WordPress 6.4: de handigste blokken uit de editor

Sharp Ben avatar

In:

Beetje bij beetje krijgt de blokeditor van WordPress extra mogelijkheden en functies. Hierbij enkele van de meest opvallende blokken die je kan inzetten op jouw blog.

Leestijd: ca. 3 minuten

Extra (opmaak)mogelijkheden in WordPress 6.4

Paragraaf blok bewerken

De hoeksteen van alle blogs en pagina’s. Je kan het standaard lettertype (font, grootte, kleur, opmaak,…) instellen via de stijlen. Via de Instellingen van het blok heb je de mogelijkheid om de opmaak van individuele tekstblokken aan te passen.

Extra opties zitten wat verborgen achter de knop Meer in de toolbar (pijltje naar onder). Met onder meer de mogelijkheid een deel van je tekst te selecteren en vervolgens subscript of superscript toe te passen. En het kan ook handig zijn om tekst te markeren.

Ik blijf het wel jammer vinden dat bepaalde toch redelijk simpele bewerkingen met het paragraaf blok niet kunnen. Selecteer je bijvoorbeeld een tekstkleur of lettertype, dan doe je dat voor gans de paragraaf en niet voor een gedeelte van de tekst.

Een blok omkaderen in WordPress

Soms is het verdomd nuttig om bepaalde stukken content uit te lichten. Kwestie van extra de aandacht te trekken bij je lezer. Dat kan met een kadertje.

Selecteer je blok(ken) en maak er een groep blok van. Pas daarna kan je aan de slag.

Andere artikels insluiten in WordPress

Over extra aandacht trekken gesproken: in de blok inserter vind je het blok Insluiten. Hiermee kan je via een url inhoud tonen afkomstig van andere websites of blogs. De lezer krijgt dan evenwel geen gewone hyperlink te zien. Wel een kadertje, een kaartje compleet met titel, uitgelichte afbeelding en een stukje tekst.

Dit blok kan je prima inzetten om je artikel in te korten terwijl je toch veel extra informatie kan geven.

Zo’n ingesloten blok valt waarschijnlijk meer in het oog bij je bezoekers dan een gewoon linkje. 2 dingen vallen op:

  • oorspronkelijk is dit blok bedoeld om content afkomstig van andere websites op jouw blog te tonen en uit te lichten. Maar het werkt net zo goed voor artikels binnen je eigen blog.
  • eigenlijk hoef je het blok Insluiten niet eens toe te voegen: kopieer gewoon de url van het item dat je wil invoegen in je stuk, en plak deze in een nieuw (paragraaf)-blok.
https://www.blogtrommel.com/wordpress-6-3-editor/
Dit is een voorbeeld van een “insluiting”. In dit geval dus een link naar een artikel van mijn eigen site (en zonder uitgelichte afbeelding)

Omslagafbeelding toevoegen

Je kan een foto of video toevoegen via het blok Omslagafbeelding. Maar ook simpelweg een achtergrondkleur invoegen is mogelijk. Het leuke is dat je op de voorgrond dan een tekst overlay kan toevoegen. Dat kan een gewone tekstparagraaf zijn, maar evengoed een koptitel, een tabel, social media icons enzovoorts.

Vroeger gebruikte ik – bij wijze van blogposttitel en uitgelichte afbeelding ineen – een omslagafbeelding in combinatie met dus die blogtitel…

Voetnoten toevoegen in WordPress

Sinds versie 6.3 kan je voetnoten plaatsen in je tekst. Het volstaat om ergens in een tekstblok woorden te selecteren, in de toolbar voor Meer te kiezen en de optie Voetnoot aan te klikken.

De voetnootnummers worden automatisch toegekend1. Wanneer een lezer op een voetnootnummer klikt wordt ‘ie meteen naar de tekst van de betreffende voetnoot gebracht.

Standaard worden de voetnoten in WordPress onderaan je pagina geplaatst. Maar zoals je kan zien kan je er ook voor opteren om de voetnoten elders te plaatsen.

  1. Nummertje 1 voor de eerste voetnoot in het artikel, nummer 2 voor de tweede enzovoorts. ↩︎

Een downloadbaar bestand toevoegen

Stel heel eenvoudig een downloadbaar bestand ter beschikking aan je lezers via het blok Bestand. Dat bestand moet dan wel aanwezig zijn in de mediabibliotheek van WordPress.

Extra details tonen of verbergen

Eén van de problemen met blogposts vandaag de dag? Wat langer uitgevallen artikels schrikken de lezer af en worden minder gelezen. Echter, dat wil niet zeggen dat je je blogbericht dan maar moet inkorten.

Met het blok Details kan je stukken uit je bericht tonen of net verbergen. Je kan je lezer zo van extra informatie voorzien zonder je gehaaste lezer ermee te belasten. Maar iemand die de informatie wél wil lezen kan de content zelf uitklappen.

Ikzelf gebruikte deze functie onlangs in dit (ogenschijnlijk) kort bericht:

https://www.blogtrommel.com/bloggen-in-2024/

Pagina-einde toevoegen

Bij echt hele lang blogs of pagina’s kan het handig zijn om je stuk op te delen in meerdere pagina’s.

Selecteer Pagina-einde en je bezoeker kan simpelweg naar één van de volgende pagina’s klikken in plaats van eindeloos door je artikel te scrollen.

En tot slot… een korte bonustip:

Sneltoetsen voor voor het invoegen van headings

Om titels en tussenkopjes in te voegen hoef je niet noodzakelijk naar de Blok Inserter te grijpen. Je kan simpelweg hashtags (#) gebruiken.

  • Typ 2 hashtags (+ spatie) en je krijgt een H2 heading
  • Typ 3 hashtags (+ spatie) voor een H3
  • enz…

Je teksten van tussenkopjes voorzien wordt een makkie!

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *