5 dingen die ik deed om een kwakkelend blogjaar te compenseren

Sharp Ben avatar

In:

Nee, het afgelopen jaar was nou niet meteen het beste jaar voor mij (en voor Blogtrommel.com). Weinig geblogd, bezoekersaantallen die tegenvielen – ook omdat de SEO niet helemaal lekker liep, gebrek aan focus,…

Leestijd: ca. 3 minuten

Toch is niet alles kommer en kwel. Mede dankzij het stroeve bloggen had ik een geldig excuus om extra tijd te spenderen aan randactiviteiten rondom het blog. En als ik de balans opmaak, dan ben ik eigenlijk nog best tevreden. Wat ik zoal uitspookte?

1. Oude content herwerken en opruimen

Als je er niet toe komt om veel nieuwe artikels te schrijven, kan je misschien wel extra tijd maken om oudere stukken onder handen te nemen. Denk dan vooral aan (het):

  • deleten van stukken die geen toegevoegde waarde meer leveren
  • extra foto’s en andere relevante multimedia content invoegen in bestaande artikels
  • oudere blogs en artikels verder aanvullen met nieuwe tips en info
  • interne links toevoegen naar nieuwere relevante artikels
  • stukken tekst herschrijven en eventueel aanpassen aan je hedendaagse schrijfstijl
  • de opmaak en indeling van blogs aanpassen aan de nieuwe indeling
  • (nieuwe) call-to-actions invoegen in oudere content
  • een algemene SEO-check doen

Dat lijkt allemaal wat gerommel in de marge, maar bijgewerkte, opgefriste webpagina’s helpen je SEO haast net zo goed als compleet nieuwe blogberichten. Al helemaal bij blogs die al een poosje meedraaien en een uitgebreid archief hebben.

2. Serieus werk maken van mijn mailinglijst

Er ging dit jaar extra aandacht naar de uitbouw van de mailinglijst. Cruciaal was daarbij de overstap naar Laposta.

En omdat haast niemand zich nog inschrijft op een e-maillijst zonder daar iets voor in de plaats te krijgen, ontwikkelde ik een digitale blogplanner en checklist die van pas kan komen bij bloggers die graag snel willen scoren met hun nieuwste blog. Wie dat wil kan beide documenten hier downloaden. En dan is er ook nog het gratis e-book.

Enfin, al de tijd die je kwijt bent aan het maken van gratis weggevers kan je niet in nieuwe artikels investeren. Maar was zeker een nuttig tijdsinvestering. De mailinglijst groeide dit jaar immers met zo’n 50%. Bovendien, een flink deel van de inschrijvers zijn trouwe, terugkerende bezoekers.

3. Dagelijks één Pinterest-pin maken

Wie vandaag social media wil inzetten om veel bezoekers op een blog te krijgen moet van goede huize komen. Op Pinterest valt wel nog blogverkeer te rapen. Maar Pinterest is dan ook eerder een grote zoekmachine voor plaatjes dan een social medium.

Sinds een maand of 3 voeg ik elke dag minstens één pin toe aan een van mijn Pinterest-borden. Het legt me geen windeieren: het aantal impressies ging zowat maal 5, het aantal kliks naar mijn blog steeg met 400%. Dat geeft toch stof tot nadenken…

4. Mee de schouders zetten onder een Facebook-groep voor bloggers

Ik raakte in het voorbije jaar ook betrokken bij de Facebook-groep voor bloggers van SheCanBlog. Nu laat ik het klinken alsof het een karwei is, maar daarvoor is het veels te leuk om te doen. ’t Is gewoon fijn om met andere bloggers te praten en hen te helpen en te inspireren.

Neemt niet weg dat het managen van een Facebook-groep stiekem toch wel wat tijd en energie vergt (maar ik sta er dus niet alleen voor). Daar staat wel tegenover dat ik Blogtrommel.com1 in de spotlights kan zetten bij mensen die deze site mogelijks nog niet kennen.

5. Gastbloggen

Het lijkt een beetje onzinnig om te gaan gastbloggen op een moment dat je eigen blogproject het wat moeilijk heeft. Toch valt er wat voor te zeggen. Als je te gast bent op een ander blog kan je wat vrijer schrijven (je moet je alvast niet afvragen of je niet te veel in herhaling valt. Voor mij is gastbloggen één van dé manieren om van je schrijfblokkade af te komen.

Meer van dat?

Conclusie?

Blogtrommel.com mag dan al niet spectaculair gegroeid zijn – in tegendeel, maar ging wat extra tijd naar de promotie van deze site. Ik investeerde in de “kwaliteit” van mijn publiek.


Voetnoten:

  1. De voorloper van dit blog. ↩︎

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *