Overbodige WordPress plugins: maak je blog sneller, bespaar schijfruimte

Sharp Ben avatar

In:

Het leuke aan bloggen met WordPress? Het is goedkoop – tot zelfs helemaal gratis – en je kan er werkelijk álle kanten mee op. Duizenden plugins brengen immers dat beetje extra functionaliteit, maken je blog mooier en persoonlijker én maken het je leven als blogger vaak een stuk makkelijker. Toch is het verstandig om het aantal plugins dat je gebruikt wat in te perken. Dat treft, want door gebruik te maken van een modern WordPress-theme in combinatie met WordPress 5 (met Gutenberg editor) zit je in no time met een aantal overbodige WordPress plugins.

Leestijd: ca. 5 minuten

Nadelen

De nadelen van die WordPress-plugins zijn bekend. Ze nemen (veel) extra schijfruimte op je blog in en zorgen er dikwijls voor dat je blog trager laadt. En ook niet onbelangrijk: ze vergen extra aandacht bij het onderhoud van je blog (er kan al eens iets stukgaan wanneer een plugin niet werd bijgewerkt of gewoon niet meer compatibel is).

Specialisten raden daarom aan om vooral niet te veel plugins te installeren. Het goede nieuws is echter dat WordPress vandaag de dag enkele in mijn ogen onmisbare features heeft ingebouwd waarvoor je vroeger sowieso een plugin nodig had. En verder zijn er ook plugins in de categorie “Wat is daar de meerwaarde nog van; heb je die nog nodig in het moderne bloggen?”

10 overbodige WordPress plugins

Het is niet mijn bedoeling om welke plugin dan ook af te kraken dan wel aan te bevelen. Ik ga dan ook geen namen noemen. Elke blogger moet voor zichzelf maar uitmaken of ‘ie plugin x of y al dan niet kan verwijderen.

1. Plugins voor (het plaatsen van) sliders

Er zijn verschillende plugins waarmee je makkelijk sliders aan je blog kan toevoegen. Maar waarom wil je die eigenlijk hebben? De sliders bovenin de homepage van je blog leiden immers de aandacht af van je bezoekers. Geen hond wacht immers nog tot de kleine diareeks is doorlopen alvorens verder te scrollen.

Daarbij komt dat zo’n slider heel veel kostbare ruimte inneemt “boven de vouw.” Ruimte die je als blogger misschien toch beter kan gebruiken voor een paar extra links naar belangrijke content.

Ten derde maakt die slider je site meestal een stuk trager. Nadelig voor de SEO én het is lang niet zeker dat je lezer de beste gebruikerservaring krijgt. Sowieso is het aangewezen om op mobiele apparaten voor een andere indeling te kiezen.

Wil je toch een slider, kies dan voor een WordPress-thema waar je de mogelijkheid hebt om er eentje in te stellen in plaats van je toevlucht te nemen tot een aparte plugin.

2. Extra code toevoegen aan je blog?

De tracking code voor Google Analytics (of een andere pageview teller), de code voor het tonen van advertentieblokken van Google Adsense, aanklikbare knoppen die je kan gebruiken in de zijbalk of in je artikels, opt-in formulieren voor je nieuwsbrief, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het allemaal regelen via een WordPress-plugin.

Heeft dat ook echt een meerwaarde? Dat durf ik te betwijfelen. Meestal is het immers een kwestie van een stukje code kopiëren en in ’n (leeg) tekstwigdget plakken. Daar heb je niet echt een plugin voor nodig. Toegegeven, sommige van deze plugins bieden extra functionaliteiten die je meteen kan beheren via je WordPress-dashboard. Dat kan soms handig zijn maar een echte noodzaak is het niet.

Er zijn plugins in omloop die je toelaten om makkelijk allerlei stukjes code in de header of footer van je blog te stoppen. Zoek echter een theme waar deze functie zit ingebouwd en je moet weer een plugin minder.

3. een opt-in formulier voor je nieuwsbrief?

Sommige bekende mailinglijst-providers bieden ook een WordPress-plugin aan. Het voornaamste doel bestaat erin je opt-in-formulier voor de nieuwsbrief van je blog op je site te krijgen. Zo ingewikkeld is dat echter niet. Het volstaat om in je e-mailsoftware een formulier te ontwerpen, zelf een foto in de sidebar (of elders op je blog) te zetten en ervoor te zorgen dat een klik op die foto je meteen naar het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief brengt. Elk inschrijfformulier dat je aanmaakt krijgt immers een specifieke link die je daarvoor kan bezigen.

4. Plugins voor de opmaak van je teksten

We kunnen rustig stellen dat de meningen over WordPress 5 – met de beruchte Gutenberg editor – nogal verdeeld zijn. Feit is wel dat die nieuwste versie van WordPress een aantal interessante extra mogelijkheden biedt als het erom gaat je blogpost wat extra kleur te geven. Bepaalde delen van je tekst een ander kleurtje geven, tekstvlakken toevoegen, een knop aan je blogbericht toevoegen, een tabelletje invoegen, het zijn allemaal dingen waar je vroeger in de HTML-code voor moest duiken. Of… een plugin installeren.

Het laat zich aanzien dat in de nabije toekomst de mogelijkheden om via blokken visuele elementen in te voegen en verder te bewerken alleen maar zullen toenemen.

5. Werken in kolommen?

Tot voor kort was het onmogelijk om je content op te delen in verschillende kolommen. Of je moest er wederom een plugin bijhalen. Met WordPress  5 komt daar nu dus verandering in. Al is het natuurlijk wel oppassen als je doorlopende tekst in kolommen wil zetten. Je blogposts komen er dan uit te zien als krantenartikels. Mogelijk moet je daartoe experimenteren met een kleinere lettergrootte. Het is niet zeker dat je lezers dat zullen appreciëren.

Maar voor opsommingen en lijstjes is het natuurlijk wel een uitkomst!

6. Deelknoppen voor social media overboord?

Nog overbodige WordPress plugins? Wat gedacht van die voor de deelknoppen voor social media? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar hier op BT worden ze nauwelijks gebruikt. Worden ze niet standaard meegeleverd in je blogtheme en brengen ze je blog weinig bij? Afvoeren die handel…

7. Een plugin voor het aanmaken van een pagina voor je integrale archief?

Blogtrommel.com heeft een pagina waarop het volledige blogarchief te vinden is. Daarvoor gebruik ik een aparte plugin die de lijst met artikels automatisch aanvult. Destijds leek me dat leuk, maar nu twijfel ik aan nut ervan voor mijn lezers. Wie in godsnaam heeft boodschap aan een lijst met een kleine 650 linkjes? Zeker nu ik toch mijn best doe om je op andere manieren doorheen het blogarchief te leiden?

8. Een aparte plugin voor je related posts?

Gerelateerde blogposts plaatsen aan het einde van je artikels is ook een manier om je lezers langer op je blog te houden. Je kan daarvoor een plugin gebruiken, zodat die automatisch verschijnen onder je werk. Mijn persoonlijke ervaring leert echter dat er vaker op de linkjes geklikt wordt als jijzelf (handmatig) een lijstje met links samenstelt. Waarschijnlijk is dat omdat ik op die wijze zelf wat meer variatie kan aanbrengen in de getoonde suggesties. Bovendien kan je de linktekst meer laten aansluiten bij de inhoud van je artikel. Dit in tegenstelling tot plugins die zich meestal beperken tot artikels uit dezelfde categorie.

Te proberen!

9. Een inhoudsopgave voor in je langere blogpost?

Vooral bij langere blogposts kan het handig zijn om bovenaan een inhoudsopgave te voorzien: een lijstje met aanklikbare links die je lezer meteen naar de voor hem interessante sectie brengt. Ook daar hoeft geen plugin aan te pas te komen wat mij betreft. Ankerlinks werken net zo goed.

10. Fotocollages maken?

Ook dat kan vanaf nu binnen WordPress 5 met de Gutenberg-editor.

Tot zover mijn lijstje met overbodige WordPress plugins. Het kan in ieder geval geen kwaad om eens in de zoveel tijd, eens naar je verzameling plugins te kijken. Heb je ze per se (nog steeds) nodig? Moeten bepaalde functies echt middels een plugin aan je blog worden toegevoegd (of kunnen ze niet net zo goed door je theme of WordPress zelf worden geregeld)? En als je ze wel nodig hebt, werken ze dan naar behoren en werden ze recent bijgewerkt?

Enfin, op naar een betere en makkelijker te onderhouden WordPress-blog!


Meer van dat?

Category:

Comments

Eén reactie op “Overbodige WordPress plugins: maak je blog sneller, bespaar schijfruimte”

  1. Margo Vonk avatar

    Fijne tips weer!
    Vooral het opnemen van gerelateerde artikelen. Nooit bedacht dat ik dat gewoon zelf kan doen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *