In het artikel over samenwerken met bloggers had ik het heel kort over de zogenaamde Pingbacks voor WordPress. Een leuke functie van WordPress. Maar helaas zijn er ook wat addertjes onder het gras.
Wat zijn pingbacks voor WordPress?
Wanneer een collega-blogger een blogpost van jou interessant en vermeldenswaard vindt, zou het kunnen dat ‘ie er melding van maakt in zijn blogpost. Dat is erg fijn voor jou(w blog), dat spreekt. Het jammere is echter dat je er vaak niet of veel te laat achter komt dat je collega je vernoemde. Dikwijls ontdek je zulks door een stom toeval.
Daarom adviseer ik (startende) bloggers om zeer regelmatig in de statistieken van hun blog te duiken en er te kijken naar de referrers. Simpel gezegd: daar kan je zien via welke links er bezoekers naar je blog komen. Vooral wanneer het verkeer komt via specifieke blogberichten verdient dit je bijzondere aandacht.
Maar nu terug naar de pingbacks. Pingbacks zorgen ervoor dat je collega wordt verwittigd wanneer jij in link plaatst naar zijn/haar specifiek bericht in jouw blogpost. Je mede-blogger krijgt dit onder de vorm van een reactie onder het betreffende bericht (met daarin een link naar jouw post). Bedoeling is dan uiteraard dat je collega – en diens bezoekers die bewuste link aanklikken en aldus op jouw weblog terechtkomen. Als het goed is kan men dan ook op jouw blog reageren. Linkbuilding in de praktijk dus.
Pingbacks voor WordPress instellen en gebruiken
Pingbacks werken alleen als jij dat toelaat. Je kan de functie in- of uitschakelen door in het dashboard van je blog te klikken op Instellingen, nadien ga je naar Reacties om vervolgens het vakje Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks) aan te klikken.
Als je wil dat je collega inderdaad een pingback krijgt is het noodzakelijk dat jij een link plaatst naar een specifiek blogbericht. Het systeem werkt niet als je gewoon naar de homepage van een blog verwijst.
Pingbacks werken ook alleen maar tussen WordPress-blogs onderling. Bij mijn weten heeft geen enkel ander blogplatform een dergelijk systeem. Maar als ik me vergis, spreek me gerust tegen.
Het nadeel van het gebruik van pingbacks voor WordPress
Hoe handig deze functie ook is, er zijn ook nadelen. En niet van de minste! Pingbacks toestaan op je blog maakt je blog immers veel kwetsbaarder voor spamreacties. Ik spreek uit ondervinding! Dat is de reden waarom ik onlangs besloot de pingbacks voor dit blog uit te schakelen. Ik word dus niet meer automatisch verwittigd wanneer iemand naar één van mijn blogposts verwijst op zijn WordPress-blog. Jammer, maar het is niet anders!
Geef een reactie