn ondervinding leert dat aan te raden is voor de vraag gebruik te maken van heading tags.

4. Het gegeven antwoord is nogal zakelijk van toon

Bij het declameren van definities is een zakelijke toon zonder franjes nogal typisch. Dat is hier niet anders. Het snippet moet een beetje lezen zoals een uittrekseltje van een encyclopedie, wat nog niet wil zeggen dat je hele artikel moet lezen als een handboek. Wel wil je tonen dat je de basics onder de knie hebt.

Beetje koffiedik kijken

Zoals zo vaak met dit soort tips is het redelijk onzinnig om te gaan bloggen met die featured snippets in het achterhoofd. Je tekst moet prettig leesbaar blijven. Dat moet je eerste betrachting blijven! Bovenstaande praktijkvoorbeelden tonen alvast drie dingen aan:

  1. Ook zonder je erop toe te leggen kan je “aanbevolen zoekresultaten” scoren
  2. Je kan de positie 0 in Google ook snel weer kwijtraken
  3. Niet alleen de pure definitieposts komen in aanmerking voor featured snippets

Met een paar featured snippets heb je mogelijks goud in handen; een serieuze troef als het gaat om de SEO van je blog. Veel hangt echter ook af van de populariteit van de zoekterm waarop je de positie 0 hebt veroverd. Mensen zoeken vermoedelijk niet zo vaak op “kleuren kiezen voor een blog.” Met een snippet op “meer bezoekers op je blog” zou ik nu allicht mijn hostingbedrijf moeten contacten om een groter hostingpakket aan te vragen…


Meer van dat?

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *