Google updates: moeten bloggers er bang voor zijn?

Sharp Ben avatar

In:

De nachtmerrie van elke SEO-bewuste blogger? Het wegvallen van het grootste deel van het organisch verkeer uit Google (als gevolg van Google updates). En dus is er vaak grote zenuwachtigheid wanneer Google zijn algoritmes weer eens grondig aanpast. Maar is die ongerustheid eigenlijk wel terecht?

Leestijd: ca. 9 minuten

In dit artikel wil ik je proberen gerust te stellen. En je wat tips en strategieën mee te geven waardoor je je misschien zelfs noot meer zorgen hoeft te maken over welke Google update dan ook.

Grootste blunder bij Google updates? Te drastisch handelen

Je ziet het steeds weer opnieuw gebeuren. Er wordt een Google update aangekondigd waarvan “men” vermoedt dat de impact op de posities in de zoekmachines weleens groot zou kunnen zijn. Per direct springen een aantal SEO-goeroes op de kar (zij moeten tenslotte ook content kunnen aanleveren). En voor je het weet zit dat deel van het internet dat zich inlaat met SEO als een bezetene sites te tweaken, in de hoop garen te spinnen bij de nieuwe Google update. Wanneer de bewuste Google update dan uiteindelijk in voege treedt blijkt de impact ervan al bij al beperkt te zijn.

Nu voert Google ieder jaar wel een stuk of wat Core Updates aan het algoritme door. Van sommige daarvan is de invloed op de posities in de SERP’s inderdaad vrij groot. Van andere zijn de gevolgen nihil. Bovendien, er zijn tussendoor nog tal van andere (kleinere) updates die niet worden aangekondigd maar ook een invloed kunnen hebben.

En last but not least: niet alle wijzigingen die Google aan het algoritme doet worden ook echt definitief. Er wordt nogal wat getest en geëxperimenteerd! Men doet grote en kleine wijzigingen, waarvan er sommigen na korte tijd worden teruggedraaid. Andere maatregelen worden wel doorgevoerd, maar de impact ervan op de zoekresultaten wordt bewust ingeperkt (omdat Google van oordeel is dat die maatregel niet in het voordeel is van de eindgebruiker), enzovoort…

Het is alleszins niet de bedoeling om bij iedere update van Google je hele site om te gaan gooien. Onbegonnen werk. En – nog belangrijker – je blog kan extra hard geraakt worden doordat jij te erg met (de SEO van) je blog aan het klooien bent op het moment dat Google nog volop aan het uitvogelen is wat al dan niet werkt. Niet zelden herstelt het zaakje zich na korte tijd weer.

“Stuur je blog langzaam maar zeker – als een tanker – eerder dan met de bruuske stuurbewegingen van een kart. Beperk zo de eventuele negatieve gevolgen van Google updates.”

Plots minder verkeer op je blog? Dit staat je te doen

Ben jij iemand die oprecht probeert om een goede, kwaliteitsvolle en gebruiksvriendelijk blog neer te zetten en heb je veel minder bezoekers? Blijf kalm. Goed mogelijk dat hier een logische verklaring voor te vinden is.

1. Doe helemaal niks

Wacht gewoon rustig af. Of tenminste: ga door met aan je blog te werken zoals je dat altijd al doet. Zoals ik hierboven al uitlegde: laat Google gewoon zijn ding doen. Goed mogelijk dat alles zich binnen een paar weken gewoon hersteld.

2. Ga na of je zelf geen fouten maakte

Lang niet elke terugval in de bezoekersaantallen is het gevolg van een of andere Google update. Er kan ook van alles fout lopen tijdens je dagelijkse blogwerkzaamheden. Check even:

  • verhuisde je je blog naar een ander domein (en liep er iets mis met de omzetting)?
  • verwijderde je (per ongeluk) een paar artikels op je blog?
  • zette je een gepubliceerd artikel even terug in concept om het te kunnen herwerken (maar vergat je het terug te zetten)?
  • ben je zelf een stuk minder gaan bloggen?
  • veranderde je van van WordPress-thema (en vergat je de tracking code voor bezoekersstatistieken correct terug te zetten)?
  • liep er iets mis met 301 redirects
  • herwerkte je een artikel grondig (en wijzigde je ook de url)?
  • wijzigde je de indeling van je blog (zodat populaire blogs en pagina’s minder bereikbaar zijn voor lezers)?
  • Heb je andere software gekozen om je webstatistieken door te meten?

Allemaal dingen die niks met deze of gene Google update te maken hebben, maar uiteraard wel een invloed kunnen hebben op het aantal gemeten kliks en – op de duur – ook op je posities in Google.

3. Bedenk: een paar kleine wijzigingen in je Google rankings kunnen een serieus verschil maken

Jij blogt niet op een eilandje en je concurrentie zit natuurlijk ook niet stil. Andere blogs en websites kunnen je toppositie in de zoekmachines op een blauwe maandag gewoon overnemen. Het verlies van een paar plaatsen in Google voor je meest aangeklikte artikels kan al voor een scherpe daling zorgen in je bezoekersaantallen. Zeker wanneer je blog sterk afhankelijk is van slechts een paar pagina’s.

Dat is sneu, maar het werkt ook in de omgekeerde richting natuurlijk: kan je vanop plek 5 doorstoten naar plek 4, 3 of 2 dan kan je blog een behoorlijke boost krijgen.

Houd tot slot ook rekening met het simpele feit dat er tegenwoordig minder vraag is naar/minder belangstelling is voor uitgeschreven content dan enkele jaren geleden.

4. Kijk of er geen seizoenseffecten spelen

Kijk naar de juiste cijfers en trek geen overhaaste conclusies. Bekijk grote fluctuaties in je statistieken over een voldoende lange periode. Een paar weken of maanden is veel te kort. Dan is de kans veel te groot dat het beeld vertekend wordt door een (on)gelukkige samenloop van omstandigheden. Kijk minstens een halfjaar terug. En vergelijk de periode eens met dezelfde periode een jaar eerder.

Daarnaast: het is normaal dat er – enkele uitzonderingen daargelaten – momenten zijn waarop zo’n blog gewoon een pak minder bezoekers trekt. Tijdens de zomer bijvoorbeeld. Enfin, zoek naar afwijkende patronen in je grafieken.

Heb je veel seizoensgebonden content op je blog? Dan is het logisch dat ook het aantal bezoekers flink kan schommelen. Nog een reden om een voldoende ruime dataset te hanteren.

5. Log in bij Google Search Console

Via Google Search Console kan je zien hoe Google zelf SEO-technisch naar je site kijkt. Zie je daar veel foutmeldingen, crawlfouten en dergelijke dan is er werk aan de winkel.

Doen: je blog immuun maken voor Google updates

Tot zover een paar oorzaken van plots dalende bezoekersaantallen (en wat er eventueel aan te doen). Lang verhaal kort: de kans dat Google updates de oorzaak zijn van het feit dat je blogverkeer dramatisch en blijvend terugloopt is eerder klein. En met onderstaande tips kan je de eventuele nadelige gevolgen van Google updates zeker beperken.

1. Houd je aan een aantal best practices

  • Maak content voor je lezers, niet voor zoekmachines
  • Zorg voor een fijne leeservaring op je blog
  • Wees transparant over commerciële samenwerkingen met bedrijven en organisaties
  • Wees voorzichtig met do follow links in gesponsorde content
  • Koop geen backlinks
  • Doe geen linkruil om de linkruil
  • Beperk het aantal verschillende onderwerpen op je blog, specialiseer je, ga voor expertise
  • Zorg dat je blog voldoet aan de AVG
  • Maak je artikels zeker niet langer dan nodig

2. Blijf stug door bloggen

Google – en ook je bezoeker, laten we wel wezen – is verzot op kraakverse en relevante content. Je bent en blijft dus in het voordeel als je heel regelmatig nieuw artikels aan je blog toevoegt. Niet noodzakelijk tegen een verschroeiend tempo, maar wel op gezette tijden. Zo blijf je op de radar van je lezer en dus van Google als het gaat om jouw topics. Zelfs al voldoet niet alles van wat je publiceert aan de hoogste eisen qua SEO.

Het is verder ook gewoon een kwestie van kansberekening: hoe vaker jij publiceert, hoe meer kansen er zijn om je te laten opmerken in Google.

3. Lever kwaliteit af, maak het je lezer naar de zin

Wat is kwaliteit? Hoe maak je het je bezoekers naar de zin? Dat is natuurlijk niet zomaar in een paar woorden uit te leggen. Maar volg je passie, durf voor je mening uit te komen, wees informatief en probeer van je blog geen doorslagje te maken van datgene wat elders al 30 keer bestaat. Dit zijn alvast 8 formats voor artikels waar lezers graag hun tanden in zetten.

Schenk daarbij genoeg aandacht aan de inrichting en opmaak van je blog; de presentatie van het geheel. Bezoekers – ook zij die je site slechts één keer aanklikken en daarna nooit meer – moeten moeiteloos doorheen je content kunnen laveren. En integreer zeker multimedia in je content. Blogs bestaan immers al lang niet meer alleen uit tekst. Een beetje blog hoort vandaag ook mensen aan te spreken die het niet meteen begrepen hebben op lange uitgeschreven stukken.

En zelfs als dat allemaal op orde is mag je er niet vanuit gaan dat iedereen braaf je bericht gaat zitten lezen van a tot z. In tegendeel, slechts een kleine minderheid van de bezoekers doet dat. Maar een mooie, verzorgde site met verrijkte content verhoogt je kansen op engagement aanzienlijk.

4. Doe aan SEO maar focus niet puur op zoekwoorden

Wie SEO zegt denkt onmiddellijk aan (de juiste) focus trefwoorden (voor een artikel). Die blijven voorlopig belangrijk. Maar… eigenlijk kan het Google geen en moer schelen of een stuk content correct geoptimaliseerd is voor een plek aan de top van de zoekresultaten.

Wat het algoritme van de zoekmachine vooral wil weten: wat heeft de gebruiker die dit zoekresultaat aanklikt (als vervolg op het intikken van die zoekterm) aan dit bericht. Is ‘ie geholpen? Vind hij wat ‘ie zoekt?

Het gaat daarbij veel meer om de inhoud, de onderwerpen, antwoorden op concrete vragen die worden aangereikt, dan wel of het stuk content ja ofte nee geoptimaliseerd is voor zoekterm x, y of z. Zo is het tegenwoordig perfect mogelijk dat een artikel bovenaan in Google komt terwijl de beoogde zoekterm zelfs niet voorkomt in het artikel. Google begrijpt steeds beter synoniemen, achterliggende zoekintenties en sterk gerelateerde topics.

Omdat Google het onderscheid kan maken tussen nuttige/helpende content en stukken die er vooral zijn om te proberen scoren in Google, is het jouw opdracht om een goed en samenhangend verhaal te brengen waar de lezer (die op een specifieke zoekterm zocht) mee geholpen is.

Meer van dat?

5. Zorg voor afwisseling (op je blog én in Google)

Eén van de nadelen van SEO is dat heel veel bloggers en marketeers, geholpen door allerlei SEO-tools, hun artikels optimaliseren voor steeds weer dezelfde zoektermen. En daarbij ook nog eens ongeveer dezelfde topics coveren in min of meer dezelfde bewoordingen. Op die manier heeft de zoeker pakweg 10 of 20 verschillende stuks content die echter allemaal dezelfde info herkauwen. Dat biedt geen meerwaarde en daar wil Google dus van af.

Vroeger toonde de zoekresultaten van Google weleens 5 op de 10 artikels afkomstig van dezelfde site. Elk zoekresultaat geoptimaliseerd voor een variatie op een bepaalde zoekterm. Nu is dat verleden tijd. De zoekmachinegigant wil info tonen afkomstig van verschillende bronnen. Waarbij onderwerpen worden belicht vanuit verschillende invalshoeken ook. Het aanbod voor de gebruiker wordt meer divers, wat ‘m in staat moet stellen om betere keuzes te maken.

Voor jou als blogger betekent dit dat je er moet over waken om weliswaar geen onzin te verkopen, maar zeker niet mag aarzelen om eens een ander geluid te laten horen. Andere klemtonen te leggen. Dat andere geluid mag overigens al meteen tot uiting komen in de title tag van je artikel zoals die te zien is in de zoekresultaten. Zo kunnen lezers immers meteen zien dat jouw artikel voor een (iets) andere benadering kiest.

6. Maak je blog minder afhankelijk van Google

Nogal wiedes, natuurlijk. Als je bang bent voor de impact van Google updates op de prestaties van je blog, is het slim om meerdere verkeerskanalen aan te boren. Toegegeven, het is niet realistisch om zonder Google dezelfde resultaten te behalen, maar ’t is wel fijn als je weet dat niet alles verloren is als Google zijn duivels ontbindt.

Waar moet je dan zoal aan denken?

  • Zorg dat je blog niet te afhankelijk wordt van een handjevol artikels: blog vaak genoeg, probeer meerdere blogs en pagina’s hoger in Google te brengen.
  • Start zo snel mogelijk een e-maillijst: deze maillijst kan op termijn uitgroeien tot een persoonlijk verkeerskanaal voor je blog. Je bent totaal onafhankelijk van welk algoritme dan ook.
  • Biedt je lezers een abonnementsformule op je blog aan: maak het hen super makkelijk om je blog te volgen.
  • Werk aan je naamsbekendheid: dat kan via (zichtbaarheid op) social media, samenwerkingen met andere bloggers, gastblogs enzovoort.
  • Begin met Pinterst: Pinterest is geen sociaal medium, maar een grote zoekmachine voor plaatjes. Zelfs als je geen visuele content op je blog hebt kan je er terecht.
  • Sluit je aan bij online fora waar gediscussieerd wordt over topics waar jij over blogt: je kan er inspiratie opdoen voor toekomstige blogonderwerpen. En je kan je opwerpen als een expert in je onderwerp. Via die rol kan je verkeer naar je blog trekken.
  • Begin een Facebook-groep: (idem)
  • Zorg voor een blog dat makkelijk te doorzoeken is: houd zo de bezoekers die dan eindelijk op je blog komen, langer op jouw pagina’s.

Diversificatie – weg van Google – is hier het toverwoord. Wat wel opvalt: snel gaat het allemaal niet. Succesvol bloggen is er de laatste jaren zeker niet makkelijker op geworden…

Conclusie?

Zo, ik hoop je inderdaad gerust gesteld te hebben omtrent de eventuele negatieve impact van Google Updates op je blog. Blog met bovenstaande tips in het achterhoofd en je hebt eigenlijk weinig te vrezen.

Category:

Comments

2 reacties op “Google updates: moeten bloggers er bang voor zijn?”

  1. Bas van Vuren avatar

    Lekker bloggen en niet aan Google denken, dat is mijn kersttip.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Gelijk heb je! Eigenlijk is dàt nog de beste SEO-tip van Allemaal.
      Prettige eindejaarsdagen gewenst, trouwens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *