Als het goed is heeft elke blogger minstens een lijstje met onderwerpen om over te bloggen in zijn informatiesysteem zitten. Vooropgesteld dat je over al die onderwerpen schrijft, is dat nog geen garantie voor succes. Je moet immers zoeken naar populaire blogonderwerpen. Je wil op de proppen komen met artikels waar bezoekers graag op willen klikken, die mensen ook effectief willen lézen, toch?
Leestijd: ca. 4 minuten
Goed, wij dus op zoek naar blogtopics die niet alleen leuke content opleveren – volgens ons tenminste – maar waar grote groepen lezers ook warm voor lopen. Topics waar erg vaak op gegoogeld wordt.
Zoeken naar populaire blogonderwerpen?
Waar lopen mensen storm voor? We hoeven gelukkig het warm water niet opnieuw uit te vinden. Wie in de periode rond de publicatie van dit artikel moet niet lang zoeken naar hot topics… Een kwartiertje surfen op het net en je vindt de trending topics:
1. Facebook trending topics
Op social media moet je meestal niet lang zoeken om te ontdekken wat er echt leeft in je omgeving. Ga naar de zoekbalk (links bovenaan), tik een voor jouw blog(niche) relevant trefwoord in en kijk wat er op je pad komt.
Wel is het aan te raden om de filteropties te gebruiken! En in de blauwe menubalk bovenaan kan je zoeken op verschillende soorten content zoals (status)berichten, foto’s, video’s, gedeelde links enzovoorts.
Je gaat uiteraard op zoek naar de content die vaak gedeeld en becommentarieerd werd.
Facebook-tip: wil je meer interactie op de Facebook-pagina van je blog? Zoek een relevant en populair Facebook-bericht en deel dat op jouw pagina, voorzien van je persoonlijk commentaar. Groot is de kans dat ook jouw bericht aan veel meer mensen getoond zal worden.
2. Trending topics op Twitter
Ook op Twitter is the talk of the town makkelijk te vinden in het Trends voor jou-venster. Klik een item aan en het filteren kan ook hier beginnen.
3. Google Trends
Met Google Trends zit je natuurlijk dichtbij de bron, want de data worden gegenereerd op basis van datgene wat wij met z’n allen intikken in Google.
Selecteer je land en kijk bij Trending zoekopdrachten.
4. Youtube trending video’s
Net onder de Home-knop vind je de trending video’s, datgene wat op dit moment druk bekeken wordt.
5. Kijk in je eigen netwerk
Dit is een bron die in mijn ogen wat te makkelijk over het hoofd gezien wordt. Zie je in je digitale omgeving dezelfde onderwerpen voorbijkomen, dan is dat op zijn minst een teken dat er wat beroering en extra interesse is voor dat bewuste topic.
Eén addertje onder het gras. Het is opletten dat je je niet laat misleiden. Goed mogelijk dat één of andere adverteerder bezig is met een online-campagne voor een product. Met andere woorden: meerdere bloggers binnen jouw niche kunnen over hetzelfde bloggen. Niet omdat de interesse nou zo groot is, maar eerder omdat er commercie in het spel is. Jij hoeft natuurlijk niet noodzakelijk mee op die kar te springen…
6. Alltop
Alltop verzamelt de beste artikels van toonaangevende Amerikaanse sites en blogs. Naar eigen zeggen wordt de content door echte redacteurs gerangschikt.
Toegegeven, misschien heeft niet elke blogger hier wat te zoeken, maar wie eens wat anders wil brengen moet soms wat verder kijken dan de neus lang is.
7. Mainstream media
En tot slot kunnen ook kranten, radio en televisie stof aanleveren om over te bloggen.
Meest populaire en actuele onderwerpen gevonden, en nu?
Mocht je echt geen inspiratie voor blogonderwerpen hebben, dan heb je nu misschien enig idee wat mensen zou kunnen interesseren. Maar daarmee heb je natuurlijk nog geen goede, actuele blogpost. Mogelijke vervolgstappen?
1. Zoeken naar populaire blogonderwerpen: selecteer de artikels waar jij wat mee kan
Idealiter moet je op een of andere manier de connectie zien te maken tussen dat trending topic aan de ene kant en jouw blogniche aan de andere kant (of het zou moeten zijn dat je helemaal off topic gaat). Het onderwerp moet liefst enigszins verband houden met datgene waar je normaal over blogt. Zo niet loop je de kans dat je lezers er niet van moeten weten.
Het kan wat duren eer je die invalshoek hebt gevonden.
Je zou kunnen een paar artikels omtrent een hot topic samen te vatten en het zaakje dan te voorzien van je persoonlijke commentaar. In ieder geval zou ik linkjes plaatsen naar de artikels die je als inspiratiebron hebt gebruikt. Goed voor je SEO en ook gewoon een kwestie van goed fatsoen.
2. Citeren mag
Nogmaals, je hoeft als blogger niet altijd het warme water opnieuw uit te vinden. Citeren uit de artikels waarop je je liet inspireren is immers toegestaan. En op die manier zou jouw blogbericht weleens heel snel geschreven kunnen zijn.
3. Embedden mag
Idem dito wanneer je je voor jouw artikel liet inspireren door Youtube. In bijna alle gevallen kan je de video insluiten in je blog. Leid het zaakje in met een korte intro, geef (wederom) jouw visie op wat je lezer te zien krijgt en klaar is kees.
4. Altijd blijven opletten
Inspelen op de actualiteit en de hype van het moment is meestal een goed idee, maar je komt er niet altijd mee weg. Ik had het al over het feit dat het trending topic vaak toch iets te maken moet hebben met je vertrouwde onderwerpen op je blog.
En tenzij je je blog duidelijk profileert als een nieuwssite, kan je niet altijd aanhaken bij de waan van de dag. Doorgaans heeft een blog nood aan evergreen content. Zo blijven bezoekers komen, ook nadat de storm gaan liggen is. Je wagonnetje aanhaken bij de actualiteit kan immers heel fijn werken, maar het effect kan ook zeer snel uitgewerkt zijn.
Tot slot: het woord sensatiezoeker of zelfs lijkenpikker wil ik hier niet in de mond nemen, maar het is toch altijd een beetje oppassen dat je die weg niet opgaat. De scheidslijn is soms dun.
Conclusie?
Het kan verrekte handig zijn om in je blogartikels in te spelen op de brandende actualiteit. Als je ’t slim aanpakt kan je extra bezoekers naar je blog trekken. Zoeken naar populaire blogonderwerpen betekent ook dat je de actualiteit moet volgen (via social media of andere kanalen). De kunst is wel om de waan van de dag een beetje te laten aansluiten bij je blog.
Geef een reactie