Voor veel bloggers is het zowat een (duur)sport om hun blog goed vindbaar te maken in de zoekmachines. Maar ja, er zijn wel wat redenen te bedenken waarom je juist wil voorkomen dat je blog in Google komt piepen.
Leestijd: ca. 3 minuten
Eens je je blog op het internet gooit is het – raar maar waar – lastig om te garanderen dat je blog NIET in de zoekmachines van deze wereld wordt opgenomen. Ik weet het, dat is een beetje wrang voor elkeen die nu druk is met SEO, maar geen noemenswaardige resultaten behaalt…
Waarom voorkomen dat je blog in Google komt?
1. Je blog makkelijk verspreiden onder een beperkt publiek
Je zou je kunnen voorstellen dat je een grote familie hebt, die over de halve aardbol uitgezwermd is. Dan is zo’n blog natuurlijk ook een manier om elkaar op de hoogte houden. Maar de rest van de mensheid heeft niet noodzakelijk uitstaans met jouw wel en wee. En dus geef je het internet alleen door aan diegenen die mogen lezen wat jij schrijft. Scherm in dat geval je site toch ook maar af met een wachtwoord.
2. Je wil je blog tijdelijk uit het zicht van Google houden
In de opstartfase van je blog bijvoorbeeld. Je wil eerst wat goede content maken, een aantal dingen uittesten. Op die manier loop je niet het risico dat Google je blog in aanbouw tegen het lijf loopt en ten onrechte een verkeerde indruk krijgt. Je wil je blog pas tonen aan Google wanneer ‘ie (minimaal) af is.
3. Niet alle blogs en pagina’s moeten geïndexeerd worden
Er zijn onderdelen van je blog die niet per se in de zoekresultaten van Google (en andere zoekmachines). Omdat het niet relevant is, weinig toegevoegde waarde aan je lezer biedt of gewoon omdat je dat niet wil. Denk aan:
- je bedankingspagina (die lezers alleen te zien krijgen nadat ze zich – bijvoorbeeld – hebben ingeschreven op je nieuwsbrief)
- bepaalde kortlopende dienstmededelingen
- pagina’s met de link naar gratis te downloaden digitale producten
- …
Hoe vermijd je dat zoekmachines je blog indexeren?
Je kan het vrij simpel oplossen door je doodeenvoudig niets aan te trekken van moderne SEO (en bijvoorbeeld geen focus zoekterm te voorzien). Dat verkleint natuurlijk aanzienlijk de kans dat een (be)zoeker je blog tegen het lijf loopt door bemiddeling van Google. De volgende methoden geven je iets meer zekerheid.
a) Een volledig blog uit de zoekmachines houden
Zowel bij WordPress als bij Blogger kan is het in theorie makkelijk om je site uit Google te houden. Heb je WordPress dan ga je in je dashboard naar Instellingen, vervolgens naar het kopje Lezen en bij Zoekmachine zichtbaarheid mag je het vakje Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren aanvinken. Sla nadien de wijzigingen op.
Let op: dit is de werkwijze al je het integrale blog (alle berichten en pagina’s) uit de zoekmachines wil houden. Overigens laat WordPress niet na te vermelden dat het aan de zoekmachines zelf is om te bepalen of ze al dan niet rekening houden met je verzoek. Hoewel het in de praktijk nogal goed schijnt te werken, is er dus geen garantie.
Het is ook goed om weten dat als je deze functie een tijdje hebt gebruikt en je besluit nadien om je site opnieuw toegankelijk te maken voor Google, het een poos kan duren eer je blog wordt opgepikt.
b) Alleen bepaalde pagina’s niet laten indexeren
Dat kan je doen door aan de berichten en pagina’s die je niet wil laten opmerken door Google een zogeheten noindex tag mee te geven:
<meta name=”robots” content=”noindex” />
Een klein stukje HTML-code dat je in de <HEAD> van je pagina plaatst.
Wie echter blog op WordPress.org en de Yoast SEO plugin gebruikt hoeft zich daar niet moe in te maken. Nee, die gaat gewoon in het dasboard naar de sectie Yoast SEO:
- klik op het tandwieltje (linksboven)
- kies bij Meta robots index voor de optie noindex
- keer terug naar het gebruikelijke scherm door het verkeerslicht aan te klikken
Blogger (Blogspot) biedt bij mijn weten niet de mogelijkheid om bepaalde pagina’s uit te sluiten. Daar is het dus alles of niks.
Mocht je dat willen, dan is het dus perfect mogelijk om te voorkomen dat je blog in Google komt. Spijkerharde garanties zijn er vreemd genoeg niet.
Geef een reactie