Red je e-maillijst, geen tijd te verliezen

Sharp Ben avatar

In:

Google doet er tegenwoordig alles aan om het bloggers en internetmarketeers zo lastig mogelijk te maken, zo lijkt het wel. Heb je een e-maillijst en verstuur je nieuwsbrieven naar mensen om hen je blog te laten volgen? Dan is het nu tijd voor actie!

Leestijd: ca. 4 minuten

Vooral wanneer je onder je subscribers veel Gmail-gebruikers hebt is dit van belang.

Je maillijst redden, wat is er aan de hand?

Google heeft aangekondigd een grote update te zullen doorvoeren aan hun mailsysteem. Gmail dus. Om klaar te zijn voor die update moet je een aantal technische stappen doorlopen, zowel op je website (hosting) als in je e-mailmarketing software. Doe je dit niet, dan is de kans erg groot dat je nieuwsbrieven systematisch bij je lezers in de spambox belanden. De deadline is 1 februari 2024.

Ook andere spelers werken meer en meer in die richting.

Omdat de te doorlopen procedure vrij technisch is toon ik hier een video van IMU.nl. Je krijgt een vrij duidelijk beeld van wat je te doen staat. Echter, omdat je moet zitten morrelen aan de DNS-instellingen van je site is het toch raadzaam om je te laten assisteren door – bijvoorbeeld – je hostingbedrijf.

Opruimwoede van Google?

Het lijkt erop dat het Google menens is met het verkleinen van de afvalberg in de cloud. Zo is men ook al begonnen met het opdoeken van ongebruikte Gmail-accounts (heb je nog ergens een slapend Gmail-adres, dan zou ik toch gauw nog een keertje inloggen).

De Gmail-update moet dus het spamverkeer terugdringen. Men wil er ook zeker van zijn dat de verstuurde mails echt van jou(w bedrijf) afkomstig zijn. En je moet andermaal werken aan je online reputatie.

Gevolgen voor bloggers met een maillijst

Eén en ander heeft trouwens voor gevolg dat je je Gmail-adres niet meer kan koppelen aan je e-mailmarketingsoftware. Wil je nieuwsbrieven versturen die daadwerkelijk in de inbox van je volger terechtkomen? Dan is het erg aan te raden om je mailings te versturen vanaf je eigen domeinnaam.

An sich hoeft dat geen probleem te zijn. Bij zowat elk hostingpakket kan je immers ook een eigen e-mailadres toevoegen. Belangrijk is dus dat je je nieuwsbrief verstuurt vanuit (bijvoorbeeld):

info@mijnblog.com

https://www.blogtrommel.com/hoe-nuttig-zijn-nieuwsbrieven-voor-je-blog/

De kwaliteit van je e-maillijst bewaken

Het is daarnaast zaak de reputatie van je mailadres hoog houden. Je kan dan wel een mooi mailinglijst hebben en veel nieuwsbrieven sturen, als niemand je mails opent en iedereen op de spam-knop klikt is dat slecht voor de reputatie. Daarom:

Bewaak je openratio’s en je klikratio’s

Natuurlijk wil je graag dat zoveel mogelijk subscribers je mails openen en linkjes aanklikken. En zomin mogelijk mensen de spamknop bezigen. Google streeft naar een maximale spamscore van tussen de 3 en de 1%.

Zorg dus dat je enkel e-mails verstuurt als je ook echt wat te vertellen hebt, want zo is de kans groter dat je mails geopend worden. En langer ingeschreven blijven op je maillijst.

Wat zijn goeie open- en klikratio’s? Lastig te zeggen. Je doet er goed aan de zaken van nabij te volgen. Experimenteer met bijvoorbeeld verzendtijdstippen en onderwerpregels. Je merkt meestal vrij snel wat werkt en wat niet.

Daarom is het een goed idee om heel regelmatig in de statistieken van je e-mailmarketingprogramma te duiken. Zowat elk pakket heeft wel wat data waar je een eind mee vooruit kunt.

“Subscribers die nooit een mail openen vreten aan de kwaliteit van je maillijst. Verwijder ze en maak je nieuwsbrief een stuk effectiever.”

Segmenteer je e-maillijst

In een ideale wereld stuur je alleen leuke mails naar mensen die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven/geïnteresseerd zijn. En verder bestook je alleen subscribers met mails die voor hén relevant zijn. Eigenlijk is er geen ontkomen aan. Je moet je mailinglist segmenteren, bijvoorbeeld (op basis van):

  • het moment waarop iemand zich ingeschreven heeft op je nieuwsbrief
  • welke gratis weggever iemand heeft gedownload bij inschrijving
  • welke (soort) mails iemand vaak opent
  • wie regelmatig klikt op een link naar je blog
  • wie zelden een mail opent of een link aanklikt

Zo deel je de mensen op je maillijst zoetjesaan op in subgroepjes en kan je hen alleen die mails sturen die hen aanbelangen. Niet iedereen ontvangt dus altijd elke mail die je verstuurt. Maar meer suscribers blijven je langer trouw omdat ze bijna zeker weten dat wat jij hen toestuurt waardevol is voor hen.

Doen: je mailinglijst opschonen van tijd tot tijd

Je kan nog zo je best doen om mooie/nuttige/waardevolle nieuwsbrieven uit te sturen naar de juiste mensen, lang niet iedereen opent trouw je post. Geef je een gratis weggever bij inschrijving op je e-maillijst? Dan is er steevast een percentage volgers dat dolgraag je cadeautje wil meegraaien, maar verder niks met je te maken wil hebben.

Hoe dan ook, het heeft geen zin om inschrijvers die zelden of nooit je mails openen, niet reageren en nooit doorklikken naar je site op je mailinglijst te laten staan. Niet goed voor de reputatie van je maillijst en ronduit slecht voor de afleveringspercentages. Wees daarom niet bang om deze mensen uit je mailbestand te halen.

Om die reden zit momenteel zo’n 15% van de leden op mijn e-maillijst in een procedure om definitief uit de lijst te worden geschrapt.

Conclusie?

Zo’n maillijst kan een prima instrument zijn om je blog te promoten. Een mogelijk alternatief voor social media en zelfs voor Google. Voorwaarde is wel dat één en ander op technisch vlak goed geregeld is. En de kwaliteit van je mailinglijst streng bewaakt.

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *