De perfecte intro voor je blogpost: 5 tips

Sharp Ben avatar

In:

Yes! De meeslepende titel boven je artikel deed zijn werk. Je lezer is op jouw blog aanbeland. Volgende horde? Diezelfde lezer echt je blog in trekken. Wij dus op zoek naar een onweerstaanbare intro voor je blogpost. Een paar tips.

De perfecte intro voor je blogpost, wat is dat?

Die intro’s zijn altijd een beetje tricky, vind ik. Je hebt immers een ronkende titel boven je bericht en dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je aan de (hooggespannen) verwachtingen kan voldoen. Het zaakje mag niet meteen als een soufflé in elkaar zakken. Anderzijds moet je in die intro ook niet meteen het achterste van je tong laten zien. Want dan leest niemand meer de rest van je betoog.

5 tips voor een geweldige intro

De grootste fout die je kan maken bij de introductie van je blogbericht is dat je ‘m te lang(dradig) maakt. Kom snel to the point. Niemand leest graag een lap tekst van 300 woorden om vervolgens nog geen flauw idee te hebben over welke kant het verhaal opgaat. Met die intro voor je blogpost kan je natuurlijk wel verschillende richtingen uit:

1. Stop een verhalend element in je intro

Mensen zijn dol op verhaaltjes. Ze maken je betoog luchtiger en persoonlijker. En de strekking van datgene wat je wil vertellen blijft veel langer hangen.

Doorgaans werken autobiografische elementen (die echter ook voor je lezer heel herkenbaar zijn) erg goed. Let op, het moet allemaal wel enig verband houden met de strekking van je artikel. Dat verband mag best ver gezocht zijn. Dat wekt nieuwsgierigheid op.

2. Goochel met cijfertjes

Wat mij betreft is het gebruik van cijfers en getallen één van dé grote geheimen van het schrijven van een goede blog. Ze horen dus zeker ook thuis in de intro van je blogpost. We meten graag dingen af. Citeer cijfers en je maakt je stuk meteen een pak concreter. Wees er maar zeker van dat je – wederom – die nieuwsgierigheid opwekt. Cijfers en getallen suggereren dat je op onderzoek bent uitgegaan en niet zomaar wat uit je nek kletst.

3. Gooi de knuppel in het hoenderhok

Start je blog(intro) met een knal, een boude stelling waar je lezer het niet van terug heeft. En schuw daarbij kras taalgebruik niet. Tot de verbeelding sprekende adjectieven inbegrepen.

Vergeet niet: je hebt een hele blogpost de tijd om één en ander te nuanceren. Als het echt moet.

4. Met de deur in huis vallen

Sluit nauw aan bij het vorige punt. Soms is het niet nodig om de dingen nodeloos ingewikkeld te maken. Begin gewoon plompweg je verhaal. Je speelt aldus perfect in op de behoefte van je lezers anno 2019 met hun ultrakorte aandachtsspanne. 

5. Een stukje geschiedenis?

Je hoeft heus geen complete geschiedenisles in de intro van je blog te stoppen. Maar als je de koppeling kan maken tussen jouw blog en een of ander bizar feit/weetje uit de geschiedenis, trek je gegarandeerd de aandacht. En verder heb je natuurlijk klassiekers zoals:

  • de 5de verjaardag van je blog
  • de 250ste blogpost
  • vandaag precies 10 jaar geleden werd … gelanceerd

Het zijn allemaal prima inleidingen/aanleidingen voor een artikel, dat spreekt.

Bonustip: verdiep je een beetje in de geschiedenis van de topics die belangrijk zijn voor je blog. Idem voor de personen, organisaties en bedrijven die een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben in de ontwikkeling van producten en diensten die jij bespreekt. Verzamel mijlpalen, belangrijke data en leuke weetjes in het informatiesysteem van je blog. Ze komen vroeg of laat van pas in je intro of elders.

De intro voor je blog als laatste schrijven?

Zo’n blog begint met een intro en dus lijkt het erg logisch als je de introductie voor je blog inderdaad ook het eerst gaat schrijven.

Maar het kan natuurlijk geen kwaad als je het schrijven van de intro nog wat uitstelt. Tot op het allerlaatste moment, bijvoorbeeld. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat je dan héél goed weet waar je artikel over gaat. Dat kan helpen om een krachtige introductie neer te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld in de intro meteen al een tipje van de sluier oplichten over je toch wel verrassende conclusie, de simpelste tip, het meest controversiële argument, enzovoort…

Je wou je lezer toch je blog in trekken?


Meer van dat?

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *