Weggever promoten: snel meer mensen op je mailinglijst

Sharp Ben avatar

In:

Wie systematisch meer bezoekers op zijn/haar blog wil kan tegenwoordig niet meer zonder een e-maillijst voor dat blog. En omdat niemand nog zomaar een naam en e-mailadres achterlaat kan je beter met een gratis weggever werken. Om snel meer inschrijvers te krijgen zet je de kat liever bij de melk: actief je weggever promoten, dus! Maar hoe doe je dat?

Leestijd: ca. 5 minuten

7 tips om je weggever (discreet) te promoten

We hoeven niet te lang om de hete brij heen te dansen: een mailinglijst opbouwen (en daaruit verkeer naar je blog genereren), is niet het makkelijkste wat er is. Dus als je eenmaal de hele machinatie rond zo’n e-maillijst hebt opgezet is het je verdomde plicht om de zaak te laten renderen. Het is zaak een beetje promo te voeren om en rond je mailinglijst en dus de bijhorende weggever. Zoveel mogelijk mensen moeten je nieuwsbrief/gratis weggever kunnen zien. Ook al omdat een percentage van je inschrijvers zich snel nadat ze de weggever hebben ontvangen weer uitschrijven.

En nee, je weggever promoten hoeft echt niet met veel gedruis en gespam om toch verduiveld effectief te zijn.

1. Maak een plaatje van je gratis weggever

In vrijwel alle gevallen is je weggever een digitaal product dat mensen direct naar hun computer kunnen downloaden. Maar een linkje of een bestand ergens op je blog valt niet echt op; zet niet aan tot klikken. Dus moet er een 3D-plaatje komen van een e-book, een video(reeks), of wat je ook maar weggeeft. Je gaat grofweg als volgt tewerk:

  • ontwerp een cover voor je weggever (in Canva, bijvoorbeeld)
  • maak van de cover een 3D-ontwerp via gratis online tools als Boxshot of Diybookcovers
  • download het plaatje naar je computer
  • Upload het plaatje naar je blog, zodat je het overal kan gaan gebruiken

Het is wel aan te raden om het plaatje niet te groot te maken. Niet qua zichtbare afmetingen en zeker niet qua bestandsgrootte. Je wil een handzaam plaatje (de afmetingen ervan kan je eventueel nog aanpassen in WordPress) dat echter niet te veel webruimte in beslag neemt. Je wil je website namelijk niet vertragen door grote bestanden te moeten inladen. En aangezien het bewuste plaatje op nogal wat plekken op je blog zal terugkomen…

Wie het het plaatje aanklikt zou dan het inschrijfformulier voor de e-maillijst te zien moeten krijgen, waarna de inschrijver in de e-mail-funnel terechtkomt (en de gratis weggever kan downloaden).

2. Gratis weggever promoten? Maak een landingspagina voor je mailinglijst

Het plaatje dat je zonet aanmaakte is vooral nuttig om te gebruiken als eye-catcher op enkele strategische plaatsen op je blog. Denk aan de sidebar, de footer en de call-to-action die je in je blogpost schuift.

Waarom je dan nog een aparte landingspagina nodig hebt? Die webpagina is erg handig als je op andere plekken op het internet reclame wil maken voor je gratis weggever. Op Facebook, Twitter, je YouTube-kanaal of andere fora waar je actief bent. Want als het goed is zien bezoekers die op je blog komen dat je een nieuwsbrief annex gratis weggever hebt, je wil ook contacten uit social media warm maken voor je weggever. En dan is het veel makkelijker om ze door te verwijzen naar de landingspagina.

Zo’n landingspagina om je weggever te promoten is een gewone statische pagina op je blog. Idealiter vertrek je van een compleet blanco pagina (geen header, geen menubalk, geen blogtitel, geen sidebar, geen footer,…). Het enige wat je ziet is een korte uitleg over het hoe en waarom van de weggever, het plaatje van de weggever en natuurlijk een grote, opvallende knop om de download te kunnen ontvangen en het mailadres te collecteren.

De persoon die op de landingspagina komt kan eigenlijk maar één ding doen. Nou ja, twee: zich inschrijven of wegklikken van de landingspagina.

3. Maak een call-to-action met een herbruikbaar blok in WordPress

Bloggers die gebruik maken van de Gutenberg-editor in WordPress kunnen met een herbruikbaar blok een call-to-action maken voor hun weggever/nieuwsbrief. Zoals het woord al zegt kan je dat compact stukje content steeds opnieuw invoegen in je blogberichten en -pagina’s. Het bewuste blok zit kant en klaar in je verzameling blokken.

Het herbruikbaar blok bestaat uit – wederom – het plaatje van je weggever, een oproep of slogan om de nieuwsbrief/freebie aan te prijzen en uiteraard een grote aanklikbare knop.

Een klik op de knop brengt je bezoeker bij het inschrijfformulier, dat spreekt.

4. Promoot je weggever op verschillende plekken op je blog

Veel bloggers die een gratis weggever hebben tonen de het lokkertje (en het inschrijfformulier) ergens boven in de sidebar. Prima, maar er zijn natuurlijk nog mogelijkheden.

De menubalk

Bijna iedereen die je blog bezoekt kijkt minstens even naar de menubalk. Dus het lijkt me logisch dat er plaats is voor een rechtstreeks linkje naar de landingspagina van de weggever/nieuwsbrief.

Op de homepage

Voor een doorsnee hobbyblogger is het misschien wat overdreven om meteen met een weggever te gaan zwaaien, maar lang niet iedereen komt via de homepage binnen. En wie dat wel doet heeft meteen de kans zich in te schrijven. Misschien niet meteen, maar wel op een later moment.

De footer

Je denkt er misschien niet direct aan om (een link naar) je landingspagina te verstoppen in de footer. Maar vergis je niet, de weinige mensen die naar beneden doorscrollen zijn waarschijnlijk wel geïnteresseerd. Bovendien, in dit smartphone-tijdperk wint die footer toch aan belang. De klassieke zijbalk van een blog komt stilaan in de verdrukking.

In de content

Normaliter sluit de te promoten gratis weggever mooi aan bij je niche, bij datgene waar je meestal over blogt. En dus kan je je call-to-actions probleemloos invoegen in je artikels. Dat kan met het herbruikbaar blok, maar ook via een gewone hyperlink naar de landingspagina.

Over content gesproken: het is in ieder geval een goed idee om te kijken of je freebie niet gepromoot kan worden op de best presterende pagina’s van je blog. Gewoon omdat die pagina’s als vanzelf vaak in beeld komen. En dus ook je gratis weggever.

5. Schrijf een blog over je weggever

Een beetje raar misschien, maar er valt wel wat voor te zeggen. Je kan voor de gelegenheid wat dieper ingaan op het hoe en waarom van de weggever, vertellen welk probleem je voor je lezer oplost. Kortom, je kan je freebie in het zonnetje zetten (en twijfelaars over de streep trekken).

6. Plaats een link naar de weggever in de bio op social media

Kan je zo’n weggever promoten zonder spammerig over te komen op social media? Ja! Hier komt de landingspagina voor de freebie goed van pas. Plaats de link naar landingspagina in de bio van je social media-profielen waar je actief bent. Niemand klikt ooit bio’s op social media aan? Mensen die oprecht belangstelling hebben voor wat je doet willen vroeg of laat weten welk vlees ze in de kuip hebben. En dan moet er een link zijn naar je gratis weggever.

Te pas en te onpas je freebie spammen op socials heeft weinig zin, al zijn er wel momenten waar het wél kan en past. Daar kan je dan dankbaar gebruik van maken.

7. Zet een link in je e-mail-handtekening

Deze wordt vaak vergeten: in de automatische e-mail- handtekening mag de link naar de landingspagina voor je weggever zeker niet ontbreken. Het zal waarschijnlijk niet zorgen voor de grote toeloop. Maar als blogger stuur je weleens een paar mailtjes. Zo raakt je weggever op de duur aardig verspreid. Je weet nooit wie van correspondenten toch eens doorklikt.

Meer van dat?

Conclusie?

Ziedaar enkele manieren om je mailinglijst te doen groeien door je gratis weggever te promoten. Je kan die weggever vaak subtiel – soms iets minder subtiel – gebruiken om op termijn meer verkeer naar je blog te trekken en je naambekendheid te vergroten.

Te proberen!

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *