Het web puilt uit van de tips om een goed blog uit te bouwen. Dat bij vele van die tips ook kanttekeningen te plaatsen zijn of zelfs heuse wolfijzers en schietgeweren op de loer liggen, vertelt bijna niemand. Bij deze: enkele verraderlijke valkuilen voor bloggers.
Leestijd: ca. 6 minuten
7 valkuilen voor bloggers
En nu ik er zo over nadenk: die valkuilen zijn er niet alleen voor beginners. Ook meer gevorderde bloggers mogen oppassen.
Valkuil 1: het té goed willen doen
Ik begrijp het allemaal wel: mensen als Ben van Blogtrommel.com die geen gelegenheid voorbij laten gaan om te zeggen dat je zo’n blog toch best met wat overleg opzet. Talrijke aanbieders van WordPress-themes en -plugins die je hun producten presenteren als dé ideale oplossing voor jouw blogproject. Deze of gene succesblogger die met fantastische tips komt aanwaaien,…
Probeer dan het hoofd maar eens koel te houden. Toch is dat je (ook) je opdracht Heb je zin om te beginnen bloggen?
- denk na over mogelijke onderwerpen om over te bloggen
- kies een blognaam die een beetje aansluit bij jouw persoon en/of bij je blogthema’s
- zet je blog in de steigers (liefst met WordPress, maar het kan ook met Blogger, bijvoorbeeld)
- lees één boek over bloggen
- zet je eerste artikel op je blog
Ja, natuurlijk kan je artikels lezen, Youtube-filmpjes kijken, zoeken naar de mooiste layout voor je blog, schrijfcursussen volgen tot je een ons weegt. Maar uiteindelijk leer je nog het meest door gewoon je borst nat te maken en een blog te starten. Liever pieker je daarom niet te lang om zo het volle rendement uit je beginnersenthousiasme te halen. Een blog dat eeuwig in de planningsfase blijft steken is zo zonde!
En later in je blogavontuur is het natuurlijk hetzelfde liedje: niet te lang om de hete brij heen dansen maar schrijvende meters maken, en publiceren die handel.
Foutje gemaakt? Geen probleem. Je werkt online dus je eventuele blunders kunnen in no time worden rechtgezet.
Valkuil 2: te veel eieren in één mand leggen
Waar komen de bezoekers van je blog eigenlijk vandaan? Misschien ben je geneigd om je (promo)-inspanningen vooral te concentreren op één kanaal. Het kanaal waar de meeste van je vrienden/volgers te vinden zijn. Het platform waar jij je het meest op je gemak voelt.Terecht, maar heb je de ambitie om je blog echt te laten groeien, dan is het slim om op meerdere paarden tegelijk te wedden.
Om te beginnen wil je dat de bezoekers van je blog afkomstig zijn van verschillende kanalen. Komt 95% van je lezers van pakweg Twitter of Facebook, dan is je blog wel heel erg kwetsbaar voor wijzigingen in het algoritme (waardoor je volgers plots veel minder berichten van je te lezen krijgen, bijvoorbeeld). Dat moet je zien te vermijden. Streef naar een mix: verkeer van diverse social media-platformen, verwijzend verkeer en natuurlijk bezoekers afkomstig uit zoekmachines (SEO). Gebeurt er iets “onverwachts” met één van je belangrijkste verkeersbronnen dan hoeft dat niet meteen te leiden tot een dramatische terugval van het aantal bezoekers op je blog.
Idem dito voor je blogcontent trouwens. In de beginfase van je blog is het goed mogelijk dat één of twee blogberichten of -pagina’s goed zijn voor 30, 40 of 50% van het totaal aantal kliks op je blog. Fijn, maar dat mag niet blijven duren. Het blogsucces van een gesetteld blog mag niet afhankelijk zijn van een handvol artikels. Het volstaat dat een paar van je concurrenten betere artikels schrijven (en jij wat zakt in de zoekresultaten van Google), opdat jij een flink aantal bezoekers gaat mislopen.
Jouw opdracht? Niet te snel op je lauweren rusten en regelmatig nieuwe content maken en/of de bestaande content verder aanvullen en verbeteren.
Valkuil 3: te veel naar de cijfertjes kijken
Wat mij betreft is dit een van de grootste valkuilen bij bloggers. En ja, ik weet dat ik jou in mijn artikels vaak aanspoor om naar cijfermateriaal te kijken voor of tijdens het plannen van je blog:
- Hoeveel bezoekers en pageviews kreeg je blog deze maand?
