20 fouten van bloggers op sociale media

Sharp Ben avatar

In:

Ben je als blogger aanwezig op Facebook, Twitter en andere social media? Prima! Valt het in de praktijk toch wat tegen met dat beloofde extra verkeer naar je blog, dan maak je waarschijnlijk meerdere van deze fouten van bloggers op sociale media.

Leestijd: 7 minuten

Oké, nu is “fouten” misschien een te sterk gekozen woord. Laten we het er gewoon op houden dat je waarschijnlijk grote kansen laat liggen als het erom gaat extra bezoekers naar je blog te trekken.

De focus ligt in dit artikel op Twitter en Facebook. Niet toevallig de kanalen waarop ikzelf actief ben. Maar voel je vrij om waar mogelijk één en ander te enten op Google+, LinkedIn, Pinterest en andere Instagrams.

En nu dan in willekeurige volgorde:

20 fouten van bloggers op sociale media

1. Geen link naar je blog in je social media-profielen

Het ontbreken van de link naar het blog komt zoooo vaak voor. Geen idee hoeveel verkeer je daardoor misloopt, maar het moet een boel zijn. Al helemaal als je een intensief gebruiker bent van het platform en daar ook nog eens regelmatig pittige meningen in de groep gooit.

Zet een link naar je blog in je gebruikersprofiel van elk kanaal waar je actief bent. Het is gewoon laaghangend fruit!

2. Je bent niet (vaak genoeg) aanwezig op social media

Het aantal bezoekers op je blog afkomstig uit social media staat rechtstreeks in verhouding tot de tijd die je er actief doorbrengt. Dus hoe vaker je op Twitter of Facebook bezig bent, hoe meer bezoekers daar ook vandaan zullen komen…

Aanwezig zijn alleen is echter niet genoeg. Val op, neem deel aan de discussie, breng humor aan tafel, stel pertinente vragen, geef nuttige info, maak reclame voor sterk werk van anderen en – jawel – promoot je eigen artikels.

3. Je bent overal en nergens

Oké, die sociale media zijn dus belangrijk voor je blog. De verleiding is dan misschien groot om dan maar op elk denkbaar platform een account aan te maken. Maar – en ik keer terug naar het vorige punt – dat betekent dat je ook overal de nodige tijd moet in investeren. Op langere termijn is dit moeilijk vol te houden.

Nee, je kan je beter toeleggen op een tweetal kanalen en daar het volle pond geven.

4. Je bent dus niet consistent genoeg

Nogmaals, regelmaat is hier cruciaal. Wat niet betekent dat je de godganse dag met een half oog op Facebook of  Twitter moet zitten turen. Anderzijds, slechts een keer om de drie weken een tweet of een update plaatsen zal je niet vooruit helpen. Hoe vaak het dan wel moet? Dat is moeilijk te zeggen. Eens in de paar dagen lijkt mij het ab-so-lu-te minimum.

5. Je bent er alleen om reclame te maken voor jezelf

Het is zeker niet verboden om reclame te maken voor eigen werk. Zorg er wel voor dat het niet alleen daarbij blijft. Je volgers waarderen dit niet (te spammy) en zullen je op den duur gewoon negeren.

Kijk even bij (het tweede deel van) punt 2 voor een ander plan van aanpak.

6. Je hebt geen (interessante) Facebook-pagina voor je blog

Maak je een Facebook-pagina voor je blog, dan is het niet zo vanzelfsprekend dat die ook effectief extra lezers naar je blog trekt. Het komt er dan ook op aan de pagina voldoende interessant te maken voor je volgers.

7. Je gebruikt geen Twitter client

Twitter client? Dit zijn gratis online-tools als Tweetdeck en Hootsuite die je het leven op Twitter een stuk makkelijker kunnen maken. Ze stellen je namelijk in staat om meerdere berichtenstromen tegelijk te volgen. Twitter zelf beperkt zich tot één stream.

Zo kan je heel eenvoudig filteren wat voor jou(w blog) van belang is. Hét pluspunt van Hootsuite is dat je tweets op voorhand kan inplannen die dan op een later tijdstip worden verzonden. Dus ook wanneer je niet online kan zijn. Handig!

8. Je gebruikt geen mentions op Twitter

Wanneer je anders artikelen deelt op Twitter, zorg er dan voor dat die ander daarvan op de hoogte is. De simpelste manier om dat zonder veel misbaar te doen is om mentions te gebruiken. Die andere partij:

  • krijgt hier melding van
  • krijgt jou dus in de smiezen
  • is wordt nieuwsgierig naar jou
  • gaat met jou in interactie
  • gaat jou misschien volgen
  • gaat misschien  op zijn beurt jouw artikels delen

Allemaal zaken die misloopt als je geen mentions gebruikt in je tweets. Met mentions (en hashtags) verleng je bovendien drastisch de “levensduur” van zo een tweet. Normaal verdwijnt ‘ie binnen een paar minuten in onherroepelijk in de ondoordringbare kelders van Twitter. Maar met mentions is ‘ie daarentegen vrij makkelijk terug te halen.

9. Je tagt niemand op Facebook

Wat op Twitter waar is geldt natuurlijk ook voor Facebook. Maak expliciet melding van iedereen wiens berichten en updates je deelt dit doe je zonder poeha door de betrokkenen te taggen.

10. Je maakt geen gebruik van Twitter-lijsten

Wie de eerste stappen op Twitter zet zal het medium waarschijnlijk afdoen als een verschrikkelijke janboel. Helemaal gelogen is dat natuurlijk niet. Gebruik Twitter-lijsten in combinatie met de hierboven genoemde Twitter clients, en alles valt na verloop van tijd wel in de plooi.

Met de zelf samengestelde Twitter-lijsten selecteer je die mensen die erg vaak tweets rondstrooien die voor jou(w blog) van belang zijn.

11. Je bent niet aanwezig in Facebook-groepen die interessant zijn voor je blog

Je deelt je artikels met je volgers op Facebook, je hebt je leuke Facebook-pagina. Allemaal prima! Maar ga ook eens kijken bij de Facebook-groepen. Ze werpen zich steeds meer op als de vervangers van de vroegere berichtenfora. De groepen waar je je nieuwste blogpost kan spammen zijn vanzelfsprekend mateloos populair.

Zoek daarnaast naar groepen die zich richten op de onderwerpen waar jij over blogt. Waarschijnlijk kan jij daar een meer dan nuttige bijdrage leveren. Toon er je expertise (eventueel door ook hier je blogberichten te delen wanneer dit is toegestaan)! Wedden dat er van hieruit aardig wat mensen je blog zullen aanklikken?

12. Je deelt enkel je nieuwste artikel op social media

Heel wat bloggers slingeren trots hun laatst geschreven blogbericht op social media, maar schijnen hun oudere artikels zeer snel te vergeten. Jammer! Breng ook je oudere stukken van tijd tot tijd opnieuw onder de aandacht. Zeker wanneer ze nog steeds actueel zijn.

13. Je deelt je blogbericht maar één keer op Twitter

Ook weer een gemiste kans. Deel je nieuwste artikel (die dag) dus gerust meerdere keren. Maar kleed het dan misschien telkens weer anders in.

Twee à drie keer kan dus zeker geen kwaad. Ik had het al over de super korte levensduur van je boodschap op Twitter. Bovendien zijn lang niet al je volgers online op dat precieze moment dat jouw tweet de deur uit gaat.

14. Je gebruikt geen uitgelichte afbeelding in je blogposts

Gooi een opvallende uitgelichte afbeelding bij je blogpost en de kans is des te groter dat ‘ie ook opvalt in de  stream van je volger, en dat is precies wat je hebben wil.

Oh, en vergis je niet: zelfs in een behoorlijk tekstuele omgeving als Twitter groeit het belang van beelden.

15. Je gebruikt nooit een link shortener

Url’s naar specifieke blogberichten en -pagina’s kunnen behoorlijk lang uitvallen. Dat kan soms een probleem zijn. Zeker op Twitter met zijn maximum van 140 karakters per tweet. Twitter kort linkjes uit zichzelf wel af, maar het kan dus nog korter met een link shortener als Bitly:

  • zoek de in te korten link en kopieer ‘m
  • ga naar Bitly
  • plak de in te korten link in het daartoe bestemde vak
  • klik op Shorten
  • kopieer de de nu ingekorte link
  • plak ‘m waar nodig in je social media post

Je kan nu “mooiere” links tonen en de bespaarde plaats gebruiken voor je wervende boodschap. De originele link blijft uiteraard gewoon bestaan.

Gebruik je Hootsuite als Twitter client, dan kan je ervoor kiezen om je link meteen al te laten inkorten. Je hoeft dus niet lang Bitly te passeren.

16. Je gebruikt geen hashtags (#) op Twitter

Met hashtags geef je context aan je bericht. Je geeft duidelijk aan waarover je tweet gaat. Het leuke aan die hashtag (# gevolgd door een of meerdere woorden, een acroniem of een afkorting) binnen Twitter werkt als een aanklikbare link. Klik op de link en je ziet meteen een lijst met alle tweets waarin de bewuste hashtag werd gebruikt.

Zo kan je vrij makkelijk:

  • bepaalde topics op de voet volgen
  • in contact komen met Twitteraars die dezelfde interesses hebben als jij, ook al volg je deze mensen nog niet
  • je focussen op een en hetzelfde onderwerp op Twitter

17. Je spendeert te veel tijd op sociale media

Te weinig tijd in je social media kanalen steken is niet goed, maar te veel dus ook niet. Stiekem kunnen de Facebooks van deze wereld je afleiden en ervoor zorgen dat je erg veel tijd verliest. Tijd die je niet kan spenderen aan het (beter) maken van je blog.

De oplossing? Met jezelf vaste tijdstippen afspreken voor je social media-activiteiten. En een kookwekker zetten die afloopt wanneer het tijd is om wat anders te gaan doen.

18. Je haalt geen inspiratie voor je blogs uit social media

Leuk, die sociale media als hefboom voor meer verkeer naar je blog. Je kan ze ook slim inzetten als inspiratiebron: volg interessante mensen, leer van hen, verzamel artikels die jouw blogberichten beter kunnen maken, doe inspiratie op voor een volgend stuk, kijk wat er leeft bij je doelgroep,…

19. Er zijn geen deelknoppen voor social media in je blogberichten te vinden

Je maakt het je lezers erg makkelijk om je op sociale media te gaan volgen door op je blog duidelijke knoppen naar al je sociale accounts te voorzien. Vergeet ook de deelknoppen niet onder elk blogartikel. Zo verlaag je de drempel voor je lezers om je stukken te laten delen.

20. Je deelt je blogs altijd op één en dezelfde manier

Het kan dus geen kwaad om eenzelfde bericht meerdere keren te verspreiden op jouw favoriete sociale kanalen. Wees daarbij wel niet te voorspelbaar en varieer dus je bindteksten. Want hoewel lang niet iedereen nog weet wat je vier dagen geleden tweette, willen mensen erg graag verrast worden. Stop indien mogelijk een klikmagneet in je bindteksten!

Zo, dat waren ze: de 20 vaakst voorkomende fouten van bloggers op social media. Welke ben ik nog vergeten?

Category:

Comments

9 reacties op “20 fouten van bloggers op sociale media”

  1. Barbara avatar

    Wel ik geloof dat ik soort van ‘geslaagd ben’ voor de meeste punten. 🙂 Wel goed ze allemaal eens weer onder elkaar te zien!

  2. ElsaRblog avatar

    Leuke artikel ☻ thanks

  3. Tessa avatar

    Altijd handig om zo’n artikel te lezen! De meeste punten gaan aardig goed, maar kan hier en daar nog wel wat bijschaven.

  4. Hendrie avatar

    Ook ik slaag in de basis toch minimaal voor een aantal van deze punten, maar dat een aantal gemiste kansen weer even bij mij onder de aandacht komen is niet verkeerd. Handig opfrisartikel. Ik ben er blij mee en sla hem op.

  5. Rob avatar

    Nuttig. Ook soms wel een worsteling. Hoe ben je wel consistent, maar deel je toch verschillende en verspreidende informatie over diverse kanalen?

    Het lukt me bijvoorbeeld heel goed op instgram “andere”” en meer uniekere foto’s te plaatsen, maar de visie rond de omgang met de FB page is nog wel eens een worsteling. Juist wel of geen artikelen delen van andere en zorgt dat dan wel nog voor de juiste beeldvorming en consistentie voor mijn merk als ik wel veel (interessante) artikelen deel uit andere bronnen. D.w.z. ik zie iets op facebook en deel dat zowel in mijn profiel als in mijn pagina.

    Daarnaast is het jammer dat de optie is weg gehaald om een “poll” te kunnen instellen, dat lijkt alleen nog tegen betaling te kunnen. Jammer dat net die andere manieren om in dialoog te komen met je doelgroep worden weg gehaald.

    Daarnaast zou ik hier niet reageren als ik blogtrommel niet constructief zou vinden, maar het valt me ook wel op dat er steeds meer “bloggers” opkomen met adviezen, zoals “hoe krijg je meer volgers op social media” en andersoortig adviezen over social media kanalen en blogs. Uiteraard zijn adviezen nooit weg, maar het staat wel een beetje raar als je ziet dat sommige bloggers met dit soort artikeltjes zelf helemaal niet zo groot zijn of zo veel volgers hebben. Niet dan?

    Is dat niet een beetje vreemd dan? Daarnaast lijken het soms ook wat adviezen naar de bekende weg te zijn in sommige gevallen. Ah goed eruit filteren wat nuttig is dan maar toch? 😉 😉

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, het blijft inderdaad vreemd om vast te stellen dat er geen mogelijkheid bestaat om een poll te integreren in je Facebook-pagina. Ik wist niet dat dit tegen betaling wél kon.

      Je stipt daar het probleem van de geloofwaardigheid aan. Soms is het vreemd om adviezen te lezen van bloggers die hun eigen tips nauwelijks in de praktijk brengen. Maar goed, artikels met korte tips zijn razend populair en dus is het niet raar dat bloggers er gretig op inhaken. Anderzijds, vanaf wanneer heeft iemand het “recht” om tips te geven over pakweg meer volgers? Is dat bij 100 volgers, bij 500 volgers of bij 1500 volgers? Moeilijk…

  6. Kris (deflopvader) avatar

    Zeker interessant! Misschien moet je eens iets schrijven over stress, afkomstig van al dat ge-social-media-promoot? Dat ervaar ik momenteel ?

  7. LavieMamsElle avatar

    Zeer interessant artikel. Het is een feit dat je niet overal op sociale media moet zijn. Dus keuzes maken is niet slecht. Zo kan je het overgeblevene veel meer uitdiepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *