De populariteit van WordPress als cms komt niet uit de lucht gevallen. Quasi eindeloze mogelijkheden en – eens je er een beetje mee vertrouwd bent – ook nog vrij gebruiksvriendelijk. En heb je een probleem, dan vind je online een hoop handleidingen en tips. Kom je er dan nog niet uit (of heb je niet de tijd of de zin om het allemaal zelf uit te zoeken), dan is externe hulp bij WordPress-problemen welkom. Een paar tips.
Leestijd: 5 minuten
Hulp nodig voor jouw WordPress-blog?
Eigenlijk is er geen enkel excuus om dagenlang te zitten pielen met je WordPress-site. Eén van de voordelen van het feit dat WordPress zo populair is is dat je in je eigen (online) netwerk altijd wel iemand kan vinden die je een handje kan helpen met je probleem.
1. WordPress-back-ups gebruiken
Het is altijd een goed idee om regelmatig back-ups te maken van je WordPress-blog. De reden daarvoor is simpel. Zelfs de toegesnelde hulp kan niet altijd alles oplossen.
Wijzig een WordPress-theme, installeer een nieuwe plugin, breng wijzigingen aan in de instellingen van je site,… Bij al die gelegenheden kan je site volledig in de soep draaien. En dan wil je een back-up achter de hand hebben om snel alles terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat.
WordPress-back-up maken
Back-ups maken, dat klinkt misschien ingewikkeld maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn allerlei plugins die je helpen bij het maken (en later ook terugzetten) van back-ups. Maar het kan ook vrij eenvoudig zonder bijkomende programma’s:
- Ga naar je WordPress-dashboard en klik op Gereedschap
- Kies vervolgens voor Exporteren
- Bij Kiezen wat je wil exporteren ga je voor de Gehele inhoud
- Klik op Exportbestand downloaden
Er wordt nu een xml-bestand gedownload naar je computer. Bewaar dit bestand op je harde schijf.
In geval van problemen kan je blog dan worden teruggebracht naar de toestand op het moment dat de back-up werd aangemaakt.
Wil je echt op veilig spelen, dan zou je dit moeten doen telkens alvorens je:
- een nieuw(e) WordPress-thema of -plugin installeert
- grote wijzigingen aanbrengt aan de instellingen van je site
- WordPress-thema’s of -plugins bijwerkt naar de nieuwste versie
WordPress-back-up terugzetten
- Ga naar je WordPress-dashboard en klik op Gereedschap
- Kies vervolgens voor Importeren
- Je hebt nu de mogelijkheid om bestanden te importeren vanuit verschillende bronnen. Kies de onderste optie: WordPress
- Klik Nu Installeren om het programma te gebruiken
- Klik Run importer. Het programma zal nu vragen naar het xml-bestand dat je in de vorige stap hebt aangemaakt
- Tik Submit om de back-up terug te zetten
Eventueel kan je er dan nog voor kiezen om de content toe te schrijven aan een andere auteur.
2. Maak een speciaal gebruikersprofiel aan voor diegene die jou helpt
Op die manier kan de persoon die je helpt op afstand in je WordPress-dashboard kijken en eventueel wijzigingen aanbrengen zonder dat jij je persoonlijke login-gegevens hoeft te geven. En is het probleem verholpen, dan kan je het bewuste gebruikersprofiel ook makkelijk verwijderen. Men heeft dan niet langer toegang tot de achterkant van je blog.
Let er wel op dat, wanneer je een nieuw gebruikersprofiel aanmaakt en je wil de mogelijkheid geven om wijzigingen aan te brengen aan je site, je het profiel ook de juiste rol moet meegeven. De kans is groot dat je de rol van beheerder zal moeten geven.
Dit is niet zonder gevaar. Doe dit alleen met mensen die je echt vertrouwt.
Verschillende gebruikersprofielen binnen WordPress
Het is dus vrij eenvoudig om een ander vanop afstand toegang te verlenen tot (het dashboard van) je blog. Via de gebruikersrollen kan je dan bepalen wat die persoon dan kan doen (en wat niet). Dit zijn de verschillende gastrollen anno 2020.
- Abonnee: kan in feite niet veel meer uitrichten dan een gewone lezer die je site bezoekt zonder te zijn ingelogd. Je zou ‘m kunnen beschouwen als een lid van je site.
- Schrijver: mag een bericht of pagina aanmaken, maar kan niets daadwerkelijk publiceren.
- Auteur: kan content schrijven, bewerken en publiceren. Hij kan dat echter alleen maar doen voor de artikels die hij zelf heeft geschreven (en niet die van ’n ander).
- Redacteur: staat een trapje hoger dan de auteur en mag ook wijzigingen doorvoeren aan artikels die niet van hemzelf zijn.
- Beheerder: heeft de hoogste rang en de meeste rechten. Hij of zij kan nieuwe gebruikersprofielen aanmaken, kan wijzigingen aanbrengen aan ieders content en mag als enige grote wijzigingen doorvoeren aan het opzet en de indeling van de site.
Het nut van die verschillende rollen annex rechten komt vooral tot uiting wanneer meerdere mensen aan één blog werken (groepsblog).
3. Kies voor degelijke hosting
Ik zie beginnende bloggers vaak op zoek gaan naar “goedkope hosting.” Dat dat niet altijd een goed idee is blijkt al snel als er een kink in de kabel (van je website) komt.
Blog je op WordPress dan wil je uiteraard een hostingbedrijf waarvoor WordPress geen geheimen heeft. En verder:
- moet men je in voor jou begrijpbaar Nederlands te woord kunnen staan
- mag men er geen probleem van maken om WordPress te installeren op jouw domein
- wordt er meteen ook een beveiligde SSL-verbinding geregeld
- moeten er dagelijks back-ups kunnen worden gemaakt van je blog
- kunnen die back-ups in geval van calamiteiten ook makkelijk en snel worden teruggeplaatst (zonder dat extra geld hoeft te kosten)
- …
Nee, ik blijf erbij: degelijke hosting voor je blog, je bespaart er beter niet op. Al helemaal niet als je met de daver op het lijf zit zodra je aan de slag moet met de techniek achter de schermen.
4. Professionele WordPress-hulp inschakelen?
Als het goed is kan je hostingprovider je vooral bij de start van je blogproject aardig van dienst zijn. Heb je later nog extra hulp nodig dan zou je kunnen overwegen om professionele WordPress-hulp in te schakelen. Dat is uiteraard niet gratis, maar je krijgt normaliter een stuk gemoedsrust in de plaats.
Heb je geen zin om zelf naar professionele hulp te zoeken dan geef ik graag 2 namen mee:
- WordPress onderhoud abonnement van Indigowebstudio.nl
Deze link werd niet gesponsord. Wel heb ik persoonlijk goede ervaringen met deze firma. En men vraagt in mijn ogen redelijke prijzen.
Probeer je vragen duidelijk te formuleren. Hoe duidelijker de pro weet wat er aan de hand is, des te efficiënter kan ‘ie werken en des te lager is de prijs voor jou. Om precies dezelfde reden bundel je best ook je vragen.
Ziedaar 3 mogelijkheden om hulp in te roepen als je finaal verknalde. Ik zou sowieso met regelmaat zelf een back-up maken en die op je computer bewaren.
Meer van dat?
/vul
Geef een reactie