Valse e-mails: hoe herken je ze en welke acties onderneem je?

In onze overvolle Inbox zitten steeds vaker verdachte, valse of frauduleuze e-mails. Uiteraard is het zaak om deze op tijd te spotten om ervoor te zorgen dat je niet het zoveelste slachtoffer wordt van internetpiraten. Verderop in dit artikel ook een paar tips om verdachte mails en spam te voorkomen en te managen.

Leestijd: ca. 4 minuten

Verdachte e-mails herkennen

Valse e-mails worden natuurlijk niet zo gelabeld. Vooral omdat websites tegenwoordig al bij al vrij makkelijk na te maken zijn, kunnen cybercriminelen je snel doen twijfelen. En ze proberen misbruik te maken van iets waar jij in gelooft of van iemand die je kent. Praat men je ook angst aan of is er hoogdringendheid in het spel, wees dan extra voorzichtig.

1. Open de mail niet meteen

Bedwing je reflex om een bericht meteen te openen. Zeker als het door je mailprogramma het al automatisch in de spambox werd gegooid.

  1. Ken je de afzender? Vraag dit ook na bij je huisgenoten. Misschien hebben zij gecommuniceerd (of iets besteld) met jouw account. Let op subtiele spelfouten of onopvallende toevoegingen in bekende mailadressen, bedrijfsnamen en merknamen.
  2. Word je persoonlijk aangesproken? Of heb je te maken met een heel algemene aanspreking? Ook al is dit geen garantie, maar mensen en bedrijven waar je klant bent kennen je (voor)naam en spreken je ook zo aan.
  3. Staan er spelfouten in de onderwerpregel? Alvast voor mij persoonlijk is dat een zeer slecht voorteken.
  4. Is de e-mail opgesteld in een taal die niet de jouwe is? Communiceer je nooit in het Engels, Frans, Spaans en krijg je toch dergelijke mails, wees extra voorzichtig!
  5. Komt de e-mail onverwacht? Bedrijven en organisaties sturen je graag reclame en spam. Maar een vraag tot betaling of een veiligheidscheck komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ga na of het überhaupt logisch is dat je (op dit moment) een dergelijke vraag krijgt.

Simpele dingen die je al extra alert kunnen maken zonder dat je enig risico hoeft te lopen. Niet zelden kan je dergelijke mails meteen als spam markeren. Je helpt er trouwens ook anderen mee. Immers, wanneer voldoende mensen berichten in de spam gooien is dat een signaal voor e-mailproviders om berichten van die bewuste afzender geheel te blokkeren.

2. Open de e-mail

Open je (per ongeluk) toch een verdachte mail, klik dan om te beginnen nooit een linkje aan. Die actie alleen al kan je hele computersysteem in gevaar brengen.

Lees het mailtje met aandacht. En eigenlijk check je hier dezelfde dingen als hierboven:

  • word je persoonlijk aangesproken (en indien ja, is die dan correct gespeld)?
  • is de mail feilloos opgesteld?
  • heeft/kent de afzender blijkbaar bepaalde gegevens over jou (en is het logisch dat hij die kent)?

Wanneer het antwoord telkens nee is, mag je er vrij zeker van zijn dat het gaat om een poging om je ergens in te luizen. Kromme zinnen, al te domme spelfouten, snel-rijk beloften en vragen om snel actie te ondernemen moet bij jou alarmbellen doen afgaan.

Wat opvalt is dat piraten en fraudeurs graag inspelen op de hete actualiteit. Dus kan je ook checken of er in betrouwbare/officiële media melding wordt gemaakt van datgene waarvan sprake in je mail.

Valse e-mail ontdekt, wat nu?

Klik nooit een link aan

Zoals gezegd kan één klik op de verkeerde link je hele systeem in gevaar brengen. Wat je wel kan doen: ga met je muis op de link staan (hoveren) en kijk of het linkadres je inderdaad naar een bonafide website stuurt. Herken je de link niet? Dan is er stront aan de knikker.

Overigens geldt hetzelfde bij het scannen van een QR-code. Vlak voor je effectief naar een webpagina gestuurd wordt, wordt het linkadres getoond. Let er extra op.

Check de officiële website

Bedrijven, banken en financiële instellingen waar je klant bent vragen nooit om passwords en andere inloggegevens. Hoogstens zullen ze vragen om in te loggen op je account. Als dat wel het geval is, check de officiële site van het bedrijf in kwestie. Log daar in. Je vindt er in voorkomend geval zeker een melding met een specifieke vraag om actie. Bel hen desnoods even op om één en ander te verifiëren.

Wederom, klik nooit de link aan die je in zo’n mailtje vindt. Goed mogelijk dat je na de klik terechtkomt op een perfect nagemaakte website, waar men aan je login en password probeert te komen.

Rapporteer de valse e-mail

Natuurlijk kan je verdachte of frauduleuze mails gewoon negeren, deleten of in de spambox gooien. Opgeruimd staat netjes.

Om te helpen voorkomen dat ook andere mensen hier last van hebben, kan je deze mailtjes ook doorsturen naar gespecialiseerde diensten zoals Fraudehelpdesk.nl (Nederland) of Safeonweb.be (België).

Extra actie tegen spam: 2 tips

Eén van de redenen waarom we met z’n allen zoveel spam en verdachte mail krijgen, is dat we misschien wat te achteloos gratis accounts aanmaken. Of ons te makkelijk inschrijven voor de zoveelste nieuwsbrief (in ruil voor een gratis product).

Niet iedereen heeft het goed met ons voor en niet elke organisatie springt even voorzichtig om met onze data, zullen we maar zeggen.

Bloggers en content creators hebben doorgaans meer dan gemiddeld last van spam. Zij houden immers nogal wat online accounts aan, en zijn bovendien vrij makkelijk traceerbaar op het web, gewoon al door de aard van hun activiteiten. Maar wat doe je eraan?

Gebruik een alias voor je e-mailaccount

Zo’n alias is een uitbreiding, een extra mailadres gekoppeld aan je eigenlijke e-mailaccount. Je hebt aldus meerdere e-mailadressen binnen één account. Dit kan je tijdelijk of permanent instellen.

En omdat je zoveel aliassen kan aanmaken als je wil kan je dit ook gebruiken als tool om je stroom aan e-mails te ordenen.

Vertrekkend van je gewone mailadres, maar met een toevoeging van karakters voorafgegaan door een + VOOR het apenstaartje (@).

Je kan het gebruiken als je ergens een online account moet aanmaken – of moet inloggen – zonder je echte/officiële mailadres prijs te geven. De eventuele correspondentie van de tegenpartij komt gewoon in de Inbox van je e-mail terecht.

Hoe een alias aanmaken in Gmail?

In onderstaande video wordt getoond hoe je een alias aanmaakt in Gmail.

  1. Log in met je Google-account
  2. Open je Gmail
  3. Klik rechtsboven op het tandwieltje (Alle instellingen)
  4. Selecteer het tabblad Accounts en import
  5. Kies Nog een e-mailadres toevoegen
  6. Kies een naam (dit is de naam die je correspondenten op hun scherm zien verschijnen als zij van jou een mailtje krijgen)
  7. Stel bij E-mailadres jouw alias in (dus je standaard mail + je alias VOOR het apenstaartje)
  8. Vink het selectievakje Beschouw als alias. aan
  9. Klik op Volgende stap

Check je online accounts eens per jaar

Beter voorkomen dan genezen? Je zou, wanneer je je aan de lenteschoonmaak van je blog zet, er ook je mailaccount en online-accounts kunnen bijnemen:

  • Welke online tools gebruik je nog en welke niet meer?
  • Op welke nieuwsbrieven ben je geabonneerd? Heb je ze onlangs nog geopend?
  • Is het nodig dat je statusupdates uit social media ook in je e-mail krijgt?

Enfin, als je hier niet wat selectiever bent is het dweilen met de kraan open…

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *