Gratis samen werken met bedrijven en organisaties (als in: gratis online content maken op jouw platform of onder jouw merknaam), het is in principe niet zo een goed idee. In principe dus, want er zijn wel degelijk een paar donders goede redenen om toch gratis in zee te gaan met bedrijven. Het is alleen zaak daarbij niet (te diep) in je eigen vlees te snijden.
Bijna iedere content creator krijgt er vroeg of laat mee te maken. Allerlei vragen om snel even wat content of reclame te maken voor merk X of product Y. Via het plaatsen van een linkje, het vermelden van een merknaam of het publiceren van een artikel, om het even. Dat hier een redelijke vergoeding tegenover staat is eerder uitzondering dan regel.
Als blogger/content creator voel je je allicht gevleid, want het is één van die tekenen dat je blijkbaar iets toch iets goed doet. Maar dat wil niet zeggen dat je overal moet mee instemmen of je eigen voorwaarden niet mag stellen.
3 redenen om niet gratis samen te werken met bedrijven
Je blog of website is geen gratis reclamekanaal
Je werkt hard om van je site een sterk en geloofwaardig online platform te maken. Dan helpt het niet als je voortdurend promotie voert voor een allegaartje van producten en diensten.
Je kan dan ook het best zuinig en selectief zijn met samenwerkingen. En bijvoorbeeld alleen zaken promoten waar je écht achterstaat en/of waar je doelpubliek wat aan heeft.
JIJ betaalt ook een prijs voor andermans gratis content
Zelfs al wordt de content jou gratis aangeleverd, dan nog moet je er tijd en moeite in steken. Immers:
- zo’n artikel is zelden of nooit meteen klaar voor publicatie op je site
- jij moet je normale workflow onderbreken
- je normale publicatieschema wordt overhoop gehaald
- Er is het gedoe met no follow en do follow linkjes en de mogelijke negatieve gevolgen voor de SEO van je site
- …
Oké, misschien is het lastig om hiervoor een bedrag in contanten voor vast te leggen. Maar toch is het goed om hier even bij stil te staan, ook al is je site een puur hobbyproject.
Je verpest de markt (voor andere content creators)
Tot slot is er ook nog het stukje collegialiteit naar andere content creators toe. Als jij je platform uitleent aan allerlei partijen om gratis reclame te maken voor van alles en nog wat, is het voor je collega’s een stuk lastiger om een faire prijs te vragen en te krijgen voor hun content.
6 redenen om samen te werken en promotie te voeren zonder vergoeding
Partijen die jou om een gratis samenwerking vragen laten het graag uitschijnen alsof zij jou een dienst bewijzen. Vaak is dat helemaal niet het geval. Eerder omgekeerd zelfs. Dus voel je vrij om je prijs te noemen of om een voorstel tot samenwerking koudweg te negeren. Tenzij je:
1. ervaring wil opdoen
Want ja, als je een beginnende contentmaker bent – met weinig ervaring en een heel klein bereik – dan kan je moeilijk de hoofdprijs vragen voor pakweg het plaatsen van een gastblog of het schrijven van een review. Veel aanbiedingen en voorstellen van commerciële partners zal je in dat geval niet krijgen.
Maar komt er een interessant gratis samenwerkingsvoorstel jouw kant op (dat dus een klein beetje past binnen jouw online project), dan belet niks jou om toch iets te maken zonder ervoor betaald te worden. Krijg een beetje feeling:
- voor wat het is om contact te leggen en te overleggen met een bedrijf/adverteerder
- voel wat het is om op jouw platform te werken in opdracht van iemand anders
- kijk hoe een adverteerder zo’n platform (en het stuk content) aanvliegt
- …
Ook je lezer moet even wennen
Immers, zo’n commercieel geïnspireerd stuk content is niet alleen een zaak tussen jou(w platform) en een adverteerder. Ook je bezoekers en lezers moeten misschien wennen aan reclame en het feit dat sommige artikels (ook) nog een ander doel hebben. Dat kan dus een reden zijn om – sneller dan je misschien zou verwachten – gratis samen te werken met bedrijven.
Zo kom je alvast niet helemaal uit de lucht vallen als het écht om de knikkers gaat.
2. vierkant achter het te promoten merk of product staat
Misschien wel de meest voor de hand liggende – en meest overtuigende – reden om dingen te promoten zonder ervoor betaald te worden. Je bent zelf een oprechte fan van de producten of diensten die je promoot. Vindt het jammer dat niet meer mensen ze kennen.
Dat verklaart het bestaan van deze pagina, waarop ik 2 firma’s aanbeveel wiens diensten ik dagelijks nodig heb om Webeffectief in de lucht te houden. Regelrechte aanraders!
De vermeldingen komen er overigens op mijn initiatief. Er werden geen afspraken gemaakt. Eén van de genoemde bedrijven is (bij mijn weten) niet eens op de hoogte van een aanbeveling van mijn kant.
3. vrij bent om je eigen ding te doen
Als ik zou willen stond hier zeker één keer per maand een gesponsord artikel of een commerciële gastblog online. Maar zoals ik al eerder zei: dit is geen reclamefolder. Bovendien, de aangeleverde artikels bieden vaak zo weinig waarde, zijn zo gericht op SEO dat ik er mijn bezoekers en lezers niet mee wil lastigvallen. Zelfs niet als er wél een vergoeding tegenover staat.
De weinige gratis geplaatste commercieel getinte content die hier wel te vinden is? Die heeft wel een meerwaarde. En – niet onbelangrijk – ik vroeg en kreeg de vrijheid om teksten aan te passen om te zorgen dat het stuk beter aansloot bij datgene waar lezers doorgaans naar op zoek zijn.
Dat lijkt een logische vraag, maar meestal willen adverteerders niet dat je aan hun teksten morrelt.
4. eigen planning er niet door in de war raakt
Heel wat organisaties die via jouw platform hun producten willen promoten willen de content graag zo snel mogelijk online. Begrijpelijk, maar het moet maar toch maar net passen binnen jouw publicatieschema van dat moment. Andere/leukere/waardevollere/meer winstgevende projecten achteruitschuiven om snel even gratis in te springen voor een adverteerder? Het is not done, lijkt me.
En daarnaast moet je erover blijven waken dat er een gezond evenwicht is tussen de eigen (redactionele) artikels en de advertorials en aanverwanten. Blog je bijvoorbeeld maar één keer per week, dan kan je het moeilijk maken om iedere maand een (gratis) samenwerking aan te gaan, al dan niet telkens met een andere adverteerder.
Maar heb je tijd op overschot, zit je met een open plek in je contentkalender, heb je een blogdip? niks belet je om de gratis samenwerking op te zoeken met een firma die producten levert die relevant zijn voor je niche.
5. er ook wat voor jouw eigen project uit haalt
Dit lijkt me cruciaal als je een samenwerking aangaat. Al helemaal wanneer het gratis moet!
Zo word ik bijvoorbeeld met enige regelmaat gevraagd om online tools uit te proberen. Als het me uitkomt en de tools kunnen inderdaad handig zijn voor bloggers en andere content creators, dan ga ik daar graag op in.
Ik word dan wel niet betaald, maar ik word wel gewezen op tools, doe extra ervaring op en kan mogelijks een interessante review maken. Op die manier verrijk ik mijn blog en help ik misschien anderen.
6. het gewoon leuk vindt om te doen
Natuurlijk mag je ook gratis werken. Gewoon omdat je het een leuk project, merk of product vindt. Of omdat je iemand een plezier wil doen. Of omdat er een gunfactor meespeelt. Of…
Ziezo, je hebt nu een paar steengoede redenen om toch helemaal voor niks samen te werken met organisaties. Anders dan de loze argumenten genre “voor een grotere naamsbekendheid”, “om er beiden beter van te worden”, enzovoort. Het zijn argumenten die tegenwoordig kant noch wal raken.
Gratis samenwerking met bedrijven: maak goeie afspraken
Goed, precies omdat je gratis werkt – in die zin dat je (bijna) geen vergoeding krijgt voor je arbeid – mag je extra kritisch kijken naar de hierboven opgesomde voorwaarden. Heb je geen fijn gevoel bij een bepaalde opdracht? Zeg dan koudweg nee. Echt geen man overboord.
Ga je toch aan de slag? Let dan op 2 dingen:
- dat de content die je toelaat op je platform of de content die je maakt voor derden op jouw blog past/aan jouw standaarden voldoet
- dat je duidelijke afspraken maakt met diegene waar je gratis voor in de weer bent
Laat me nog even doorgaan op dat tweede punt. Je zou bijvoorbeeld afspraken kunnen maken over wat er nu precies gratis is en wat niet. Moet je alleen een artikel op je site plaatsen, of wordt er ook van je verwacht dat je de zaak deelt/promoot op social media? Is dat ook gratis? En hoeveel deelacties zijn dat dan?
En als jij een gratis promotioneel artikel schrijft op je blog, mag de tegenpartij het dan kopiëren en verspreiden? Het opknippen om er social media-content van te maken?
Enfin, alles kan en mag, maar maak hierover klare afspraken. Voorkom frustraties en misverstanden. Vermijd dat je als melkkoe wordt gebruikt.
Niks meer missen?
Krijg de tips voor succes meteen gratis in je Inbox en haal het beste uit jouw online content
(je kan je op elk moment weer uitschrijven)
Geef een reactie