Standaardinstellingen van WordPress: geef je blog alle kansen

Sharp Ben avatar

In:

Veel bloggers gaan voor het eerst met WordPress aan de slag zoals het uit de doos komt. Logisch ook. Men is maar wat blij dat alles schijnbaar naar behoren werkt. Toch kan het zeker geen kwaad om van bij het prille begin van je avontuur goed naar de standaardinstellingen van WordPress te kijken. De kans is groot dat je toch wat wijzigingen wil doorvoeren…

Het is zeker niet mijn bedoeling om uitgebreid stil te staan bij alle mogelijke instellingen. Dat gaat ons te ver leiden. Maar het is nu eenmaal zo dat bepaalde standaardinstellingen van WordPress – hoe zal ik het zeggen – wat ongelukkig gekozen zijn. Mocht het nodig zijn, dan geven de video’s nog wat extra info.

Standaardinstellingen van WordPress nakijken

Goed, we duiken dus het WordPress-dashboard in op zoek naar de sectie Instellingen.

1. Algemene instellingen

Websitetitel

Dit is de naam van je blog zoals die zichtbaar is in de header, maar ook in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Die titel kan om het even wat zijn. Als je dat wil kan ‘ie zelfs helemaal los staan van je url of blogtitel/blognaam. Het is maar de vraag waarom je dat zou willen doen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan om de websitetitel te laten samenvallen met de url van het blog. Het kan nooit kwaad je lezer zo vaak mogelijk te confronteren met het webadres zoals ze dat moeten intikken in de adresbalk van hun browser.

Ondertitel

Ook de ondertitel kan je eventueel zichtbaar maken in de header van je blog. Sommige bloggers laten ‘m leeg bij gebrek aan inspiratie van het moment. Jammer, want die paar woorden (baseline of ook wel tagline genoemd) maken de nietsvermoedende bezoeker meteen duidelijk waar je blog over gaat. Misschien nog belangrijker is het feit dat de ondertitel ook zichtbaar is voor de zoekmachines. Om die reden maak je die ondertitel liever niet te cryptisch. Kies dus voor een ondertitel met een paar zoekwoorden die belangrijk zijn voor je blog.

Datum- en tijdnotatie

Kies een passend formaat voor de datum en de tijd, zoals die eventueel getoond wordt bij de berichten en reacties.

Vergeet niet de aangepaste wijzigingen op te slaan.

2. Instellingen voor schrijven

Formating

Vink het vakje aan om emoticons automatisch om te zetten naar afbeeldingen. Het gaat om toetsencombinaties als 🙂 en :-p die omgevormd worden tot smileys.

Standaard berichtcatgorie

Selecteer de WordPress-categorie waaronder je berichten worden weggeschreven als je ze zelf (nog) geen categorie toekent. Standaard is het ingesteld op Geen categorie.

Standaard link-categorie

Je kan ook een standaard link-categorie instellen, naar analogie met de berichtcategorie.

3. Instellingen voor lezen

Startpagina toont

Het hoeft je niet te verbazen dat WordPress – als blogplatform – is ingesteld op (het tonen van) Je laatste berichten. Maar het is perfect mogelijk om als homepage een andere, vaste pagina te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld  een speciale welkomstpagina zijn. De pagina met je blogs is dan bereikbaar via een knop in het hoofdmenu. De optie met een statische pagina op de homepage geeft je blog meer de uitstraling van een klassieke website.

Sitepagina’s tonen maximaal

Vul hier het aantal berichten in dat zichtbaar mag zijn op iedere sitepagina. Het ideale aantal bestaat niet. Dat hangt af van het WordPress-theme dat je gebruikt, de lengte van je sidebar en ook van het feit of je je blogberichten in hun volle lengte toont, dan wel kiest voor uittreksels.

Persoonlijk kies ik graag voor een relatief beperkt aantal blogposts op de pagina. Maar ik ben geen referentie op dat vlak. Omdat ik niet zo handig ben met de scrollmuis, klik ik liever naar een volgende pagina dan eindeloos door te scrollen.

RSS-feeds tonen de meest recente

Geef aan hoeveel berichten standaard is RSS-feeds worden getoond. Een tiental is zowat de gangbare norm.

Voor elk artikel in de feed, toon

Vink aan of (wanneer lezers een RSS-lezer gebruiken om je site te raadplegen) ze de eerste paar regels van je artikel kunnen zien of het hele artikel. Indien ze de volledige tekst kunnen zien hoeven zij in principe niet naar je blog toe om toch je artikel te lezen. Je artikel wordt wel degelijk gelezen. Echter, dat is niet (altijd) terug te vinden in de statistieken. Dat is de reden waarom vele bloggers ervoor kiezen om RSS-lezers enkel een samenvatting te gunnen.

Zoekmachine zichtbaarheid

Vink Blokkeer zoekmachines deze site te indexeren aan als je niet wil dat je blog wordt opgepikt door de zoekmachines. Je blog is dan niet te vinden in Google en alleen mensen die het internetadres van je blog kennen (of bijvoorbeeld door op social media een link aanklikken) kunnen je blog vinden.

Bloggers met ook maar een beetje ambitie vragen zich waarschijnlijk af waarom die functie überhaupt bestaat. Maar soms wil je je blog gewoon privé houden en/of heb je niet de ambitie om Google stormenderhand in te nemen.

4. Reactie instellingen

Standaard berichtinstellingen

  • Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen
  • Sta linkmeldingen van andere blogs toe (pingbacks en trackbacks) op nieuwe artikelen
  • Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen

Hier zou ik alleen de derde optie aanvinken. Als je tenminste reacties van  lezers onder je blog op prijs stelt.

Bij de eerste optie krijgt elk blog dat je in je stuk vernoemt een melding. Via e-mail veronderstel ik. Ik denk dat het een handig hulpmiddel kan zijn om op een ongedwongen manier te beginnen netwerken met collega-bloggers. Maar als je vaak dezelfde mensen vernoemt kan het ook knap vervelend worden natuurlijk. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik hier geen ervaring mee heb.

Ook de pingbacks en trackbacks zou ik niet toestaan. Ze zijn te vaak oorzaak van extra spam en andere veiligheidsproblemen op je blog.

Overige reactie-instellingen

  • Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven
  • Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren
  • De reactiemogelijkheid automatisch uitschakelen bij berichten ouder dan 47 dag(en)
  • Geneste reacties toestaan tot niveaus diep
  • Reacties over meerdere pagina’s verdelen met 50
  • reacties per pagina en de pagina standaard getoond
    Reacties tonen met de

Om het (anonieme) spammers niet te makkelijk te maken zou ik ervoor opteren om reageerders te verplichten hun naam en e-mailadres achter te laten. Lezers laten inloggen op je site alvorens ze kunnen reageren vind ik dan weer te drastisch. Het lijkt  me dé manier om elke vorm van interactie met je lezer te fnuiken. Maar als je een blog hebt met een ledengedeelte dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Je kan ervoor opteren de reactiemogelijkheid af te sluiten bij berichten die al wat langer geleden gepubliceerd zijn. Zo hoef jij je niet langer in te laten met reacties op berichten die niet langer actueel zijn. Ik zou je toch willen aanraden om deze periode niet te kort in te stellen. Zeker niet bij een meer informatief blog. Op BT is deze optie niet aangevinkt en dus kan iedereen op elk gepubliceerd bericht blijven reageren. Het is tenslotte nog goed om weten dat je op ieder moment, in elk bericht afzonderlijk de reacties kan afsluiten. Altijd handig bij spam-je-blog-berichten en winacties bijvoorbeeld!

De geneste reacties zie je wanneer een lezer reageert op een tussenkomst van een andere lezer. Deze springt dan een ietsje in. zou houden lezers makkelijker het overzicht in de conversatie.

Heb je echt massaal veel commentaren dan kan je ervoor kiezen om deze over meerdere pagina’s te verdelen, om zo het scrollen te beperken. Sommige SEO-specilisten raden het af. Ik kan me er wel iets bij voorstellen: als je verschillende pagina’s met reacties aanklikt wordt natuurlijk ook telkens hetzelfde artikel geladen. Mogelijk vindt Google dat niet zo fijn.

Bonustip:

Een fuctie die slechts weinig bloggers gebruiken  – maar in mijn ogen wel nuttig is – is de mogelijkheid om de volgorde van de reacties te wijzigen. Standaard verschijnen de oudste reacties bovenin in beeld. Door te kiezen voor nieuwere reacties bovenin elke pagina komt de laatst geposte reactie dus het eerst in beeld. Ergens is dat logischer. Je geeft de laatste commenters wat meer zichtbaarheid en een recenter commentaar heeft natuurlijk meer actualiteitswaarde.

Voor een reactie verschijnt

  • Reactie moet handmatig worden goedgekeurd
  • De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben

De meeste WordPress-bloggers die ik ken gaan voor de tweede optie. Ik kan me voorstellen dat er redenen zijn waarom je elke reactie handmatig wil goedkeuren, maar speel dan wel kort op de bal. Niemand doet tegenwoordig nog de moeite om re reageren om twee weken later te moeten constateren dat zijn/haar tussenkomst nog steeds niet is gepubliceerd…

5. Media-instellingen

Geef hier de maximale grote van je afbeeldingen weer (gemeten in pixels). En dit zowel voor de tumbbnailgrootte, gemiddelde afmeting als de grote afmeting. Om webruimte te sparen doe je er goed aan geen al te grote afmetingen te kiezen. Dat hangt ook af van welk WordPress-thema je blog heeft. Sommige thema’ hebben grotere foto’s nodig om mooi uit te komen dan andere.

6. Permalink instellingen

Permalinks hebben de te maken met de structuur, de opbouw van het webadres van je blogberichten en -pagina’s. De standaard-setup van WordPress deugt hier voor geen meter, rechtuit gezegd. Kies voor Standaard en de url van je blogpost ziet er als volgt uit:

http://jeblog.com/?p=12345

Een cijfercode die niemand – noch je lezers, noch de zoekmachines – ook maar iets zegt! Waarom deze optie in de standaardinstellingen van WordPress is gesukkeld is mij een raadsel. Wil je maar één ding doen aan de SEO van je blog, kies dan voor één van de andere mogelijkheden waarbij de het adres (slug) bestaat uit woorden en koppeltekens! De url komt er dus best zo uit te zien:

http://jeblog.com/je-blogbericht-over-je- favoriete-blogonderwerp/

Je kiest dus beter voor de indeling Berichtnaam. Er zijn ook nog mogelijkheden om te kiezen voor een formaat waarbij een datum aan de url wordt toegevoegd. Maar dat kan in je nadeel spelen aangezien lezers (en ook Google) vaak de voorkeur geven aan de meest recente informatie. Door géén datum aan je slugs toe te voegen maak je je artikel in zekere zin wat tijdlozer.

Zo, dat waren wat mij betreft de wijzigingen die ik zou doorvoeren aan  de standaardinstellingen van WordPress.


P.s: De video’s zijn afkomstig van Artesign.nl

Category:

Comments

8 reacties op “Standaardinstellingen van WordPress: geef je blog alle kansen”

  1. Morgaine avatar

    Slugs is het enige stukje nog waar ik niks mee doe, de rest jawel, en inderdaad de reacties heb ik ook al aan zitten denken om dat eens om te gaan draaien, ik werk nog op de meest ouderwetse wijze, eerste staat bovenaan, hahahaha

    Dank je wel voor deze tips, zodat ik even na kon en kan lezen wat ik al doe, maar ja met web-log is er toch aardig wat blijven hangen in the end, en dit bekijk ik dan ook met regelmaat nog terug of alles nog goed staat.

    X

  2. Marjon avatar

    De meeste instellingen had ik al ontdekt. Paar dingen nieuw dus bedankt voor de tips!

  3. Ali Molenaar avatar

    Ik heb zelfs nog een specifieke vraag. Als ik deel in Facebook krijg ik de titel van het stukje te zien en dan de naam van mijn blog dubbel. Voorbeeld: het laatste dat ik heb gedeeld: Over perspectief en uitersten – AliAli. Zit dit bij de permalink? Ergens staat iets verkeerd maar ik kan er niet achter komen wat.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik ben even op je blog geweest. Ik vermoed dat je vroeger ooit een pbagina aangemaakt met de naam “Ali” en daar je blog(berichten) geplaatst.

      Andere mogelijkheid is dat je op je domein een subdirectory hebt gemaakt (met de naam Ali) en daarop WordPress hebt geïnstalleerd. Je zou hier wijzigingen kunnen aanbrengen.

      Maar let op: als je nu wijzigingen aanbrengt in de linkstructuur – en dus in het internetadres van je pagina’s, weken je backlinks naar je blog niet meer en verlies je dus bezoekers…

      1. Ali Molenaar avatar

        Het merkwaardige is dat het dus eerst wel goed was, 1x Ali dus. Maar tussen 16 juni (wel goed) en 18 juni (niet goed) is er dus iets veranderd. Het is overigens een subdirectory van alimolenaar.nl

        1. Irene beter bekend als @as_ever_Irene avatar

          @Ali: Onder je ‘Gebruikers’-profiel kun je bij Facebook je Facebookprofiel-URL ingeven.
          Test het dan nog eens… 🙂

  4. Ximaar avatar

    Ik begrijp dat ik hier eerst de onderste reactie moet lezen en dat dat dan weer niet zo is met een reactie op een reactie. 😉

    Zelf lees ik graag reacties en wel in de volgorde van plaatsing. Als mensen op elkaar reageren is dat duidelijker. Geneste reacties vind ik om dezelfde reden niet prettig. Het kan best zijn dat nummer 3 op nummer 1 en nummer 2 reageert, moet ie dan bij beide gaan nesten?

    Ik doe ook een beknopte RSS-feed, zodat de lezers ook de reacties onder m’n berichten zien.

    Zelf gebruik ik 12 berichten op de voorpagina. In mijn geval is dat doorgaans precies een maand. Daarbij gebruik ik ‘lees verder’ voor stukken van meer dan 10 regels. 1 foto bij een stukje op de voorpagina vind ik prima, maar hele series heb ik liever achter een lees verder.

    Bij de datum hanteer ik de internationale manier van 2016-08-19 22:30. Idd op volgorde van grootte die alleen in China en Zweden wordt toegepast. Ik heb dat immer gedaan en de rest van de wereld is van lotje getikt. 😉

    Bij reageren heb ik alles open staan. Eerste reactie wordt direct geplaatst, een mailafres gaat mij (maar voor wordpress en hun meekijkers) niets aan. Op ouder berichte reageren vind ik ook prima. Akismet haalt keurig de spam er tussenuit en zelden verwijder ik een verkeerde reactie. De koudwatervrees bij wordpress vind ik dan ook vaak ongegrond.

    Nu maar eens kijken of ik om hoog moet scrollen om deze reactie van 2016-08-19 22:36
    terug te vinden.

  5. Bartje avatar

    Weer wat geleerd ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *