Simpele SEO truc: wijzig de datum in je titel

Sharp Ben avatar

In:

Goed scoren in de zoekmachines (en veel bezoekers naar je blog halen) is hard werken. Maar af en toe heb je echter een SEO truc die poepsimpel is en echt wel een verschil kan maken. Gewoon de datum – of het jaartal – veranderen; met de klap wordt je artikel een stuk actueler. Met alle gevolgen van dien voor het aantal kliks.

Leestijd: ca. 2 minuten

SEO truc met dilemma

In een ideale wereld schrijf en publiceer je zo’n artikel één keer. Daarna moet je je stuk content vooral met rust kunnen laten, terwijl het jarenlang massa’s mensen naar je blog trekt.

Dat is de reden waarom ik omzichtig ben met tijdsaanduidingen in blogposts en artikels. Ik wil immers graag tijdloze blogs schrijven. En dus laat ik details die verwijzen naar de ouderdom van een artikel graag achterwege. Zeker in titels en tussenkopjes.

Anderzijds: het is net die (recente) datum die je artikels voor je bezoekers en lezers extra aantrekkelijk maakt. Doorgaans klikt je publiek erg graag artikels aan die overduidelijk heel recent zijn. Dan is de vermelding van een jaartal in de blogtitel bijvoorbeeld net een voordeel.

Simpel SEO trucje: voeg een jaartal toe aan de titel van je evergreen content

Heb je evergreen content of cornerstone content op je blog, dan kan het de moeite lonen om aan de titel van je stuk een jaartal toe te voegen. Alvast zo op het eerste zicht zal je artikel als fris en actueel aanzien worden in de zoekmachines. Zelfs al is het 1, 2 of 3 jaar oud.

Een typisch voorbeeld vanop dit blog is het artikel met de titel: Blog beginnen: 100+ succestips voor 2022 (en verder). Als ik me niet vergis dateert deze content van begin 2017. Deze pagina bevat in essentie (linkjes naar) de beste blogtips die op deze site te vinden zijn.

Enkele keren per jaar krijgt deze pagina een update én – belangrijk- ergens in het laatste kwartaal van het jaar pas ik ook het jaartal aan. Dus: 2020 werd 2021 en 2021 wordt 2022 enzovoorts. Met de toevoeging (en verder) dekte ik me in tegen de vergetelheid…

Begin er op tijd aan!

Je doet er trouwens goed aan om deze potentieel kleine wijziging op tijd door te voeren, zodat jouw artikel reeds in Google staat op het moment dat iederéén met zijn traditionele updates/tips voor het nieuwe jaar komt. Dat geeft je (artikel) een competitief voordeel in Google.

Gewoon een jaartalletje in de kop van je artikel aanpassen en verder niets? In sommige gevallen hoeft die update inderdaad niet veel om het lijf te hebben. Maar als je dan toch aan het bijwerken bent, kan je beter een kijken of je stuk grondiger herwerkt moet worden. Je bent er nu toch.

Zo wordt voor de gelegenheid de lijst met blogtips waarvan hierboven sprake aangevuld met links naar nieuwere artikels, terwijl verouderende artikels ook uit de lijst verdwijnen.

Wat levert deze SEO truc op?

Zowel aan je bezoekers als aan Google laat je zien dat je er bovenop zit; dat je je blog (nog steeds) regelmatig een update geeft met de laatste info. Al is het netto effect van deze oefening – qua bezoekersaantallen en kliks – natuurlijk moeilijk te meten. Maar probeer het eens uit. Het zou je zomaar eens een paar plaatsen winst kunnen opleveren in Google.

Conclusie?

Daarmee is duidelijk dat niet elke SEO tip even lastig te implementeren is of een engelengeduld vergt.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *