Hoe moeilijker het wordt om bezoekers naar je website of blog te krijgen, hoe meer je wil weten over de mensen die wél nog op je site rondhangen. Vandaar bijvoorbeeld de koppeling van tools als Google Analytics en Google Search Console aan je site. Maar ook Hotjar levert je erg waardevolle inzichten aan.
Leestijd: ca. 2 minuten
Nuttige gebruikersdata verzamelen
Als website-eigenaar wil je namelijk niet alleen graag weten waar je bezoekers vandaan komen, hoelang ze blijven en welke pagina’s ze onderweg aanklikken. Met Hotjar kom je ook aan de weet wat bezoekers doen eens ze op een bepaalde pagina zijn geland. Als in:
- Welk gedeelte van de pagina wordt precies (met aandacht) bekeken?
- Hoe bewegen bezoekers over je site (welke weg leggen ze af)?
- Waar klikken mensen op?
- Waar blijven ze hangen?
- Welke secties van je pagina worden blijkbaar genegeerd?
- …
Feedback die je doorgaans niet zomaar uit je websitebezoekers gepeuterd krijgt. Lezersreacties, likes en pageviews zeggen wel iets, maar niet genoeg als je echt ambitieus bent.
Met behulp van Hotjar je site inrichten
We weten allemaal dat er bepaalde gedeeltes van een website veel vaker bekeken worden dan andere. En dankzij Hotjar weet je nu ook wélke gedeeltes dat precies zijn.
Met een beetje experiment en oefening kan je aan de hand van gegevens uit Hotjar kan je het design en de indeling van je site aanpassen. De bedoeling is om het gedrag van je bezoekers “sturen” en zo waarschijnlijk de conversie van je site verhogen. Je kan denken aan:
- de plaatsing en de opmaak van belangrijke knoppen
- de positie van banners en call-to-actions
- de plaatsing van het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief
- de positie van reclameblokken en affiliate links
- het monitoren van belangrijke landingspagina’s
- …
Heatmaps en recordings
Heel kort: via heatmaps kan je dus zien welke secties van een webpagina vaak bekeken worden. Men volgt hiervoor de muisbewegingen van je bezoekers. Veel blauwe, gele en rode stippen rond een gebied betekent veel aandacht en kliks. Gebieden zonder stippen worden eigenlijk niet gezien.
Met recordings worden complete sessies opgenomen. Je ziet letterlijk hoe een bezoeker doorheen je site beweegt. Waar wordt precies geklikt, waar wordt naartoe bewogen, waar wordt het scrollen gestopt (en blijkbaar gelezen),…
Money pages monitoren
Je kan een onbeperkt aantal pagina’s checken. Maar wat moet je monitoren als je honderden pagina’s op je site hebt? Ik zou beginnen met je money pages. Immers, omdat die zo belangrijk zijn voor je website wil je ze optimaal inrichten.
Dasboards: overzicht van enkele belangrijke stats
Wil je weten wat de meest aangeklikte pagina’s zijn op je site, maar vind je Google Analytics te ingewikkeld? Hotjar geeft je snel een handig overzicht. Echter, het is – zeker in zijn gratis versie – geen vervanger voor echte tracking tools als Google Analytics 4 of Matomo.
Gratis versie van Hotjar
Hotjar heeft ook een gratis versie en dat is natuurlijk altijd fijn. Maak je een nieuw account aan dan krijg je ook een 15-daagse trial. Dan mag je alle functies van Hotjar gebruiken. Nadien val je terug op de beperkte gratis versie. De hierboven beschreven recordings en heatmaps blijven gelukkig gratis beschikbaar, zij het voor een beperkt aantal sessies (35).
Persoonlijk had ik er graag ook de surveys – enquêtes – erbij gehad, maar het is niet anders.
Bekijk de tariefplannen van Hotjar om vast te stellen dat de dienst niet echt een koopje is…
Conclusie?
Als je echt wil weten wat bezoekers en lezers zoal uitvreten op je site kan je Hotjar overwegen. Zelfs in zijn gratis versie biedt de tool leuke inzichten.
Geef een reactie