- Hoeveel krijg ik betaald voor een review?
- Wat is een goede bounce rate voor mijn blog?
- Hoeveel extra bezoekers krijgt mijn blog als ik ga gastbloggen (voor deze of gene website)?
- Hoe vaak worden mijn artikels gedeeld op social media?
- Hoe groot is het zoekvolume voor een bepaalde zoekterm?
- Scoort blog y of z beter in Google dan het mijne?
Oké, wil je een deuk in een pak boter bloggen dan zijn dit interessante data om naar te kijken (en het kan voor sommigen ook verschrikkelijk motiverend werken), maar overdrijf daar toch maar niet in. Harde cijfers kunnen immers makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden, een vertekend beeld tonen of gewoon de waarheid verbergen.
Bovendien, het gevaar bestaat dat leuk, vrank en vrij bloggen op het tweede plan komt. En ook je lezers gaan dat op de duur voelen. Dat wil je toch niet?
Valkuil 4: te weinig plaats voor passie en experiment
Dit sluit nauw aan bij mijn vorig punt. Als het bloggen me één ding geleerd heeft dan is het wel dat lang niet alles op of aan je blog even voorspelbaar is. Durf dan ook af te gaan op je buikgevoel. Heb het lef de harde cijfers te laten voor wat ze zijn. Maak ruimte om iets nieuws te proberen (ook al raden anderen je dat af). Experimenteer, bots met je gezicht tegen de muur, maar maak plezier onderweg! Je moet het bloggen immers lang, zeer lang kunnen volhouden..
Valkuil 5: je beginner vergeten
De meeste bloggers hebben hier last van, denk ik. We staan veel te weinig stil bij het feit dat de meeste bezoekers zomaar “uit het niets” ergens plompverloren op ons blog belanden. Hetzij omdat ze haast reflexmatig een link aanklikten op social media, hetzij op aangeven van een of andere zoekmachine.
Met die wetenschap moet je altijd rekening houden. Je moet er je blog op afstemmen. Hoezo dan?
- Kies een duidelijke header voor je blog
- Richt de menubalk oordeelkundig in
- Plaats voldoende interne links in je artikels
- …
Je kan er simpelweg niet vanuit gaan dat je kersverse bezoeker/lezer in spe je blog kent, weet waar het over gaat, je voorgeschiedenis kent. En het is ook niet zo dat je verdwaalde lezer – zoals 15 jaar geleden misschien wel nog – wel even de tijd zal nemen om te kijken hoe je blog precies werkt.
Overigens, heb je een (niche)blog waar je veel kennis deelt? Houd er dan ook rekening mee dat je niet alleen voor vakidioten schrijft, maar net zo goed de absolute leek ter zake wil kunnen aanspreken. Wees dus relatief zuinig met allerlei vaktermen. Tenzij je ze omstandig uitlegt. Dat kan eventueel in een kennisbank voor beginners.
Valkuil 6: jezelf verliezen in details
Graag gooi ik nog een cliché in de mix. Zo’n blog is immers nooit helemaal af. Er zijn altijd wel van die kleine akkefietjes. Maar moet een blog helemaal perfect zijn vooraleer het naar de lezer kan? Dat is een mooi streven, maar ook hét recept voor een blog dat nooit gepubliceerd wordt/ van de grond komt. Laat de kleine details je niet te veel van de wijs brengen. Eén en ander mag er niet toe leiden dat je vergeet te bloggen!
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je om het even wat online moet gooien. Integendeel! Zorg dat je trots bent op hetgeen je lezers te zien en te lezen krijgen. Dat komt trouwens ook je eigen creativiteit en inspiratie ten goede. Maar verlies je zeker niet in details…
Valkuil 7: te veel tijd spenderen aan het schrijfproces
Ook aan het eigenlijke maken van content kan je heel wat tijd verliezen. Maar kom, dat is dan tenminste nog voor de goede zaak. Voorkom in ieder geval dat je totaal inspiratieloos naar je cursor zit te kijken als een konijn naar een lichtbak. En dus:
- Maak je tijd om te bloggen
- Bouw je een informatiesysteem voor je blog
- Volg je deze tips om makkelijker, sneller en beter te bloggen
Zo, dat waren volgens mij de gevaarlijkste valkuilen voor bloggers. Voor welke valkuil mag jij -als blogger – oppassen?
Geef een reactie