Gaan blogs straks ten onder aan overdreven politieke correctheid? Alsof de wereld van het klassieke (tekst)bloggen nog niet genoeg bedreigingen kent… Maar politiek correct bloggen, wat is dat? En nog belangrijker: is het doenbaar?
Leestijd: 5 minuten
Genderneutraal schrijven
Laatst werd ik getroffen door een artikel met de titel Inclusief schrijven, doet u zo (schrijf.be). Wel vind ik het wonderlijk dat de (oorspronkelijke?) titel – nog terug te vinden in de url van het stuk en en het broodkruimelspoor – het niet tot in het blog schopte. Bang om toch mensen voor het hoofd te stoten of speelden er SEO-redenen? Hoe dan ook, wie genderneutraal wil bloggen/schrijven vindt hier handzame tips.
Het zette me wel aan het denken. Want hoe seksistisch schrijf ik?? En als ik seksistisch zou schrijven, hoe groot is dan het probleem?
Als je een groot publiek wil aanspreken met je blog, of als het blog moet helpen om klanten binnen te harken, dan helpt het als je inderdaad zoveel mogelijk mensen aanspreekt en alvast niemand uitsluit of beledigt. I totally get that.
Maar of dat ook betekent dat alle blogs, alle communicatie, alle schriftuur genderneutraal moet worden, ik durf het te betwijfelen.
Integer en politiek correct bloggen
Met Blogtrommel.com – dat verder gaat als Webeffectief.com – wil ik een breed publiek aanspreken. Dus is het logisch dat ik – hoewel ik geenszins mijn best doe om inclusief te schrijven – zowel mannen als vrouwen aan te spreken in mijn blogberichten. Maar bloggen voor een groot publiek gaat natuurlijk verder dan de genderkwestie. Ik zou het willen opentrekken naar politiek correct bloggen, wat voor mij onder meer ook nog inhoudt dat ik:
- (inderdaad) oplet dat ik geen al te seksistische praat verkoop
- me bewust probeer te zijn van het feit dat sommige van mijn uitspraken kwetsend kunnen overkomen bij bepaalde lezers
- onder alle omstandigheden vriendelijk en beleefd probeer te blijven
- niet te snel mijn oordeel klaar heb
- ook een beetje oplet welk beeldmateriaal ik gebruik
- niet per se in stereotypen loop te praten
- probeer om (binnen mijn mogelijkheden) correcte (prijs)informatie te geven
- mijn blogposts blijf voorzien van een publicatiedatum
- wanneer ik twijfel, dat ook duidelijk laat voelen
- een duidelijk onderscheid probeer te maken tussen wat de exacte feiten zijn en wat mijn persoonlijk idee of aanvoelen is
- aangeef wanneer een artikel het resultaat is van een commerciële samenwerking
- probeer geen uitspraken te doen die mogelijks als discriminerend kunnen worden bestempeld
- kras taalgebruik soms niet schuw, maar schelden en schieten op alles wat beweegt niet mijn ding is
- …
Of dat altijd lukt? Ik durf het soms te betwijfelen – eigenlijk moet ik dat aan jouw vragen – maar dat is wel mijn betrachting.
Ken je publiek
Normaliter kan om het even wie met een internetaansluiting je stukken lezen. En ze (je stukken) kunnen heel makkelijk een eigen leven gaan leiden. Dat is iets om rekening mee te houden.
Anderzijds, wat voor de een geestig, informatief is, nog net door de beugel kan, is voor de ander ronduit beledigend, saai of net over het randje!
Een beetje blog(ger) heeft ook een specifiek doelpubliek. Lezers met eigen interesses, specifieke noden, bepaalde gevoeligheden,…
Voor Blogtrommel.com weet ik onder meer dat:
- 75% van mijn publiek de Nederlandse nationaliteit heeft (20% is belg)
- de grootste lezersgroep van dit blog tussen de 30 en de 60 is
- vrouwen dit blog doorgaans veel vaker bezoeken dan mannen
Verrassend of niet, maar ik probeer als Belg dus niet voortdurend een wedstrijdje België-Nederland te houden. Moedwillig vrouwonvriendelijk taal- en beeldgebruik past sowieso al niet in mijn straatje, maar nu let ik er dus nog meer op.
Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de artikels behapbaar zijn voor mensen die een pc gebruiken, maar er niet noodzakelijk mee zijn opgegroeid. En omdat in mijn leeftijdscategorie niet iedereen meer haarscherp ziet, moeten ook de gebruikte lettertypes en de opmaak een beetje aangepast worden.
Druk van de expertstatus
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik voel zo nu en dan druk. Dit blog heeft een zekere naam en faam, een expertstatus als het op bloggen aankomt. Dus neemt de druk toe. Het goede voorbeeld geven. Informatief, volledig en objectief zijn. Vooral niemand verkeerd advies geven (zelfs niet per ongeluk).
Publiceren met knikkende knietjes
Wil dat dan zeggen dat ik blog met de handrem op? Niet echt. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik niet een paar keer met knikkende knietjes op Publiceren klikte. Zoals:
- die keer toen ik een verklaring zocht voor het feit dat er relatief weinig mannen zich aan een blog wagen
- aan het begin van dit blog, toen ik blogs besprak met foto’s die toch wel héél weinig om het lijf hadden
- toen ik blogde over het verschil tussen Nederlandse en Belgische (Vlaamse) internetters
- toen ik een boompje opzette over openbaar nuttig bloot volgens Google
- bij deze, meer persoonlijk getinte blogpost
- toen ik waarschuwde voor het tijdelijk effect van seks en sensatie op je blog
- bij de online blogcursus die ik gratis mocht volgen maar wel zowat de grond in boorde
Niet alles van wat ik publiceerde is politiek correct te noemen. Al hangt dat dus vooral ook af van aan wie je de artikels voorlegt. Niet alles zou ik vandaag opnieuw online zetten.
En inderdaad, soms was er een stormpje, soms ging een blog viraal.
Politiek correct bloggen: oké, maar niet té
Het is inderdaad opletten dat de slinger niet te ver doorslaat. Maak je blog niet te clean, niet te zakelijk, niet te voorzichtig en niet te… Bezoekers komen naar je blog voor jouw visie, jouw (schrijf)stijl en jouw mening. Ook al al is die niet altijd even politiek correct.
Jouw blog mag niet verworden tot zo’n eenheidsworst die niemand tegen de borst, maar ook nergens in uitblinkt. Bovendien: als het goed is geeft zo’n blog zijn lezer vaak een beeld van hoe zo’n blogger op het moment van schrijven tegen de dingen aankeek. Bij dat alles hoort ook een manier van schrijven die kan variëren al naargelang het moment. Niks mis mee!
Dit blog wordt gemaakt door Ben van Blogtrommel. Een gehandicapte man van middelbare leeftijd (met een ietwat barokke schrijfstijl). Hij heeft een zwak voor sterke vrouwen en hij is niet helemaal ongevoelig voor hun charmes.
Als je de tijd neemt is dat allemaal te zien, te voelen en soms zelfs te snijden. Voor hem is – om maar één voorbeeld te geven – een blogger van nature een man. En als hij tijdens het schrijven aan zijn publiek denkt, ziet hij vaak een vrouw voor ogen. Soms is dat genoeg om andere redactionele keuzes te maken. Soms ook niet.
Beste blogger (m/v), zing vooral zoals je op dit moment gebekt bent. Bloggen is zo al lastig genoeg!
Geef een reactie