Bloggen 4.0: bloggen met impact in 2023 (en verder)

Sharp Ben avatar

In:

Ik zou vandaag de dag niet graag in de schoenen van een beginnende blogger staan. Toch niet als het zijn enige ambitie is om snel veel lezers, volgers of klanten aan te trekken met dat blog.  Nee, bloggen is niet dood (er zijn nog genoeg redenen om te beginnen), maar bloggen met impact vergt in 2023 toch een andere aanpak. Het is harder werken, vooral.

Leestijd: ca. 8 minuten

In dit artikel heb ik het over bloggen 4.0. Dat betekent dat er ook een bloggen 1.0, een bloggen 2.0 en een bloggen 3.0 moet zijn. Even kort:

Bloggen 1.0: online dagboeken (voor een beperkt publiek)

Blogs zijn vooral een (zeer) persoonlijke uitlaatklep van mensen die graag schrijven; hun verhalen en meningen delen met iedereen die er oren naar had.

Het publiek bestond in die dagen vooral uit betrokken collega-bloggers. Of uit niet-bloggers die haast bij toeval op de blog stootten.

Tot op zekere hoogte vormden de blogs social media.

Bloggen 2.0: de opkomst van social media

Facebook en andere social media doen hun intrede. Velen vrezen (herhaaldelijk) voor de doodsteek van het blog, maar zover komt het niet.

Die social media zorgen voor minder interactie tussen bloggers en lezers/volgers op het blog zelf. Dit omdat reageren op en waardering uiten voor een artikel nu eenmaal veel sneller en makkelijker gaat via social media dan middels een reactie onder het blogbericht zelf.

Toch zijn er ook kansen. Social media zorgen er immers mee voor dat het blog(gen) populair wordt. Via diezelfde socials krijgt het blog ook veel meer bezoekers over de vloer. Niet noodzakelijk alleen de collega’s of andere verstokte internetters.

Bloggen 3.0: het tijdperk van SEO, professionalisering en commercialisering

Dat grotere publiek zorgt er uiteindelijk ook voor dat het bloggen de stap maakt van de pure liefhebberij voor internetter die hun ei kwijt moeten, tot een manier om snel veel mensen te bereiken en te beïnvloeden. Steeds meer bedrijven en commerciële organisaties ontdekken de kracht van blogs (en van zoekmachineoptimalisatie).

Een groot deel van het blogwereldje speelt hier (handig) op in. Met als bijwerking/gevolg dat het pure blogplezier en het schrijven-omdat-ik-mijn-ei-kwijt-moet wat wordt weggedrukt door de gespecialiseerde en erg geoptimaliseerde blogs. Die gespecialiseerde blogs zijn intussen soms uitgegroeid tot heuse online magazines.

Bloggen met impact via bloggen 4.0?

Vooral wie al een tijdje aan het bloggen is heeft waarschijnlijk al gemerkt dat het bloggen de laatste jaren een stuk lastiger is geworden. En dan heb ik het voor één keer niet over het gebrek aan inspiratie of tijdsgebrek.

Kijk ik naar mijn eigen blog, dan merk ik alvast dat zowat alle blogstatistieken de laatste jaren vrij fors stijgen. Dat is echter niet het geval voor het Aantal sessies per gebruiker en de Gemiddelde sessieduur (zie Google Analytics).

Nee het is gewoon moeilijker om:

Het is misschien niet zo dat nieuwe bloggers niets meer te zoeken hebben op het net (of dat het onmogelijk is geworden om je lezerspubliek nog uit te breiden). Wel mogen we rustig stellen dat bloggen met impact er nu anders uitziet (als in: je moet andere dingen doen om op te vallen) dan een aantal jaren terug. Daarbij is fijn schrijven en leuke content maken voor je lezer niet veel meer dan een goed begin.

Bloggen met impact anno nu: 8 tips

Het is opvallend hoeveel blogtips uit pakweg 2015 of zelfs 2010 ook vandaag nog gelden. Maar ja, tijden, technieken en eisen van lezers veranderen, en dus zou ik eens kijken:

1. Of je een nieuw begrip of uitdrukking kan lanceren

Eén van de manieren om goed vindbaar te worden in Google? Veel backlinks naar je blog krijgen. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is zaak om systematisch goeie content te maken (en er dan op hopen dat collega’s je artikels de moeite waard vinden én ernaar gaan linken).

Wat je – met meer kans op succes – zou kunnen proberen, is om een nieuwe term, een nieuwe uitdrukking te introduceren. Of een andere betekenis voor een bestaande term.

Dat nieuw begrip zou iets moeten zijn dat je doelgroep aanspreekt uiteraard. Een term die je lezers spontaan willen/gaan gebruiken. En als er over dat nieuwe begrip geschreven wordt, is het natuurlijk niet zo raar dat er een link naar jouw blog komt als zijnde de oorsprong van het nieuwe begrip.

Ik praat een beetje wollig? Ik kan een voorbeeldje geven afkomstig vanop dit eigenste blog. Een aantal jaar geleden lanceerde ik de term “omniblog(s)”. Best mogelijk dat die term ingang vindt bij mijn lezers en later een algemeen verspreid begrip wordt.

Ik maakte wel de fout om pas zeer laat met een uitgebreid artikel over omniblogs te komen. Ik liet al heel wat kansen liggen om het begrip effectief ingang te doen vinden.

2. Of je niet enkele pagina’s kan opzetten, puur om je lezers of collega’s van dienst te zijn

De pagina waar Blogtrommel.com het meest aan te danken heeft op het vlak van bezoekersaantallen en vindbaarheid in Google? Nee, het is geen super fancy artikel over SEO; geen stuk rond inspiratie voor blogonderwerpen of iets dergelijks. Ik zette gewoon een “servicepagina” op met daarop linkjes naar blogs die op zoek zijn naar gastschrijvers voor hun blog.

Ik ontdekte een grote vraag naar gastbloggers en speelde daar met dit blog handig op in. Deze pagina alléén levert maandelijks 1.000 à 1.500 hits op.

3. Of je beste content geen update kan gebruiken

Het is inderdaad goed om heel regelmatig nieuwe content online te zetten. Ben je echter al een aantal jaren aan het bloggen, dan zou ik me toch ook (opnieuw) concentreren op artikels die wat ouder zijn. En al helemaal als deze het tot op vandaag goed blijven doen in Google.

4. Of je artikels niet met elkaar aan het concurreren gaan in Google

Wederom is dit vooral een probleem voor diegenen die al enkele jaren intensief aan het bloggen zijn en bij nicheblogs in het bijzonder.

In de blogberichten en -pagina’s komen dikwijls dezelfde of erg gelijklopende onderwerpen naar voor (met ook aanverwante focus zoektermen). Dat kan ervoor zorgen dat je op de duur je eigen concurrentie aan het organiseren bent in Google. Dat wil je liever niet.

Het is natuurlijk een goede zaak als je bij zoektermen met meerdere artikels bovenin Google komt. Doorgaans betekent dat immers veel meer bezoekers op je site.  Weet echter wel dat Google graag een zo groot mogelijke diversiteit aan bronnen wil tonen in de zoekresultaten. Dus liever geen 3 items van dezelfde website in de top 10 als het even kan.

En dus?

  • ga je meer dan ooit voor helpende, kwaliteitsvolle content
  • update je content regelmatig indien mogelijk (in plaats van altijd nieuwe artikels te schrijven)
  • kan je erover nadenken of je totaal overbodige artikels niet gewoon moet verwijderen
  • voeg verschillende kortere artikels  – over aanverwante topics – samen tot één groot, alles omvattend stuk. Eventueel kan je 301 redirects gebruiken om minder verkeer te verliezen (doordat je de oude pagina’s van je blog verwijdert).

5. Of je het hele SEO-gebeuren niet anders moet aanpakken

Over Google en zoekmachineoptimalisatie gesproken: daar zitten misschien nog de grootste veranderingen. Tegenwoordig zoekt Google niet langer naar artikels die goed geoptimaliseerd zijn voor bepaalde zoektermen (die gebruikers intikken in de zoekmachine). Google kijkt echter vooral naar het gedrag van haar gebruikers om te bepalen of een stuk content de moeite waard is. De recente Google Helpful Content Update is er dan ook zeker niet toevallig.

In dat kader is het trouwens ook slim om je wat te specialiseren (en niet in het wilde weg te bloggen over alles wat in je opkomt omdat je denkt ermee te gaan scoren in Google). Toon je lezer en Google dat je ergens echt verstand van hebt. Werk aan je online imago. Google zoekt constant naar tekenen van geloofwaardigheid, ervaring en expertise met betrekking tot de onderwerpen waarover je schrijft.

Succesvolle SEO heeft weinig meer te maken met zoveel mogelijk content online zetten, maar alles met meerwaarde bieden en de beste antwoorden geven op concrete vragen van mensen.

6. Of je op social media niet wat actiever de interactie moet zoeken met je lezer/volger

Het klassieke scenario (artikel schrijven-blog publiceren-linkje delen op social media werkt nog wel, maar bijlange na niet meer zo goed als een aantal jaar geleden. Op Pinterest na – dat ook vandaag nog een serieuze boost voor je blog kan betekenen als je ’t goed aanpakt – is het vet echt wel van de soep. Allemaal de schuld van wijzigingen in het algoritme van social media.

Laten we het erop houden dat het sowieso harder werken is om bezoekers naar je blog te trekken.

Anno vandaag zijn die socials er vooral om inspiratie op te doen, contact te maken met je volgers én als blogger te ontdekken waar ZIJ wakker van liggen.

Met socials kan je potentieel veel mensen in één keer bereiken, maar verwaarloos dat 1 op 1 contact toch maar niet. Die ene volger die je snel even op weg zette, een goeie tip aan de hand deed of in contact bracht met een andere volger (die ‘m wél verder kon helpen) is een fan voor het leven! Doe dat een aantal keer per week en je bouwt beetje bij beetje een hondstrouw publiek op… En om zoetjesaan minder afhankelijk te worden van algoritmes allerhande doe je er trouwens goed aan om werk te maken van een nieuwsbrief voor je blog.

7. Of je blogs wel voldoende zijn aangepast aan de verwachtingen/eisen van de moderne internetter

Je zou je de vraag kunnen stellen in hoeverre je je site moet aanpassen aan je bezoekers. Jij maakt het blog toch?

Niks moet, maar ik ben ervan overtuigd dat veel blogs niet het aantal pageviews krijgen die ze – op basis van de kwaliteit van het geschrevene – verdienen. Er zijn:

  • traag ladende blogs
  • headers die amper duidelijk maken op welk blog bezoekers nu eigenlijk zijn aanbeland
  • rommelige menubalken die niet aanzetten tot klikken
  • een overdaad aan pop-ups en banners
  • slecht gekozen lettertypes
  • artikels met te grote lappen tekst
  • sidebars die alleen maar afleiden
  • ….

An sich pietluttige details misschien, maar in tijden met een overaanbod aan content wordt dat een probleem dat je maar beter niet onderschat. Zeker naarmate je artikels langer worden. Je moet het je bezoeker/lezer/volger zo makkelijk mogelijk maken om doorheen je content te banjeren. En wie dat op een drafje wil doen moet dat ook kúnnen.

Oh, en over langere artikels gesproken: het is een fabeltje dat er geen artikels meer worden gelezen van meer dan pakweg 500 woorden. Integendeel! Voorwaarde is wel dat de opmaak, de structuur en de indeling van die longreads zo optimaal mogelijk is.

Anderzijds, je mag er als blogger niet meer vanuit gaan dat elke bezoeker de tijd neemt om je artikel van a tot z te lezen. Maar de kunst is om je langer werk zo te structureren dat ook wie niet alles leest tóch de essentie van je betoog mee graait.

8. Of je zo nu en dan niet terug moet naar bloggen 1.0

Terug naar het tijdperk van het blog als pure uitlaatklep. Naar het blog als echt communicatiemiddel tussen de blogger en individuele, passionele lezers van vlees en bloed. Dit, in plaats van commercieel gedreven content-platformen die tot in de puntjes zijn geoptimaliseerd in functie van bepaalde doelen?

Meer van dat?

Bloggen met impact, werkt het anders dan vroeger?

Dat denk ik wel, ja! In het algemeen is het wat harder werken om zo’n blog van de grond te krijgen.

Een pakkend verhaal vertellen is inderdaad een goed startpunt, maar ook nier meer dan dat. Het gaat er ‘m om hoe je dat verhaal verpakt en aan de man brengt.

Bloggen 4.0 zoekt (en vindt) vooral antwoord op de vraag: “Hoe val ik op tussen honderden andere mooipraters en lawaaimakers?” En dat betekent soms dat je nu dingen moet met je blog die vroeger ongehoord contraproductief leken.


P.s: Oorspronkelijke versie van dit artikel: augustus 2019

Category:

Comments

10 reacties op “Bloggen 4.0: bloggen met impact in 2023 (en verder)”

  1. TheMoneyMindset avatar

    Wat een fijne, informatieve blogpost! Ik ga zeker met een aantal tips wat doen.

  2. Joke avatar

    Dank voor je uitgebreide adviezen. Ik ga hier zeker gebruik van maken! (En ik vond deze lange post erg fijn om te lezen).

  3. Ximaar avatar

    Ik ben min of meer trouw gebleven aan punt 7. Met Pinterest heb ik bijzonder slechte ervaringen. Zat er waarschijnlijk in dat mijn blog het voor een deel van de afbeeldingen moet hebben en dat Pinterest met dezelfde afbeelding hoger in Google scoorde. Vervolgens klikte niemand via Pinterest door, daar lijken alleen gemakzuchtige plaatjesverzamelaars te komen.

  4. Linda avatar

    Fijn dat he terug bent, ik las je artikelen altijd graag. Mooi overzicht ook van de vier fasen; heel herkenbaar van persoonlijk naar social, vervolgens seo en nu vooral inderdaad bezig met bestaande content en niet alleen maar nieuwe te delen.

  5. Coco avatar

    Leuk artikel om door te lezen inderdaad! Duidelijk en zeer interessant om even bij ook andere puntjes na te denken…

  6. Margo Vonk avatar

    Zoals altijd weer luid en duidelijk. Ik leer veel van je. Nu nog jouw tips toepassen ;^).

  7. Maurits avatar

    Interessant artikel, bedankt voor het delen.

  8. Mieke Van Liefde avatar

    Ik ben met bloggen pas gestart in juni 2017. Ik kan dus niet vergelijken met enkele jaren ervoor.
    Het viel wel mee om een start te maken als blogger, ik heb ook een aparte niche wat een extra uitdaging was.

    Mijn blogs bevatten allemaal meer dan 500 woorden, meestal veel meer dan 1000 woorden zelfs, maar de blogs worden tot het einde gelezen. Het was de eerste maal dat ik op je website kwam. Dank voor de tips.

  9. Mandy avatar

    Goed artikel. Je hebt vele goede artikelen en leer veel van deze site.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Waauuw! Dat is fijn om te horen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *