Amper 1 op 6 van je bezoekers leest je blogbericht ook echt. Niet verwonderlijk dat je je als blogger wel eens afvraagt waarom je de moeite nog doet… Je doet er goed aan je artikels aan te passen aan de leesgewoonten van je bezoekers. Scanbare blogposts maken, het is in elk geval een absolute must geworden. De volgende tips helpen je daarbij.
Leestijd: ca. 6 minuten
Klikken, scannen en misschien een stukje lezen
Zo gaat een moderne internetter met jouw harde werk om. Haastig scrollen door je artikel, op zoek naar hints en triggers die beslissen of je stuk de moeite waard is om er echt voor te gaan zitten.
Scanbare blogposts maken: 16 tips
Goed, we willen dus een artikel schrijven dat niet alleen leuke en nuttige info bevat, maar ook vlot en aangenaam leest. Iemand die oorspronkelijk niet van plan was het bericht helemaal te lezen (maar wel snel even door wil scrollen), kan misschien alsnog over de streep getrokken worden. En ook niet onbelangrijk: lekker scanbare blogposts kunnen voor extra inkomsten zorgen.
1. Kies voor een rustige bladspiegel
Dit is misschien zelfs nog belangrijker dan de inhoud van je artikel. In één of twee seconden kan de opmaak bepalen of een bezoeker überhaupt begint te scrollen, dan wel meteen weer wegklikt. De opmaak, dan moet je denken aan:
- het kleurenschema van je blog
- het lettertype (vooral voor de bodytekst)
- de lettergrootte van de bodytekst
- de witruimte tussen de alinea’s en de regelafstand
Zorg vooral dat het geheel rustig en coherent overkomt. Een iets groter lettertype zorgt er vaak voor dat je lezer wordt uitgenodigd om te beginnen lezen en dat – eens begonnen – ook langer volhoudt.
Maak hier de verkeerde keuzes in en bezoekers nemen niet een de moeite om door je beste content heen te scrollen.
2. Zorg voor een onweerstaanbare titel boven je blogbericht
Beginnen bij het begin dus. Ja, de titel moet om SEO-redenen een geschikt focus trefwoord bevatten. Denk hier echter niet alleen in functie van Google. Je potentiële lezers moeten ook gepakt en geprikkeld kunnen worden. Met een saaie kop boven je stuk verklein je de kans dat je bericht überhaupt wordt opgemerkt en aangetikt. En een artikel dat niet wordt aangeklikt wordt uiteraard niet gelezen.
Oh ja, deze “formules” kunnen danig van pas komen als je woest aantrekkelijke blogtitels wil maken.
3. Kies het juiste blogtheme
Je gaat bij voorkeur op zoek naar een (WordPress)-thema dat die titels – heel letterlijk – goed dik in de verf zet. Er gaat behoorlijk wat werk in de titels zitten, dus ze mogen ook in het oog springen bij je bezoekers en lezers.
4. Vermijd te veel lange zinnen
Houd je taal en grammatica simpel. Oké, blogbezoekers zijn doorgaans geen kleuters, maar het kan niet zo zijn dat je doorsnee lezer elke zin twee keer herlezen moet om de essentie te kunnen vatten. De Flesch Reading Ease test die in Yoast SEO te vinden is, is bij nader inzien zo gek nog niet. En ook de suggesties in verband met de leesbaarheid van je stuk komen niet zomaar uit de lucht vallen.
5. Wees zuinig met vakjargon en moeilijke woorden
Dit kan soms een lastige zijn. Je wil immers graag laten zien dat je kennis van zaken hebt, en dus kom je snel in de verleiding om er wat jargon tussen te gooien. Sommigen vinden dat geen probleem en vinden het zelfs leuk. Het brede publiek kan er weinig mee en haakt snel af.
6. Schenk extra aandacht aan je eerste zin…
De openingszin van je blogbericht? Die moet je lezer ertoe aanzetten om je artikel (verder) te gaan lezen. Hoe je dat doet? Een panklare succesformule is er niet. Je wil in elk geval een ferme prikkelende binnenkomer. Probeer de openingszin ook niet te lang te maken. Wederom, een zin van 40 woorden doet bij menig lezer de moed in de schoenen zakken.
7. …en schrijf een prikkelende inleiding
Na de openingszin de rest van de inleiding. Het helpt als je een concrete belofte brengt die je artikel zal inlossen. Anderzijds wil je niet meteen het achterste van je tong te laten zien. Er moet nog een reden overblijven om de rest van het artikel te lezen, nietwaar?
8. Kom snel ter zake
De bezoekers en lezers van je blog zijn altijd er gehaast. Het heeft dan ook geen zin om langer dan nodig om de hete brij heen te dansen. Geef uitleg, maar maak ook snel je punt.
Een techniek die hierbij zou kunnen helpen is door bijvoorbeeld aan het begin van elke paragraaf heel kort samen te vatten waarover je het in dit gedeelte zal gaan hebben. Je blijft zelf makkelijker to the point. Daarnaast geef je je lezer ook een extra duwtje in de rug om in ieder geval dit stukje nog mee te pikken. Bij wat langere blogberichten kan dit nuttig zijn.
Probeer in de mate van het mogelijke de kern van je boodschap vroeg in het artikel neer te zetten. Zo kan iemand die slechts een stukje leest toch nog wat waardevols mee schrapen. Zie ook: oprolbaar schrijven.
9. Vermijd lange lappen tekst
Grote stukken tekst waar geen eind aan lijkt te komen zijn een geweldige afknapper. Het is niet verwonderlijk dat manieren om teksten op te breken deel uitmaken van het stappenplan naar het beste blogbericht ooit.
10. Maak lijstjes, gebruik tabellen
Moet je een heel aantal punten aanstippen, doe dat dan niet in een doorlopende tekst maar gebruik een opsomminglijst of gooi cijfermateriaal in een tabelletje. Veel makkelijker te behappen, want een stuk overzichtelijker.
11. Speel met je tekstopmaak
Breng een duidelijke structuur aan in je (wat langere) blogpost en waarschijnlijk blijft je bezoeker wat langer hangen. Wees niet bang om tussenkopjes te gebruiken (met h2 en h3 tags bijvoorbeeld). Ook kan je experimenteren met de tekstopmaak (vet, cursief, onderlijnen, doorhalen, ander kleurtje,…). Het helpt allemaal om je punt te maken en daarnaast wordt je stuk meteen wat levendiger, visueel interessanter. Alles is beter dan een ononderbroken lap tekst, ook al is die netjes opgedeeld in korte alinea’s.
Leuk, zo’n avontuurlijke opmaak, maar overdrijf er ook niet mee. Te kwistig met de opmaakmogelijkheden en je artikel wordt alsnog een onoverzichtelijke janboel.
12. Plaats bijschriften bij je afbeeldingen
Sowieso is het slim om afbeeldingen en tekeningen te gebruiken in je stukken. Wat daarbij vaak vergeten wordt is de mogelijkheid om het plaatje te voorzien van een bijschrift. Een detail, maar wellicht net omdat het zo weinig gebruikt wordt krijgt het onderschrift makkelijker extra aandacht. Je kan die onderschriften ook inzetten om de afbeeldingen te optimaliseren voor Google.
13. Niet te veel nieuwe ideeën in één artikel persen
Scanbare bloposts maken, het betekent ook dat je je best doet om niet te veel nieuwe ideeën naar voren te brengen in eenzelfde artikel. Je wil het immers compact en overzichtelijk houden voor je lezer. Maar geen nood: elk interessant onderwerp is weer stof voor een nieuw blogbericht, of niet soms? Een andere mogelijkheid bestaat erin dat je een artikelenreeks maakt.
14. In herhaling vallen mag
Bij deze een warme oproep om je belangrijkste boodschap((pen) niet te begraven onder een berg woorden. Je cruciale punt mag dik in de verf worden gezet. Dat kan op verschillende manieren. Door het een paar keer te herhalen doorheen je bericht, door er een quote van te maken of door er met Canva een mooie visual van te maken. Die laatste kan je dan weer inzetten op Pinterest.
Zeker van belang als je weet dat lang niet iedereen je artikel woord voor woord leest!
15. Linken naar andere content
Nog een trucje waaraan niet meteen gedacht wordt bij het maken van scanbare content. Link naar andere berichten en pagina’s op je blog en je hoeft alvast minder uitleg te verschaffen. Je artikel kan een stuk korter, terwijl je je bezoekers subtiel de weg toont naar ander leuks op je blog. Als veel van je bezoekers inderdaad ook doorklikken, ontgaat dat Google niet…
16. Schrijf in spreektaal
Als laatste valt me een tip te binnen die aansluit bij punt 3 en 4. Door op dezelfde manier te schrijven als je spreekt maak je makkelijker connectie met je bezoeker/lezer. Doe dus je verhaal, maar laat intussen ook wat van jezelf zien. Gooi een anekdote in de mix. An sich maak je daarmee natuurlijk nog geen scanbare blogpost, maar het maakt je tekst wel wat toegankelijker en lichter verteerbaar.
Zo, met deze 15 tips help je je lezer een wat makkelijker doorheen je blogartikel. Ook al valt dat wat langer uit dan gemiddeld. Je geeft kapstokjes, je maakt – heel subtiel misschien – contact, je slaat een brug tussen jou en je lezer…
Het recept voor een vaker gelezen en gedeeld blog? Ik denk het wel!
Meer van dat?
Geef een reactie