Stappenplan domeinnaam kiezen voor je blog

Sharp Ben avatar

In:

Wil je gaan bloggen, dan kan je eigenlijk niet zonder een paar stevige brainstormsessies. Waarover wil je bloggen? Wel of geen afgebakende blogniche? Wat ga je doen om je blog te laten opvallen tussen honderden andere blogs? De domeinnaam kiezen voor je blog is nog zo’n dingetje. De url die bezoekers moeten intikken om op jouw blog te komen kan je immers niet zomaar wijzigen in de loop van je blogavontuur. Dit stappenplan domeinnaam kiezen brengt je een paar stappen dichter bij jouw ideale domeinnaam.

Domeinnaam versus blognaam/blogtitel

Het is perfect mogelijk om de domeinnaam van je blog grondig te laten verschillen van je blognaam. Om dat dit echter voor flink wat verwarring kan zorgen bij je bezoekers is dat niet aan te raden. Algemeen gesproken geldt dat de domeinnaam het liefst zo nauw mogelijk aansluit bij de blognaam/naam van de website zoals die te vinden is in de header.

De ideale domeinnaam kiezen: het stappenplan

Idealiter heb je al enig idee waarover je (in hoofdzaak) wil gaan bloggen, je blogniche. Voor dit stappenplan hebben we verder nodig:

  • een groot leeg vel papier (en boel gekleurde stiften of pennen om het vel vol te kribbelen)
  • een paar uurtjes onafgebroken tijd
  • een paar nachtjes slapen
  • een goede vriend of vriendin




1. Wring je hersens uit

Schrijf alle woorden op die in je opkomen als het gaat over jou of je blog(niche). Daarbij moet je denken aan:

  • je eigen naam
  • jouw bekende bijnamen
  • werkwoorden die makkelijk met jouw onderwerp kunnen worden geassocieerd
  • populaire zoektermen (idem)
  • kernwaarden (die je wil uitdragen met je blog)
  • metaforen
  • synoniemen
  • je slogan of ondertitel (mocht je die al hebben)

Heb je geen inspiratie meer dan je het papier even wegleggen. Laat er een nachtje slaap overheen gaan. Pak er ’s anderendaags je papier opnieuw bij. Intussen heb je misschien nog meer ideeën gekregen. Die pen je ook neer, uiteraard.

Bel je vriend(in) op om samen de lijst verder aan te vullen. Twee mensen weten namelijk meer dan eentje (en die ander kan je misschien ook nog op een ander denkspoor brengen). Soms is dat erg waardevol.

2. Woordcombinaties maken voor potentiële domeinnamen

Oké, je hebt nu je lijst met woorden. Hoeveel zijn het er? Enkele tientallen? Honderden? Maakt niet uit. Neem er een nieuw vel papier bij. Tijd om leuke woordcombinaties te maken met woorden uit je grote lijst. Combineer dus bijvoorbeeld:

  • je eigen naam met een populaire zoekterm
  • een kernwaarde met een synoniem
  • één van je bijnamen met een metafoor
  • een zoekterm met een werkwoord
  • je naam met een kernwaarde
  • je (bij)naam met een synoniem

Het is zaak je innerlijke criticaster het zwijgen op te leggen. Alles kan en mag nog in dit stadium. De meest gekke combinaties kunnen je alsnog op een schitterend idee brengen. En ook de vraag of je een .nl, .com, .be of .eu zal gaan gebruiken is nu nog niet aan de orde.

3. Ongeschikte domeinnamen schrappen

Goed, tijd om naar een shortlist toe te werken. Niet alle woordcombinaties die we op de lijst hebben gezet zijn geschikt als potentiële domeinnaam. En dus schrappen we:

  • domeinen die te lang zijn (wegens te lastig om te typen voor je bezoekers en bovendien plaatsrovend op drukwerk en formulieren)
  • domeinnamen met een lastige spelling (een 14-jarige moet je domein naam zonder enige aarzeling foutloos kunnen intikken)
  • domeinen met koppeltekens en cijfers (zaait verwarring)
  • domeinnamen met een (opzettelijk) verkeerde spelling en woordgrapjes (idem)
  • domeinen die te erg lijken op die van bekende merken of andere bloggers

4. Persoonlijke shortlist maken

Je hebt aardig wat geschrapt, maar er blijft hopelijk nog wel wat over om uit te kiezen. Stel het lijstje op met 5 van jouw favoriete domeinnamen. Welke domeinen spreken je aan? Welke liggen jou fijn in de mond? Wat voelt gewoon goed en wat klinkt lekker? Welke domeinnaam zie je jezelf nog altijd gebruiken over 5 of 10 jaar? Kan je een domein kiezen waar je meerdere richtingen mee uit kan (en je dus eventueel ook kan gebruiken wanneer de focus van je blog verandert)?

Bel opnieuw die vriend(in) op en leg hem of haar je favoriete domeinen voor. Voel hoe het is om de domeinnamen hardop uit te spreken. Lukt het je zonder ergens te blijven haperen? Is er verwarring? Vraag de ander ook om de domeinen te spellen. Kan het hij of zij het moeiteloos of wordt er getwijfeld? In dat laatste geval kan je overwegen om nog een domeinnaam te laten vallen.

5. Domeinnaam kiezen en registreren

Bij elke webhost kan je je domeinnaam registreren. Welke extensie je voor je domeinnaam kiest – .nl, .com, .be, .eu of nog iets anders – maakt op SEO-technisch vlak eigenlijk geen verschil. Maar bezoekers van je site raken al snel in de war als ze niet worden geconfronteerd met de vertrouwde extensie van hun eigen land of een .com. Iets om rekening mee te houden als je een domeinnaam moet kiezen. Er is soms een prijsverschil bij de verschillende extensies.

6. Gekozen domeinnaam al bezet?

Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Wil je per se die domeinnaam, dan kan je proberen de huidige eigenaar van dat domein op te snorren. Als er geen website op dat domein staat en de eigenaar er niks mee van plan is, kan jij het domein misschien overnemen tegen een zacht prijsje.

Via ICANN WHOIS kan je achterhalen bij welk hostingbedrijf een domein is geregistreerd.

Je hebt ook de mogelijkheid een domeinnaam met een andere extensie te nemen (die wel nog vrij is), maar zoals gezegd is dat niet ideaal. Misschien toch maar beter kiezen voor de nummer 2 op je shortlist…

Zo, tot zover dit stappenplan domeinnaam kiezen.

Hoe ik bij Blogtrommel.com kwam?

Of ikzelf bij het begin van dit blog dit stappenplan heb gevolgd? Niet helemaal: ik wist waarover ik ging bloggen, kwam na een korte brainstorming met mezelf op de proppen met een 25-tal mogelijke domeinnamen, maakte een shortlist en legde deze voor aan mijn volgers op social media. Blogtrommel.com kwam als populairste uit de bus.

Vanwaar Blogtrommel? Het idee haalde ik bij de koekjestrommel. Een doos met een assortiment koekjes voor bij de koffie. Het oorspronkelijke plan bestond er immers in om het internet af te schuimen op zoek naar leuke, bizarre en interessante blogberichten. Deze zouden dan op gezette tijden aan jullie voorgesteld worden. En verder is er natuurlijk de trommel, het muziekinstrument bij uitstek om (in dit geval) blogprojecten met de nodige bombarie aan te kondigen…


Omslagfoto: via Shutterstock.com

 

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *