Voor wie graag meer bezoekers en pageviews op zijn/haar blog wil zit er maar één ding op. Regelmatig bloggen (en publiceren, uiteraard). Wat er dan niet bijverteld wordt is hoe je dat dan precies aanpakt. Voor mij is het zonneklaar: je kan niet anders dan vooruit bloggen.
Leestijd: ca. 3 minuten
Afspraakje met je lezer
Regelmatig bloggen wordt volgens mij nog veel te vaak verwart met méér bloggen. Maar regelmatig bloggen heeft veel meer van doen met online daten met je lezer/bezoeker – een afspraakje dat je voor geen goud wil missen – dan met om de zoveel tijd een stuk online gooien.
Of lezers dan komen opdagen valt natuurlijk nog te bezien. Ik ben in ieder geval op de afspraak, 2 keer per week – minstens – en dat al bijna 6 jaar lang. Je mag rustig stellen dat ik eerder een planblogger ben, denk ik.
Toegegeven, dit is geen moordend publicatieritme, in tegendeel. Het is echter vooral de regelmaat die hier van tel is. Zonder vooruit bloggen is dat publicatieschema echter gewoon niet haalbaar.
Vooruit bloggen: 3 voordelen
1. Meer rust in de tent
Rust omdat je simpelweg weet waar je aan toe bent. Blog vooruit en publiceer volgens een min of meer vast stramien en het is plots een stuk makkelijker om alle blogwerkzaamheden in de rest van je leven in te passen. Neem daarbij nog het feit dat je – als gevolg van een paar stevige brainstormsessies – eigenlijk altijd wel weet waarover je moet schrijven, en als vanzelf verloopt het allemaal wat rustiger.
2. Meer tijd om betere blogs te maken
De zekerheid van een “systeem” maakt ook je hoofd leeg. Het geeft je bovendien meer ruimte om nieuwe indrukken op te doen én meer tijd om één en ander grondig te overdenken. De kans dat je echt met iets op de proppen komt dat een beetje uit de band springt wordt er alleen maar groter door. Ook de algemene “afwerking” (foto’s, linkjes, titels, opmaak, nalezen,…) van je blog heeft doorgaans baat bij extra tijd en overleg.
Kan dat als je telkens aan de vooravond van de publicatie nog aan je stukje moet zitten knutselen?
3. Onvoorziene omstandigheden zijn geen ramp
Misschien wel het meest voor de hand liggende voordeel van vooruit bloggen: je kan een buffertje opbouwen voor wanneer onvoorziene omstandigheden je verhinderen stukjes te schrijven en/of te publiceren. Als jij een paar weken vakantie neemt wil dat bijvoorbeeld nog niet zeggen dat je lezers al die tijd zonder nieuws hoeven komen te zitten. Blogberichten op voorhand inplannen is immers geen probleem. En zelfs al zit je met een serieuze blogdip, dan hoeft je trouwe lezer daar niet noodzakelijk wat van te merken…
Precies zo werkt het op BT. Een tweetal blogs per week en that’s it! Ik schrijf soms wel veel meer, maar ik houd me met een kadaverdiscipline aan mijn schema. In mijn beste dagen kon ik zo’n 6 weken vooruit bloggen. Dat lukt me nu niet meer. 6 jaar en 600 keer bloggen over bloggen beginnen op dat vlak een tol te eisen. Tegenwoordig ben ik al blij als ik een paar artikels voor ben op schema.
4. Vooruit bloggen: af en toe opletten geblazen
Blog (zeer) ver vooruit, dan doe je er goed aan om – zoals collega Kaat in haar reactie onder dit bericht terecht aanraadt – kritisch te kijken naar je ingeplande content. Soms kan je blogpost door de actualiteit worden ingehaald en/of compleet irrelevant worden.
Editorial Calandar
Een WordPress-plugin die me vooral in het begin goed geholpen heeft bij het vooruit bloggen is Editorial Calandar. Deze laat je toe om concepten en blogberichten in te roosteren in een maandkalender, en die eventueel nadien nog op een andere datum in te plannen. Zo houd je vrij makkelijk het overzicht. Het is alleen jammer dat je niet de mogelijkheid hebt om een jaarplanning te maken.
Experimentje
Meer bloggen (als in: meer blogposts publiceren per tijdseenheid), het levert inderdaad veel meer bezoekers op. Op langere termijn ook een groter blog. Ik deed ooit een experiment waarbij ik een maand lang iedere week 3 volwaardige artikels postte in plaat van de gebruikelijke 2. Resultaat? 22% meer unieke bezoekers die maand.
Het proefje leerde mij nog iets anders: 3 tot 4 extra blogberichten klaarmaken elke maand, dat kan ik persoonlijk onmogelijk volhouden op de wat langere termijn. Ik was blij dat de maand om was, zullen we maar zeggen. Mijn vrouw trouwens ook, want ik was niet te genieten.
Webeffectief.com moet het dus eerder hebben van regelmaat op de (hele) lange termijn dan van een hoge blogfrequentie.
Geef een reactie