Je hebt een blog waar je – als het goed is – je hele ziel en zaligheid in stopt om het te voorzien van mooie artikels. Wat zo’n e-book dan nog toevoegt? Wel, vooral nichebloggers en zakelijke bloggers hebben met dat e-book een extra wapen in handen om hun online merk nog groter te maken.
Leestijd: ca. 5 minuten
Zijn e-books niet hopeloos passé dan? Het is geweten dat een flink deel van de gedownloade boeken nooit gelezen worden. Maar eigenlijk is dat jouw probleem niet. Het is precies zoals met je blog: jij doet een aanbod, wat de lezer daar dan vervolgens mee doet is zijn zaak. Maar goed, ik ben er dus van overtuigd dat een e-book een prima aanvulling kan zijn op je blog.
3 redenen om als ambitieuze blogger een e-book uit te geven
Vooral ook omdat het al bij al niet zo moeilijk is om een e-book te maken en online te verdelen. De inhoud van je boek zit immers quasi panklaar in je blog. Je moet alleen een slimme selectie maken, de blogs aan elkaar knopen tot een samenhangend geheel, het document in een PDF gieten en die PDF online zetten.
1. In een e-book kan je kennis bundelen en snel toegankelijk maken
In je blog(berichten) deel je natuurlijk flink wat expertise en inzichten omtrent jouw niche of vakgebied. Maar – eerlijk is eerlijk – het blog heeft ook zo zijn nadelen: de informatie op je blog is aanwezig maar vaak erg versplinterd. Lezers vinden niet altijd de weg op je blog, landen vaak ergens midden in je verhaal, springen (via allerlei linkjes) van de hak op de tak, geraken ontmoedigd of afgeleid. Kortom, het is moeilijk om je hele (deel)verhaal goed te brengen. Ook al doe je nog zo je best om je artikels goed in te delen en je blog handig en snel doorzoekbaar te maken.
Stel een e-book ter beschikking en je kan je hele verhaal op een rustiger manier brengen. Stap voor stap, in de juiste volgorde. Je lezer krijgt alles netjes gebundeld. Krijgt vaak veel meer info mee (die misschien ook op je blog staat, maar waar gewoon overheen gelezen wordt).
2. Het e-book kan helpen bij de groei van je mailinglijst voor je blog
Waarschijnlijk is dit voor jou de belangrijkste reden om een (gratis) e-book uit te geven. Ik kan je geen ongelijk geven, natuurlijk. Je stelt het boek via een download-link ter beschikking aan geïnteresseerde volgers en lezers in ruil voor hun e-mailadres. Want laten we wel wezen, (bijna) niemand schrijft zich in op een mailinglijst zonder daar iets voor in de plaats te krijgen…
Jij mag – onder bepaalde voorwaarden – dat mailadres aan je mailinglist toevoegen. Daarna kan jij de mensen op je e-maillijst contacteren als je een nieuw blogbericht hebt gepubliceerd. Of met ander belangwekkend nieuws.
Toegegeven, een mailinglijst opzetten en laten groeien is een hoop gedoe. Maar in tijden waarin noch social media, noch de SEO gegarandeerd veel bezoekers naar een blog brengen is een e-maillijst echt wel een niet te onderschatten troef.
3. Je kan aan een betere naamsbekendheid en een groter bereik voor je blog werken
Hoe je ’t ook wendt of keert, een (niche)blogger die een e-book uitgeeft bezorgt zichzelf wat extra online zichtbaarheid. Werkt ook aan zijn expertstatus. Volgers en lezers die zich inschrijven op je mailinglijst, het boek downloaden en je tips en suggesties opvolgen zullen je nu eenmaal niet zo snel vergeten. Ze zijn immers bovengemiddeld geïnteresseerd in wat je doet.
Het is niet onlogisch dat je je e-book inzet op de klassieke manier: als “gratis weggever” in ruil voor een e-mailadres. Maar je kan het document ook aanbieden op je blog als gratis download zonder om een e-mailadres te vragen. Toegegeven, zo heb je geen controle meer over je e-book en wie ermee aan de haal gaat. Anderzijds, zo leg je de drempel nog lager en raakt je verhaal en blog nog makkelijker verspreid.
Je wil een e-book uitbrengen, maar waarover moet je het hebben?
Sommige bloggers zijn bang op te veel informatie weg te geven in zo’n gratis e-book. “Als ik te veel vertel hoeft niemand nog op mijn blog te komen lezen”, dat idee. Die vrees is ongegrond lijkt me. Je e-book is een momentopname, een sneak peak, een staalkaart, een extra online visitekaartje. Op je blog is de lekkerste en meest actuele info te vinden. Trouwens, door in het e-book gul met (aanklikbare) linkjes naar je site te strooien trek je toch nog wat verkeer naar jouw blog.
Terug naar de inhoud van je e-book. Van hieruit is het uiteraard moeilijk om te bepalen waarover jouw e-book zou moeten gaan. Maar wil je ’t inzetten om je blog en je online merk te laten groeien? Dan is het logisch dat het onderwerp dicht bij datgene waar je over schrijft blijft. Voorbeeldjes?
1. Beantwoord in je e-book één prangende vraag die leeft onder je lezers
Als blogger die al een poosje meedraait zit je ongetwijfeld op een hoop kennis en ervaring. Put daaruit om een onderwerp voor je e-book te vinden:
- Welke vragen van lezers en volgers komen heel regelmatig terug?
- Tegen welk probleem lopen beginners vaak aan (en is eigenlijk vrij simpel op te lossen)?
- Welke misverstanden en vooroordelen over jouw branche/niche moeten de wereld uit?
- …
Allemaal mogelijke topics voor een e-book.
2. Bundel een aantal van je beste blogberichten in het e-book
Je hoeft dus geen nicheblogger of andere vaknerd te zijn om zo’n e-book te maken voor je (potentiële) volgers. Verzamel gewoon een aantal van je beste berichten in het digitale boek. Al dan niet rond een bepaald thema. Leid de artikels kort in en breng eventueel ook achtergronden en extra tips (die je destijds niet op je blog deelde).
Het boek hoeft dus geen exacte kopie te zijn van je blog(s).
3. Geen leesboek, maar vooral een praktisch boek
Bij een e-book denk je misschien aan een boekwerk van 70 of 100 pagina’s maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan je e-book ook ophangen aan pakweg een cheatsheet, een handige planner of een lijstje met handige linkjes die je lezers kunnen gebruiken. Een korte introductie en/of handleiding en enkele extra tips doen de rest.
Conclusie?
Een e-book uitbrengen, het is niet alleen iets voor internetmarketeers. Ook ambitieuze bloggers kunnen er hun voordeel mee doen. Ze kunnen (een klein beetje) loskomen van het pure bloggen. Je krijgt een extra kanaal om je expertise te tonen en naamsbekendheid te verwerven. En natuurlijk heb je een klassieke troef in handen om de mailinglijst van je blog te doen groeien. Iets wat in tijden met onzekere verkeersstromen uit social media en SEO toch erg waardevol is.
Geef een reactie