Met Google forms is het al bij al makkelijk om een online rondvraag op poten te zetten. Maar dan ben je er nog niet, natuurlijk. Want je wil ook dat zoveel mogelijk mensen ‘m invullen. Bovendien, beloofde ik je geen extra bezoekers op je blog?? Enfin, dit zijn jouw tips voor een succesvolle online enquête.
Leestijd: ca. 8 minuten
Een succesvolle online enquête in functie van je blog? Die begint met het verzamelen van zoveel mogelijk ingevulde vragenlijsten. Daarna moet er een blogpost komen die op korte – en lange termijn voor extra verkeer naar je blog moet zorgen.
Dit bericht is het derde deel uit een minireeks rond het organiseren van enquêtes in functie van je blog. Lees eventueel ook de andere delen:
- Doen: enquête organiseren voor meer interactie op je blog
- Online enquête maken met Google formulieren
Vooraleer je enquêteformulier online te zetten…
Het zal je intussen duidelijk dat een succesvolle online enquête ook afhangt van een goede voorbereiding.
a) Vraag nog even feedback
Is je formulier af? Leg je oor dan eens te luisteren op social media (voor zover je dat al niet eerder gedaan had). Misschien komt één van je volgers op de valreep nog met een interessante vraag of invalshoek. Dat kan zonder hen inzage te geven in de vragenlijst. Stuur bijvoorbeeld een paar tweets of statusupdates rond in de trant van:
Ik voer een onderzoek uit naar ….
Wat zouden jullie graag willen weten over … (maar durfde je nooit te vragen)?
Wie weet rollen er nog een paar pittige vragen naar je toe die je nog aan je formulier kan toevoegen. Nog een voordeel: je kan nu al wat ruchtbaarheid geven aan je project; je volgers warm maken voor wat komen gaat.
b) Schrijf een korte inleiding
Eerder raadde ik aan om je Google formulier op te delen in secties. De eerste sectie zou ik gebruiken om het formulier in te leiden. Het is belangrijk om hier wat aandacht aan te besteden (maar houd het kort), want je kan er niet vanuit gaan dat iedereen die je enquête te zien krijgt en wil invullen jou(w blog) kent:
- zeg kort iets over het hoe en waarom van de enquête
- bedank je bezoeker voor zijn tijd
- geef indien nodig richtlijnen over het invullen van het formulier
- zeg nadrukkelijk dat men op Verzenden moet klikken aan het einde
- vermeld je blog (nodig je lezer uit om later de resultaten van de bevraging te komen raadplegen)
c) Test je enquêteformulier nog eens
Zo heb je een beeld van wat de nietsvermoedende lezer/bezoeker te zien krijgt als ‘ie met je vragenlijst aan de gang gaat. Die testformulieren kan je achteraf uiteraard verwijderen.
Zoveel mogelijk antwoorden verzamelen
En dan is het zaak om je vragenlijst vrij te geven en ‘m door zoveel mogelijk mensen te laten invullen. Een van de voordelen van het werken met Google forms is dat je een aantal fijne opties hebt om je enquêteformulier eenvoudig te verspreiden. En minstens even belangrijk: je ingevulde vragenlijsten worden netjes ingezameld!
Klik in Google forms rechtsboven op Verzenden. Je krijgt een aantal mogelijkheden om je vragenlijst te gaan verspreiden. In de onderstaande video wordt gesproken over het verzenden via e-mail. Dan kan je zelfs je vragenlijst meteen (integraal) in de mail plakken. Eigenlijk is die optie enkel geschikt bij een korte enquête op kleine schaal. Bovendien is dan de anonimiteit niet meer helemaal gegarandeerd…
De gewone rechtstreekse hyperlink naar je Google formulier is dan een stuk nuttiger. En het kan ook handig zijn om het enquêteformulier in te sluiten in je blogpost, met een stukje HTML-code.
a) Schrijf (en publiceer) een kort blogbericht
In dat blogbericht – dat zeker niet te lang hoeft te zijn – kan je vertellen over het hoe en waarom van de enquête. Vertel wat je precies wil onderzoeken; wat je hoopt te ontdekken. En natuurlijk roep je je lezers op om de vragenlijst in te vullen. Roep je lezers ook op om het bericht te delen. Lang niet iedereen zal dat doen, maar een succesvolle online enquête opzetten is een kwestie van “alle beetjes helpen.”
Je hebt dus de mogelijkheid om je vragenlijst in te sluiten in je blogpost. Het is dan wel zaak de afmetingen van je formulier aan te passen zodat het mooi in je artikel past.
Het formaat van het in te sluiten Google formulier – de breedte en de hoogte ervan – kan je in Google forms ingeven. Bepaal de breedte en hoogte gemeten in pixels (px). Vul de getalletjes in ALVORENS je het stukje code kopieert. Vervolgens kan je deze code dan in je blog plakken. Let er wel op dat je dat doet in de HTML-modus.
Voor alle zekerheid zou ik toch ook een rechtstreekse hyperlink plaatsen naar het enquêteformulier. Het is immers altijd mogelijk dat het ingesloten document niet op elk scherm even prettig werkt. Maak je lezer ook attent op de mogelijkheid.
b) Aan de slag op social media
Geen succesvolle online enquête zonder de nodige stampij op social media. Logisch dus dat je, zolang je enquêteformulieren aan het verzamelen bent, regelmatig terugkomt op je bevraging. Spammen hoeft niet, maar deel je bericht regelmatig op social media.
De link die je meestuurt kan die naar je blogbericht zijn (je wil extra verkeer naar je blog), maar het kan natuurlijk ook het rechtstreekse linkje zijn naar je Google formulier. Dat heeft als voordeel dat het voor de gebruiker meestal iets prettiger is om de enquête in te vullen. En je spaart een tussenstap uit.
Je krijgt doorgaans veel meer respons als je vertelt wat je met die enquête van plan bent. Vertel dus gerust dat je de feedback later zal gebruiken in een artikel (als je dat van plan bent). De zoektocht naar een interessante invalshoek hoek voor je enquête – zie vorige aflevering – betaalt zich hier uit.
c) Succesvolle online enquête? Linkjes droppen!
Vooral in de eerste dagen nadat je je enquête online zette zullen er formulieren binnendruppelen. Log in bij je Google formulier en je kan zien hoeveel antwoordformulieren er binnenkwamen.
Naast je promo talk op social media doe je er goed aan om je enquête zichtbaar te houden. Met andere woorden: iedereen die je social media-profiel(en) aantikt moet (een link naar) je enquête kunnen zien. Idem voor iedereen die in de loop van de komende tijd je blog bezoekt, uiteraard. En dus kan je (bijvoorbeeld):
- een link naar je enquêteformulier plaatsen in je Twitter-bio
- een opvallende aanklikbare banner maken voor op je blog (link naar het betreffende formulier)
- een Facebook-post maken (met link) en die vastzetten bovenin je feed
- de blogpost waarin je de bevraging aankondigt “sticky” maken zodat die steeds in beeld blijft
- een linkje plaatsen naar je enquêteformulier in je e-mailhandtekening
- een opvallende notification bar overwegen met een link naar je enquête
- melding maken van je enquête/onderzoek in de Facebook-groepen waar je actief bent (als de leden interesse zouden kunnen hebben in het onderwerp)
- je tribe inschakelen om je enquête verder te verspreiden
- …
Allemaal kleine maatregelen die voor extra respons (ingevulde formulieren) kunnen zorgen zonder dat jij daarom tot vervelens toe links naar je enquête moet gaan spammen.
Hoelang ga je door met het verzamelen van formulieren?
Dat is een beetje lastig te bepalen. Veel hangt af van hoeveel formulieren jij nodig acht om van een succesvolle online enquête te kunnen spreken. zolang er formulieren jouw kant uit rollen – al is het maar mondjesmaat – zou ik het zaakje laten lopen. Immers, hoe meer respons hoe geloofwaardiger je onderzoek. En je moet mensen ook de tijd geven om de bevraging in te vullen. Dat kan niet voor iedereen onmiddellijk.
Ik zou minimaal een maand geduld oefenen vooraleer de enquête af te sluiten. En in tussentijd met enige regelmaat melding blijven maken van je project op je blog en op social media…
De resultaten van de online enquête bespreken in een artikel
Je kan er natuurlijk voor kiezen om de resultaten van je bevraging lekker voor jezelf te houden. Maar dat zou zonde zijn van al dat werk. En je laat de kans op een potentieel populair artikel liggen.
a) Schrijf een uitgebreid rapport
Je kan er je hier vrij makkelijk vanaf maken door de vragen uit de enquête op te lijsten en het cijfermateriaal dat erbij hoort mee te delen. Boeiend leesvoer levert dat echter niet op (en het was ons om extra bezoekers te doen, weet je nog)?
Nee, cijfers zijn leuk, maar het verhaal achter de cijfers is voor de meeste lezers pas écht interessant! Dus naast de droge cijfertjes (die je indien mogelijk in overzichtelijke tabelletjes giet; dat kan helpen bij de SEO), geef je ook tekst en uitleg. Hoezo?
- Leg uit waarom je een bepaalde vraag per se wou stellen
- Welke antwoorden verwachtte je te vinden?
- Waar werd je vermoeden bevestigd?
- Waren er verrassende antwoorden?
- Welke zijn volgens jou mogelijke verklaringen voor die verrassende antwoorden?
- Wat leren je de commentaren van deelnemers (indien aanwezig)?
- Welke conclusies kan je trekken?
- Ga jij dingen anders doen naar aanleiding van de resultaten uit de enquête?
- Wat moet je lezer onthouden?
- …
Ook niet vergeten: geef indien nodig wat duiding bij het soort vraag dat je stelde. Was het een meerkeuzevraag of konden respondenten slecht een optie aanduiden, dat soort dingen. Het helpt je lezer het aangeleverde cijfermateriaal beter te begrijpen.
Natuurlijk is het moeilijk om echt glasharde conclusies neer te pennen. Zeker als het aantal deelnemers aan je enquête nogal beperkt is. Maar neem van mij aan: jouw persoonlijke visie op de kwestie, jouw gissingen en speculaties maken zo’n soort artikel een stuk boeiender om te lezen dan een eindeloze verzameling cijfertjes.
c) Een infographic maken met de cijfers van je succesvolle online enquête?
Ben je een beetje creatief? Waarom zou je dan geen infographic maken? Je hebt nu net eigen unieke data verzameld… Vat de belangrijkste conclusies, de meest in het oog springende dat in een mooie infographic. En die kan dan weer een eigen leven gaan leiden op Pinterest.
Canva heeft wel wat templates die je desgevallend als basis kan gebruiken. Onderstaan video zet je op weg.
Het is misschien een goed idee om de infographic meteen ook te embedden in je blogpost.
d) De resultaten publiceren
Dan ben je zo ongeveer klaar voor publicatie. Bedenk een wat sprankelende titel voor de blogpost. Dus niet gewoon “enquête over…”. Bedenk liever iets omtrent – bijvoorbeeld – een opvallende trend, een opzienbarende conclusie. Kortom, kom met een titel die mensen aanzet tot klikken.
Dit is typisch zo’n blogpost die ook na de publicatie wat extra aandacht verdient. Het is slim om te proberen ‘m wat langer in het blikveld van je bezoeker te houden. Bijvoorbeeld door:
- de blogpost wat langer bovenaan in beeld te houden (maak ‘m sticky)
- het artikel op te nemen in je megamenu of menubalk
- een link plaatsen in de zijbalk van je blog (eventueel met een aanklikbare banner)
- …
En terug naar social media…
Iedereen mag weten dat je onderzoek klaar is. De volgers en lezers die deelnamen aan je enquête zijn waarschijnlijk bovengemiddeld nieuwsgierig naar wat ervan geworden is, dus velen onder hen zullen komen kijken.
Effecten op lange termijn?
Zo’n online enquête opzetten in functie van je blog, het is een hoop werk en gedoe. Maar het kan je dan ook flink wat opleveren. Misschien niet eens zozeer qua direct verkeer (na de traditionele piek net na publicatie). Maar zo’n onderzoek levert wel authentiek cijfermateriaal op in een veld dat nauw aansluit bij (hoofd)onderwerpen van je blog. Dat is goed voor je imago van kennisbron binnen jouw niche. Zowel in de ogen van Google als in de ogen van je huidige en toekomstige volgers.
Geef een reactie