10 tijdsbesparingen voor bloggers. Welke gebruik jij?

Sharp Ben avatar

In:

Vooral mensen die niet bloggen onderschatten hoeveel tijd het kost om zo’n blog te schrijven. Vaak tot grote frustratie van bloggers. Hoe dan ook, met 2, 4, 6 uur of nog langer per geschreven blogpost kan je moeilijk stellen, dat een blog iets is dat je er wel eventjes bijneemt. Kan het echt niet sneller? Jawel hoor! In dit artikel 10 tijdsbesparingen voor bloggers + enkele bedenkingen.

Leestijd: ca. 7 minuten

Gevoelig punt

De totale tijd die op gaat aan zo’n blogpost (van het prille idee tot aan de druk op de Publiceren-knop), het is bij veel bloggers toch een dingetje. Dat bleek toen ik onlangs op Twitter een poll rondstuurde:

En dan te bedenken dat sommige bloggers 3, 4 of 5 artikels per week inplannen. Zelfs al zullen die niet allemaal even arbeidsintensief zijn: petje af!

Met een dergelijke tijdsinvestering per blogpost hoeft het dan ook niemand  te verbazen dat nogal wat bloggers feestelijk bedanken wanneer ze de vraag krijgen om een commercieel getint artikel op hun platform te laten verschijnen in ruil voor een vergoeding van enkele tientallen euro’s…

Maar dat is een hele andere discussie!

De 10 beste tijdsbesparingen voor bloggers

Goed, wil je minder tijd spenderen aan je blog(gen), dan zijn dit de beste tips die ik je kan geven. Sommige tips liggen voor de hand, andere oplossingen zijn wat controversiëler…

1. Bouw een informatiesysteem voor je blog

Wil je als blogger succesvol worden (en dus heel regelmatig nieuwe blogs publiceren), dan is een degelijk uitgebouwd informatiesysteem voor je blog wat mij betreft een grote troef.

’t Informatiesysteem is gewoon een centrale plek waar je alle ideeën, alle inspiratie, alle benodigde info omtrent je blog en je toekomstige blogberichten bewaart. Anno 2020 lijkt het me redelijk logisch dat je zulks in digitale vorm doet.

Doel van dat alles? Simpel:

  1. als het moment van schrijven daar is weet je alvast waarover je het moet hebben
  2. je hebt alles bij de hand om relatief snel schrijvende meters te maken

2. Gebruik een braindump

Ook de braindump kan danig helpen. Je maakt je hoofd leeg waardoor er meer plaats is voor creatieve (blog)ideeën. De braindump kan eventueel een onderdeel zijn van je informatiesysteem zijn, maar dat hoeft dus niet.

3. Besteed wat minder tijd aan afbeeldingen

Ja, (uitgelichte) afbeeldingen zijn belangrijk voor je blog. Ze fleuren je artikel op, leiden het oog van je bezoeker, maken dingen duidelijk, doen je blog opvallen in de social media feed van je volgers en dan vergeet ik ongetwijfeld nog een paar dingen.

Zelfs al ben je een kraan met fototoestel en Photoshop dan gaat er in de (keuze van) de ideale foto(‘s) voor erbij heel wat tijd zitten. Hoever wil je daarin gaan op een blog waar het uiteindelijk toch om de tekstuele inhoud gaat? Daarom:

  • maak gebruik van sites met gratis stockfoto’s
  • prent de ideale afmetingen voor de foto’s op je blog in je hoofd (zodat je de afbeeldingen meteen in dat ideale formaat kan uploaden naar je blog en ze meteen ook mooi in beeld komen bij publicatie)
  • ga na of je geen oudere plaatjes kan hergebruiken voor je nieuwe artikel
  • laat gerust eens een bericht verschijnen zonder foto’s

4. Blog vaker

Een beetje ’n vreemde tip misschien. Oefening baar kunst, zegt het spreekwoord. Bloggen vormt daarop geen uitzondering. De schrijfspier is er eentje die getraind moet worden. En ja, het duurt meestal een tijdje eer die echt gerodeerd geraakt.

Dat wordt lastig als je slechts één keer om de 8 weken kan gaan zitten om te schrijven.

Inderdaad, in den beginne zal je nog méér tijd kwijt zijn aan je blog. Op de wat langere termijn echter:

  • krijg je je boodschap helderder (vooral ook voor jezelf)
  • vind je makkelijker je woorden
  • krijg je meer zelfvertrouwen als blogger
  • vind je je eigen stijl en tone of voice
  • bouw je aan een uniek stappenplan dat voor jou super efficiënt werkt
  • leer je de geheimen van je blogsoftware beter en beter kennen

Misschien komt er zo ooit een tijd aan waarop je quasi achteloos een blogpost online slingert. Begin met het kweken van een routine!

5. Niet te vaak experimenteren met WordPress-thema’s en – plugins

(bijna) Niks leuker dan zoeken naar een kek WordPress-theme of klooien met een nieuw pluginnetje, toch?

Klopt, maar een en ander haalt je toch weer even uit de flow van je bloggen. Je moet de ins and outs van je nieuwe setup opnieuw leren kennen, dingen moeten toch weer anders ingesteld worden of bij nader inzien loopt het toch allemaal niet zo lekker als eerst gedacht.

Hoewel er heus wel momenten zijn dat je bijna niet anders kan dan van WordPress-thema te wisselen, pas er toch maar mee op. Voor je het goed en wel beseft ben je uren, dagen of weken in gevecht met je nieuwe omgeving. En al die tijd lijdt je workflow er misschien we onder…

6. Probeer je tekst NIET te corrigeren tijdens het schrijven

Daarmee hebben we één van de grootste tijdbesparingen voor bloggers te pakken.

Leg je innerlijke criticaster zonder pardon het zwijgen op! Ga je zitten schrijven, probeer dan niet na elke halve zin meteen correcties aan te brengen. Schrijf liever vrijuit, zet de strekking van je betoog meteen op papier. 

Pas als dat gebeurd is kan je je bekommeren om “bijkomstigheden” als structuur en stijl, de woordkeuze, schrijffouten, grammaticale blunders, enzovoort…

Zie het schrijven en het corrigeren van je tekst echt als twee verschillende activiteiten! Niet alleen kost het schrijven van een artikel minder tijd, waarschijnlijk leest het nog een stuk aangenamer!

7. Maak gebruik van herbruikbare (tekst)blokken (reusable blocks)

Sinds WordPress 5.0 annex Gutenberg-editor heb je de beschikking over herbruikbare blokken. Je kan den één keer een tekstblok maken en dit blokje dan één op één overnemen in de verschillende blogberichten en -pagina’s. Dat kan handig zijn wanneer je in je blogpost telkens dezelfde alinea wil invoeren. Denk aan call-to-actions, slotformules, en dergelijke.

8. Laat die meta-omschrijving voor je blog maar vallen

Dit is een tip waarmee elke keer opnieuw weer 5 tot 10 minuten kan uitsparen. Tenminste, als je ‘m durft toe te passen. Want de meta-omschrijving van je blog zonder meer weglaten, niet elke SEO-expert zal je dat aanraden.

Deze tip vindt zijn oorsprong bij de vaststelling dat Google haast nooit nog de meta-omschrijving toont zoals jij die hebt ingegeven. Google komt immers graag met een eigen variant op basis van – bijvoorbeeld – de zoekintentie van de gebruiker, diens exacte locatie, zijn zoekgeschiedenis, de exacte zoekterm die werd ingegeven enzovoorts…

Opgelet, om dit ongestraft te kunnen doen is het wel raadzaam om de rest van je SEO serieus te verzorgen, met een goeie structuur voor je pagina, focus zoektermen op bepaalde plekken, en veel aanverwante zoektermen, om maar iets te noemen.

Dit mag ons trouwens ook niet doen vergeten dat Google niet de enige internetzoekmachine is. Wil je je tekst optimaliseren voor bing, dan is het echt wel verstandig om braaf de meta-omschrijving in te vullen.

9. Blokkeer de reacties onder je blog

Nog meer controverse! Want zijn blogs zonder reactiemogelijkheid niet als een café zonder bier?

Ik vind het persoonlijk wel leuk als lezers kunnen reageren op wat ik doe of zeg. Ik haal er veel uit, ook al worden ze zeldzamer.

Maar eerlijk is eerlijk, er is ook een keerzijde aan de medaille. Vaak voegen reacties weinig toe, heb je last van spamreacties. En soms word je ronduit geschoffeerd door je bezoekers.

Blokkeer je blog voor alle lezerscommentaar en modereren is overbodig, je hebt minder spam, hoeft niemand van antwoord te dienen en je loopt niet het risico in de grond te worden geboord door een onverlaat die zich interessant wil maken.

10. Begin met de tussenkopjes van je artikel neer te zetten

Tot slot nog een schrijftip. Heeft je artikel een duidelijke opbouw met tussenkopjes (sowieso aan te raden), plaats die dan ook het eerst, dus vooraleer je echt begint met schrijven. Voordelen?

  • je zet je brein meteen in de juiste denkrichting
  • ontbrekende (essentiële) info voor een coherent verhaal wordt sneller opgemerkt
  • omdat de verschillende tussenkopjes van je bericht als mini-artikels kunnen worden gezien (in plaats van één lang stuk), ga je sneller schrijvende meters maken
  • niemand zegt dat je bij het begin van je artikel moet beginnen (het plaatsen van tussenkopjes aan het prille begin van het schrijfproces laat je makkelijke toe om te beginnen met dat gedeelte dat wél al in je hoofd zit

Tot zover de tips om minder tijd te “verdoen” aan het bloggen.

Hoelang ikzelf aan zo’n blogpost werk?

De tijd die ik aan een artikel spendeer, daar houd ik (bewust) geen statistieken van bij. Een beetje artikel kost me algauw zo’n 8 tot 10 uur. En dan beperk ik me voor de opsmuk van het artikel tot (minimaal bewerkte) stockfoto’s en het plaatsen van een Youtube-video.

Afhankelijk van het onderwerp komt daar ook nog een paar uur voorbereiding en research bij. Gelukkig kan dat een beetje tussen de bedrijven door.

Het is zoals mijn vrouw vaak tegen me zegt: “Jij staat op met Blogtrommel.com en je gaat ermee slapen!”

Maar ik ben dan ook geen referentie ter zake. Door mijn handicap werk ik nu eenmaal een stuk trager dan gemiddeld. Vanwege de vermoeide spieren is het bovendien lastig om een artikel van meer dan pakweg 800 woorden in een schrijfsessie af te werken. Zelfs al loop ik over van de inspiratie.

Blogs publiceren: meer dan een verhaal schrijven en online zetten

Ben je ook maar een beetje georganiseerd (zie informatiesysteem voor het blog), dan kan het schrijven zelf vrij vlot gaan.

Echter, vaak stopt het daar niet bij. Neem bijvoorbeeld de foodbloggers, de beautybloggers of modebloggers. Bij hen is eigen gemaakt beeldmateriaal van kapitaal belang. En over video spreken we dan nog niet eens. In 90% van de gevallen moet dat materiaal ook nog bewerkt worden vooraleer het online kan.

Nog iets dat niet mag worden onderschat: aan menig blogpost gaat wat research vooraf. Je kan als blogger nu eenmaal niet alles uit je duim zuigen. Je moet je inlezen, zoekwoorden onderzoek doen, feedback halen bij je volgers,…

Het is ook nog maar de vraag vanaf wanneer je begint te tellen als je de duur van de werkzaamheden voor het schrijven van een blogbericht gaat berekenen. Begint de klok te lopen wanneer de cursor op het witte canvas staat te pinken? Of wordt de tijd gestart wanneer je een lumineus idee aan je informatiesysteem toevertrouwt?

Alles is dus relatief…


Category:

Comments

3 reacties op “10 tijdsbesparingen voor bloggers. Welke gebruik jij?”

  1. Audrey avatar

    Leuke blog, Ben! De reacties zet ik zeker niet uit – dat kost me ook niet veel tijd, trouwens – maar zoals je weet vind ik lay-out en afbeeldingen een stuk minder belangrijk. Ik heb een Excel-bestand waarin ik allerlei blogideeen gooi en daar staan vaak ook al wat inhoud-items achter (bijvoorbeeld de onderdelen/tussenkopjes van een lijst). Verder ben ik een echte hoofdschrijver, wat inhoudt dat ik stukken vaak al zo uitgebreid in mijn brein heb laten sudderen dat het er eenmaal bij mijn laptop in een keer uitkomt.

    Mijn blogplanning voor de komende maand zit al propvol, maar misschien schrijf ik daarna nog wel eens wat over mijn blogproces en de tijd die erin zit 🙂

  2. Ximaar avatar

    De tijd die ik aan een blogbericht besteedt varieert enorm, van 15 minuten tot een uur of 4. Gemiddeld zit het echter tussen 1 en 2 uur, waarbij het tikken het minste werk is. Voor dat tikken gebruik ik kladblok. Die zeurt niet over opmaak of spelling en leidt me dus niet onnodig af. Ik gebruik kladblok om die reden ook voor ander tikwerk. Als ik het redelijk vind, dan gaat het even door de speller en in wordpress doe ik nog een beetje aan opmaak. Foto’s maak ik voldoende. Daar zit het werk in zoeken naar de juiste en wat bijsnijden of belichten. Ook dat is zo klaar met fotofiltre. Dat zoeken in de fotobestanden kan je versnellen door goede (sub)map indelingen te maken. Ik doe dat per locatie. Voorheen bedacht ik elke foto te voorzien van een goed omschrijving, maar dat is echt onbegonnen werk.

    Het echte werk zit in dingen nazoeken in wikipedia of dergelijke. Dat kan wel eens uit de hand lopen, omdat ik daarin afdwaal naar ondere onderwerpen. Het is dan moeilijk vast te stellen of dat nog wel bij het bloggen hoort, of bij m’n algemene interesse.

  3. Mies Huibers avatar

    Mooi stuk weer met goede tips. Nummer 6 is wel een dingetje bij me. Dat niet corrigeren tijdens het schrijven moet ik eens zien af te leren. Dat haalt je uit de flow en zorgt voor vertraging. Daar ga ik eens wat aan proberen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *