Google Analytics verslaving: onderschat probleem!

Sharp Ben avatar

In:

Je bent een blogger die barst van ambitie, en dus wil je overal direct bovenop zitten. Cijfers zijn belangrijk, want meten is weten. Logisch dat je daarvoor op Google Analytics vertrouwt en dat je regelmatig kniediep door je bezoekersstatistieken waadt. En voor je er erg in hebt ontwikkel je een kanjer van een Google Analytics verslaving. Die wil je niet hebben!

Leestijd: ca. 3 minuten

Note to myself…

Ooit verplichtte ik mezelf om een maand lang NIET naar de statistieken van mijn blog te kijken. Nog geen week hield ik het vol! Om maar te zeggen dat Google Analytics verslaving mij niet vreemd is.

Het gevaar van een Google Analytics verslaving

Koppel Google Analytics aan je blog of website en vrijwel meteen rolt er een schier eindeloze stroom aan data aan je voorbij. De statistiekjes helpen je om stelselmatig je blog te laten groeien. Dagelijks kan je zien hoe het zit met de “gezondheid” van je blog.

Nuttig, fijn en zelfs ego-strelend, maar niet helemaal zonder risico’s. Het gevaar bestaat dat je van dag tot dag gaat bloggen op basis van wat de stats uit Google Analytics je leren. Want de scheidslijn tussen zeer kort op de bal spelen en je kop zot laten maken is soms flinterdun.

a) Te veel kijken naar momentopnamen

Stel: je blog trekt – ik maak het me gemakkelijk – 3.000 bezoekers per maand. Dat komt dus neer op zo’n 100 bezoekers per dag. Waarschijnlijk is er geen probleem als je op een ochtend in de statistieken duikt en tevreden vaststelt dat er gisteren 150 bezoekers kwamen opdagen. Misschien denk je: “Tof, ik heb blijkbaar iets goeds gedaan, dat wil ik zeker herhalen!”

Maar wat gebeurt er (met jou) als de teller blijft steken op 20? Slaat de paniek je om het hart? Ga je meteen koortsachtig op zoek naar mogelijke verklaringen voor de terugval? Zakt de moed je in de schoenen?

b) Het gemiddelde vergeten

Als je blog 3.000 bezoekers per maand trekt en er komen op een dag 150 bezoekers op je site, dan is het logisch dat er ook dagen zijn met maar 50 lezers. En de slechte dag van 20 bezoekers zal weleens gecompenseerd worden door een dag met pakweg 180 bezoekers. Het gaat hier om gemiddelden. Je doet er goed aan de statistieken te bekijken over een langer periode.

Vanwaar die schommelingen in je bezoekersaantallen? Haalt je blog veel verkeer uit Google (SEO), weet dan dat Google tegenwoordig zowat elke dag van het jaar wel een of andere update doorvoert. En daarnaast:

  • zijn er seizoensgebonden effecten
  • kunnen bepaalde blogberichten of artikels toevallig méér of net minder aanslaan dan gedacht
  • hebben veranderingen in het opzet, de indeling of de layout van je blog zijn effecten
  • doen concurrenten het beter of slechter (in Google) dan jij
  • werpen promo-acties op sociale media al dan niet hun vruchten af

En dan nog bestaat er zoiets als stom toeval; de (on)gelukkige samenloop van omstandigheden. Kortom, niet alles heeft een logische verklaring. Is er die wel, dan moet je ook kunnen accepteren dat je niet alles zelf in de hand hebt.

c) Veel energie verspelen en verkeerde beslissingen nemen

Ben jij iemand die dagelijks zijn statistieken checkt (omdat het kan), dan is het zaak je niet te fel te laten leiden door het “cijfer van de dag.” Dat is geen goede basis om beslissingen te nemen.

Groot is de kans dat je nodeloos veel tijd en energie verspilt in het zoeken naar oorzaken en gevolgen, het aanpassen van je strategie, het uittesten van nieuwe dingen, het tweaken van instellingen,… Bovendien moet je ook maar weer afwachten welk effect die nieuwe maatregelen hebben. Om dan misschien te ontdekken dat er helemaal geen verbetering inzit of dat het er nog slechter aan toe gaat dan voordien. Trouwens, hoe weet je dan zeker dat een en ander het gevolg is van de wijzigingen die je hebt doorgevoerd?

Conclusie?

Versta me niet verkeerd: Google Analytics is een verdraaid nuttige en handige tool. Je kan ‘m inderdaad gebruiken om erachter te komen wat werkt en wat niet werkt op je blog. Maar overdrijf niet en kweek geen Google Analytics verslaving. De tijd en energie die je daaraan kwijt bent kan je niet spenderen aan wat echt telt: plezier maken, leuke content creëren en het je lezer naar de zin maken.

Zo, einde therapiesessie!


Category:

Comments

Eén reactie op “Google Analytics verslaving: onderschat probleem!”

  1. Ximaar avatar

    Alle statistische opties zijn verslavend. Ik gebruik GA niet en vind de stats van WP voldoende. Maar ook daar kan verslaving optreden. Zelf gebruik ik het al bijna 20 jaar en weet de zin en onzin. Voorheen kreeg je veel meer info. Op de eerste van XO zag ik ook hoelang mensen naar een webpagina staarde en dat sommige niet eens de webpagina volledig lieten laden. Daarna heb ik een programma gehad waarin alle zoekwoorden gekoppeld aan IP-adressen te zien waren. Met die functie had ik het meest, maar door privacyregels ging dat teloor. Dat mensen uit verweggistan komen interesseert me niet. Dat gaat meestal om spam of verkeerd klikken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *