Lange tijd bestonden blogs (en websites) hoofdzakelijk uit lappen tekst en foto’s. Tegenwoordig tel je online niet meer mee als je geen multimediaal totaalspektakel maakt. Maar voor de schrik je om het hart slaat: een multimediaal blog maken, dat wil niet per se zeggen dat je voortdurend met je smoel vol in beeld moet komen. Je kan al heel wat oplossen door gebruik te maken van schermopnames.
Leestijd: ca. 4 minuten
Wat zijn schermopnamen?
Dat kunnen zowel schermafdrukken zijn (foto’s van wat er op jouw computerscherm te zien is), als video’s (waarbij kijkers kunnen zien hoe jij op je pc aan bewerkingen uitvoert). In dat geval spreken we ook wel over screencasts.
Video’s en schermopnames invoegen: niks dan voordelen
Natuurlijk valt er één en ander te zeggen voor het feit dat je juist wél met je gezicht op het scherm komt:
- bezoekers krijgen een beeld van de perso(o)n(en) achter de site
- connectie maken met lezers en volgers gaat een stuk makkelijker
- sommige dingen zijn nu eenmaal makkelijker uit te leggen al pratend dan via een tekst
- je hebt een extra troef qua geloofwaardigheid en betrouwbaarheid (de strijd aangaan met door AI gegenereerde content gaat makkelijker)
- je brengt meer jeu in je artikels, terwijl ze ook meer waarde bieden
- lezers blijven langer op je site
- …
Eenvoudig schermopnames maken op Mac, Windows, iPhone en android
Dat gezegd zijnde, ik kan me goed voorstellen dat je huiverachtig bent om jezelf op te nemen (op video). Per slot van rekening ben je een blogger, voel je je het comfortabelst met tekst. Anders had je nu waarschijnlijk al lang pakweg een YouTube-kanaal of een podcast.
Maar dat betekent niet dat je website of blog voor eeuwig verstoken moet blijven van bewegend beeld. Zoals je in onderstaande video kan zien is een moderne standaard computer uitgerust met zowat alles wat je nodig hebt om video’s te schieten of een screencast op te nemen. Al dan niet met jezelf in beeld. Al dan niet met je eigen stemopname. En naderhand is het eigenlijk poepsimpel om je opnames in te voegen op je site (zie kaderstukje).
In deze 25 minuten durende video zie je dus hoe je tewerk kan gaan om screencasts te maken. De meest gangbare besturingssystemen komen aan bod. De video is echter voorzien van hoofdstukjes, zodat je kan scrollen naar het systeem dat jij gebruikt.
Wanneer komen schermopnamen van pas?
Het voordeel van (stille) schermopnamen? Je kan ze maken zonder dat je speciale hardware of programmatuur nodig hebt.
Ze kunnen berehandig zijn bij het maken van tutorials, stappenplannen, recepten of bepaalde reviews. Vooral als het gaat om software, websites, online platformen en dergelijke. Dan werkt bewegend beeld vaak beter dan ellenlange beschrijvingen. Mensen kunnen meteen zien wat je bedoelt. Ook trekken screencasts vaak de aandacht van bezoekers en zijn het prima scrolstoppers.
Bovendien, je artikels kunnen qua tekst vaak een flink stuk korter. Altijd meegenomen in deze jachtige tijden.
Makkelijk multimedia insluiten in WordPress
Tegenwoordig is het erg makkelijk om allerlei content afkomstig van andere (internet) bronnen in te voegen in je WordPress-site1. Onder meer via het blok Insluiten uit de blok-inserter. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de url van het betreffende stuk content kopiëren en deze in het venstertje plakken.
In de blok-inserter vind je trouwens – mooi gegroepeerd onder het kopje INSLUITINGEN – een hele waaier aan mogelijkheden om media toe te voegen je geschreven artikel2. Een beetje afhankelijk van de bron van de content zijn er meer of minder opties om met bepaalde instellingen te spelen. Te proberen.
Deel je screencasts ook op YouTube
Maakte je screencasts om te gebruiken op je website? Upload deze ook naar YouTube. Zelfs al ben je niet meteen zinnens een volwaardig YouTube-kanaal uit te bouwen. Je mag er zeker geen wonderen van verwachten, maar:
- video’s uploaden naar YouTube is gratis
- stiekem is je content (en je merk) vindbaar op de 2de grootste zoekmachine ter wereld
- je hebt een extra kanaal waarlangs nieuwe mensen je site kunnen ontdekken
- (links naar) YouTube-video’s kan je nadien erg makkelijk delen (social media, e-mail, nieuwsbrieven,…)
- YouTube-video’s invoegen gaat niet ten koste van de webruimte van je site
Werken met videocontent: enkele tips
Aan mij is geen groot videomaker verloren gegaan, dat mag duidelijk zijn. Toch waag ik er me af en toe aan. Simpelweg omdat (ik) het kan, bij wijze van oefening en omdat ik denk dat de videootjes een aanvulling zijn op de geschreven content. Ik eindig graag met nog enkele tips.
Voor het maken van de screencast…
De schermopname zelf maakte ik met Clipchamp. De thumbnail van de video is een klusje voor Canva. Kies in Canva voor een Presentatie-sjabloon. In mijn ervaring past dit mooi in de video.
Voor het samenbrengen van schermopname en thumbnail (tot één video) gebruikte ik opnieuw Clipchamp.
Zet de (systeem)microfoon uit bij opname van je screencast
Toch als je zelf geen commentaar hoeft te geven op de achtergrond. Zo hoor je ook niet jouw ademhaling, de achtergrondgeluiden, de geluiden van je toetsenbord en computermuis.
Open op voorhand alle vensters die je wil tonen in je screencast
Zo verloopt de opname waarschijnlijk vlotter. Gewoon omdat je niet nodeloos moet rondklikken. En je hoeft ook niet te wachten tot alle apps en websites zijn geopend.
Je screencast is uiteindelijk ook korter en het scheelt je nadien ook werk bij het editen van je video. Let erop dat je je screencast niet te lang maakt. Vooral wanneer je zelf geen commentaar geeft. Je bezoekers minutenlang naar een stille video laten kijken is immers niet evident.
Oefen eerst een beetje zonder op te nemen
Zeker wanneer je niet helemaal zeker van je stuk bent, of snel zenuwachtig wordt zodra de camera loopt. Het voorkomt dat je talloze keren opnieuw moet beginnen. Of naderhand veel werk hebt met het editen. En op die manier merk je bovendien snel of je niet bepaalde logische stappen hebt overgeslagen.
Niks meer missen?
Krijg de tips voor succes meteen gratis in je Inbox en haal het beste uit jouw online content
(je kan je op elk moment weer uitschrijven)
Voetnoten:
- Het vertrekpunt van dit artikel is om je eigen media toe te voegen aan je artikels. Dat is sowieso aan te raden. Toch kan en mag je ook andermans werk embedden in jouw content. ↩︎
- Als je geen gebruik maakt van de blokeditor van WordPress (of wanneer je een klassiek WordPress-thema hebt) kan het zijn dat deze functie niet beschikbaar is. ↩︎
Geef een reactie